Tuesday, April 17, 2012

Pegi jumpa doctor semalam...

Hai...

Semalam balik keje, trus g Klinik Bersatu dkt Kepala Batas. Pegi sorg2 jer huhuhuhu sbb hubby attend training utk g Karnival Futsal kat Kelantan ujung minggu nie...tgl sorg2 ag :(

Dah wat appointment ptg tue, nak jumpa doc. Doctor2 dkt klinik nie pd I seme sgt best dan very concern dgn masalah kita. I selalu pegi bila time Dr Zarina atau Dr Junita. Klinik Bersatu nie bukan panel klinik, tp sbb doc sini seme pempuan, dan I suka dgn layanan diorg, xkisah kalau keluarkan duit pun.

So smlm g jumpa Dr Junita, act dh byk kali appointment dgn doc nie..kecik molek je org dia, cumel sgt, baik dan lemah lembut sgt. Nasib xramai, dlm 5 org patient mcm tue.


Me : Assalam doc

Dr : W'salam..ok, ada masalah apa..

Me : Dr, sy xtau nak cite mcm ne, tp dipendekkan cite, sy dh kahwin hampir 1 tahun 4 bulan. After keguguran pd bulan June tahun lepas, dan berpantang selama 2 bulan, pas2 sy keep try utk pregnant ag sekali, but smpai skrg masih xberjaya.

Dr : awk duduk dgn suami?

Me : Ya..xberjauhan pun.

Dr : Owh..awk xde masalah apa nie, bukan sbb kesuburan atau apa, sbb awk dh pernah pregnant kali yg pertama dulu. Ok xpe, jom kita scan tgk.

Me : Ok.

Dr : smbil scan ok, tgk sini k, awk punya rahim normal, xbengkak atau apa, kedudukan rahim awk pun ok, saluran seme ok, xde masalah apa2 pun. Ok jom turun, kita kira waktu subur

tingat masa scan arwah baby dulu, comel sgt bila nmpk baby gerak2..

Me : smbil turun Period selalu among 6 atau 7 hari..kitaran pulak among 28~34, xtetap doc, itu yg kdg2 susah nak dpt waktu subur yg btl.

Dr : Xpe..itu normal, sbb kdg2 sebulan ada 30 hari, 31 hari mcm tue..meh sy ajar sini mcm ne nak kira

smbil doc tue lukis2 atas kertas..

Dr : ok awk tgk sini ehh, kalo awak punya kitaran bulan lepas 28hari, means waktu subur awak hari yg ke-14, awk bolehla bersama dgn suami, sehari sblm waktu subur, dan tiga hari pas waktu subur. Ovom perempuan bertahan 24jam, lelaki pulak 72jam.

Me : Tp doc, kalo kitaran sy 32, means waktu subur sy hari yg ke-16 kan.

Dr : Ya, btl. Tp xjauh waktu subur awak, wpun kitaran xsama. Ag satu kita blh tau waktu subur tue, bila ada keluar lendir2 jernih dr rahim awak. Itulah waktu subur awak.

Me : Ok, sy dh fhm. Dr sy xde amek ubat/vitamin/supplement apa utk mengandung nie, ubat kesuburan ke apa pun tidak, perlu ke sy amik tue seme. Cuma sy ada amek acid folic jer.

Dr : Mcm nie, awk gugur lbh kurang 10 bulan baru kan, so sy rasa yg terbaik, awak cuba dulu ok. xyah pg mkn ubat subur atau apa. Sbb pregnant awak yg pertama dulu pun berlaku secara spontan, so kalo boleh awk try biarkan ia secara spontan jgk k. Tak perlu lgi amek ubat apa2. Awak cuba smpai ujung bulan 6 nie, kalo xberjaya, awak dtg sini balik..then kita pertimbangkan mcm mana nak buat.

Me : Owh ok doc, sy dh fhm.

Dr : smbil pegang tgn I awak kena sbr tau, jgn stress, jgn pk sgt, jgn tensen, nti hormon awak boleh berubah.

seyesly..rasa tacing sgt, rasa mcm nak peluk doc

Me : InsyaAllah doc. Moga dipermudahkan Allah..thanks doc..

Dr : It's ok, smbil pegang bahu I lak tp ingat awak jgn stress atau pk sgt k. Just cuba dan berdoa..

Keluar dr bilik doc, sekali tgk seme org pandang I, mesti diorg tensen pe huhuhuhu, sbb lama I duk dlm tue..kuar2 je, alamak ramainya..sian lak diorg kena tgu lama.

folic acid yg doc kasi, dlm botol tue I beli.
bukan apa I pernah beli folic asid dkt farmasi perda, punyala mahal
sebiji 10sen, kalo seratus biji dah RM10 kan..
kebetulan I dh pegi kepala batas, so beli dkt Farmasi Hans,
100 biji = RM 4 jer baru

11 comments

April 17, 2012 at 2:04 PM

saya dh 2 thn kawen tp x pernah sekali pun lekat..teringin nak ader baby sendiri

April 17, 2012 at 2:27 PM

wahh doktor cumel tu eh...I pun suka dia...detail sangat dia xplen masa i wat scan time kena period pain yang sangat teruk dulu...dia jugak yg detect rahim I kebelakang skit...

X pe kakyang...cuba lagi dan terus cuba tau...I sentiasa doa untuk U...semoga SAra dapat kawan cepat...adik la kot kan?hehehehe

April 17, 2012 at 3:35 PM

moga ada rezeki untuk kita pulak pas nie...amin

April 17, 2012 at 3:37 PM

I xsbr nak bagi sara adik!! statment beranik matik hahahahaha...

April 17, 2012 at 3:50 PM

xpe nt ade la rezeki, mane tahu dpt kembar, wahhh berganda2 seronok nyer :)

April 17, 2012 at 3:56 PM

detail sungguh pnjelasan dok ni kan... insyaAllah.. mg ada rezeki awk utk dpt baby...

April 17, 2012 at 4:16 PM

amin...moga termakbul

April 17, 2012 at 4:18 PM

x pa confident kena ada sambil menadah tangan kepadaNYA...hehehehe

April 17, 2012 at 4:23 PM

wahh...ada 2 3 org dh ckp g2 :)

April 17, 2012 at 11:15 PM

bagusnya doktor tu..insyaAllah ada rezeki nanti..

April 18, 2012 at 10:22 AM

InsyaAllah...

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©