Monday, March 5, 2012

Perlukah berkecil hati dgn IbuBapa?


Kdg2 sebab perkara kecik si anak boleh terasa hati/merajuk dgn ibu bapa. Kenapa mcm tue? Apakah sbb kita nie dh berjaya, dah duduk rumah besar, dah pakai keta mewah, dah gaji beribu2, tiada hak utk seorang ibu/bapa menegur perlakuan anaknya?

Memg kdg2 kita rasa mcm, kita buat tue dh betul, dan mengikut zaman kita skrg, tp mungkin pd ibu bapa, benda tue xbetul atau nmpk menjengkelkan pd pandangan mereka, lalu bila mereka tegur dan bagi pandangan, kita terus nak rasa marah/nak merajuk? Untuk apa point kita merajuk/marah tue, apakah sbb nak protes pd ibubapa kita yg kita adalah benar dan mereka salah!

Kdg2 benda yg kecik tue pun, kita boleh marah2/ckp kasar pd ibubapa, kononnya pendapat mereka tue lapuk/ketinggalan zaman la. Boleh sampai seminggu dua ckp dgn diorg, malah kdg2 smpai meleret bertahun2. Xpercaya? ada..memang ada.

Masa kursus dulu, ada sorg pernah bercerita, flasback jap apa yg dia cite masa kursus tue , dia adalah sorg peguam, ada satu hari dia borak dgn mak dia, ntah di mana tak kenanya, mak lelaki tue beri pendapat yg dia xbersetuju dgn cadangan anaknya, hanya kerna itu dia terus merajuk/marah dan di sbbkan itu hampir 10 tahun dia tidak pernah balik berjumpa dgn si ibu. Tp slps attend kursus tue, dia mula rasa menyesal, dan mlm tue jgk terus dia balik berjumpa ibu dia utk meminta maaf. Ditanya kenapa dia sgup lakukan begitu, katanya dia seorg peguam yg berjaya, dan pabila ibunya beri pendapat yg berbeza, pdnya itu suatu yg mencabar kredibilitinya sbg peguam sdgkan ibunya hnya org kampung,belajar pun xtinggi, keegoan dia pd masa tue terlalu tinggi, hingga sgup kerna itu pisahkan diri dgn si ibu. Memaafkan si anak..itulah hebatnya seorg ibu, wpun terluka namun mudah memaafkan.

Seyes, masa I dgr cite nie, berjurai air mata sob..sob..kalo kita belajar muhasabah diri, antara sikap ibubapa yg tua dgn diri kita tika baru menjengah dunia. Memg bila ibubapa meningkat tua, kdg2 ada byk ragamnya, sama jgk tika kita masih kecil,ada jgk ragam kita..tp kenapa masa tue ibubapa boleh layan kita dgn penuh kesabaran, sdgkan kita bila disoalkan soklan yg sama berulang kali, mula rasa nak marah, mula nak tengking ibu bapa. Bila kita bermuhasabah spt ini, kita akan tahu betapa hebatnya kasih syg diorg masa kita kecil dulu, berapa byk yg diorg bersabar dgn kita.

So, skrg bila diorg dh tua, salahkah kalo kita sabar dan melayan diorg penuh kasih syg, contoh ada ibubapa yg uzur, pernah terkencing dkt atas katil, kdg2 smpai kita kena tukar lampin 2 3 kali,sbb ini ja kdg2 kita marah diorg, ckp kasar, SEDARKAH kita yg  tika kecil dulu, kita juga lakukan yg sama pd ibubapa kita, apakah diorg marah/herdik/pukul kita pd masa tue? Sama-samalah kita bermuhasabah diri, moga kita xmenjadi anak yg derhaka, hanya kerna mengalirkan air mata ibubapa.

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda : 'Sesiapa yang membuat ibubapanya gembira, maka sesungguhnya ia mendapat keredhaan dr Allah s.w.t, sesiapa yg menyakiti hati ibu bapanya, sesungguhnya ia mendapat kebencian Allah s.w.t ( Riwayat Bukhari )

6 comments

March 5, 2012 at 5:58 PM

gud entry for share..

March 5, 2012 at 6:45 PM

terima kasih atas entri ni... besarnya pengorbanan ibu dan bapa tp ramai yg lupa diri..

March 5, 2012 at 8:53 PM

anak yang x kenag jasa je akan buat cm 2 . haish . ibu macam gps . mmg selalu membebel . tp bebelan die yg terbaik...

March 6, 2012 at 4:15 PM

sharing is caring dear

March 6, 2012 at 4:16 PM

sama2, moga kita xtergolong dlm golongan yg lupa asal usul

March 6, 2012 at 4:17 PM

yess..bebelan tue yg akan kita rindui bila satu masa ibu dah tiada di sisi..

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©