Friday, March 23, 2012

Mengharap....dan masih mengharap....

Hai..

Entry nie dh berminggu xpublish. Sj nak bg jd pekasam, baru sedap..errrr..dh lama xmkn pekasam.


Seronok tgk, bila ramai blogger yg pregnant mcm  Kak Fiza, Kak Rahmah, Liyana, IntanBerlian dan ramai ag. Seyesly memg seronok sgt, dan seyesly....memg tersentuh btl hati nie..y?


Kisah Pregnant

14 hari MC

Sesekali dalam ingatan

Sekali lagi...sampai bila

14 Oktober 2011


Nie semua kisah, ketika masih awal dlm dunia blogging nie. Boleh jengah semula pd yg masih xtahu. Sebenarnya, jauh ke dasar hati, I tingin sgt nak pregnant ag sekali. After pregnant kali pertama dulu gugur 14 June 2011 ketika usia 4 bulan dlm kandungan. Selepas tue, terus mencuba, tp agaknya masih belum diberikan rezeki.

Bila tgk ramai kwn2 yg preggy, memg btl2 rasa tersentuh hati. Apatah lagi bila tgk dkt fb, kawan2 yg I pegi masa wedding diorg, dh pun selamat lahirkan baby baru2 nie. Owhh...so tacing bila dpt tgk muka baby diorg...sbb...I xsempat pun nak tgk dan tatap lama2 wajah baby Muhammad.

Memg masih mencuba smpai skrg, dan bila period dtg tiap bulan, terus pegi pd hubby, peluk dan nangis teresak-esak..kenapa...? sbb dh tahu..memg xpreggy. Ya Allah, masa tue rasa mcm xde kudrat sgt, lemah longlai sbb apa yg I inginkan masih blm dikurniakan.  Sedih sgt rasa masa tue, pujukan hubby pun xmampu nak ilangkan rasa sedih, rasa sunyi dihati nie.

Tp...perlu kuat untuk redha dgn apa yg Allah tentukan, perlu ikhlas utk terima segalanya. Bukan mudah, memg ia satu dugaan/ujian yg amat hebat. Kalo korg nak thu, I memg sgt sukakan baby/kanak2...since I ada 8 org anak sedara dr darjah 4 sampai tadika, semuanya rapat dan close dgn I baik yg lelaki dan perempuan. Bila I balik umah mak, jumpa diorg, ada yg nak tdo dgn I, ada yg makan nak I suapkan, ada yg tdo nak I popokkan, ada yg nak mandi cuma dgn I, wpun kdg2 garang jgk dgn diorg, tp memg diorg sgt rapat dgn I dr kecik lagi. Bila I xbalik umah mak, mesti diorg akan tnya pd tok n tokwan, kenapa makcik xbalik.

Mujurlah ada anak2 buah , tmpt I curahkan kasih syg, belaian manja mula dah bergenang air mata , yg dpt hilangkan kesunyian ini. Smpai skrg I masih mencuba, dan belum lagi cuba rawatan lain mcm mkn ubat ke, jamu ke, masih blm..sbb sebolehnya I nak cuba secara normal. Mcm mula2 preggy dulu, after 1month kawen, terus preggy. Tp ada jgk MIL suh try supplement apa ntah, bukan xnak..cuma I masih blm berjumpa doc utk kepastian.

Memg terasa sunyi sgt bila balik umah, apatah ag jiran sblh umah baru lahirkan baby, kdg2 dengar anak dia nangis...smpai terpikir, Ya Allah..kalo arwah Muhammad ada, dh hampir 5 bulan usianya. Tp cpt2 istighfar..takut terus dibuai hasutan syaitan. Kdg2 xsedar pun, bila berdoa mohon dikurniakan zuriat..berjurailah air mata yg turun.

Kawan2, cite nie bukan utk minta simpati..cuma sekadar berkongsi meluahkan rasa. Ramai yg pesan, jgn terlalu mengharap..berserahlah sepenuh hati pd Allah..biar DIA yg tentukan segalanya..bolehkah? Kuatkah kami suami isteri..Allahuakbar..sesungguhnya ENGKAU yg Maha Berkuasa..

Doakan kami yer, moga ada rezeki untuk kami mendapat zuriat sendiri. Kalo ada yg nak berkongsi tips/petua..sgtlah dialukan..


comelkan!!

16 comments

March 23, 2012 at 2:32 PM

entri kite same kan arini...semoga saye n hubby, awak n hubby dapat merasa nikmat tu nnti..insyaAllah, semoga Allah makbulkan..amin :)

March 23, 2012 at 2:36 PM

sedih pulak saya baca entry ni... apa2 pun, awk bersabar yer.. Tuhan sedang menguji awak.. percayalah ianya tetap yang terbaik utk awk.. walaupun kita rasa macam sebaliknya... insyaAllah.. bila dah ada rezeki awak nanti... tak putus2 DIA bagi.. sabar yer... teruskan berusaha n berdoa.. dekatkan diri padaNYA...

March 23, 2012 at 2:38 PM

assalamualaikum..walaupn kila baru je khwn 4 bln rsnya kila fahm perasaan mrs lurve. kila sendiri pn xsabar nk pregnant tp tu r org kata blm ada rezeki lg.ada sbbnya kenapa Allah tu melambatkan rezeki kita utk pregnant.apa2 pn kila doa'n mrs lurve cpt2 pregnant..amin..klu lambat pn anggap lah ini satu dugaan dari Dia utk menguji keimanan umat-Nya.ni peringatan utk kila jg. :-)

March 23, 2012 at 3:39 PM

Dear...jgn sedih2. Teruskan berdoa dan berusaha. Insya'allah ada rezeki tu nanti. Cepat atau lambat hanya DIA yg maha mengetahui. Kuatkan semangat yer.

March 23, 2012 at 4:31 PM

insyaAllah..mudah-mudahan..

March 23, 2012 at 4:36 PM

tq dear, insyaallah akan cuba hadapi ini semua dgn hati yg sabar

March 23, 2012 at 4:37 PM

w'salam..
tima kasih atas semangat yg diberi..amat hargainya..

March 23, 2012 at 4:37 PM

InsyaAllah..thanks kak..

March 23, 2012 at 4:56 PM

mungkin blm smp rezeki..sabar ye...

March 23, 2012 at 8:46 PM

sedihnya baca..ade jugak sorang kawan dah lame kawin blm pregnant lagi,sedih je dia,try la cek doktor,mungkin ada masalah lain yg kita tak tau..

March 23, 2012 at 10:58 PM

YM dulu pun, 4 tahun kawen tak dpt baby, dear. Telinga Ym ni dah pedih ngan mcm2.smpi satu tahap, YM dah immune.YM berserah, klu ada rezeki, insyaallah....tapi, berserah bukan bererti tak berusaha.YM berusaha gak.jumpa specialist, mkn tuh makan nih.alhamdulillah dengan izin Allah dan keberkatan doa, akhirnya YM pregnant juga. masa tuh, slh satu YM amal, minum Bidadari-DCL marketing.Alhamdulillah, botol ke-3 YM minum, dgn izin Allah "lekat" jugak akhirnya.:) insyaallah klu ada rezeki preggy nanti, jumpa la specialist, minta suntikan utk kuatkan rahim.kita usaha mana yg patut kan.?dun worry dear, doa byk2.

March 26, 2012 at 2:36 PM

setuju dengan IntanBerlian....u sabar banyak2 ek...doa banyak2..tuhan tuh maha kaya...setia org dah d tentukan rezekinya...antara lambat dengan cepat je...sabar eh..macam mana pun I akan sentiasa bersama U...doakan yg terbaik buat U...

March 27, 2012 at 9:19 AM

InsyaAllah...moga2 ada rezeki ke arah tue pulak

March 27, 2012 at 9:20 AM

itula..ingat nak jumpa doc sakit puan, nak try cek apa yg perlu..

March 27, 2012 at 9:22 AM

tq ym,
ingat nak cuba jgk supplement mcm tue, tp sbb xjumpa doc lagi, itu yg xberani..insyaAllah pasni jumpa doc, minta pendapat beliau

March 27, 2012 at 9:22 AM

tq CM..

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©