Wednesday, July 4, 2012

Berhati-hati pun..terkena jugak!

Inilah yg jadinya, bila berhati-hati pun terkena jgk! I selalunya masa beli brg akan check dulu expired date sesuatu makanan tue, xkisahla roti/biskut/sos etc. Tp, dlm berjaga2 tue..ada jgk yg terlepas pandang. Yang malangnya, bila dah abis mkn, baru gatal nak g tgk expired date coklat tue! sigh!!

Crunchie dr Cadburry, nmpk mcm sedap.

Sekali bila dh abis mkn, g belek blkg pulak, konon nak tgk expired date la. Haiii la azie, dh abis mkn barula ko rajin nak tgk dah expired ke belum kan! Elok seme dh masuk dlm perut.


nmpk x, ni plastik kosong je, dh abis makan pun. meh nak zoom sikit



jelaskan, best before 04-06-12

Trus tgk kalender, ehh ari nie 3rd July dh pun. Kenapa boleh xpasan pulak masa mkn td. Bila seme dh masuk dlm perut baru nak sibuk2 kecoh sekampung!

Kenapala 7Eleven tue masih boleh ag jual brg yg tamat tempoh, kira I yg dah dewasa nie pun boleh tersilap, apatah ag budak2 kecik yg duk masuk situ. Jual barang yg tamat tempoh! Byk ag smlm masa I masuk dlm kedai tue. Trus check brg2 lain yg beli, nasib pulak yg lain seme ok.

Korg pernah x alami situasi mcm nie? Ini bukan kali pertama tau pd I. Seingat I pernah alami ag satu kes, dimana I pergi klinik ri2, dpt ubat yg dh expired!! Terus menyengat hati nie, besoknya pegi balik ke klinik ckp nak jumpa doc. Bukan nak perbesarkan isu nie, cuma xnak diorg lalai dlm melakukan keje. Trus je yg pembantu yg bagi ubat tue panic, ckp ini cuma vitamin jer la , xperasan la dah expired.

So, I pun mls nak panjangkan cite, I advicela supaya perkara mcm nie xberulang ag, patient byr duit utk dpt ubat, bukannya dpt free ubat tue, xbolehla ada alasan terlupa ke apa. Kemain minta maaf bagai.

Ada x kwn2 yg pernah alamai situasi mcm nie? Pasnie kena lbh berhati2la..kene belek satu persatu, tp dlm berhati2 tue pun boleh lalai jgk..

Btw, coklat tue..xla sedap mana pun, hubby gigit sikit je, beliau ckp pahit, bila I makan pulak rasa mcm sakit dkt lelangit. Itupun habis jgk!!  Memg mcm tue kah..atau apakah sbb kesan dh expired selama sebulan huhuhuhuhu...


18 comments

July 4, 2012 at 9:31 AM

alahaiii...

July 4, 2012 at 9:33 AM

dah nak dekat dah..boleh lagi kot makan...kekadang kak ita makan aje roti beli tak perasan kejap aje tamat kan...bedal aje..

July 4, 2012 at 9:33 AM

lorr cian dia..anggap jew xder rezeki dear :)

July 4, 2012 at 10:02 AM

sakit perut tak? pasni kena lebih hati2 lagi :) yg ubat kt klinik tu ade ke patut bg yg dah expired, kalo patient jenis tak amik tahu, men mkn je nnti...

July 4, 2012 at 10:23 AM

Dah lama expired tu.... takkan lah diaorg yg menjual tu tak perasan. klu satu dua hari tu oklah lagi.

July 4, 2012 at 10:55 AM

yui slqlu gtu kena kat megi..jrg mkn tp bila dah trgin dah expired rupanya.

July 4, 2012 at 11:48 AM

sis pun selalu terkena..nampak sedap aje trus beli tanpa tgk expiry date..bila dh telan sedap habis baru nak termuntah balik tgk expiry date...bukan apa nmpk teruja sangat coklat tu..tak boleh tahan terliurnya...hehehhe..insyaallah semoga tiada pape yg berlaku pada azie :)

July 4, 2012 at 11:51 AM

Bahaya tu...tapi kadang2 kita terlupa jugak nak periksa,biasalah manusia takkan boleh ingat semuanya.

July 4, 2012 at 11:53 AM

wani penah kena terlupa nk check xpired date blk umah baru tgk hahha..buang jer terus xsempat mkn lagi la hihihi

July 4, 2012 at 11:59 AM

Alamak...mcm mana bley tak perasan tu. So far tak pernah kena lagi sbb memang slalu check expiry date. Harap2 tak apa2 lah yer sis.

July 4, 2012 at 2:44 PM

@anitadiana

kak ita, dah expired lah tue..cuba tgk btl2

July 4, 2012 at 2:45 PM

@Bazilah (^0^)

setakat skrg nie, xdela sakit perut pulak..kalo ubat yg xberbahaya xpelah kan, kalo sbb expired blh datangkan effect, itu yg bahaya tue

July 4, 2012 at 2:46 PM

@Rahmah Ram Ram

betul tue..teruja punya pasal la nie. xde la apa2 kesan ag skrg

July 4, 2012 at 2:47 PM

@fiza

alahai xtaula mcm ne leh xpasan..pasnie memg kena alert gila2

July 4, 2012 at 2:56 PM

jrg jgk la tgk expiref date.sll tgk kat roti je.hihi..

puas da ari2 mkn buahan tmptn.bdn.ni still lmbik je..hm..

July 4, 2012 at 3:03 PM

lah.. macam mane blh x perasan.. xkan coklat tu x rasa lain macam ngee~~~~ nasib baik awak x kene ceri beri huhuhuhuhu.....

July 4, 2012 at 9:03 PM

laaa dh sebulan ke expired date dia.. nsb xda pe2..

July 4, 2012 at 9:51 PM

akak selalu gak terkena..tapi susu segar w/pun lum expired lagi..

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©