Friday, July 29, 2011

Berpantang selepas Keguguran

Salam all...

Alhamdulillah..smlm dh genap 44 hari berpantang kerana keguguran. Opss..jgn tnya sy yer, perlu ke berpantang if kita gugur, dan berapa lama tempoh pantang tue..seyes sy sgt xthu huhuhuhu..terpulang seme pd keadaan diri msg2..ada yg xpantang pun, ada yg pantang smpai dua bulan.. Kenapa perlu pantang nie yer..secara peribadinya sy rasa perlu berpantang bg wanita yg keguguran..sbbnya..tentulah nk sembuhkan apa yg terluka..kalo kita g klinik pun diorg kata xyah berpantang sgt..tp kalo ikut org tua dulu2..WAJIB ok berpantang nie...so y ameklah yg wajib mengikut adat...

Berpantang nie..sbnrnya bukan utk jangka masa setahun dua jer..tp kesannya bila umo tue dh bersiri2 hehehe..mulalah sakit pinggang, kebas kaki, badan rasa lemah2..sy bukan serkap jarang ok..yg plg dekat kakak2 sy dan rakan2 kerja sy...boleh beza tau, sape yg berpantang dan sape yg xpantang sgt masa bersalin/keguguran..tp bersalinlah yg plg ketara..sbb tue pd sy, berpantang nie perlu utk penjagaan luaran dan dalaman bg jangka masa yg lama..memg masa muda mcm skrg nie..seme ok, xrasa pe2...tp bila dh makin meningkat umur tue..mulalah dtg sikit demi sikit sakit tue..

Mukhadimah panjang pulak yer..minta maaf huhuhuhuhu...ok MC cuma dpt 14 hari, so masa 14 hari nie memg btl2 berpantang secara ekslusif di rumah mak dan abah...ekslusif mcm ne tue..meh nk cite..erkkk..boleh ringkaskan kot, nti berpinau lak mata korg nk baca kan..
  • stokin kaki pakai 24jam kecuali bila masa nk masuk bilik air je..xkn nk pkai jgkkan..korg nihh..
  • pakai bengkung setiap hari, terutama waktu mlm..sbb sejuk..boleh sapu losyen herba/minyak panas dulu sblm pakai bengkung..bengkung yg sy pakai bengkung Leesa Formula punya.
  • kipas angin cuma on pd button yg plg slow sekali..sbb dlm berpantang xleh sejuk2 sgt..
  • mandi pulak..dgn mandian daun2 herba ..mcm serai wangi, pandan, daun pisang ehh..daun herba ke pisang tue..erkk..boleh tmbh lagi daun2 herba yg lain..tp kena didihkan dulu seme2 daun tue. mandi daun herba nie cuma 2 minggu jer, pastu mandi air suam biasa jer smpai abes pantang..
  • dan mandi pun xleh lama2..2 kali sehari..tp utk malam mak sy memg pesan mandi awal..means kul 5:30pm dh mandi ok..sgtla panas bila mlm..
  • berurut jgk lbh kurang seminggu lepas keguguran..selama 2 ari..patutnya 3 hari aduhaii..
  • bertungku lagi..pagi2 tue kul 730am mak dh siap sedia bakar tungku..hai niela part yg plg malas sekali. bertungku nie xlama..dlm 2 minggu jer..ngantok tau masa nie, xtipu!!
  • makan  mcm org pantang bersalin jgk huhuhuhu...minggu pertama, menunya cuma ikan haruan goreng/sup dgn sayur sawi..sedih :( . pas2 barula mkn ikan glamer, ikan merah, ikan kerisi, sayur maintain sawi ok..
  • minum..opkosla air manjakani 2 kali sehari awal pagi dan sblm tdo, air kopi, air milo dan air suam.itu jer mak kasi minum...apa? air jus? sendiri tanggungla nti huhuhuhu...
ada jgk prg pesan..jgn lalu bwh galah/ampaian baju/pokok mungai/pokok cermai..sbbnya takut darah keluar semula.. disiplin 12 hari xkuar umah..huh bosan tahap SUPER. Tp masa berpantang nie lah dilayan mcm puteri..ohh indah betul smpai nk mkn thari pun ada yg tlg hidangkan..kira duk atas kerusi mkn jer.. ag satu masa pantang 12 hari nie, org dulu2 la kata nasi xleh panaskan utk mkn mlm..xleh masak dua kali..means thari tue sekali msak, mlm kang masak lain pulak..pas2 kalo rasa nk nasi tmbah dh xleh tmbh ag..aishhh pelik tul..so masa nk mkn tue letak la byk2 siap..tp kalo xbis membazirlakkan..korg pun jgnla letak selambak..mengikut kemampuanla kan.

Itu jer rasanya kot..kot ada yg lupa tue minta maaflah, nti kalo ingat sy tmbah semula...ada yg tnya manjakani nk beli kat mana...kedai mamak lah senang dpt, mayb dkt pasaraya pun dh ada..so dependla, samada nak atau x berpantang nie..yg penting kesihatan perlu jaga bukan utk skrg jer..tp kalo boleh kita nak kesihatan yg baik sehingga dh tua nti..InsyaAllah..

25 comments

September 21, 2012 at 3:01 PM

akak kalau gugur 4minggu boleh berurut perut x?coz doc ckp rahim saya kat bawah?tq

September 21, 2012 at 3:58 PM

@ninie salam ninie..4 minggu tue masih baru kan..x urut pun xpe sbnrnya..tp kalo doc ckp mcm tue, mayb ninie boleh jumpa bidan ckp pd dia, rahim ninie kat bwh..mayb bidan tue boleh naikkan sikit rahim tue..tp xyahla urut kuat2 sgt..biasa2 ja

September 24, 2012 at 8:11 PM

assalamualaikum kak..

jijah baru gugur complete abortion..kandngan 6minggu.. nak tanya la kak.. biasanya darah keluar berapa lama? skrg dah seminggu bleeding.. berapa lama juga berpantang yer? masudnya tak boleh bersama suami?

terima kasih kak..

November 17, 2012 at 7:47 PM

Akk,saya pun keguguran..tapi da 3 bulan.. So breast ad susu..xtw da nak buat mcmane.. Yg penting sgt sakit lah..mcmane nak buat yer..

November 17, 2012 at 7:49 PM

salam kak,saya pun baru keguguran..masuk ni dah dua kali gugur..yg lps 2 bulan.. Yg ni 3 bulan..tp masalah kalini,pinggang sakit n breast ad susu..xbole nak keluarkan susu tu..bteast bgkak..tahu x mcmane nak buat?

Anonymous
January 13, 2013 at 7:43 PM

Saya da gugur lama da x 2 tahun. Waktu tu saya tak jaga. Bole tolong beri nasihat kerana lepas gugur setiap kali uzur perut saya sakit sangat sehingga saya kena makan ibupfren baru ok.

January 15, 2013 at 8:35 AM

@zhuhayra azzyz maaf zhu, lewat reply komen nie. Selalunya kalo breast bengkak nie, memg perlu keluarkan susu tue..tp kalo sakti sgt boleh pegi klinik, doc akan kasi ubat utk keringkan air susu..

January 15, 2013 at 8:36 AM

@Anonymous sy xpasti ibupfen tue apa? mcm pain killer jgk kah? Myab boleh g cek dgn doc kalo masih lg sakit smpai skrg, atau boleh jgk berurut dgn bidan..perbetulkan apa yg perlu

April 8, 2013 at 7:57 PM

Salam. org keguguran ni mmg dr bg mc ke. sy x dpt pun. kluar je wad dktr kta bleh kje dah bsok. dok wad 2 hr je.

April 8, 2013 at 8:03 PM

sy br kluar wad. org gugur mmg x dpt mc ke. kluar wad hr ni bsok dah kna keja. gugur 5 mngu. dok kt wad 2 hari je.

April 8, 2013 at 8:05 PM

Salam. org keguguran ni mmg dr bg mc ke. sy x dpt pun. kluar je wad dktr kta bleh kje dah bsok. dok wad 2 hr je.

Anonymous
July 6, 2013 at 1:31 AM

Salam.. puan matahari, sy pun br lps miscarriage at wk11. Masuk ward 1 hr tp xsmpt bt s&c. Dr bg mc 1wk utk miscarriage 3 bulan ke bwh dan mc 2wks slps bt s&c/d&c. Kena mintak seb kdg2 dr. ni mcm amek ringan kesihatan kita. Tp rata2 semua dpt mc

July 12, 2013 at 5:20 PM

Tak boleh mintak ke mc tu? saya lepas misc dpt mc 2 minggu..

Anonymous
November 8, 2013 at 5:45 PM

Sya dpt mc sehari je tu p0n lpas mintak mula2 dia x nk bg. Xhumanistic lgsing, da la sedih keguguran sakit lagi mc p0n x dpt huhuhu

Anonymous
January 18, 2014 at 5:27 PM

Nak tanya, gugur 7weeks perlu berurut ke?

Anonymous
January 18, 2014 at 5:28 PM

Nak tanya, gugur 7weeks perlu berurut ke? & brapa minggu nak pantang?

Lieza
April 28, 2014 at 9:55 PM

Nk tanye, sy mengandung 4mggu sbab blm bersedia sy n g cuci tampa sepengetahuan suami sy perlu ke sy berpantang??lepas sy cuci sy tak jaga mkan skrg ni perut sy skit sgt2 smpai buat sy dmam panas..

April 29, 2014 at 10:42 AM

@Lieza salam lieza, 4 minggu kira baru lg tu, patutnya perlu jgk jg pantang makan sbb buat dnc kan..sy sarankan pegi jumpa doc semula takut masa dnc tu, terjangkit kuman..

April 29, 2014 at 10:43 AM

@Anonymous xperlu berurut..cuma jg mkn..di awal minggu gugur eloklah berpantang sikit

June 19, 2014 at 10:19 PM

Good sharing sis..kadang kita kena bersedia untuk hadapi masaalah mcm ni..;)

August 21, 2014 at 4:20 PM

salam awak..gud info...saya pon baru keguguran..kandungan 3 bulan...n buat d&c..skng tgh berpantang dalm 3 minggu cm tu..tp tk bertungku / urut lagi..sebb mak kate tak perlu..huwaaaaa!!! ..ade effect ke if kite berurut tapi lambat?risauu nyeee!

December 8, 2014 at 12:32 AM

saya baru lepas gugur....now br berpantang 9hari...sy blom berurut lg..cuma dh start bertungku..makan mmg jaga xmkn benda sebarangan kecuali ayam sy mkn...sbd sy natrual gugur bukan proses D&c.doc bg semiggu cuti...cuma Ais xminum...sy minum kopi..air suam n milo suam itu sahaja...

September 9, 2015 at 1:35 AM

Wah.. Perkongsian yang sangat menarik. Tq admin.. Tanda anda hamil.

February 20, 2016 at 2:34 PM

Salam..saya sudah dua tahun kehilangan anank..baby lemas lam perut tapi sampai sekarang susu masih ada tetapi di dalam kuantiti yg sedikit.sya picit baru keluar ...macam mana nak hentikan pengeluaran susu badan tu..thNk

February 24, 2016 at 10:05 PM

saya keguguran 4 bulan dan dalam proses berpantang lagi tapi xde beurut, brtungku sekali je bt. Pakai stokin, mandi air suam saya selalu bt. Pantang makan of course. Saya tak buat d n c sbb gugur secara semulajadi. Setakat ni dah masuk 2 minggu dah sy brpantang. Minum ais pun sikit sikit aje sebab tak tertahan dengan godaan tapi no problem xde rasa sakit sakit kat rahim. Saya nak tanya takpe ke saya brpantang mcm ni sahaja??

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©