Friday, November 2, 2012

Ada tak buah kurma yang kurang manis

Sbnrnya..buah kurma nie cuma makan time puasa ja..bukan xsuka, tp sbb rasa manis kurma tue yg xboleh tahan. Plg byk pun boleh mkn 3 biji je sehari..itu kira plg byk lah tue...

Since preggy nie, memg byk baca entry berkaitan kelebihan dan khasiat buah kurma. Seronok bila tgk rakan2 blogger yg preggy boleh kn kurma smpai 3-7 biji sehari!! Ishh...hairan btl, mcm mana diorg boleh mkn, xmanis ke huhuhuhu... Nie makan lebih sikit, mesti rasa nak muntah..bukan sejak preggy nie ja..malah dr dulu ag. Kalo dpt pulak kurma yg agak manis tue..lagila jgn harap..sebiji je sehari mkn.

Ada jgk kdg2 buat jus kurma..so bolehla letak air byk2 bg kurang rasa manis tue. Kalo wat mcm nie kira masih berkhasiat lagi tak?

Setakat nie dh cuba mcm2 kurma...mesti xboleh lebih dr 3 biji sehari huhuhu...plg kuat 2 biji je. Smpai ari2 pegi pasar malam, tnya dkt org jual kurma tue...ada x kat sini kurma yg xberapa manis?? Ok..fine..penjual tue senyum.."adik, kurma nie dh diciptakan Allah semulajadi manis...susah nak cari yg xbape manis tue" hubby pandang...yeahhh tau isteri beliau tnya soklan sengal mcm nie kan huhuhuhu..manala tau kot2 ada kurma yg xbape manis kan..

Lps tue, ada yg suggest setakat nie yg diketahui kurma yg tiada campuran gula adalah Kurma Maryami dan Kurma Ajwa @ Kurma Nabi. Masa nak beli tue, tgk kurma maryami mcm jenis kering ja..xpulak cuba, 100g dalam RM5+ mcm tue kot. Ramai yg ckp kurma nabi tue bagus kan kalo dpt makan, so ingat nak tryla jgk. Memg jenis kurma nie kecik2 je, besar ibu jari je lebih kurang. Sekali tnya dkt penjual tue, 100g = RM11, uihhh..mahalnya..tp since hubby ckp tryla dulu, belila jgk..balik umah siap kira..lol...RM 11 = 14 biji jer hehehehehe..bukan berkira, sj nak tgk mahal mcm mana..means kalo 1kg = RM110.

kurma ajwa


Bila mkn, memg la sedap..tp sama...rasa manis..smpai skrg dh beli hampir 2 bulan, dr 14 biji tue masih berbaki 3 biji. See..boleh tgkkan byk mana yg I mkn, tue pun dh hampir 2 bulan, xabis lagi. Tue yg ckp, hairan mcm mana org boleh mkn kurma hari2 sampai berbiji2 pulak tue. Sbrnya I memg xmkn/minum yg manis..jarang sgt..tahap kemanisan tue, xtau nak ckp di tahap berapa..tp kalo manis buah rambutan / buah tembikai itu boleh..cuma kalo manis buah kurma nie xboleh..hairan btl. 

Kalo minuman pulak, memg lagila xmanis...masa mula2 kahwin..hubby pernah sound..syg..gula kat umah dh abis ke huhuhuhu tp skrg agaknya beliau dh terbiasa dgn minuman kurang manis yg dibancuh..so kurgla bersuara sikit, plg x pun..bila kurg manis, beliau tambah seniri gula tue dlm air. Kalo dgn mak pulak dulu, asal ada tetamu dtg je mesti pesan..kalo wat air tue, bagi manis sikit...jgn tawar sgt. Setiap kali pas bancuh air mesti bg mak rasa..ok x, cukup manis ke x huhuhuhu smpai mcm tue tau. Dah melalut dr cite kurma

Nak tnya, ada x kwn2 yg boleh suggest kurma yg kurg manis utk I..owhh kurma Maryami tue belum cuba lagi..xtau rasa mcm mana..ke ada alternatif lain ke selain mkn buah kurma..ada kurma yg tawar ke huhuhu..

38 comments

November 2, 2012 at 11:18 AM

kat bwh office akak ni adekedai pak arab jual mcm-mcm jenis kurma..nnti akak try tgk kurma ape yg kurang manis..

November 2, 2012 at 11:20 AM

kak ita pun makan buah kurma ne kerap juga...ramai kawan kasi kat opis ne..masa bulan ramadhan banyak kolej bagi hemper dan buah kurmanya besar2 dan manis belaka..

November 2, 2012 at 11:22 AM

@:: Mrs.Eady :: tq so much..kalo ada bgtau sy ye

November 2, 2012 at 11:28 AM

KA makan kurma2 yg biasa ni aje. sweet jugalah so x amik byk

November 2, 2012 at 11:39 AM

ayut rasa klu yg kering sikit kurang manis ye kak azie..tp tak sure pulak akak blh trima tak..cube taye yg biasa M2B mkn yg mane...cian akak..hihihi

November 2, 2012 at 12:07 PM

erkk setakat ni pn x pernah jumpa ag kurma yg x manis...hehehehehe...maybe sebab u kurang amik makan or minum manis sebab tuh u rasa seksa nak telan kurma tu ek...cam ne lah t klu kena telan air gula ek utk checkup...ha ha x tahu...hehehehehe

November 2, 2012 at 12:10 PM

@ayut tuela akak pun rasa yg kering kurg sikit manis..nti nak tryla kurma maryami tue

November 2, 2012 at 12:12 PM

@SumeSakan ntah..kalo kurma je mesti pk 3 4 kali kalo nk mkn smpai berbiji2..kena telan air gula dh ri2..punya manis smpai nk muntah..tp gagahkan diri jgk huhuhuhu

November 2, 2012 at 12:16 PM

tak pasti la pula..

selalu ciksu dok beli YT je..manis ok la juga..tp bg ciksu tak sangat manis yg itu

November 2, 2012 at 12:19 PM

Owhh u lagi awai kena telan air gula la ae...u ekan sebab apa ek?alah klu x bleh pn u buat jus pn ok jugak...blend sekali dengan susu...sedap tuh...ekekekeke

November 2, 2012 at 12:23 PM

@SumeSakan yerla...my daddy kan ada kencing manis, so kenala..tp setahu I kat kk sini, memg diorg bg minum jgk skrg awal2 preggy xkisah ada keturunan atau x..yg jd berulang kena minum tue, sbb ada masalah kan?

November 2, 2012 at 3:02 PM

sy mkn je kurma yuta tu.. mmg sehari 7-10 biji sehari.. sy pun x suke mkanan or mnuman mnis.. suke yg tawar2 je.. tp tah kurma blh plak mkan byk2..xpe azie jgn paksa diri.. sehari 3 biji pon dah ok sangat.. klu x mpu nk mkn byk2 sekaligus.. sy cadangkn setiap kali lpas mkn amik sebiji je.. klu mkn 5 kali sehari dh ok dh dpt mkn 5 biji sehari lps mkn.. nkmkn kurma yg kurg mnis ade tp sussh plk nk jmpa.. mkn kurma hidup.. sy mkn masa peknen aritu kirim kakak blik dr umrah.. mmg tak mnis lngsung.. tp khasiat dia mmg terbaekk..

November 2, 2012 at 3:09 PM

kurma nabi pon manis...

November 2, 2012 at 3:41 PM

x tahu plak..yg i tahu yg lepas i x kena...yg ni pun doc tanya rituh lepas tengok buku merah I...asal u kena minum air gula eh..keturunan ada kencing manis ke...i jawab x de..dia diam...dia macam nak cakap patutnya x payah kot...hehehehe...

November 2, 2012 at 3:47 PM

@BERT kalo dpt kurma hidup tue memg bestla..kalo mak abah pegi umrah sblm bulan 4 nti, bolehla kirim utk diorg..tq bert utk cadangan tu

November 2, 2012 at 4:28 PM

ada ke kurma kurang manis??hehehe..mungkin adalah agaknya

November 2, 2012 at 4:28 PM

rasanya ada ja kurma yg jns tak manis..tp lupa la plak jenis apa..

November 2, 2012 at 4:42 PM

Kurma dr mekah slalunya xmanis mcm kurma2 yg berlmbak jual kt sini...try pesan pd sape2 nnti...

November 2, 2012 at 5:05 PM

kurma dari mekah selalu memang sedap2 dan x manis sgt .. akak suke .. kalau dari sini selalunya macam ada campuran kan ;)

November 2, 2012 at 7:07 PM

setakat ni xmkn kurma lain..mkn yusoff tayob je..khasiat x? hehe..itupun mkn 2@3bji je sari..

November 3, 2012 at 11:46 AM

Salam...

Kurma tu memang manis le dik tapi cuba carik kurma yang sekit dry so manis tu tak le melekat kat mulut dan tekak. Akak lagi suka kurma yang macam tu, kalau kurma yang lembut dan berair isinya tu memang tak tahan nak makan. Kalau tak pun cuba kurma yang diletakkan badam kat dalam tu...2 in 1. Dua-dua khasiat pun dapat. Makan kismis pun ok jugak.

Follow u sis!

November 3, 2012 at 4:49 PM

hehehe.. saya suka buah kurma :)

saya dah update
selamat hr raya korban :)

November 3, 2012 at 8:57 PM

salam ziarah...

ada byk dik, kurma yg kurang manis. akak pn ada jual

Jemput ke blog akak di cheezemaz.blogspot.com. Mana la tau berkenan nak merasa serbuk cheese CHEEZE MAZ yg bila dicampur dgn air panas menghasilkan sos sesedap sos cheeze wedge, KFC. Harga pun hanya RM 10.00 sahaj bg 1 pack seberat 200 gram (x termasuk courier)

November 4, 2012 at 10:49 AM

not sure la ad ke x.tp since preggy sy x blh mkn kurma wlupun niat spjg preggy nk mkn kurma.xtau np.rasa nk muntah...sdgkn masa bujang sy mkn kurma byk.

November 4, 2012 at 10:49 AM

not sure la ad ke x.tp since preggy sy x blh mkn kurma wlupun niat spjg preggy nk mkn kurma.xtau np.rasa nk muntah...sdgkn masa bujang sy mkn kurma byk.

November 4, 2012 at 11:04 AM

ada kot..kena tanya kedai yg jual kurma la...

November 5, 2012 at 10:22 AM

singgah isnin :-)

November 5, 2012 at 10:51 AM

jenguk sini dear..menanti post baru...hehehehe

November 5, 2012 at 2:36 PM

adee kurma yg kurang manis nyaa..
tapi eiqa kurang pasti laa kurma dia tuu ape nama..

November 5, 2012 at 2:47 PM

ada 1 kurma ni.. namanya tunisia...

xmanis...tawar2 rasanya... ramai suka mkn... tapi produk ni..kalau bukan bulan ramadhan..sukar sikit nak diperolehi..

produk dari FAMA... mgkin boleh cuba cari kurma tunisia...

saya pon xsuka benda yg manis2 nie.. mmg xlalu tekak... tapi kalau kurma tunisia.. 1 kotak pon boleh habis sehari

November 5, 2012 at 3:03 PM

sy pun xsk manis2.. tp bg sy, buah kurma yg selalu hubby beli, xdalah manis sgt.. tp lupa plak brand apa... yg past dia jnis bertngkai n kering...

dulu sblm kawen xmkn gak siap gtau hubby yg ms tu msh jd tunang yg sy xsk kurma sbb manis.. tp my hubby ckp, try dulu... lama2 mmg kurma dh jd wajib mkn... lbh2 lg byk khasiat utk ank n kita :-)

November 5, 2012 at 3:15 PM

Bagusnya sis tak makan manis. Saya pulak asyik nak makan manis je. Huhu.

Yang kurma kurang manis tu saya tak tahulah jenama apa. Tapi dulu pernah makan kurma ni dekat dalamnya macam ada kacang ke apa tah. Kacang tu macam pahit.

Jadi tak manis sangatlah kurma tu. Tak pun macam ada komentar dekat atas tu cakap cari yang kering. Mungkin rasa dia kurang manis.

November 5, 2012 at 4:39 PM

kak..dh jmpe ke kurma yer...hihihi ^___^

November 6, 2012 at 8:13 AM

ryn pon x pasti pulak kalau de kurma yg kurang manis...tp mase mgndg ni mmg ryn mkn kurma tu setakat sehari 2 or 3 biji je...kismis tu je yg mmg mkn selalu...dorg ckp kalau x mkn kurma kismis pon okay....mmg manis...tp ryn suke minum air masak byk2...jd x de la rase pape...hehehehe....:)

November 7, 2012 at 3:47 PM

dah jumpa blom kurma kurang manis tu ?

November 7, 2012 at 4:58 PM

@C.M.A @ CikMoonAdnan tq cik moon..nti cuba cari dkt kedai..

November 7, 2012 at 4:58 PM

@ayut belum g cari pun ag huhuhu

November 8, 2012 at 9:57 AM

Akak pn dlu wktu peknen tak brpa lalu nk tekan kurma..sedih plak ;(

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©