Tuesday, September 11, 2012

Berkaitan manjakani -- jwpn utk IntaNBerliaN

Tadi ada komen dkt blog IB sal entry beliau yg nie, Kata2 motivasi ketika berpantang, sal petua org lama2 tika dlm pantang. Ada la komen sal buah manjakani dan air rebusan tue.

Sekali IB tnya pulak soklan gini:



nak komen di entry beliau, rasanya jwpn agak panjang. So I citelah kat sini, lbh mudah & at least sama2 kita dpt berkongsi ilmu nie.

Buah manjakani nie memg dh jadi tradisi kat umah nie kalo ada yg tgh pantang bersalin. Sbbnya mak memg amalkan masa lahirkan kitorg nie, dr zaman nenek moyang lg. So maknanya kakak2 I yg bersalin semenya memg wajib amalkan buah nie, wpun mulanya xlalu.


nie rupanya buah manjakani tue


Ok, yang mcm IB tnya tue, memg khasiat manjakani nie byk. Salah satunya dpt mengetatkan balik aset di bawah tue, selain cpt mengecutkan apa yg dh terluka, pendarahan dalaman masa bersalin.

Cara yg wat masa nak sapu bahagian aset tue, ini mak yg ajarkan, turun temurun dr nenek moyang.
  • Mula2 basahkan buah manjakani tue, biar dlm keadaan lembab
  • Gunakan belakang lesung batu yg di cuci bersih, lepastue amek buah tue, asah/kikiskan di bahagian blkg lesung batu tue
  • Memg agak keras, sbb tue kena dlm keadaan sentiasa lembab. Lepastue akan terhasil mcm serbuk lembab, kira dh bercampur air sikit.
  • Bila nak sapu je baru asah, so xyah la asah byk2..sekali guna jer.
  • Bila dh dpt mcm yg nak tue, bolehla sapu dkt bahagian bwh tue. sapu sikit2 ja..bukan mcm tempek inai tue huhuhuhu
  • Buatla berulang kali, smpai rasa bahagian bwh tue kering dan dh cukup baik.
Masa I dulu, berpantang gugur, so xdela kerap sgt sapu kt aset bwh tue sbb xde jahitan dan bukaan pun xbesar. Tp masa my sis dulu, diorg amalkan smpai abis pantang/betul2 kering jahitan tue.

Rasa2 boleh fhm x nie?


Ok soalan IB yg kedua pulak, rebusan air manjakani tue kan.
  • Amek dlm 4/5 biji buah manjakani jer.
  • Guna periuk kecil yg diisi segelas air kosong, didihkan dgn api perlahan. buah manjakani dlm periuk tue. Xyah campur apa2.
  • Bila dh nmpk air betukar warna, tutupla api, ataupun lbh kurang 10-15min mcm tue.
  • Rebusan kali pertama nie, memg amatlah pahit sgt2 airnya. Kdg2 lps minum pun masih terasa pahitnya.Tp utk kesihatan, amalkan juga.
  • Boleh guna sehingga 2/3 kali rebusan, hingga hilang rasa pahit buah manjakani tue.
  • Kalau dh ilang rasa pahit buah tue nti, bolehla ganti buah yg baru pulak.
Air rebusan nie minum waktu pagi dan sebelum tdo. Xdela byk sgt minum. Dalam setengah cawan sekali minum..pahit oooo nak minum byk2. Jujurnya air manjakani nie memg pahit yg amat, lebih pahit dr buah peria. Tp mak kata yg pahit tue lah selalunya ubat, mcm buah peria tue. Mula2 memg agak susah nak minum, tp bila dh lama2 terimala jugak tekak nie, my sis dulu memg xtahan, setiap kali pas minum air nie, mesti dia akan kunyah coklat cadbury. Tp kesannya lepas pantang..hanya suami yg tahu ok! Serius! Memg sgt bagus kalo amalkan,  hubby senyum meleret..mcm baru kahwin

Harap entry nie dpt menjawab soalan Ina td, dan dpt juga membantu Ina masa dlm pantang nti. Ada yg amalkan jugak manjakani nie masa dlm pantang? Mohle share tips

39 comments

September 11, 2012 at 12:52 PM

sis..dr mana dpt bekalan buah manjakani ni? nnti roger2 ya..

duduk bandor ni susah jugak nk cari...huhuhu

September 11, 2012 at 12:57 PM

oooooo mcm ni!

September 11, 2012 at 1:09 PM

a'aa air manjakani ni mmg sgt2 pahit,... dulu sy xlalu nak minum... tapi utk second ni sy tekadlah nak buat minum jugak.. lgpun sy tahu sy boleh cuma xnk... bak kata pepatah, 'nak seribu daya, xnk seribu dalih'.. tapi kali ni betoi2 nak... ahhaha

jap.. nak tanya lagi.. manjakani tu sapu dekat luka ke sapu dekat lubang ke sapu kat mana yer... ni lah mslhnya, ms opah ajar sy xnak ikut sebab seriau tgk tmpat kene jahit.... huhuu

September 11, 2012 at 2:28 PM

wah..mmg kene mkn ye bile pantang?bgusnye bile ade yg mengamalkan tradisi org lame...

September 11, 2012 at 2:46 PM

@GreenJade dkt kedai yg jual ubat/herba2 tradisional selalu ada. kalo kat sini kedai mamak/india muslim yg jual rempah ratus dan herba

September 11, 2012 at 2:51 PM

@IntaNBerliaNyg saya tahu sapu dkt tempat luka tue beserta dgn lobang sekali, sapu tepi2 tue jer..sikit2..

September 11, 2012 at 2:59 PM

Good info.... Kena cari ni....

September 11, 2012 at 4:02 PM

menarik gak ni... akak pasal petua ni x berapa nak tahu sgt... mak pun tak dedahkan, dia pun tak berapa tahu gak... 1st baby akak makan ubat set bersalin HPA ja... tu pun bila tgk org duk promo kat ofis.... lain tak buat pun memandangkan bersalin czer...

thank that info... :-)

September 11, 2012 at 5:28 PM

bole try coming soon cm ni..tp kt mne nk cri manjakani eh kak?

September 11, 2012 at 5:43 PM

salam kenal dan follow sini dari blog IB=)

TENQ SBB SHARE NI,NTI BLH LA AMALKAN..=)

September 12, 2012 at 1:09 AM

cam tu rupa sebenarnya buah manjakani yer!!.

September 12, 2012 at 12:05 PM

Terah dari blog IB ;)


Petua yang baik untuk semua..

TQ sharing :D

September 12, 2012 at 12:11 PM

TERIMA KASIH KONGSIKAN INFO BERGUNA NI SUKE²... BERGUNA SANGAT.. SUSAH NAK CR BUAH MANJAKANI NI KAN... LAGI² NAK GUNAKAN SECARA TRADISI MCM NI .. MMG PAYAH...

September 12, 2012 at 1:24 PM

InsyaAllah nak amalkan jugak coming soon...hehe akak rujuk blog akak ni..

September 12, 2012 at 4:15 PM

banyak juga khasiat manjakani yer...tp bagus ni :)

September 13, 2012 at 6:18 AM

thanks utk petua nie ye.. ^_^

btw, blog awk cute coz ijau.. XD

Anonymous
September 21, 2012 at 3:56 PM

Klu blm beranak as wife blh amalkan cara yg sama x? mn tau kot lebih umpph ke kikiki

September 21, 2012 at 4:08 PM

@Anonymous kalo blm beranak, rasanya xperlu kot..tp kalo nak wat basuhan utk miss v tue bolehla..tue pun ckuplah kalo basuhan 2 kali seminggu jer..

October 29, 2012 at 1:11 PM

salam . sis nak tanya . kalau anak dara elok ker amalkan petua nie . ragu ragu sikit sebab ad terbace anak dara tak bule minum air takut mandul . betul ker ?

October 29, 2012 at 1:16 PM

@farahhuda azhar :) salam farah..rasanya kalo masih bujang, dan xberkahwin..xperlulah amalkan.. sbbnya rahim wanita bujang nie dh normal..lain mcm wanita kahwin nie, dh xsama..sbb tue amalkan nie, nak bg rapat semula. kalo masih bujang, rahim tue masih tertutup rapat..so xperlulah amalkan..

Anonymous
November 29, 2012 at 8:22 PM

Salam azie..

Sy dok penang jgak tp bkn asal penang..kt mna nk cri manjakani ni?azie taw x mna2 kdai area gelugor or sberang jya?
Thanks..

November 30, 2012 at 8:49 AM

@Anonymous wasalam, kalo kat c2 xpasti pulak, tp senang dpt bekelan nie dkt kepala batas, berhadapan dgn kompleks kepala batas tue dkt pekan kpala bts, ada deretan kedai, area klinik berjaya , kat c2 ada kedai mamak yg jual rempah ratus..kat c2lah boleh beli..

Anonymous
November 30, 2012 at 9:35 AM

@Mrs Lurve

azie,kedai mamak yg jual rempah ratus maksudnya mcm kedai runcit biasa tu ke?

November 30, 2012 at 9:51 AM

@Anonymous a'ah mcm kedai runcit biasa ja, deretan tue la. dia ada jual rempah ratus, habbatus sauda, segala mcm la. manjakani pun ada di situ

mummy cantik
January 7, 2013 at 4:59 PM

saje nak kongsi.Baru lepas berpantang anak kedua.anak pertama bersalin ceaser tapi cepat sembuh.anak kedua ni bersalin normal tapi epi wound breakdown.pergi jahit kali kedua pun breakdown juga.jadi saya dah takut nak jahit lagi.dapat petua dari tukang urut dan mak saudara suruh amalkan manjakani.hasilnya faraj saya ketat semula macam anak dara.sedangkan sebelum tu nurse2 kat klinik cakap kalo x jahit semula faraj saya akan macam lesung batu bila bersama suami...suami cakap manjakani mmg hebat!

February 7, 2013 at 3:37 AM

@Anonymous

Wslm..klu area gelugor,hr rabu psr mlm dkt tmn tun sardon ada m.cik jual akar2 kayu tu jual..xpun kedai mamak tepi jaya nsik kandaq dpn gelugor tu,dkt dgn jejantas...

March 7, 2013 at 11:26 AM

assalamu alaikom semua ...
saya ada jual buah manjakani dkt medan mara jalan tun razak k.l nama kedai al-dukan al-arabi no kedai
1-13 tingkat bawah dan macam2 ada kt kedai tu harga berpatutan...
selamat mencuba :)
untuk ordar
0132737078

March 7, 2013 at 11:29 AM

assalamu alaikum semua....
nak cari buah manjakani ni sila ke kedai dekat medan mara jalan tun razak k.l no1-13 tingkat bawah
untuk ordar
0132737078

April 4, 2013 at 10:37 PM

sy nak minta pendapat sikit dr sape2 yg tau pasal majakani ne blh.....^_^
sy baru je try minum air rebusan majakani, tp masuk hari k-2 sy rasa sakit pd bhgian rahim, rasa mcm nk piriond pon ada,keputihan pon banyak jugak la hari tu... padahal bukan trun nk piriod, tp sy teruskan juga minum sampai hari ne hari k-4, hri ne dah xda plak rasa sakit nya, jadi....ada sesiapa atau memang mcm ne kalau amek majakani ne........PLEASE SHARE ilmu kalau tau....TQ ^_^ dila

June 10, 2013 at 12:45 AM

assalamualaikum....

saya nak tanya bg wanita yg blm pernah mengandung atau pun bersalin boleh ke nak cuba manjakani seperti yg admin terangkan?
xde mslh ke untuk mendapatkan zuriat?
info pls....

Anonymous
July 12, 2013 at 1:17 AM

sy just nk thu jr sy bersalin ank ke 3 tmpt jahitan sy trbuka pastu kak ipar suh letak manjakani sy letak laa mmg berkesan trtutp blk tp masaalahnye sakit sgt smpi x leh tahan mcm nk keluar sesuatu je dri lubang tu smpi nk jalan pun sakit..takpe ke smpi mcm tu skli kesan dia??siapa thu tlg jwbb please..

July 16, 2013 at 2:33 AM

Salam..

Saya ada terbaca jgk psl buah manjakani ni boleh buat ubat buasir...betul ke..??

September 21, 2013 at 10:43 PM

nak tnya..bole ker minum air rebusn manjakani ni msa period?hehehhe...

September 21, 2013 at 10:45 PM

sy nak tnya... bule ke mnum air rebusan manjakani tu masa period?hihii

September 3, 2014 at 3:09 PM

Saja nk kongsi kisah saya.
Saya dh berank 4.
Selama berpantang sy mmg degil.
X berpantang mana pun.
Jadi tahu2 ajelah mcm mana keadaan anu tu kan bg org degil.
Tp sejak 2 minggu ni saya amalkn mkn manjakani yg saya tumbuk sendiri , hasilnya saya punya anu kembali ketat , kurang berair , bersih , senang ckp mcm ank dara semula !!!
Saya mcm x percaya tau..
Permulaannya sy mkn manjakani sebiji sehari selama 5 hari. Kemudian saya buat seminggu 3 kali.
Alhamdulillah. .
Skrg saya lebih yakin pd diri sendiri.
:-)

September 27, 2014 at 10:15 PM

Pn safman mamat.. Pn makantu manjakani yg asal ke? Kena rebus dulu atau tumbuk lesung camtu je? Tq

April 23, 2015 at 10:24 AM

Nak dapatkan serbuk manjakani dlm kapsul
Sila hubungi kakmas 0123676611
Produk PureManja 100% asli

May 7, 2015 at 5:57 AM

Buah manjakani tu kena kopek kulitnya or terus rebus je mcm tu

March 7, 2016 at 12:10 PM

saya ada jual serbuk manjakani asli
boleh wassap saya 0179025482
murah je

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©