Thursday, May 24, 2012

Laaa...masakke?

Hai..

Dh xtau nak letak tajuk apa, so men letak jer. Kdg2 nak tergelak dgn org sekeliling ni, baik di ofis, baik jiran2 kat taman..prihatin betul.

Sejak I dh kahwin nie, I memg jarang sgt stayback kat ofis smpai kul 7 kul 8pm. Sbb I rasa kat umah keje byk sgt duk tunggu. Dulu masa bujang yerla, boleh je stayback smpai kul 7 kul 8pm, hatta kalo keje smpai kul 3 4am pun boleh tunggu, sbb x terikat dgn sape2 kan. Means xde nak uruskan apa2 kat umah, sbb masih duk dgn mak lg. Sbb tue dulu masa bujang, bila tgk payslip excited gila..nek blink2 mata.

Tp bila dh kahwin, seme tue, xlagi dh. Bila 530pm je, cpt2 kemas nak balik, plg lewat pun pukul 6pm je tunggu, melainkan kalo ada keje urgent yg perlu settle. So, I perasan bila I sibuk2 kemas nak balik, japg ada la ofismate yg tnya, "eh azie, awalnya balik..nak watpe, xkan balik masak kot, berdua jer"  'ehh.. dh 530 sy balikla, nak masak ag untuk suami..dulu bujang duk dgn mak, xpela balik keje seme mak dh siapkan'.

Pastu, bila ada staf2 dr tempat lain dtg, meh sembang2 kat tmpt I, bila duk sembang2 sal keluarga nie, mula la diorg tnya I soklan tue. Pernah sentap sekali dgn sorg staf lelaki nie bila dia sindir2 sound azie balik awal nak watpe kat umah, bukannya masak pun, makan kat kedai je pe? Sbb masa tue I rasa mcm panazzz btl dgn soklan dia, I diam, trus senyum dan wat keje.. Tup2 akak ofis I nie sound, laa..dia masakla, kan ada suami kat umah..xkan tiap ari nak mkn kedai..



Ari tue, pergi market BM masa weekend, biasala itu tmpt tumpuan kalo nk beli yg fresh2 agpun kat situ agak murah berbanding psr mlm. Sekali dh smpai umah, bertegur sapa dgn jiran tue.. sekali akak tue tnya pegi mana, I ckp la pegi market BM beli ikan seme nie haa..smbil tgn tue pegang plastik kiri kanan, sekali akak tu ckp.. laa..masakke kat umah? Akak ingat xmasak, makan dkt kedai je dgn suami, dah berduakan. Adoiii..masa tue I rasa, wahhh..diorg nie xkan masa berdua dgn suami xmasak kot, asyik tnya aku masak ke x jer.. Ehh..makan jgk dkt kedai kak, tp lebih suka masak kat umah. Sekali sekala xpela mkn kat kedai. Blah, trus masuk umah.

Haiii...penat tul nak menjawab. Kenyataannya memg kitorg hubby n wifey suka makan dkt umah. Atau lbh tepat ag, hubby lebih suka makan masakan yg I masak errrrr...perasan kan! Jarang sgt kitorg mkn dkt luar,  Ag pun naik muak pulak kalo mkn dkt kedai, melainkan kalo tingin nak mkn western2 g2 lamb chop ke, sizzling chicken ka haaa itu maknanya kena mkn dkt kedaila, renyah nak wat kat umah huhuhuhu alasan harus ada..plus belajar berjimat dr skrg, agpun makanan dkt kedai tu, yg wat sedap..sbb perasa yg kita xtahu apa yg dimasukkan..


lamb chop nie peberet kalo mkn dkt kedai


Agpun pada I, memasak tue tugas seorg isteri..bila I pk , patutnya thari I masak kat umah , sediakan makanan tuk suami, tp sbb I keje..dan I keje pun dgn izin dr suami, so xdptla nak memasak tuk beliau. Xkanla bila thari beliau dh mkn dkt kedai, mlm pulak nak ajak beliau g mkn dkt kedai ag..aihhh xpatut btl.. kesian btl, xdpt nak rasa air tangan isteri seharian. Ag pun hubby I jenis yg suka mkn, so I rasa mcm berbaloi kalo masak utk beliau.

Yang bestnya..dulu masa bujang, xkisah pun kalo xmkn mlm...skrg bila dh kahwin kena kisah sbb ada org nk makan hahahahaha..so harusla masakkan..


31 comments

May 24, 2012 at 4:13 PM

baik masak kat umah..kita tau bahan pe yg kita masak..bukan x cye kt kedai...tp kita xtau dorangbeli smua bahan mentah tu kt mana..terjamin x halalnya..bersihnya... sekali sekal xpe la..

May 24, 2012 at 4:19 PM

husband saya pun sama jgk..lebih suka mkn kat umah..walaupun simple tp sudah tentu masakan kat rumah dijamin bersih....klu mkn kat luar...maybe was was

May 24, 2012 at 4:22 PM

kan... lg puas ht klu dpt masak sendiri utk suami.. lg berkhasiat xde ajinomoto, hihi

May 24, 2012 at 4:25 PM

hehehehe...bagus lah selalu masak sendiri jimat dear....macam zaman kitorang x diet malam dulu...balik kerja masak...masak kasi lebih...makan malam sekali bawak bekal untuk makan tengah hari esoknya....pastu balik umah masak ag untuk malam tuh n untuk esoknya ag...gila jimat time tuh...tengah hari, malam sume makan kat umah...hehehehe..tp skang my hubby nak diet dah x nak mkn malam tu yg skip memanjang tuh...hehehehe

May 24, 2012 at 5:00 PM

wah,bestnya bley masak kat suami..hihihi

May 24, 2012 at 5:19 PM

betul..setuju sgt..sekali sekala xpela

May 24, 2012 at 5:20 PM

simple tp sihat..itu pun dh cukupkan

May 24, 2012 at 5:23 PM

itu yg btl, xde pak aji hehehe

May 24, 2012 at 5:25 PM

wah bagus tue..tp kitorg xleh balik selalu thari kat umah, sbb waktu rehat pun full dgn aktiviti dkt ofis sob...sonb...

May 24, 2012 at 5:25 PM

dh jd isteri, kenala masak hihihihi

May 24, 2012 at 7:10 PM

hhehehe.. itulah beza kehidpan bujang dan yang dah berumah tangga kan,... bila dah berkahwin, corak kehidupan lagi mencabar yang perlu kita lalui.... semoga kekal berbahagia ya kak (",)

May 25, 2012 at 9:00 AM

memang mcm tu...i pun bujang selalu stay dan selalu tak mkn mlm..bile da kawen pun selalu nk blk awl..incik somi plak mmg tak nak mkn kat kedai lps kawen..da puas mkn kat luar masa bujang.klu blk keje lmbt sbb ade bnde urgent je baru tak masak..

May 25, 2012 at 9:04 AM

heheheh...tengah hari balik rest n solat je...bekal dah makan siap2 kat office..time tu lah...skang x jimat dah...ikut mood ja...hehehehe

May 25, 2012 at 9:10 AM

semoga jd wife yg berjaya!!hihihi..
masak kat umah leh jimat..tjaga kebersihan..kat luar mahal,xleh tambah2..pastu tak tau bersih ke tak..
menyimpan utk masa depan! :p

May 25, 2012 at 9:19 AM

ishk3..ade jugak yg penyebok nak tahu kita masak ke tak kat umah..suka hati kita lah kan, dah itu rumahtangga kita..apedaaa!

yang penting kita buat tanggungjawab kita sbg seorang istri.itu yg penting..yedakk??

May 25, 2012 at 2:37 PM

dh kahwin nie semenya berubah..tq gen2

May 25, 2012 at 2:38 PM

betul..betul..setuju

May 25, 2012 at 2:39 PM

insyaAllah..
semenya betul...blh wat saving yg pntg

May 25, 2012 at 2:40 PM

haa..btl tue, xkanla nak bercerita seme benda kat org kan..yg pntg kita wat ckuplah

May 25, 2012 at 4:24 PM

baguslah tu..boleh jadi isteri solehah..peduli je orang cakap..yang nak masuk syurga kita....

May 25, 2012 at 4:28 PM

kita follow sini..salam kenal...

May 25, 2012 at 10:39 PM

Saya tak kawin lagi, still study, so tak tau la sangat kan... tp rasanya masak lagi jimat, sedap dan puas hati... :)

May 26, 2012 at 11:38 AM

wah.. memg brbeza la hdup klu dh kawen.. sy yg tk kawen ni pun slalu balek lewat.. kdg2 kol 10 bru balek.. klu dh kawen mcm mane la

May 28, 2012 at 4:12 AM

akak kena masak bgi jiran2 n opismate makan.hahaha

eca da send email.mohon disemak #skema gila :P

May 28, 2012 at 8:41 AM

bagus msk sendiri kan.. air tgn is3 tu lbh berkat :-)

May 28, 2012 at 9:02 AM

insyaAllah...tq ya

May 28, 2012 at 9:03 AM

betul..yg plg penting puas hati..

May 28, 2012 at 9:04 AM

kalo dh kawen, kena balik awal la sikit hehehehe

May 28, 2012 at 9:05 AM

hahahaha..gud idea tue eca..

ok dh feedback,

May 28, 2012 at 9:05 AM

betul..wpun simple je kan

May 28, 2012 at 10:13 AM

aku suka makam dirumah...kadang kalau lama sangat kerja kat luar rindu pulak dengan masakan isteri..

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©