Wednesday, April 4, 2012

Banyak persamaan lebih serasi?


Sebenarnya bukan mudah nak pilih pasangan hidupkan, dan org selalu akan kata kalo dua2 dah byk persamaan, senangla rumahtangga yg nak dibina nti. Sbb msg2 mempunyai minat yg sama. Untuk I la, I rasa mungkin ada benar jgk, sbb pasangan akan lbh mudah memahami, tp bila fikirkan sekali lagi, I rasa mcm err...xsemestinya kalo wujudnya perbezaan itu bermakna tidak serasi!

Kdg2 perbezaan itu yg lbh menarik, yg lebih mewarnakan hubungan kita suami isteri. Bukan persamaan yg kita perlu cari, apatah lagi perbezaan, yang kita ingin miliki adalah keserasian walaupun kita punya persamaan atau perbezaan..rite?

Meh kongsi tips yg I baca di sini , mcm mana nak menjadi pasangan yang serasi:


1. Memiliki persamaan dalam ilmu pengetahuan seperti politik, keagamaan dan hobi. Atau, memiliki satu atau dua persamaan yang mendalam seperti menyayangi haiwan atau melancong.

2. Tawan hati pasangan dengan mempamerkan emosi yang sama terhadap sesuatu kejadian atau peristiwa seperti sama-sama gembira, sedih, terkejut, benci atau simpati.

3. Mempunyai penafsiran yang sama tentang hubungan seperti tahap keakraban, kebebasan, kebergantungan, pemberian atau pengorbanan.

4. Sentiasa membentuk ciri-ciri yang disukai dalam diri anda dan pamerkan kepada pasangan.

5. Kasihi pasangan anda bukan kerana wajah, harta, keturunan atau glamour.

6. Sentiasa membantu pasangan dalam mengukuhkan imej diri, merangsang semangat dan pupuk keyakinan dirinya.

7. Keikhlasan amat penting dalam memuji atau memotivasikan pasangan. Elak daripada sikap suka berbohong.

8. Selalu memberikan pujian berhikmah dan ikhlas bertindak sebagai magnet yang menarik anda kepada pasangan.

9. Sentiasa mengulangi perkataan atau ayat yang disukai dan disenangi oleh pasangan kerana dia akan berasa sangat istimewa dan dihargai.

I dan hubby..ada persamaan dan ada jgk perbezaan..xbestla pulak kalo asyik sama jer, dan kalo asyik berbeza jer, nti asyik bertegang urat pulak. At least kalo ada 1@2 persamaan, itu dah memadai, segala perbezaan itu akan lengkapi segala kekurangan yang ada.

Sbg contoh, I suka sgt window shopping..tp hubby sgt2 xsuka..pd dia kalo nak terus beli, xyah nak pegi dua tiga kali servey kat kedai..haisshhh..tensen gak kdg2.. Tp kami berkonsi minat yg sama,salah satunya kami suka bersukan..dan suka jgk tgk bola sepak..wpun team favourite kami berbeza hihihihi..kdg2 boleh jd gaduh, xdela gaduh smpai jiran sblh umah dgr, gaduh2 manja jer, main baling2 bantal...bukan main baling periuk!

Itu yg best, bila ada perbezaan dan persamaan, wpun adakalanya timbul perbezaan, haruslah bijak mengawalnya supaya lbh ceria.

5 comments

April 4, 2012 at 12:08 PM

erm betul.. klu asik same je mcm bosan la pulak kan.. kite pun x belaja benda baru dr dia.. hehe

April 4, 2012 at 12:33 PM

betul keserasian tuh penting...persamaan dapat kita berkongsi minat yg sama...perbezaan peluang untuk kita xplore yang baru...yg penting saling memahami dan cuba untuk mendalami dan mempelajari perbezaan yg wujud...

April 4, 2012 at 1:19 PM

klu nak cari yg ada byk persamaan pun ssh jugak...kan..mane2 pun ok je...

April 4, 2012 at 2:18 PM

huhuhu...i dpt hubby yg langsung tak der persamaan...tapi Alhamdulillah kekal sampai skang

April 4, 2012 at 5:04 PM

yup..belajar benda baru sekali sekala..best jgkkan!

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©