Tuesday, March 6, 2012

Nak futher study ke @ nak ambik kursus menjahit..?

Fuhhh..dh bape lama duk pk dua perkara kat atas nie jer! Sblm bulan 5 nie, dah kena ada keputusan! Yang mana satu nak pilih..seyes memg xtau. Kedua2nya ada pro n contra.



OK, meh I kongsi nape I minat nak futher study on degree nie. I rasa mcm rindu sgt nak pegang calculator, nak wat assignment berhelai2 muka surat, nak attend kelas smpai petang, nak wat projek yg super power hihihihi..bila tgk kwn2 belajar, rasa mcm..owhhh bestnya, dpt ngadap buku semula, dpt perah otak wat assignment, masuk dewan exam..ouchhh...rindu sgt dgn seme tue. Lagipun kalo I futher study, opcoz I akan amek PJJ course, kelas on weekend jer. Sbb xterikat dgn komitmen penjagaan baby ag kan, so why not I grab peluang nie kan..sementera I masih berdua dgn hubby. Hubby kata ok jer, if I masih berminat nak belajar. So on weekend, hubby akan jd MR HOUSEWIFE hehehehe.. rasa2 ok x, hubby I kemas umah, basuh baju, sidai baju, memasak, lipat kain baju...errrrr..rasa2 jiran2 kat umah I kata I nie Queen Control x hukhukhuk..hubby kata dia ok jer nak wat seme tue, tp I rasa skrg nie memgla seme ok, esok2 kalo I futher study..agaknya balik dr kelas I kena bebel tak? Pastue on weekend, masa dgn hubby/family akan terhadla sikit sbb duk sibuk nak attend kuliah.. hmmm..ini yg terpaksa berkorban sikit..








OK, in case kalo I nak amek kursus jahitan hmm..mcm ne pulak I berminat dgn keje mcm nie. Hehehehe meh nak cite, asalnya kak ipar I lah, berhenti keje jaga anak kat umah, so sbb boring dan nak income sendiri, dia amekla kursus jahitan..smpai skrg dh lulus dan berjaya. Smpai dh dpt regular customer, & yg best sekali dpt wat seniri baju dia sekeluarga. SAVE TUE! Xyah duk serabut nak pk, nak tempah kat sape baju bila time raya, and know what langsir rumah pun, dia wat sendiri gak..sob..sob..sob.. mode jeles. Dari segi income pulak, haruslah berbaloi dgn apa yg dia laburkan masa awal tue beli mesin pe seme. Skrg nie every month I tgk duk bershopping sakan ja..haii..itu yg wat I rasa mcm nak wat mcm tue jgk. Tp kalo I wat, I xnakla berhenti keje, cuma nak wat mcm part time jer. Saja suka2 cari side income. Cuba bygkan jer lah, kalo satu family tempah baju time raya, baju kurung nak beli dan upah jahit, mau pegi RM100+(min), baju melayu utk suami ag, din..dong..din...dong RM150, untuk anak2 ag beli dan upah jahit..kalo sorg RM100, kalo tiga empat org. aduhai berangan awal nie Baju je kot abis ratus2, blm kira keperluan umah ag. Tp kalo wat seniri, bygkanlah..byk mana punya jimat. Haruslah like kan! Tp kalo nak amek kursus jahitan nie, perlulah bermula dr bawah, wpun mak I seorg tailor, tp anak dia yg sorg nie, x mewarisi kepakaran itu huhuhuhu.. Ag satu masa I dgn family xterganggu, sbb I part time di rumah kan.

Inilah yg duk pk, smpai skrg pun xdpt jawapan ag. Xtau nak pilih yg mana satu. Hubby kata dia ok jer yg mana satu pun. Kwn2 ramai yg support suh amek degree, family pun suh amek degree, cuma mak sama mcm anak dia nie, masih berbelah bagi hahahahaha...mak I pun tlg pk ok. Tp.......errrrrr.....tp kan...antara kursus jahitan...I lagi suka... errrrrr.....amek.........
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
KURSUS/KELAS MASAKAN



Pengsan!!! ok, xnak cite ag dh, yg tue jer nak kongsikan..korg rasa kan, kalo korg prefer yg mana, or korg nak suggest I yg mana satu..sblm bulan 5 nie, dh kena bgtau keputusan pd hubby . Isthikarah la kan yg terbaik. :)

7 comments

March 7, 2012 at 7:57 AM

heee nak promote kakkak ipar nie..gi blog pusat senireka cemerlang..mcm2 jenis jahitan boleh belajar ....menarik sangat...

March 7, 2012 at 9:14 AM

woo..menjhit pun bagus jugak...keje dari rumah sahaja...

March 7, 2012 at 11:58 AM

wahh...ok, akan terjah bila free nti, tq

March 7, 2012 at 11:58 AM

kan...xyah nak ulang alik g kelas

March 7, 2012 at 12:03 PM

kalau sambung belajar realated dgn kerja u sekarang n untuk mengukuhkan salary & position lebih baik study tp kalo rasa boleh buat side income melalui jahitan rasanya kemudian pun boleh buat kan?

March 7, 2012 at 12:21 PM

yup...baru terlintas apa yg u ckp nie, after finish study pun leh amek ag kan kelas jahitan nie..err tp adakah pd masa tue masa mencukupi..ohh

March 8, 2012 at 8:55 AM

klu sy, amik je due2, haha tamak kan... jahitan tu blh part time, pjj blh try online je dr umah xyah p kelas, hehehehe

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©