Tuesday, October 9, 2012

Simptom di awal kehamilan ke nie?


Dah dua tiga hari xsihat, asyik batuk ja. Alah dh ok sikit skrg, kurang sikitla muntah dan pening tue seme cuma masih ada sikit2 je lagi. Skrg nie yg ketara batuk pulak yg makin kerap. Dkt ofis nie memg sejuk, kalo dh termula batuk sekali, akan jd makin kerap lps tue.

Bila time maghrib je, mulala rasa seram sejuk mcm nak demam tue, time nie la batuk makin kuat. Menjadi2, smpai kdg2 tue terkencing. Malu pulak nak cite bab terkencing nie, tp perlu jgk. Sbb pernah tnya doc ri2, doc ckp itu perkara biasa di awal kehamilan. Tp kita la rasa xselesa. Tp xdela terkencing bykkan, sikit je, mcm leaking jer. Riso pulak dgn batuk nie, setakat nie memg ada ubat batuk yg doc bg utk makan, tp xmakan jgk! Degil, memg fobia nak mkn ubat2 skrg nie. Jadi lbh berhati2 lepas gugur kali pertama dulu.

Ada jgk baca dkt blog Dr Zubaidi entry berkaitan Air tuban atau air kencing, itu pun penerangan masih samar2,


Besok pagi ada appointment dgn pakar, ingat nak tnya juga doc pakar sal nie. Ada jgk kdg2 rasa mcm ngilu, rasa mcm sengal di bahagian ari2 tue. Itu memg simptom2 biasa di awal kehamilan ke?  Byk sbnrnya rasa kelainan preggy kali nie, itu yg kdg2 jadi mcm serba xtau tue. Untuk yang batuk tue, mak ada bg petua, perah buah limau dan mkn dgn sesudu kicap. Belum cuba lagi, xtau boleh masuk ke x dgn tekak nie. Ada yg boleh bg tips sikit mcm mana nak kurangkan batuk nie, setakat nie kalo batuk sgt, just sapu vicks sj pd bahagian leher tue. Bolehkan? Skrg nie kandungan dh masuk 14w.




16 comments

October 9, 2012 at 11:50 AM

Semoga alahan tu cepat la habis... Bab batok time pregnant memang sengsara sikit... Memang boleh sampai terkucil.... Ala org pregnant n pernah alami mesti faham... No worries ;)

October 9, 2012 at 11:58 AM

sy bru 9weeks.buat masa ni mmg batuk teruk.tp xde mkn ape2 ubat batuk pun...takut nk mkn..

October 9, 2012 at 12:08 PM

azie..lynda dulu pun begitu..di awal kehamilan kerap demam dan batuk kosong..boleh try juga petua mak azie tu..insya allah mujarab..rasa ngilu tu maybe sbb baby start naik turun dan tekan ari2 kita..hopefully bukan leaking k

October 9, 2012 at 12:19 PM

lebih baik tanya pakar.. apapun moga semuanyer ok ye

October 9, 2012 at 12:20 PM

take care azie. apa2 pon mntk nasihat doktor pakar esok yer..

October 9, 2012 at 12:20 PM

take care azie. apa2 pon mntk nasihat doktor pakar esok yer..

October 9, 2012 at 12:29 PM

sy ada gak batuk masa peknen.. minum ubat batu kelapa laut afrika tu hehe.. mmg lega.. kalau takut dengan ubat, yela risau juga.. minum madu la azie.. sebenarnya kalau nak baik cepat kene makan dengan antibiotik.. tapi bilarlah doc yang bagi.. sebab dia lagi tau kan.. sy peknen banyak kali makan antibiotik je sebab banyak kali sakit huhu.. stakat ni alhamdulillah tade ape..

October 9, 2012 at 1:27 PM

hai awak, yana takde pengalaman so takleh komen :)
harap2, takde apa2 yg buruk .. sekadar normal.

btw, awak masih makan P.Delima tak bila dah tau awak preg?

October 9, 2012 at 1:33 PM

kandungan azie masih baru, jaga2 tau..normal simpton cmtu, mila pun awl2 preggy cmtu, skrg ni jek ok n kdg ase cm xpreggy sbb boleh mkn ikut selera, ase preggy bila baby mnendang and perut mengeras..mkn je ubt batuk y doc kasi tu, klau x mmg melarat..mila since preggy dh 2kali batuk2 alhamdulillah mkn je ubat y doc kasi terus x melarat :)

October 9, 2012 at 2:22 PM

tahniass dya ucapkan dh preggy ..
hihihihi..de setengah org pi urut klu batuk terlampau ni..

October 9, 2012 at 2:37 PM

Petua batuk akk sama macam mak awak tu. Smoga cepat sembuh yer sis.

October 9, 2012 at 4:01 PM

batuk ek... Masa time saya pregnant dulu... ade gak batuk.. tapi mase tu dah skit2 je, coz... tanda2 hamil kite berbeza... pelik, tetibe batuk, selesema n rase demam, rupenye Allah nak bg kite zuriat...

14 minggu... tu masih baru... jgn aktif sgt.. n wat kerja2 yg berat2, manja2 dgn Hubby..biar dia yg tolong wat keje... bile lagik, hihih...

October 9, 2012 at 4:14 PM

la kesianyyer kt awak...hr tu kan masa qalief kt ward ada sorang patient ni mmg batuk teruk pastu doktor suggest utk mkn aiskrim vanilla bg hilang batuk..sy pun xtau psl ni hr tu br tau

October 9, 2012 at 7:48 PM

selalnyer kalau tak de masalah dokter akan bagi ubat batuk yang sesuai tuk ibu hamil..tak per..yang penting..ape2 hal pon..awak gi tanye pakar dulu..jangan buat sebarangan jer..14 minggu tu masih awal..kene care lebih...take care yer..:)

October 10, 2012 at 10:30 AM

akak batuk ker?cian yer...kena taye pakar ni kak..ayut tak dpt nak tolong..huhuhu

October 10, 2012 at 10:44 AM

saya ms prgnnat alisha n yg ni ok je. xda batuk or pe2..tapi bab air kencing tu, time akhir2 mmg asal batuk, asal bersin terkeluar.. adoiii...

time awal2 rasa mcm xda plak.. eh, ke saya yg lupa... hihii

btw, jaga diri yer..

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©