Monday, February 13, 2012

Migrain datang lagi!!



Arghhhh..tensen sungguh ari nie, seharian dr bangun pagi td, berdenyut2 kepala nie. Susahlah nak ilang migrain nie, memg xdak ubat nak ilangkannya, cuma ubat tuk tahan sakit jer. Rasa mual, nak muntah seme ada. Sbnrnya I dh lama dh ada migrain nie since darjah 4 agi, lamakan...kecik2 dh ada migrain.

Ingat ag masa sekolah dulu, memg susah sgt nak kawal migrain nie, setiap bulan kena g amek darah kat klinik kesihatan sungai dua, tp smpai klinik tue dh tukar ke tmpt lain, xtau apa result darah yg diorg amek tue, terukkan, ntah pe2..punyalah lama, dkt tgn kiri nie ada ag kesan jarum masa diorg cucuk amek darah letak dlm tabung uji, bukan satu malah lebih dr 3 botol.

Pas2 mak abah cuba rawatan mcm2, mana x, migrain nie dtg menyerang xkira masa. Kdg2 pukul 3 4 pagi kejut mak abah sbb sakit sgt, mcm kena histeria tue..smpai tendang dinding2 bilik, punyala sakit sgt. Pas2 kenala kejutkan abg I (xkahwin ag masa tue), hantar g klinik yg 24jam. Dh bape kali kena cucuk dkt montot nie xthula. Asal sakit masa awal2 pagi mcm tue, memg pegi klinik jer tuk kawal kesakitan nie.

Tahap kesakitan nie, smpai bila sakit xboleh dgr bunyi apa pun. Byangkan jarum jam yg berbunyi tik tok tik tok tue pun xleh dgr, rasa makin sakit. Smpai terpaksa cabut bwk kuar bateri jam tue. Terukkan! Memg seyes sakit migrain dulu. Mcm2 dh berubat dr klinik biasa, sampai ke pakar, dr ubat harga belas2 ringgit, smpai puluh2 ringgit, hingga mencecah ratusan ringgit. Ubat klinik, ubat tradisional, ubat homeopati semenya skdr mcm tue je, xleh nak hilangkan sepenuhnya migrain nie. Agaknyakan dh berapa ribu ubat masuk dlm badan nie kan!!

Yang kelakarnya bila mak abah xthu nak watpe lagi, tryla wat perubatan tradisonal ala mcm tukang2 urut kat kampung tue. Seingat I, pernah pergi berurut dlm 4 org tukang urut camtue. Sorg tukang urut tue, boleh ckp ada 'something' dkt atas kepala nie duk bertenggek hahahahahhaha..masa tue kan I kecik ag, cuakla kan. Tp mak abah memg xcayela perkara karut marut cam nie.

Bila dh kahwin, hubby memg tau ada migrain nie, tp bila kerap sgt sakit, hubby ingat I nie ngada2 ok nak bermanja2 dgn beliau, heeee xkose haku nak bermanja time sakit2 nie..bila hubby tau kisah dr mak abah, baru la beliau fhm..so bila I sakit jer, dh ada mesin urut 24 jam, dh ada tukang masak kat umah, tukang basuh baju, lipat kain seme complete hikhikhikhik ampun abg, bukan nak ngader2 tau

Skrg nie, cuma bertahan dgn satu ubat nie jer. Tp ubat tgl kat umah pulak, besok I update nama ubat tue dgn gambar sekali. Ubat nie je yg sesuai dgn kesakitan I yg melampau, kalo setakat panadol, ubat tahan sakit yg biasa tue, memg xjalanlah. Dan skrg nie belajar sendiri dgr cara Islam mcm mana nak kurangkan migrain nie. Ada ayat2 Quran yg I amalkan, nti bila2 free, I share kat sini. psssttt I tingin jgk nak cuba bekam, tp mak abah xkasi.

Jom, nak sambung wat keje dlm 'bilik yg tertutup dan senyap gilerr nie' huhuhuhuhu...

10 comments

February 13, 2012 at 3:14 PM

ergghhh..dasyatnya migrain awak...hidy pun ad migrain juga tp just pening2 n denyut2..slalu mkn ubat, tdor dah ok da...jgn stress sgt sbb bila stress lgla migrain...get well soon...

February 13, 2012 at 3:20 PM

wah.. sungguh bagus ni.. sakit je ada org tolong buat keje..hihii

February 13, 2012 at 3:41 PM

adoii cakap pasai migrain I pun lebih kurang cam U dear...kalau teruk sampai tahap langsung x leh tengok cahaya...pernah rituh I kena kat office sebab x leh tengok cahaya punya pasai depa suruh I tidoq dalam blik bos ttup lampu sume galp gelita...sabar ye dear..sangat memahami...

February 13, 2012 at 3:57 PM

dear miss hidy : a'ah kalo stress lagi sakit..tq dear

dear Intan : huhuhuhu time sakit jer pun

dear SS : i tgh sabar nie dear, nak muntah seme ada dh nie, lmbt pulak nak balik

February 13, 2012 at 4:53 PM

Dear, cuba cari buah lai...pastu blend ngan daun pegaga. Amalkan selalu, insya'allah. Petua ni pak mertua yg bagi.

February 13, 2012 at 5:02 PM

dear kak fiza : xnah cuba cara tue, ok nak try nti. tq kak

February 14, 2012 at 9:28 AM

Wahh leh try gak petua dari kak fiza nih...Dear Mrs. Lurve kalau mujarab t bg feedback k...hehehehehe

February 14, 2012 at 11:15 AM

ooo tidak memang sakit sesangatler yerk .. tak boleh bayangkan akakni sakit kepala sikitpun rasa rimas sepanjang masa.. muler nak marah anak kalau ada tak kena...

February 14, 2012 at 12:52 PM

erm..akk kat opis sll migrain..tapi CM tak penah mengalami la..takde kot...

p/s:murah ke dulang tu..ekcelli, saje2 je nak sewekan...sbb tu mls nak letak hrge mhl2..lgpun klu mhl2, bek gi beli baru kan?

February 14, 2012 at 2:50 PM

dear SS : u pun leh try gak , nti kalo berhasil u roger2 la I

dear Cho Zila : ini yang xde anak ag pun rasa nak mengamuk kat anak org aka anak buah hehehe

dear CM : untunglah kalo mcm tue.
err..memg murah kot, sbb harga dulang biasa pun mcm tue gak, tp kalo CM rasa berbaloi dgn harga yg dibeli..xpelah

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©