Thursday, May 17, 2012

Tasik Galilee dan kaitannya dgn Dajjal dan kiamat?

Hai.

Smlm time rehat ada kuliah agama dgn Ustaz Fawaz dr PUZ Penang. Bercerita tentang kiamat yg kita sendiri xtahu bila masanya. Masa kuliah tue, ustaz ada sebut sal Tasik Galilee, pertama kali dgr, ada yg kata tasik ada yg kata laut.

Ada rahsia, yg baru dpt tahu smlm, sungai ini kian menyusut airnya, dan ustaz beritahu andainya kering kontang tasik itu, maka akan keluarlah Dajjal di muka bumi ini. Bermakna kalo Dajjal keluar, maka musnahlah bumi Allah ini. Ustaz xcite lbh lanjut, cuma ustaz kata kalo nak tahu, cuba cari di internet. Seyesly, I kalo kisah2 mcm nie memg suka nak tau lbh lanjut, macam Yakjuj dan Makjuj, segitiga Bermuda.

Dari laman web wikipedia menjelaskan tasik ini merupakan tasik air tawar terbesar di timur tengah, manakala keluasan tasik ini 166 km/persegi dan kedalam maksima kira2 141 kaki. Pd kedalaman 209 meter di bawah paras laut, ia merupakan tasik air tawar terendah di bumi dan tasik kedua terendah di dunia selepas Laut Mati. Tasik ini megalirkan airnya ke Sungai Jordan. Ia merupakan destinasi perlancongan di Israel, byk hotel dan restoran mewah dibina di sini utk keperluan penduduk Yahudi.

gambaran dr atas Tasik Galilee


secara jelas bandar2 sekita tasik Galilee


Apakah kaitannya Tasik Galilei dan kedatangan turunnya Nabi Isa dan Imam Mahdi?


Petikan dr komuniti i luv islam ada beberapa pertanda yang menunjukkan ke arah itu. Di antaranya ialah Nabi s.a.w telah bersabda berkaitan dengan pengalaman sahabat Tamim Ad-Dari ra yang belayar dengan rakan-rakan beliau dan terbabas di sebuah pulau. Selepas mereka bertemu makhluk hodoh yang memperkenalkan dirinya sebagai pengintip, mereka telah bertemu dengan makhluk berbadan besar yang memperkenalkan dirinya sebagai Dajal), “.. Dajal berkata: ‘Beritahu aku tentang pohon-pohon tamar di Baisan, adakah ia masih berbuah?’ Kami berkata: ‘Ya’. Berkata Dajal: ‘Tidak lama lagi ia tidak akan berbuah’. Dajal bertanya lagi: ‘Bagaimana dengan Tasik Tiberia, adakah masih dipenuhi air?’ Kami menjawab: ‘Ya, ia masih dipenuhi air’. Dajal berkata: ‘Tidak lama lagi airnya akan kering'..(Riwayat Imam Muslim dalam Sahih Muslim)

Jelas dinyatakan tasik ini makin mengering dengan cepat, bila tasik ini kering maka akan turunlah Nabi Isa ke bumi, membantu Imam Mahdi dan memburu dajjal ke seluruh pelusuk bumi. Menurut kajian sains, tasik ini akan kering dlm tempoh 50 tahun shj lagi, utk temui dasarnya. Ketika itulah Nabi Isa akan turun. Kuliah ustaz smlm beritahu, tasik ini akan mengering dlm tempoh kira2 40tahun sj lagi. Dan ketika itulah akan terjadinya mala petaka terhebat di bumi Allah. Tasik Galilee sudahpun mengering sejak tahun 2000 masihi lagi dan proses pengeringan amat dasyat, hinggakan yahudi2 Israel meminta bantuan dunia utk menaikkan kembali aras air ini. 9 tahun sudah berlalu, cuma berbaki 41 tahun (plus-minus) sblm turunnya Nabi Isa ke muka bumi, benarlah kata ustaz smlm, yg tinggal utk kita cuma berbaki 40tahu sj lagi.


Akhbar Kosmo! bertarikh 27/11/2010  menunjukkan beberapa orang lelaki Yahudi meniup alat muzik shofar sebelum majlis penyembahan meminta hujan yang diadakan di atas bot di tengah-tengah laut Galilee, utara Israel.
 
 
gmbr jelas menunjukkan semakin mengeringnya Tasik Galilee nie


Ketahuilah,

kita ada tak sampai 41 tahun sahaja lagi sebelum tasik galilee kering sepenuhnya, kita ada hanya purata 41 tahun lagi sebelum turunnya Nabi Isa ke planet Bumi ini.

Sebelum Nabi Isa itu turun, sudah pastilah Imam Mahdi itu sudah pun ada di keliling kita. Dan sudah pastilah peperangan besar pasti terjadi, dan sudah semestinya lah akibat perang itu, dengan sebab sistem yang lengkap di keliling kita, menyebabkan Dajjal itu pasti juga akan keluar.

Dajjal akan muncul dulu sebelum turunnya Nabi isa, dan Imam Mahdi akan muncul dulu sebelum Dajjal keluar dari Khurasan. Sekali lagi saya ingatkan anda hanya ada 41 tahun lebih sahaja sebelum 1 tanda besar pertama keluar. Bila 1 tanda besar keluar, maka lengkaplah semua tanda2 kecil. Bila 1 tanda besar keluar, akan datang tanda2 besar seterusnya tanpa ragu2.
Byk lagi cite sal Tasik nie boleh dicari, ada lebih detail lagi, di  [ Menghampiri Kiamat ] [ Keringnya Tasik Galilee ] [ Laut Galilee, Dajjal dan Kiamat ]. Apa yg berlaku pd tasik itu, telah ditakdirkan Allah dan kita sbg manusia xkn mungkin mengubahnya, cuma yg kita mampu persiapkan diri bagi menghadapi pengakhiran yg sungguh dasyat nti.

DOA MENGHINDARI FITNAH DAJJAL
Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari siksa neraka Jahanam. Aku berlindung kepadaMu dari siksa kubur. Aku berlindung kepadaMu dari fitnah Dajjal yang pembohong. Aku berlindung kepadaMu dari fitnah hidup dan fitnah mati. Aku berlindung kepadaMu dari banyaknya dosa dan hutang. Aku berlindung kepadaMu dari kejelekan fitnah kaya dan kejelekan fitnah fakir. Aku berlindung kepadaMu dari kejelekan pendengaran, penglihatan, lisan dan hatiku. Aku berlindung kepadaMu dari dikembalikan kepada umur yang terlalu tua. Dan aku berlindung kepadaMu dari mati dalam keadaan ingkar kepada agamaMu.

 



 

19 comments

May 17, 2012 at 11:15 AM

sy pun suke bace cite2 mcm ni..
dulu pnh bace kt mastika. pastu dh lupe..huhu
erm kite ade mase 40 thn lg... ermm...

May 17, 2012 at 12:38 PM

mastika selalu ada kisah2 mcm nie,
sbg ingatan utk kita

May 17, 2012 at 12:50 PM

ishk...serius takut sy dengar cerita nih...baki 41thn lagi??
hmm..yaAllah..lindungilah hambaMu ini..
cuma apa yg kita kena sedar,kiamat pasti akan datang juga masa nye tu... T_T

May 17, 2012 at 2:07 PM

a'aa mmg nmpk jelas llah air dia makin kering..

May 17, 2012 at 4:26 PM

Dear..thanks for this info...hmmm sedikit sebanyak dapat menyedarkan kita bahawa usia bumi semakin sampai ke penghujungnya...bagaimana usia kita yg sentiasa semakin dekat kepada kematian..macam tu jugak lah hari semakin hampir kepada khiamat...moga kita sentiasa d berikan kesedaran dan sentiasa lurus d jalannya...AMINNNN

May 17, 2012 at 5:15 PM

semoga kita dijauhi daripada fitnah dajjal... dunia semakin menuju ke akhir zaman..

May 17, 2012 at 6:32 PM

sama2 kita persiapankan diri kita menjelang harinya.semoga kita beroleh syafaat dariNYA..terima kasih admin share info dan pengetahuan yg sungguh menarik.

May 18, 2012 at 8:14 AM

haa dah agak dah mrs lurve keje kat TM..sebab ibu mimi pun keje kat TM, dia ada bgtau nanti ade family day kat snway lagoon..so sama lah tu dgn mrs lurve kan ^_^

May 18, 2012 at 8:49 AM

betul, cuma kita je yg xtahu bila masanya..

May 18, 2012 at 8:50 AM

owhh..ye ke? ntah2 kenal pe ibu mimi

May 18, 2012 at 1:06 PM

Wow.. Nice info lahh. Terasa insaf sangat bila pikir kiamat kian dekat ni..

May 18, 2012 at 3:24 PM

utk iktibar bersama..

May 18, 2012 at 3:24 PM

Ya Allah..semoga kita sentiasa dilindungi

May 18, 2012 at 3:25 PM

sharing is caring..moga ada manfaatnya tuk kita

May 18, 2012 at 3:26 PM

insaf itu bagus tuk menyedarkan kesilapan kita..moga masih ada masa utk kita muhasabah mencari dimana khilafnya diri

May 18, 2012 at 3:27 PM

kan..subhanallah, kuasa Allah seme tue

October 31, 2012 at 10:35 PM

Tu kalo 40 tahun dgn keadaan cuaca sama dan tade masalah.kalo dgn izin Allah jd kemarau berpanjangan dan tasik pecah akibat gempa bumi or tanah runtuh??pikirkan tgk.lgpun ada hadis tertulis saat dkt kiamat akan kd kemarau yg teruk.so purata dlm 4 tahun lg dr apa yg aku dpt :)

October 31, 2012 at 10:38 PM

Tu kalo cuaca ttp sama.dr hadis rasulullah akan jd kemarau panjang selama 3 tahun sblm.dajal dtg.dan dgn izin Allah tasik tu blh kering lebih cpt dan jika jd gempa bumi or tanah runtuh tasik lg cepat kering.cuba fikirkan brapa lama lg?takkan smpi 40 tahun pun.dr petunjuk hadis yg aku kaji.sekitar 4tahun lg.sbb tanda2 lain dah ada.

October 31, 2012 at 10:38 PM

Tu kalo 40 tahun dgn keadaan cuaca sama dan tade masalah.kalo dgn izin Allah jd kemarau berpanjangan dan tasik pecah akibat gempa bumi or tanah runtuh??pikirkan tgk.lgpun ada hadis tertulis saat dkt kiamat akan kd kemarau yg teruk.so purata dlm 4 tahun lg dr apa yg aku dpt :)

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©