Wednesday, July 4, 2012

SUSU

Dulu masa sekolah , baik sek rendah atau menengah memg dah di ajar utk minum susu. Memg dh mcm wajib utk minum susu nie setiap hari. Abah selalu bg nasihat suh minum, supaya tulang kuat..konon nak bg anak dia nie kuat berlari..masa sek dulu memg aktif dgn sukan.

Memg tiap2 ari akan minum, tp yg wajib minum sebelum tidur. Minum susu panas, haiii kalo masa sek dulu, cuba xminum..abah akan tnya sampai kita jwb dah minum dah abah. Ag satu memg akan minum bila time period, sbb kandungan kalsium akan mengurangkan rasa kejang pd bahagian abdomen. Ini pun dpt tahu lepas tnya doc. So far bila minum susu panas time period, memg btl rasa kejang dan sakit berkurangan sikit sbb kandungan kalsium akan menampung kekejangan tersebut. Mcm nie la lbh kurang doc explain dulu.

Almost memg ramai yg tahu, susu ni byk khasiatnya baik pd yg muda ataupun tua. Kerana ia membekalkan kalsium  dan protein yg tinggi, baik utk perkembangan, kekuatan struktur tulang. Ag pulak susu nie byk vitamin spt vit B, B2, asid folic dll.

Bukan nak cite pe2 pun dkt sini, jauh lagi nak wat ulasan panjang lebar..sj nak share susu yg pernah diamalkan dr kecik smpai skrg..ehh skrg masih ag amalkan tau..


susu nie memg peberet time sekolah dulu, sedap..creamy jer..
inilah susu zaman sekolah


Pastu masa study dkt Pahang, ramai yg ckp kurus sgt I nie, kalo ikut BMI, memg I nie underweight huhuhu.. harus di akui, dulu berat 45kg je sedangkan tinggi 164cm. Memg melidi la masa tue, pas2 terdetik nak cuba susu nie pulak hehehehe...


konon nak tambah berat badan la nie, nak bg berisi kononnya

Makan pulak susu appeton nie, smpai 3 tin kot makan, pastu yg naiknya cuma 2 kg, jadinya 47kg je, watla mcm mana pun, dah xmo naik dh pastu, badan maintain melidi jgk huhuhu..trus stop lah, malas nk mkn dh, yerla masa study dulu mana nak cekau duit..susu nie mahal tau, lantaklah org nak kata melidi ke apa janji sihat..konon nak pujuk ati sendiri la kan..

Bila dah mula kerja, lagila terhad nak minum susu nie, nak bancuh2 la..masa keje nie, memg berat bertambah sendiri, xyah kalut nak makan apa, tup2 ja masa kerja nie badan mcm dh berisi. Mungkin selera mkn berganda kot. Sekali timbang.. alahai mcm cepat pulak naik smpai 54kg. Tp bila wat monthly check up dkt klinik, doc ckp BMI dah normal, happy btl time nie, tp kena maintain jgk takut terlebih berisi pulak, tue yg amalkan susu nie pulak


susu nie ada kandungan asid folic, bukan seme susu ada asid folic nie

Kebetulan nak kahwin sama, konon nak maintain la body kan, suka minum susu nie pulak. Ada 3 perasa plain, strawberi dan coklat. I selalu minum yg plain dan strawberry jer. Agak lama amalkan susu HL dengan  fresh milk bawah nie..


Hinggakan pas kawen masih amalkan, bila dh tau mengandung masih amalkan jgk HL nie, sambil2 tue amek juga susu

Memg amalkan dr mula preggy ag, lepas gugur terus stop minum susu nie.


Masih berterusan smpai skrg fresh milk dan HL tue jer, kalo yg bancuh pulak skrg  amalkan semula susu Anlene nie. Beli yg biasa dr umur 19-50 tahun. Minum susu panas bila nak tdo boleh membantu dapatkan tdo yg nyenyak.  

Dan kalo I minum susu, I jarang letak gula..just letakkan susu tue dlm 4 scoop mcm tue, bg pekat sikit, ckuplah just minum lemak manis susu...xnak campur dgn gula. Hubby skrg pun dh berjinak2 dgn susu Anlene nie, kalo dulu huhhh xpandang trus. Ok..inilah kisah susu dan saya hahaha mcm apa ag..

11 comments

July 4, 2012 at 5:08 PM

kak ita minum susu dalam botol /kotak ok..kalau susu tepung tak lalu sangat..sekarang minum susu yg beli kat jabatan haiwan..tiada bahan pengawet..kawan opis ada jual...

July 4, 2012 at 5:08 PM

x suke susu! hahaa. tp sbb peknen ni gagahkan diri jgk minum anmum tuh tapi aritu lepas minum susu tu terus termuntah terus cm fobia plak huhu

July 4, 2012 at 5:16 PM

susu mmg sedap...ida pon sk sgt2 ngn susu..klo sehari x minum, rasa ada yg x kena tp ida suka dutch lady..hl 2 kdg2 jer sbb mhl sgt... ^_^

July 4, 2012 at 5:53 PM

susu HL tu mmg sumpah sedap. suka, tmbah yg coklat.

July 4, 2012 at 7:58 PM

dulu tak suka susu tp bila skrg kena minum susu.... susu anlene jd pilihan mama.. :-)

July 4, 2012 at 9:01 PM

byk jugak susu yg awk minum yer.. dulu sblm kawen sy pun amalkan minum anlene :-)

July 4, 2012 at 10:40 PM

sy suke susu segar...xbape gemar susu tepung..huhu

July 5, 2012 at 11:52 AM

minum susu anlene je.susu lain2 tak penah minum g..

*ye ke same je?tp yg kuat rahim tu kapsul warne pink...beso sikit..asid folic wane kuning kecik kan..

July 5, 2012 at 2:51 PM

kak fieda boleh masuk susu HL kotak jer la ni..susu tepung susah betul nk masuk..

July 6, 2012 at 4:55 AM

ai tak suka minum susu sebenarnya tapi demi dak Nuha kurelakan jua..

psstt: masa preggy dak Nuha doc bagi ubat kalsium sebagai ganti tak suka minum susu..

July 6, 2012 at 2:10 PM

wani time preegy dulu minum la susu skang dh xminum hihihi

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©