Monday, July 9, 2012

Tingin pulak nak beli oven

Hai,

Selepas 3 ari cuti, makanya ari nie masuk keje dgn mood yg rajin..ehh..betul, semangat nak dtg keje pagi nie, no more monday blues.

Ari tue pegi care4 dgn hubby, nak cari oven kononnya. Nak survey2 dulu sblm beli. Sbnrnya xtau nak beli oven jenama apa. Masa tnya dkt org jual tue, dia kata ramai customer suka Elba dan Pensonic. Tnya en google, ramai yg suka pakai brand Elba, tp bila tnya mak, ntah napa mak memg anti-Elba sungguh, kemain xsuka barangan elba, mimpi ngeri apalah yg mak alami dgn elba nie huhuhuhu..

Dkt umah mak, memg dh ada oven, tp nak beli nie utk umah sendiri. Rumah mak ada oven yg bulat cermin kat atas tue dgn oven brand Pensonic. Sbb apa nak beli oven? Sbb nak masakla, sng nak wat muffin, nak wat cookies, nak wat pizza, kononla tue sblm beli mcm2 nak wat..padahal bila dh beli kisahnya besok lain pulak!!

Ari2 masa survey dah semangat nak beli, brand Faber 40L, promosi dlm RM279. Murah tue, kalo x dkt RM400+..tp agaknya memg xde rezeki, stok abis pulak. So, bila pk semula, ada beberapa kriteria yg perlu diteliti sblm beli oven, wpun oven x cecah ribuan RM harus, wajib bijak dlm berbelanja, bukan apa takut pas beli nti, duk tersimpan kemas dlm kotak je, itu yg perlu bijak sblm membeli.

 I ingat nak beli oven yg sederhana jer, xnak besar2 sgt..40L tue mcm besar kan, padahal dkt umah 2 org jer, mcm membazir pulak. Ag pun bukannya nak guna tiap2 ari, hatta tiap2 minggu pun belum tentu. Silap..silap hihihihihi...

Ag satu xperlula oven yg ada utk bakar ayam tue seme, sbb kat umah dah ada Pressure Cooker Noxxa dr Amway tue, ag berbaloi guna yg tue. Aduhai..ari2 ckp nak review pasal Pressure Cooker Noxxa nie kan, dh beli hampir 8 bulan, tp xreview2 ag pun. Masak pun dh mcm2, tp seyes memg best kalo panggang ayam guna Noxxa nie, bahan perapan tue rasa smpai ke tulang, lembut sungguh isi, memg sedap. Mcm ayam Kenny Rogers jadinya. Xpelah, nti ari lain cite sal Periuk Noxxa nie ok.


hubby rekomen yg atas nie..ntah napa mcm xberkenan..ish...





si isteri suka jgk dgn faber nie, mayb lebih kemas kot. tp 40L besar kot.


Sesungguhnya memg blur skrg nie, boleh pulak hubby ckp..ala xyah belilah kalo susah2, kalo nak guna pinjam ja dr umah mak...ewahhh...senang ja ckp g2 kan. Nak tau jgk, korg guna oven apa, kualiti mcm mana? Jomla kongsi pengalaman kat sini.






15 comments

July 9, 2012 at 12:32 PM

tapi saya suka yg hubby akak suggest tu..kalau nak beli kena dapat recomand dr pakar memasak laa bru laa beli pun berbaloi kan!!

July 9, 2012 at 12:52 PM

kat rumah wani guna pensonic...guna pun kekadang jer hahha

July 9, 2012 at 2:14 PM

hubby hadiahkan sy macam oven yg hubby awak pilih tu.. tp bukan brand elba, brand lain hihihihihi.. kunun² boleh bakar ayam ala² kenny rogers.. sudahnya sampai sekarang x pernah bakar ayam gitu lagi...

pd sy beli ikut kemampuan dan awak rasa lebih nak guna mcm mane.. janji tak membazir (^__^)... nanti raya blh buat biskut...

July 9, 2012 at 2:23 PM

bazi ada dpt hadiah oven masa kawen aritu. Smpi laaaa ni x pkai2 lagi hehehe. brand apa x igt plak :D

July 9, 2012 at 3:06 PM

beli la kak dah tgh murah tu..

July 9, 2012 at 3:10 PM

kak ita pun tak ada oven...mikrowere ada..tapi tak guna juga...he..he

July 9, 2012 at 3:15 PM

Akk pakai brand ELBA. OK jer sebab function tak banyak & senang.

July 9, 2012 at 3:39 PM

sy plak bila dah ada oven, kepala ni ada je nak pk msk pe tp hubby xbg sgt katanya nanti bil elektrikm tinggi.. hahahhahah

July 10, 2012 at 11:11 AM

@saffiya_aleesya @ echa

hehehe...betul..betul, kena tnya pd yg pakar

July 10, 2012 at 11:12 AM

@Masya

sbnrnya nak beli yg simple jer, xnak besar sgt..dh tahu bukan nak guna sgt pun..cuma kdg2 ja bila tingin nak wat muffin sendiri hihihi

July 10, 2012 at 11:13 AM

@fiza

ingat nak pakai elba jgkla kak, tgkla mcm ne nti

July 10, 2012 at 11:14 AM

@IntaNBerliaN

rajinnya Ina, xpe kalo tinggi pun ina masak sedap..berbaloi

August 9, 2012 at 2:08 PM

sy ada noxxa pressure cooker ni..nk letgo murah2 je sbb jarang guna pun..klu berminat email sy ctnorainmdrodzi@yahoo.com.my

August 9, 2012 at 2:09 PM

sy ada noxxa presure cooker ni..nk letgo murah2 ja..klu berminat email sy ctnorainmdrodzi@yahoo.com.my

November 22, 2012 at 12:26 AM

mmg best klau ada oven..ada je yg kita nk try bake nti :)

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©