Wednesday, August 1, 2012

Kerana mercun, akhirnya laporan polis dibuat

Ya, sila percaya. Taip entry awal2 pagi ginie sbb nak share dgn korg2 seme peristiwa yg berlaku smlm. Sejak masuk bulan Ramadhan nie, makanya penjualan mercun makin berleluasa apatah ag bunyi mercun yg kedengaran. Berdentum sana sini.

Sama jgk di kawasan perumahan kitorg, sejak masuk Ramadhan terpaksa menahan telinga dgn budak2 yg main mercun nie. Agak tertekan sbb umah kitorg nie btl2 berdepan dgn padang permainan. Jadinya kitorg akan dgr dgn lebih jelas bunyi mercun nie. Bukan mercun papan, atau mercun bawang tue tp nie mercun yg kuat gila bunyi tue, hubby ckp mercun bola.

Sblm nie, hubby dh beberapa kali tegur budak2 nie duk main, yg plg xtahan kdg2 diorg main btl2 dpn gate umah..haiii rasa mcm nak rembat sorg2. Yang mainnya pun budak2 je, dlm umur 11~14 thn mcm tue. Dlm 5/6 org mcm tue. Kdg2 berdiri jer dpn pintu umah tue, tgk diorg main. Diam la sekejap. Bukan hubby sorg je yg duk sound budak2 nie, dh 3/4 org dh yg duk marah, tp budak2 lagila bila kita marah makin melampau.

Kdg2 bila diorg tau, ada yg perhatikan diorg main, diam pulak..tp rupanya tidak, diorg g pusing jalan blkg umah, main pulak belakang umah. Rasa mcm kurang ajar btl budak2 nie. Dh 2/3 org jiran yg kena mcm nie, berani btl budak2 skrg nie, makin kurang ajar dan xboleh ditegur. Main mercun smpai lewat mlm, line umah kitorg nie memg ramai yg ada anak kecik, dan I pernah dgr sendiri beberapa org dh duk tempik bila budak2 nie main mercun. Mau x, menangisla budak2 kecik nie, terkejut bunyi mercun.

Semalam, mcm biasa la diorg duk main, masa tue nak pegi terawih, xkisahla sgt. Dah la dkt masjid ada geng lain pulak duk main, bape kali terkejut masa solat. Balik dr terawih tue, tgk dh berkumpul dh dkt padang, kitorg pun wat xtau ja. Sekali bila rehat2 sambil lipat kain baju, ponnnnggg bunyi mercun, rilex ag la, tp makin kitorg diam ja, makin kuat bunyi, Masa tue dh pukul 10pm, sekali terdengar yg kuat punya, I pun g jenguk kot tingkap, diorg leh pandang masa I buka tingkap, maunya x, main btl2 dpn pagar umah. Haii memg geram yg amat masa nie, masa nie hubby dh buka pintu keluar. Hubby pegi tempik sekali, diam la kejap..pegila duk kat padang pulak. Masa nie hubby ada col balai polis, boleh budak2 nie siap ckp haaa...mana polis..mana polis. Lama jgk hubby duk kat luar umah tgk diorg. Nmpk mcm suasana dh ok, hubby masuk umah semula tutup seme pintu.

Tiba2 dlm kul 11pm mcm tue, dgr ag, mula2 slow jer...so kitorg pun mls nak layan. Tp makin lama makin kuat..memg perit btl telinga nie dgr.. KEMUNCAKNYA SEMALAM, ponnnggggg kuat sgt dgr, hubby dh terus geram, buka pintu, rupanya diorg baling mercun masuk ke pagar umah.Masa nie penuh asap dkt blkg kete, berasap dpn umah, time nie jgk dh ramai jiran2 keluar. Ada jiran sorg tue, dia dh siap g tengking budak2 nie, bertempiaran lari. Dlm masa yg sama jgk, jiran sorg ag dh kuar smpai ke depan padang tue bwk tongkol kayu yg besar huhuhuhu..nie memg sehabis marah btl, sbb memg dgr dia sound gila2 punya dkt budak2 tue. Smpai byk umah flat yg dkt padang tue, buka lampu nk tgk. Rasanya msg2 dh hilang tahap kesabaran dh.

Hubby trus suruh I siap, I tnya nak pegi mana, rupanya beliau nak ajak g balai polis wat report. Jiran yg dua org tue pun ikut sekali nak wat report. Rupanya jiran tu bgtau, time org pegi terawih lg menggila diorg main, siap berlawan2 ag. Memang dh melampau sgt, berani dan memg kurg ajar, bila dh mula baling mercun dlm kawasan umah org. Xtaula mcm mana mak bapak diorg boleh biar anak2 main/keluar lewat2 mlm mcm nie. Sdgkan semenya kecik2 ag.

Masa dkt balai polis tue, polis ckp ini kes kedua org report. Kes pertama org report sbb main meriam buluh berdekatan masjid. Pihak polis ckp diorg akan wat rondaan lps nie.Smpai umah akhirnya pukul 1245am, I ckp pd hubby, riso kalo pasnie budak2 tue mark umah kitorg. Pagi nie AJK taman dtg tnya sal smlm, dan ckp diorg akan wat rondaan jgk. Kalo masih x ok, diorg jgk akan wat report polis. Diorg ada cite, tahun lepas pun sama gak, ag teruk. Siap baling mercun atas bumbung umah.



Kesimpulannya, pd yg ada anak2 silalah awasi anak2 anda, dimana mereka berada, pastikan mereka tidak wat sesuatu yg boleh mendatangkan bahaya. Tiap tahun mesti ja ada kes sal mercun nie, buta mata, jari putus mcm2..tp tiap2 tahun jgkla kes nie xpernah abis. Kalo nak main sekalipun, jgn smpai melebihi hadnya dan menganggu persekitaran.


28 comments

August 1, 2012 at 9:39 AM

seeloknyer jgn bagi la main mercun kann...

August 1, 2012 at 10:29 AM

mmg elok buat report pon.biar ada akal.

August 1, 2012 at 10:48 AM

ishhh siap baling dlm pagar lg.. mcm dia marah je sbb larang dorg main kan.. apalah budak2 ni..

August 1, 2012 at 10:50 AM

Geram plak bila membacanya. Tak serik lah dorang nih. Dah byk kes org cedera main mercun, tapi main gak.

August 1, 2012 at 11:06 AM

mmg geram..elok pun buat laporan polis.kalu tidak makin melampau bebudak ni.

kawasan rumah saya pulak bila time raya cina mmg takleh nk tdo..cina2 ni main tak berenti..tp nasib baik dorang main secara berhemah..tp kita dlm rumah lah tension...bingit

August 1, 2012 at 11:19 AM

budak2 kalau tak diajar mmg jd gini la tak makan saman..ckp pun bukan nk dgr....bila marah lagi menggila jadinya

August 1, 2012 at 11:42 AM

dahsyat btl bdk2 skrg ni..
dah xda rasa takut dan hormat kat orang lain..berani betul sampai baling kat dalam kawasan rumah..

August 1, 2012 at 12:06 PM

Samalah dgn yana azie...geram btol...time terawih agi galak depa main...rasa nak pi tibai je sensorang...amik mercun bola masuk dlm suar diorg bg meletop dlm suar...baru rasa kot sakit ati kita camne!huh!

August 1, 2012 at 12:26 PM

ish..ish..ish...

jom tengok tudung :)
http://gerobokecik.blogspot.com

August 1, 2012 at 12:27 PM

wahhhh...siap dh report ye..haishh..budak2 ni pon.tp klu ikutkan cite mmg teruk gak la dyorg ni..ad pulak sampai mcm tu main ye.mmg tak beragak.mmm.

August 1, 2012 at 12:38 PM

samelah rumah sy dekat dgn padang dia org selalu main kat situ .. tp bunyi bising jugak.. walaupun kat pdg sbb dekat sebelah jerkan huhuhuhjuhu....

August 1, 2012 at 1:22 PM

budak ni kdg2 xfaham bahasa ttp juga main mercun...bahaya tu diorang tolak tepi yg penting seronok...haishhh bahaya sungguh la

August 1, 2012 at 2:32 PM

haa!padan muka...mmg patut pun buat report.memekak je.sian kat jiran2, bising.especially yg ada baby, sure banyak kali terkejut.haishhh

August 1, 2012 at 2:36 PM

bgus pon buat report... tak sedar lgsung bhaya main mercub ni,.. x serik2 kn.. menganggu plk tu

August 1, 2012 at 2:37 PM

@:: Mrs.Eady ::btl, sy setuju sgt2!! perlu amek tindakan yg lbh tegas

August 1, 2012 at 2:37 PM

@nuyui a.k.a miss YUIharap2 pas wat report nie ada tindakan dr pihak polis

August 1, 2012 at 2:38 PM

@IntaNBerliaNa'ah mcm nk proteskan kitorg marah diorg main mercun..

August 1, 2012 at 2:38 PM

@fizatue la kak, geram btl dgn diorg smlm, makin melampau

August 1, 2012 at 2:40 PM

@GreenJadebtl, itu yg smpai dh xboleh tahan ag dh..takut hilang sabar, mcm2 pulak jadinya

August 1, 2012 at 2:41 PM

@Tentang Kitaitula, yg peliknya mak bapak x amek kisah pulak!

August 1, 2012 at 2:41 PM

@Liyanaroxxhaaa amek, baru tau kan, org ckp baik2 xdgr!

August 1, 2012 at 2:43 PM

@ayutmula2 leh bersabar ayut, tp makin melampau budak2 nie. mencabar kesabaran org,

August 1, 2012 at 2:44 PM

@Masyaini kdg2 diorg main dkt padang kdg2 main dkt jalan dpn umah tue..maunya x stress

August 1, 2012 at 2:44 PM

@Wanieysxtaula napa budak2 skrg nie makin kurang ajar sgt dgn org tua2

August 1, 2012 at 2:45 PM

@YaYaNsMuM a.k.a YMbtl tue YM, kesian tgk baby nangis, terkejut bunyi mercun..

August 2, 2012 at 12:43 PM

kak ita memang tak bagi anak-anak main..aqil dan arisya takut..tapi biasa lah duk flat..sampai malam mercun dan bunga api tak larat dahhhhhhhhh........

August 2, 2012 at 2:17 PM

dasat betol dowg neh..lagi di marah lagi dorg buat..kononnyer nak tunjuk hebat lah 2 dekat org len..kalo rasa nak men sgt, g jer dok dalam hutan 2..jgn ganggu org len yg x terlibat sm..ida pon x suka jgk mcm neh

August 3, 2012 at 3:17 AM

teruknya kan?..nasibla kt perumahan eca ne xde sgt nak main mercun...sbb kt sini ramai cina kot.hahaha

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©