Wednesday, October 10, 2012

Check-up minggu ke-14

Ari nie memg masuk keje lewat, kul 11am baru smpai ofis. Check-up kali nie rasa ckup stress dan bosan. Smpai awal dkt kk, dlm kul 745am mcm tue. Kalo ikut ari nie cuma appointment dgn pakar, Dr Yus sekali bila dah daftar dkt kaunter, nurse ckp Dr Yus ada kursus, so jumpa dgn doc biasa sj. Oklah..xpela kalo mcm tue.

Berat naik dr 55.7kg --> 56.8kg, hb xde pulak check..pastu terus masuk bilik doc, sekali doc ckp dkt bilik pakar dah ada doc ganti, so doc suh refer pd doc ganti di sana. Doc duk tnya xde ke nurse bgtau/col Dr Yus xde ari nie, dah tentulah xde kan..kalo ada nurse col, tentulah xde nak dtg awal2 ke sini.

Dlm pukul 820am mcm tue, pergi la refer ke doc ganti tue, dpt no 5 mcm tue. Ni bahagian pesakit luar, biasala mcm2 ragam pesakitnya. Rasanya dpt no 5 jer kot, tp tgu punya tgu mcm dpt no 20, tensen btl!! Perut dh lapar, xmkn apa dr pagi..sekali kantin klinik pulak tutup..mula la rasa fed up seme, dh nak sakit kepala nie. Tunggu dan tunggu, pukul 10am baru dpt jumpa doc ganti tue..punyala slow dia wat keje, setiap patient hampir 20-30min dia check, memg rasa naik kebas pungungg nie.

Masuk jumpa doc tue, Dr Geetha dia maklumkan Dr Yus minta dia gantikan ari nie. Doc nie pun tnya jgk nurse xcol ke bgtau Dr Yus xde. Tgk dkt tag nama Pegawai Perubatan..patutla slow je kejenya huhuhu, Dr Yus pulak Pakar Perubatan. Kalo tau dr awal td, ckp je dkt nurse postpone jumpa pakar huhuhuhu..xdela lama sgt tunggu. Masa check up dgn Dr Yus  dulu kejap jer duduk, dh kena panggil nama, mungkin sbb ibu preggy so doc bg priority utk jumpa dia dulu.

Masa doc scan tue, I tnya jgk mcm mana kedudukan baby...doc ckp ok, baby aktif duk bergerak, air ketuban pun ok, dan uri pun elok. Tp mujurla layanan doc nie kira bagus jgk, siap tnya lagi "U nak tgk lagi ke baby dlm nie, come I tunjukkan". I tgk jer while hubby duk senyum apa ntah. Doc ckp baby pun nmpk sihat dan normal.

Doc ada tnya ada masalah apa2 ke, just ckp pasal batuk dan rasa sengal2 kat miss v tue.

Doc : Dah lama ke u batuk nie?
Me : Dlm 3w mcm tue kot, bukan selalu doc..kdg2 ja..mcm batuk kosong mcm tue, rasa gatal2 tekak.
Doc : Kalo mcm tue, pas nie u kena wat ujian kahak dan ujian darah!!
Me : dlm hati ujian darah ag..malas btl Ujian darah tue utk apa doc? Boleh x kalo sy xnak ambil?
Doc : Sbb u dah batuk hampir 3w, so kita check dulu utk tgk kes. Ujian darah nie kejap je xlama

Sudah, menyesal pulak ckp ada batuk nie, kan dh kena wat seme tue, 3 hari berturut2 kena wat ujian kahak, means amek sample kahak, letak dlm bekas yg diorg bg, pastu hantar ke makmal. Leceh pulak rasa, rasanya batuk nie cuma alah je. Xdela teruk mana, I tnya doc sal bila batuk kdg2 terkencing..doc ckp itu normal sbb baby nak membesar dan berubah2 kedudukannya. Besok pagi kena pulak amek darah ag sekali, masuk kali ke-4 dh amek darah!


Doc ada kasi dua ubat nie, Bromhexine iaitu ubat utk cair kahak dan ubat Chlorpheniramine Maleate utk alahan gatal. Haaa...sudah xkan la batuk nie sbb alah gatal kot. Bukan alahan mengandung tue, tp mcm alahan mkn apa2 ke..xpernah pulak sblm nie. Dlm pukul 1040 mcm tue baru kuar dr bilik doc tue, lama kan! Trus pegi ke kaunter kahak, tnya mcm mana nak wat, xpernah kot seumur hidup..ni kali pertama. Ok, dah dapat sikit, trus letak dkt makmal dan pergi semula ke bahagian ibu mengandung. Besok pagi amek darah, dan check up perut dan jumpa pakar will be on 25 Oct nie. Nasib dh apply cuti ari2, kalo x maunya setengah ari lagi.

Smpai ofis dlm kul 11 mcm tue,letih sgt rasa, trus pegi kantin..makan, dh lapar sgt!

20 comments

October 10, 2012 at 1:02 PM

Alhamdulillah, baby sihat dan aktif.. Tak sabar nak tunggu bahagian Yana pulak.

October 10, 2012 at 1:18 PM

jaga diri ye !

October 10, 2012 at 1:22 PM

hi...smp tekencing ke?so far my takde plak batuk smp mcm tu..tak tau la da sarat nnt...baru ni nurse bg obimin je..sbb tak blh mkn iron tablet tu..muntah teruk...

October 10, 2012 at 1:26 PM

dia amik darah n sample kahak tu utk kebaikan juga..kdg2 yg sikit2 tu la tkt nk jd besar...mcm tu la bila preggy hehehe

October 10, 2012 at 1:38 PM

baca entry ni rasa macam nak mengandung lagi.. hehehe.. ;)

psstt: moga cepat sembuh hendakNYA..

October 10, 2012 at 1:47 PM

jaga kesihatan ye :)

October 10, 2012 at 2:24 PM

kak ita batuk doktor tak bagi ubat pun..cakap ubat batuk tu manis...kak ita bukanya ada kencing manis masa mengandung pun

October 10, 2012 at 3:32 PM

huhu... paling xsuka kalo duk tggu turn nak jumpa doctor.. kalo dah tekanan darah ni selalu naik.. mau bertambah naik sebab tension menunggu.. huhu

October 10, 2012 at 3:45 PM

ololo ciannya..semoga cept sembuh ye..

October 10, 2012 at 4:02 PM

hihihi...jgn nyesal kak..at least ada gak nasihat doktor..org ngandung pon blh ada alahan ea kak?hebat btul penangan org ngandung yerk.. ;)

October 10, 2012 at 4:06 PM

siannye tunggu lame tuu... so far, takde la tunggu lame camtu, maybe tak penah hadapi masalah doc takde.. kalo kat hospital pun, okey lagi la..takde la boring tunggu, coz Me suke dok tgk ragam org keliling... hehehe.. suke prati org! awas kamu ya! hahaha...

pst: batuk lama2 bahaya dear.. so, byk2 le minum ais, cuaca kan tak menentu... so, pandai2 la jaga kesihatan diri n baby.. same2 beringat...

October 10, 2012 at 4:18 PM

x lama dah ni

October 10, 2012 at 6:25 PM

lamanya... nsb yg ganti pun ok.. tp kalu dpt dr pakar @ dr yue, mesti lg best kan...

October 10, 2012 at 9:28 PM

sy ade pnglmn amik kahak tu.. 3 hari jugak.. diorg cek cmtu utk kesan pnyakit tb.. sy dlu ader 3,4 bulan btuk jgk.. bile ambil smple kahak tade ape pun cuma alahan pada habuk je rupanya.. mkn ubt alahan trus baik smpi skg.. sy pelik skit, nape doc tu bg ubt chloramine sbgai ubt than gatal tekak? sy ade pnglman keje klinik abg n akk saya.. yg sy tau ubt tu utk gatal2 luaran mcm kulit ke.. ubt tu utk selsema jugk.. myb sy tak tau yg ubt tu boleh utk gtal tkak.. yela dia kn doc hihi.. ubt tu ngntuk.. mkn sbiji leh tido lame.. klu sy skit tekak prefer mkn gula2 fishermn atau strepsil.. mmg lega..

October 11, 2012 at 9:38 AM

@anitadiana kak ita, doc bukan bg ubat batuk cair..tp tablet

October 11, 2012 at 9:38 AM

@BERT itula sy try google jgk, mcm apa yg bert ckp tue lah...xmkn pun ubat tue..just mkn ubat yg utk cair kahak jer

October 11, 2012 at 9:50 AM

semoga cpt sembuh batuk2 tu ;)

October 11, 2012 at 1:30 PM

wahhh oklah ada kahak nak test...tp yg pentingnya x d pape kan?
I nihaa dah nak masuk 2 bulan x baik2..last dokt cakap pembawakan...sabor je lah...tunggu je lah smpi beranak...ekekekeke

October 11, 2012 at 4:27 PM

KK mmg lambat kan...kene byk sabar la tggu...:)

take care dear..:)

October 24, 2012 at 4:35 PM

same goes to me..batuk+athma around 3weeks gak then p checkup doc suruh bg sample kahak..yuckk! smpai skrg sy x p pon bg sample kahak tuh..huu~geli okeh..hee~

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©