Thursday, October 27, 2011

Bila Isteri Berleter

Assalammualaikum...

Baca entry di iluvislam td tajuk nie, rasa best pulak tuk story mory dkt sini, untuk sape2 yg dh bergelar isteri ataupun yg bakal bergelar isteri nie..jom kita story sama2. Yang dh bergelar suami, pernah kena leter dgn isteri hehehehehe...

google

Kenapa isteri berleter? Meh sini sbg isteri nk jwb hehehehehe...ada sbb kenapa sorg isteri nie berleter, mesti ada sbb, ingat kitorg sbg isteri nie suka ke berleter xtentu pasal, pok pek, pok pek tiap masa, kitorg pun tahu jgk lenguh mulut nie.

Ni pendapat I ok, isteri berleter nie sbb dia xsuka, benda yg sama dinasihati atau ditegur berulang kali. Sbg contoh, pas balik keje, stokin letak sofa, seluar pegi campak atas katil, sekali dua memangla ok, boleh si isteri tue dgn hemah dan lembut tuk bertimbang rasa, tlg ambilkan, simpan elok2, letak dlm raga basuh baju, esok pun mcm tue jgk, lusa pun mcm tue jgk...haaaaaaa apa lagi, telinga pun dah merah, mulalah yg dkt dalam ni bergelodak xtentu pasal hehehehehe..mulala radio bersiaran tanpa henti kekekeke..mulalah si suami nek pening, mulalah si suami pura2 pakai headfon dgr lagu. Mula la si isteri pun abg sana, abg sini, abg itu, abg ini...haaaaa kan, sape punya angkara yg watkan isteri nie berleter! Cuba kalo balik keje, stokin tue letak tmpt yg patut, hanger baju @ seluar kemas1, isteri tgk pun rasa senang, rasa sejuk jer hati. Susahkah wahai si suami nk buat itu seme?

Isteri nie berleter sbbnya nk tegur apa yg xbetul pd suami,nasihat apa yg boleh, abes dh sekali dua tegur baik xlayan, memg kena hadapla leteran isteri pulak hehehehe..sbg isteri nie kitorg kalo boleh nak suami sama2 membantu dlm uruskan rumahtangga, yg mana suami boleh bantu..bantulah..kalo setakat basuh pinggan makan sebiji dua tue pun xkan xbolehkan? Betul tak kaum2 isteri sekalian heheheheh...

Petikan dr artikel tue:

Oleh itu, bila dia berleter, semak diri kita. Betul tak apa yang dileterkan itu? Jika betul, bersabarlah, niatlah dalam diri kita untuk berubah demi kesukaan dan kesenangannya jua. Baginda SAW pernah bersumpah untuk mengharamkan makan madu atas dirinya semata-mata untuk menyukakan hati isterinya. Namun ditegur oleh Allah SWT.

Pointnya di sini ialah, Baginda SAW sentiasa cepat melihat diri sendiri dan cuba sedaya upaya merubah tabiatnya semata-mata untuk menghiburkan isterinya.

"Hai Nabi, mengapa kamu mengharamkan apa yang Allah menghalalkannya bagi mu; kamu mencari kesenangan hati isteri-isterimu? Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Surah At-Tahrim:1)

Jadi setiap kali dia berleter, semak diri kita... jika betul, kita ubahlah perangai. Akhirnya nanti, tiada point untuk dia berleter.... kita pula yang rindukan leterannya, kita buat perangai lain yang dia tak suka, dia berleter lagi. Maka begitulah hidup berkeluarga... sentiasa diuji.

Hanya suami yang bersabar dan menguruskannya sebaik mungkin terhadap perkara yang dia benci terhadap isterinya itu sahajalah yang mendapat kebaikan yang banyak dari Allah SWT. (Lihat An Nisa:19)

4 comments

October 27, 2011 at 4:17 PM

perempuan dengan cara berleter boleh mengurangkan stress...:)

October 27, 2011 at 5:08 PM

Saya tak pernah berleter ngan suami cuma saya bagi hint jer ☺☺

October 27, 2011 at 10:00 PM

dear lieynanilaz : owhh ye ke, xtahu pn :) boleh berleter selalu la nie

dear fiza : bg hint ehh, suami kena fhm cpt2 hehehe

October 28, 2011 at 1:13 PM

hahaha I lak suka nangis n sendiri dia akan faham dan ajukan soalan

"Papa ada buat salah ke?"hehehehe

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©