Wednesday, November 28, 2012

Cara yang betul makan vitamin iron tablet utk ibu mengandung

 pinjam kejap pic dr blog May

Iron tablet @ ferrous fumarate..dua2 sama. Secara ringkasnya, vit nie penting utk meningkatkan bilangan sel darah merah pd ibu mengandung. Kalau yg kita tahu, kekurangan darah pd ibu mengandung boleh menyebabkan kekurangan oksigen dalam badan ibu. Itu yg kdg2 kita nmpk pucat, cepat letih dan lemah. Vit nie pun di ambil atas nasihat doc dr klinik. Vit nie akan dibagi sekali dengan B complex, asid ascorbic dan asid folic. Setengah org xleh makan vit nie, sbb agak berbau sikit..dan vit nie jgk akan merubah warna sisa pembuangan kita. 

Masa check up dulu, ahli farmasi dkt klinik, ada bgtau cara yg betul utk mkn iron tablet nie. Kalo ikutkan sblm nie, mkn vit nie mcm biasa ja..waktu pagi sblm mkn apa2. Tp slps diberi penerangan yg jelas oleh ahli farmasi tue, baru tahu, yg selama nie silap mkn iron tablet tue. Sblm nie yg bg vit tue, ahli farmasi yg lain, dia just ckp mkn vit nie sblm bekpes je. Xde pun detail sgt. Nurse pun xde bgtau apa2.

Hari tue masa nak amek vit nie, ada sorg ahli farmasi tue bgtau. Rupanya cara yg betul mcm nie.


  • Iron tablet nie perlu di ambil sebelum bekpes pagi
  • Dalam tempoh 3 jam pengambilan iron tablet nie, TAK BOLEH sama sekali minum minuman spt MILO, SUSU, TEH, KOPI, HORLICKS dan sebagainya.
  • Cuma yg boleh dlm tempoh tue, AIR MASAK DAN JUS BUAH shj!!
  • Selepas 3 jam, baru boleh minum semula MILO, SUSU dan sbgnya.


Owhh...pas2 barula fhm cara yg btl, so lps bekpes tue dlm 30 min tue bolehla amek vit yg lagi tiga tue. Ada la tnya jgk, kenapa xboleh minum milo tue semua. Ahli farmasi tue ckp, kalo minum jgk ia tidak akan beri kesan apa2 pd kandungan darah dlm badan kita, mcm ia matikan khasiat dan kandungan iron tablet tue. Bila kandungan makin besar, darah akan makin diperlukan dan si ibu akan berkongsi darah dgn anak..kalo x mkn dgn cara yg btl, sbb tue kdg2 hb makin lama makin rendah. Mcm tue lah lbh kurg penjelasan ahli farmasi tue bg. 

Masa check up 16w ri2, hb memg dpt 12 mcm tue sblm tahu cara yg btl, tp lepas ikut apa yg ahli farmasi tue ckp, masa check up 20w, hb naik 13. I yakin, cara mkn iron tablet nie dgn betul sedikit sebanyak memberi kesan pd hb kita. 

So, pd mummy yg tgh preggy skrg nie, kalo ada masalah dgn hb, cuba betulkan dulu cara pengambilan iron tablet nie. Mana tahu, mungkin ia beri kesan yg positif pd hb kita.

33 comments

November 28, 2012 at 10:52 AM

misi tak pulak pernah cerita nasib la ahli farmasi cerita ye

November 28, 2012 at 10:53 AM

Owh...

November 28, 2012 at 10:59 AM

oh camtu ke mknnya.. awal2 peknen mmg rjin makan.. lame2 malas haha.. tp saya gantikan iron ni dengan makan jambu batu hari2.. makin tinggi hb naik.. jgn ikut saya.. teruskn makan iron tblet ni ya..

November 28, 2012 at 11:23 AM

klu dh amek ubt tp cara salah pon tak bkesan jgk kan kak...pasni klu amek ubt bek taye cara ye mcmne...sng..dr mebazir mkn gitu je :)

November 28, 2012 at 11:24 AM

oooh, nice info awak ! TQ

November 28, 2012 at 12:16 PM

info yg baik tuk dya sebenarnye.^^

November 28, 2012 at 1:08 PM

nice sharing azie..mila pun bru tahu last month kot sbb hb ok ritu..tp mila xpenah mkn iron tablet ni just mkn obimin dan supp calcium je :-)

November 28, 2012 at 1:08 PM

nice sharing..
tp sy kalu prggy sy takleh nk makan ubat tmbah darah ni..hihi sbb tu hb rendah 10.1..:)cuba alternatif laen tmbah darah...

Anonymous
November 28, 2012 at 1:09 PM

salam
very good info.i skrg pregnant 22w baru tahu nak makan dgn betul.pharmacist just inform ambil iron tablet sebelum breakfast, pastu x cakap apa-apa pun.hb i pun asyik around 11.4-12.6
lpas ni nak cuba cara yang berkesan la, hrp2 hb naik.tq for the infos!
eve_hannan@yahoo.com

November 28, 2012 at 1:25 PM

a'aa nurse ada gak gtau camtu sblm ni..

November 28, 2012 at 1:51 PM

hurmm akak x ingat dulu zaman ngandung ada tak misi cerita .. rasanyaaaaaa macam x der ...
alhamdulillah dpt penerangan yg baik nie ;)

November 28, 2012 at 1:57 PM

Nice sharing... M jalan2 n follow sini.. Salam kenal yek..

November 28, 2012 at 2:15 PM

nice one!

November 28, 2012 at 2:33 PM

akak mkn iron tablet nih tiga bulan pertama je sebab tak tahan bau busuk die yg melekat smp ke tekak....kalo nk mkn akak mkn akak minum fresh orange...pastu msuk bulan ke4 akak cri makanan yg ada khasiat sme dengan iron tablet nih...

November 28, 2012 at 3:37 PM

tulah pentingnyer tau cara pemakanan jenis2 ubat yang betul!

November 28, 2012 at 3:46 PM

perkongsian yg bagus ni

November 28, 2012 at 4:09 PM

Mekasih for the info. Tak tau jgak sebelum ni. Ingatkan ikut suka hati je makan.

November 28, 2012 at 4:12 PM

ubt bese lain cmtu juga ke sis?

November 28, 2012 at 4:46 PM

eiqa nak try laa..
ahahaa :P

November 28, 2012 at 6:20 PM

info bagus buat ibu mgandung

November 29, 2012 at 8:28 AM

useful entry..tp sy lom ade rezeki lg..hehe

November 29, 2012 at 8:32 AM

yui sggh pd khamis ye kak..

November 29, 2012 at 9:27 AM

singgah :-)

November 29, 2012 at 10:05 AM

@nuyui a.k.a miss YUI akak xpasti la yui, rasanya xkot..cuma ubat nie jer

November 29, 2012 at 11:11 AM

iya.. makan vitamin folic,b compleks ni minum dgn jus memang berkesan.. akak tak makan obimin ke..

November 29, 2012 at 12:38 PM

@azizah :) owhh..so far akak xde masalah ag dgn ubat2 tue, dan hb pun masih ok, so mkn je la vit 4 serangkai nie dulu, sbb doc pernah bgtau akak antara obimin dgn vit 4 serangkai nie..vit 4 serangkai nie lbh baik dr obimin.. tp doc kata kalo nk mkn jg yg satu jenis mcm tue, doc sugest iberet folic.

November 29, 2012 at 6:40 PM

Oo..baru tau lps baby dh lahir...thanks 4 da info..utk anak yg next leh amalkn nnti...

December 2, 2012 at 12:45 PM

a'a nurse kt tmpat wani checkup dulu ada bgtau juga

June 9, 2013 at 5:49 PM

Sbnrnya iron mdh diserap brsama vita c...sbb tu diglkkn diambil bersama orange jus...tp x blh mnm susu sbb sbb ade kalsium..kalsium menghalang pnyrapan iron...jmbu btu mmg bgs di mkn sbb knndungn zat besi yg tnggi

Anonymous
June 18, 2013 at 10:47 AM

Iron tab memang baik,tp lepas sy amalkan selama 3bln.,sy susah nk buang air besar,,apa patut anda lakukan

September 26, 2013 at 9:26 AM

hi, kita baru dpt 4jenis ubt tu smlm.tp xsure nk mkn ubt iron tblet tu acane.sbb masa dia explen kita plak sibok tnya dia, nape sy nk kne tmbh drh plk :P

tu yg gugel..smlm ter-mkn ubt tu pas mkn..sbb dia tick sblm dgn slps tu mcm sama je.konpius.

rasanya, vit b complex tu pon kuat gk bau dia.thanks 4 the info..

December 15, 2013 at 3:03 PM

Slalu mkn ubt 4 serangkai tu sejam slps mkn tghri. Ada kesan ke?

December 15, 2013 at 3:04 PM

Slalu mkn ubt 4 serangkai tu sejam slps mkn tghri. Ada kesan ke?

Post a Comment
Celoteh (78) Keluarga (75) Sharing (67) Kami (64) Makan-makan (63) Main masak-masak (59) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (54) Macam-macam (45) Anak (44) Produk (43) WW (40) Ofis (39) Barangan Baby (38) Blog (37) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (28) Gambar (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Cinta dan Kahwin (22) Online (22) Ramadhan (21) Kesihatan (19) SayaJual (19) 3rd trimester (18) Info (17) Akhbar (16) Nuffnang (16) Check-up (15) Jom ronda (15) Segmen (15) Promosi (14) Resepi (14) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) Buffered Earning (10) CPUV (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Dari Hati (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) 1st trimester (8) BE (8) Baby Fair (8) Pendapat (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Aidiladha (6) Hadiah (6) Selebriti (6) Wedding (6) Kuih muih (5) Shaklee (5) Anak saudara (4) Frozen Set (4) Pregnant (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) BabaMamaQisya (3) Baju Raya (3) Berpantang (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Rompers (3) TM Berhad (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) 2014 (2) Adam Hawa (2) Adik Qisya (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Artis (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Sale (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) sebarkan cintamu (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3pcs (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Adidas (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) Homemade (1) Hospital Seberang Jaya (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Jumper (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Polo (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) repost (1) samsung (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©