Friday, September 23, 2011

Mencari kebahagiaan

Kebahagiaan itu ada...apabila hadirnya kebahagiaan itu, percayalah hati kita akan merasa cukup tenang dan gembira. Tp..susahkah utk mencapai kebahagiaan itu. Tanyalah hati kita, kebahagiaan mcm mana yg kita inginkan, yg kita mahukan. Kadang2 yg kita miliki, kebahagiaan itu cuma sementara, kenapa?

Terbaca di SINI wujudnya kebahagiaan itu sekiranya:


  1. Terima hidup seadanya iaitu REDHA
  • Memang di akui, bukan mudah utk kita terima sesuatu ketentuan yg bukan pilihan kita, memg payah apabila segala keinginan bukan seperti kemahuan kita. Kita akan persoalan kenapa, mengapa, dan percayalah segala persoalan nie xkan terjawab melainkana cuma satu, apabila kita redha dan terima segala ketentuan yg telah ditetapkan Allah swt. Bila kita redha dan ikhlas terima, hati kita akan mulai rasai ketenangan. Walaupun ianya sukar..tp belajarlah utk terima seadanya.
    2.  Sentiasalah bersyukur
  • Bersyukurlah dgn apa yang kita ada, apa yang kita miliki. Apabila kita di atas, jgn terlalu banggakan diri, ada yg lbh atas dr kita dan sesekali pandanglah kebawah, takut apabila terjatuh nti, kita xsempat berpaut. Wpun nikmat itu cuma sedikit, sederhana tp ada yg lebih kurang nikmatnya dr apa yg kita miliki. Bukankah melihat, mendengar, berkata ini juga adalah satu nikmat dr Allah?? Bayangkan andai salah satu nikmat ini ditarik semula....?
    3.  Tidak terlalu negatif
  • Tiap apa yg kita nak buat, memg perlu fikir negatif dan positifnya. So jgn terlalu fikirkan apa yg dh pernah berlaku atau apa yg bakal berlaku. Tidakkah itu seme cukup memenatkan otak? Just go wif flow, xperlu terlalu strict dgn kehidupan kita, sbb kdg2 kita xpernah menjangka apa yg Allah racangkan utk kita.
   4.   Terima pandangan yang negatif
  • Harus di akui, bukan seme yg suka dgn keputusan kita, bukan seme yg suka dgn cara kita dan juga bukan seme yg suka dgn kebahagiaan yg kita. Jadi perlukah kita fikirkan seme tue? Apa yg org suka, kenapa org xsuka..? Tidak! For me..kita kena belajar terimanya, sbb kita xboleh puaskan hati seme org..itu realiti!
  5.   Bersahabatlah dgn sahabat yg baik
  • Nak cari kawan, sahabat, rakan memg bukan satu yg sukar. Hatta bila bersembang di kedai kopi pun, kita dh boleh dpt kawan kan? Tp bukan mudah utk mencari shbt yg sejati, shbt yg sentiasa mendorong ke arah kebaikan. For me, bukan kuantiti sahabat yg i kejar atau perlukan, but i lebih pentingkan kualiti dlm persahabatan. Boleh fhmkan..?
  6.   Lengkapi diri dgn Ilmu
  • Tuntulah ilmu hingga ke negeri China, tue org kata dulu..tp skrg smpai ke ujung dunia pun org cari ilmu kalo x, xkan smpai ke angkasa lepas kan! Ilmu xkan pernah abis, percaya x, kalo i ckp..kdg2 kita rasa kita dh ckup berilmu..tp bila kita belajar mempelajarinya, rupanya masih byk yg kurang. Sebagai contoh ckuplah yg mudah SOLAT, kdg2 kita rasa solat kita dh ckup sempurna, tp yakinkah kita? Bacaan kita didalm solat, hukum tajwidnya, dan yakinkah solat yg kita tunaikan itu diterima Allah swt..? So sama2lah pelajarilah ilmu nie..bukan ilmu dunia semata2..tp ilmu akhirat..insyaAllah akan dpt byk manfaat dan keberkatan dariNYA.
  7.   Berdoa
  • Jgn lupa yang ini, berdoalah kepadaNYA, dekatkan diri dgnNYA, mohonlah padaNYA apa jua yg kita perlukan, dlm berdoa..antara kita dgnNYA xde batasan, dari Abu Hurairah r.a , Rasulullah saw pernah bersabda " Barangsiapa yg ingin doanya termakbul saat sedih dan susah , maka hendaklah perbanyakkan berdoa tika waktu lapang dan senang " at-Tirmidzi

InsyaAllah..seme org inginkan kebahagiaan xkira dgn siapapun kita bersama. Andainya kita berusaha mencari kebahagiaan itu, belajar utk mempelajarinya..InsyaAllah pasti kita akan miliki kebahagiaan abadi.
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©