Monday, October 29, 2012

Anmum Materna boleh buatkan baby besar?

Hari tue ada check-up utk 16w. Xde jumpa doc pun, just check perut jer. Makin besar kandungan, makin rendah pulak hbnya..masa awal2 preggy dulu, cantik je, maintain average 13, skrg nie dh turun ke 12. Berat pulak naik 0.2kg je, jadinya 57kg, padahal rasa dh mkn byk. Dh kena highlite merah.

Masa check-up tue nurse ada pesan suh amek kalsium sepanjang hamil nie. Then nurse ada kata..kalo boleh xpayahla minum susu Anmum Materna!! Nah..kenapa pulak??



Me : Kenapa pulak kalo boleh elakkan minum anmum nurse?

Nurse : Sebenarnya, susu utk ibu mengandung nie bukan terhad anmum ja..byk lagi. Xkisah kalo puan minum susu anlene pun..sbb kandungannya sama iaitu kalsium. Minda ibu mengandung nie seolah dah set, bila mengandung kena minum anmum..xjugak mcm tue sbnrnya. Sbb yg sy bgtau kalo boleh elakkan anmum, kerana kebanyakan ibu mengandung yg minum anmum..mesti akan lahir baby yg besar. Kebanyakkan... bukan semua. Sbb tue kami dkt sini xgalakkan ibu mengandung minum anmum, ditambah lagi kandungan gula dalam susu nie tinggi.

Me : Owhh...dh fhm skrg.


Patutla bila baca dkt internet, forum @ blog...memg ramai yg kata bila minum anmum akan buatkan baby besar..besar sejauh mana xpasti. Tapi masa tue antara percaya atau x, so mcm xkisah sgtla. Tp bila nurse dh pesan mcm tue, owhh..barula rasa yakin. Balik umah mak masa raya ri2, tnya kak ipar..Yesss!! Memg jawapan sama mcm nurse tue..kak ipar ckp kebanyakan klinik desa yg kecil2 nie , xsuggest ibu mengandung minum anmum sbb kandungan gula tinggi.

Kalo pegi check up dkt speaciallist, diorg akan bagi Friso Mum Gold...tp rasanya mcm xboleh diterima pulak huhuhu..



Ada ke kwn2 dkt sini yg minum Anmum..dan masa baby dilahirkan besar....sejauh masa besar tue? Baca dkt PaMa bulan Okt, ada kisah baby lahir sebesar 5.28kg kot kalo xsilap. Itu xpasti la dia ada minum susu anmum ke atau sbb2 lain.. Skrg nie baru berjinak2 minum susu Hi-Goat , ingat je pesan mak..kalo xsedap sekalipun..ingat minum utk beri khasiat dan kesihatan pd baby..

48 comments

October 29, 2012 at 11:00 AM

datang sini baca entry kamu...hehehehe...owhh ada dengar jugak...tp I memang x leh minum anmum..skang minum HL or Dutch Lady kotak tu je...sehari 2 kotak yg kecil tuh...pagi lak shake HL ngan herbalife...yg tu lah i amalkan sekarang utk kesihatan I dan baby dalam kandungan...hehehe

owhhh psal baby besau tuh...akak ipar I ada pengalaman...Akak ipar anak dia kuar 4.7kg..bukan sebab susu tp sebab dia ada kencing manis time preggy...so, sebab tuh baby dia besau....kuar mmg x leh normal kena c-sor...

October 29, 2012 at 11:03 AM

pernah dgr, Yana mmg ta boleh minum Anmum ni, cerry berry jadi nya. dulu minum Dumil Mama. tapi bukan ke Anmum ni tanpa gula tambahan??? *musykil*

October 29, 2012 at 11:08 AM

@SumeSakan minum jgk HL dgn dutch lady kotak kecik tue hahahaha sama pulak, sbb nak minum hi goat kdg2 rasa muak..mak kata..memg pun, susu kotak jgk sedap hehehehe..

October 29, 2012 at 11:10 AM

@Mrs.Yana @ K.M
kan..btl jgk tanpa gula tambahan..tp tue kan ke anmum utk baby je ke? confius dh

October 29, 2012 at 11:14 AM

ooo.ptut lh dak2 opis ni x minum susu anmum..(dak2 opis chines semua,malay dya sorang je)..diorang semua minum susu brand amway..power soya..dya pena try minum.ya allah..kaw giler2 susu diorang ni.sbb power soya tue,semua lapisan bole minum..

October 29, 2012 at 11:41 AM

errrr..ika tak tahu ape2 nie.hikss

October 29, 2012 at 12:23 PM

Rasanya baby besar ni bukan disebabkan oleh susu. Selalunya org yg ada kencing manis. MCm akak minum gak susu masa anak 1st dulu, baby kluar pon 3.3 kg jer.

October 29, 2012 at 12:26 PM

Salam Mrs Lurve, sihat dear?
Hurm..lame dah tak minum anmum, yg akak tau, Anmum, tinggi gula, n akak didapati ada kencing manis, so, akak layan higoat je, tanpa gula... tapi pasal HB akak nye dah dpt result 12.0 Syukur... kamu kene menten HB ya! jaga makan tau! fikir baby dlm perot tu... wah! bagus tak nasihat akak ni, heeee~

October 29, 2012 at 12:47 PM

ayut tak tahuuuu..oh tidak..takpe2x..discuss lg...nnt leh bt nota utk akan dtg..hihihi.yg sdap tu kdg2x leh jd racun..tak sedap tu la ubat..hihihi.org dulu2x ckp :)

October 29, 2012 at 1:02 PM

Mrs Lurve : ahah yg tanpa gula tambahan tuh yg baby nyer...

ahah same lak kita nih...doc tanya pemakanan i cam ne icita lah i x leh minum anmum bagai...i just mnum suss dalam kotak + herbalife..dia cakap ok le tuh...so, dah ok i continue je lah tanpa paksaan kena telan susu anmum...kekekekeke

October 29, 2012 at 1:03 PM

bgus kalo minum nihh tapi kan ia berpotensi kasi ank besar..hehe tak tau la tu pon

October 29, 2012 at 1:39 PM

akak taktau la..sebab akak pun minum masa awal peknen je,pastu dah x minum lg,sekotak pun tak habis,pastu minum susu kitak dutch lady biasa je dgn kalsium yg doc bg tu je..sbb minum susu pun utk kalsium je..hehe lgpun malas nak bancuh2..minum yg kotak tu senang terus sedit je..dasar pemalas akak nih..hihi

October 29, 2012 at 2:17 PM

@eMMe wahh...tima kasih nasihat yg bernas tue..tue la skrg nie ingat nk amalkan hi goat jer..

October 29, 2012 at 2:42 PM

DULU SY GANDUNG PUN MINUM ANMUM...

TP BABY BESAR BUKAN SEBAB ADE KENCING MANIS ATAU SUKE MINUM AIR AIS KER?? HIHIHIHIHIHI...

October 29, 2012 at 3:06 PM

Salam,

sy minum anmum bby dgn pelbagai vitamin nye bby sy lahir 2.72kg je.
biasanye kalo bby besar disebabkan ibu ad diabetes..husbnd sy salu nsihatkan sy jgn dgr sgt ckp2 org.yg menentukan ksihatan ank dlm kndgan adalah kita sndiri.jgn biarkan kata2 org len mpengaruhi kita.yakin dgn gerak hati kita sendiri..insyaallah allah akan sntiasa mlindungi si kecik dlm rahim kita..tp xsalah klo kita nk cube yg len2 tu.. :) pada sy anmum tu sedap sbb xbpe manis.. :)

October 29, 2012 at 4:16 PM

depend kot... KA dulu minum juga but alternate day hehehe

October 29, 2012 at 11:01 PM

trpulang pd pnerimaan bdan kot..sy anak sulung minum anmum,klear 2.8kg je,alhamdulillah...yg 2nd plak tried dumil mama..keluar 3.2kg :)jmput follow kmbali,ye :)

October 29, 2012 at 11:34 PM

xsemua kot camtu.. sbb sy minum anmum dr alisha n adik alisha lg.. bila kuar berat baby hanya 2.6 n 2.65kg je.. hihiii

mcm biras sy pun bila baby dia kuar just 2.7 or 2.8 kg je.. dia lagilah hari2 minum...

October 30, 2012 at 9:35 AM

uish ye ke ..
hurmmm masa akak dulu x minum apa2 punn , just suke minum vitagen .. sbb susu tuu je laju masuk tekak .. lain x leh jalan ...
still anak2 akk kuar sihat ekeke ;)
4.0 semuanya ...

October 30, 2012 at 10:43 AM

rasanya bergantung pada gen kita kot.. kalau besar besarla mereka (baby)

tapi yg pasti akak sangat suka hi goat :)

October 30, 2012 at 10:55 AM

oh,cmtu ea..

October 30, 2012 at 3:05 PM

wani minum anmum materna dulu time qalief...berat dia masa lahir 3.5kg...sbb tu ker besar hehe...wani xtau minum jer la

October 30, 2012 at 3:15 PM

kak azie.....sehat ke?

October 30, 2012 at 7:23 PM

Betul tu...yg paling kna elakkn minum susu yg ada perisa coklat sbb gula tggi...bila pregnant ni,kita ada potensi kna kncing manis n skaligus leh wat baby mmbesar dgn cepat dlm tummy mak..tu yg leh jd baby besar...amalkn minum higoat tu je pn ok n elok...sy dlu minum susu kmbing..:-)

October 30, 2012 at 10:20 PM

bile sy tny nurse kat tpt sy checkup,die kate minum susu anmum or tak , tak pengaruhi bb tu besar ke tak..lps tu bile sy bace magazine pasal knp bb besar,tu ade lah fakto pemakanan...kndgn yg tinggi gule tu la yg jd bb bsr...sbb tu kite tak blh minum air gas..nnt gule tu akn tertinggal dlm badan..err..tp kdg2 sy minum jugak air gas..hehe

October 31, 2012 at 11:06 AM

biasa kalu beby besar ne sebab kencing manis....tapi ada kawan kak ita naknya 4 org semua 4kg lebih..semua normal..anak-anak kak ita sekitar 3kg++...tak pa janji beby sihat..mula-mula dulu kak ita beli susu lembu dalam kotak yg low fatnya..sekarang doktor bagi ubat kalsium..kena makan bersama obimin,asid folid ada3 semua yg kak ita kena telan..minyak ikan dah tak makan..

October 31, 2012 at 3:32 PM

kak fieda pun dulu minum anmum tp berat anak dlm lingkungan 2.6 kg jer..

October 31, 2012 at 9:59 PM

tengok orang juga kak.. ada yang bila minum baby besar tapi mostly baby besar ni sebab ibu kencing manis masa pregnant.. tapi boleh je kalau akak minum susu yang dalam kotak tu macam dutch lady ,HL la.. kalsium gak tu..

Anonymous
November 1, 2012 at 3:07 PM

kak ipar minum anmum 1x 4scope pastu berat naik mendadak smpai kene warning dgn nurse mcm2. bila scan detail baby masa tu baru 24-25minggu doc ckp baby terlebih besar. tp xtau la. tunggu dia lahir nanti. org ckp anmum ni kndungan lemak paling tinggi sdgkan kita minum susu utk tmbh kalsium bkn lemak. nurse kat kk pun ckp minum low fat milk.

December 30, 2012 at 12:01 AM

salam <3 laa..ye ke?? sy mnum anmum perisa coklat...sbb awl kandungan sy bru masuk 4week...sy ada rasa cm mual2 tpi Alhamdulillah xda morning sickness..sy risau pula klau tukar susu...sbb sy nie x msuk dgn benda baru..mnum anmum ni pun kira paksaan..takut laa :)

April 15, 2013 at 9:35 PM

sy terbaca blog akak ni sb tgh mencari perbandingan enfamama dgn anmum materna..nk tau mana yg lebih baik.. tad p carrefour ada promoter soh bli enfamama, sb katanya anmum ni lemak tgi..tp sy xpeduli sy p bli anmum coklat.. tp risau lak dok baca prg kata berat naik nt.. tp xpela nt susu ni dh abis sy beli la enfamama lak.. lgpn kandungan br je 2minggu.. sj menggatal nk beli..hehehe

Anonymous
April 24, 2013 at 4:08 PM

Dlu anak first,minum anmum gak.brat nrmal je 2.83.ni y secnd blm ambk ape2lg,sbb br tau prgntg

May 29, 2013 at 9:25 AM

saya minum Anmum perisa coklat skg ni .. btol ke anmum bt bby besar? kalu dpt bt bby besar sy nak teruskan minum anmum nih, coz ari tue scan bby for 18week doc ckp ' keciknya bby you .. ' hehe .. nak tngok r scan utk next mOnth r bby da besar ka blom ..

May 29, 2013 at 9:28 AM

saya minum Anmum perisa coklat skg ni .. btol ke anmum bt bby besar? kalu dpt bt bby besar sy nak teruskan minum anmum nih, coz ari tue scan bby for 18week doc ckp ' keciknya bby you .. ' hehe .. nak tngok r scan utk next mOnth r bby da besar ka blom ..

May 31, 2013 at 10:27 AM

Kenapa semua takut baby besar? My first baby 4.14kg, walaupun I C-Sect, I tak kisah pun sebab yang penting anak sihat dan membesar dengan bijak pandai. Anak saya sekarang 16 tahun, tapi bina badan dia tinggi tegap (skg dah hampir 6 kaki), aktif dan bijak. Tengok lah budak budak sekarang, semua kecik kecik je,mudah sakit pulak tu. Bina badan pun cikeding je semua. Nasihat saya, jika anda seorang ibu yang perihatin tentang tumbesaran anak, jangan takut kalau baby besar.

July 5, 2013 at 3:21 PM

IN skrg minum anmum perisa coklat..dulu masa anak 1st,langsung tak sentuh susu.mmg anak klua pn agak kecik,2.95kg jer..

Anonymous
October 19, 2013 at 10:16 AM

Assalam...
Br bca psal entry ssu anmum ni...kli ni mgdung ank ke5, sblm ni mnum ssu ala2 je x de brand pn..
1st bt kad merah da lmbt 26mgu dktr scan bby kcik...kwn hdiahkan ssu anmum materna...lps 2 mgu dktr scan lg bby da besar...berat pn da naik 2kg...wahhh tkutnya...trus stop x mnum lg. nafas pn cepat lelah perut rase tegang sgt mmg x selesa.Mgkin ssu ni x ssuai dgn sy..
Tapi tu hanya lah pndpat sy...

Darwisyah Delliesya
November 30, 2013 at 9:27 PM

Masa mengandung leh d katakn byk num anmum. Ank ptama lhir 2.38kg. Ank kedua lhir 2.42kg. Xbesar pun? Xberat pn?

Anonymous
December 4, 2013 at 11:57 PM

pernah beli anmum materna tp minum skit je coz nurse ckp bby blh jd besar.so stop minum.tp keluar bby tetap besar jugak 3.96kg

Anonymous
December 10, 2013 at 12:09 PM

dl i amek anmum neh...4scoop skali minum..mnum 2x shari..pastu kene mnum air gula..gila tggi...sblm mnum air gula da 7...bila mnum prs gula nyerr 8.xx...?!!!mak aihh....pstu kene g pakar 5..kaunseling..ms sesi kaunseling tu die tanye ade mnum susu x...aah anmum..die mrh..jgn amek 4 scoop..sbb tu u kene diebetes..krg kn jdik 2scoop atau better xyah mnum...huhuhu..tp mmndgkan ade lg bape kotak kat umah..mnum gak la cume krgkan scoop jdik 2 mcm yg dsarankan..mnum pun skali jek shari...Alhamdulillah..mnum air gula lg skali ngn wat bsp lgsung xde tanda2 kncing maniss...just share pglaman jek..

April 3, 2014 at 12:01 PM

salam..nak share..kak ipar saya baru je bersalin..baby dia 4.67kgs...

saya google nak tau betol ke kisah minum susu anmum baby besar..jumpa entry awak..

mmg dia dok minum susu anmum tu masa pretnen... doktor n nurse sampai marah2 n bg warning kat dia..jgn minun susu tu lagi next baby...

kak ipaq saya sampai kena c-zer la...baby bambam sgt..hahaha..

tapi, alhamdulillah..semua ok..

Anonymous
May 5, 2014 at 7:11 PM

Salam,.
Sy nk bg komen sket.. biasenye baby bsr xde kne mngena dgn susu yg kita minum saje. Ada byk lg faktor lain. Slh 1 nye sbb ibu ade diabetes, so baby pon dpt GDM jg.. faktor lain coz pgmbilan mknn ibu.. kn ke apa ibu mkn pon baby dpt.. then, mse cek doc, die akn suply mcm2 vits utk ibu2.. mkn yg diberi pon ckup. Plus, baby bkn nak kalsium sahaja. Perlu folate, asid folic, kalsium n lain2 lg.. nurse bkn tau sgt nutrisi.. nk salahkan susu saja xboleh, lg 1 nasib msg2 jg lahir cara apa, baby besar mana. Yg sama pengalaman mengandung 9 bln. Utk kepastian, jumpa pakar pemakanan, krn dr situ die akn tntukan klu susu anmum kota suka minum, kndgn gula n lemaknya sekian2 maka pemakanan utk hari itu adlh sekian2.. bgtula hari2 ln. Diorg bley ajar cra pg, bln mknn yg btol. Doct cume cek darah, order itu ini.. kira2..xtau punya.. sbb lain nama kerja lain punya kemahirannya.. jd pd pndpt sy, xadil dgr 1 pndpt sja.. hihi sekian..

May 6, 2014 at 5:09 PM

Assalam...just nak share my experience..ms preggy 1st baby saya mnum susu annum materna jg..siap mnum yg perisa manggo lg...baby saya lahir 3.45kg sbb saya ada kencing manis masa preggy...doc cuma nasihatkn kurangkn pengambilan susu annum sbb manis kn..lg klu ibu hamil ada GDM mmg baby cepat besar...rsnya bkn sbb susu jg kli...saya tak kisah baby besar yang penting baby sihat walafiat..now my baby dah nak masuk 4 months old... ^_^

Anonymous
May 24, 2014 at 10:50 AM

Saya ambik anmum masa 1st baby.baby kuar 2.85kg je.tp second baby tak ambik anmum kuar 3.5kg..itu pun sihat.takde kencing manis..tp takpe kot kalau baby besar.asal baby sihat je dn yg pnting tak memudaratkan ibu..

January 20, 2015 at 12:26 PM

sy skrg dh nk msuk 3 bulan..frst & second mnum anmum ok..xde mslh ppe...bila hri ketiga mnum n seterusnya..trus muntah2...ada jugak yg ckap susu anmum tu berlemak sikit..ada sesetangah org mmg xsesuai minum..so sy pown stop minum anmum..skrg mnum susu biasa ja..:)

August 13, 2015 at 12:31 PM

saya ada pengalaman kakak ipar preggy dan minum susu anmum materna . dan bby lahir berat 2.30 je.. xdelah besar sangat.. maybe sesetengah ibu mengandung je yang dapat bby besar.. saya pon sekarang hamil 2 bulan dan dah mula minum susu anmum materna ni.. harap semua ok..

September 18, 2015 at 11:58 AM

assalam. sy pn mnum susu anmum mase anak first. stat dr 6 bln.. ank sy skrg dua tahun. dulu lahir 2.3 kg je, tak plak besar. sy mnum anmum je tanpa makan pil yg kk bg. ank skrg sgt cerdik, dh pandai mnulis abc n number ikot titik dan sng ingat dr sedara2 saing dia. dia jgk dh boleh disuruh tolong itu ini.. percakapan ny pn petah dn ta susah nk faham. skg sy mgndung anak kedua dn masih amalkn anmum, sbb bg sy anmum yg terbaik !

September 18, 2015 at 11:59 AM

assalam. sy pn mnum susu anmum mase anak first. stat dr 6 bln.. ank sy skrg dua tahun. dulu lahir 2.3 kg je, tak plak besar. sy mnum anmum je tanpa makan pil yg kk bg. ank skrg sgt cerdik, dh pandai mnulis abc n number ikot titik dan sng ingat dr sedara2 saing dia. dia jgk dh boleh disuruh tolong itu ini.. percakapan ny pn petah dn ta susah nk faham. skg sy mgndung anak kedua dn masih amalkn anmum, sbb bg sy anmum yg terbaik !

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©