Wednesday, November 7, 2012

Check-up minggu ke-18

Hai,
Baru masuk ofis ari nie...smlm dpt mc. Smlm ada check up dgn pakar, Dr Yus..memg tgu kalo ada check up dgn Dr Yus, sbb boleh tnya mcm2. Skrg nie kalo nak scan baby, nurse minta I refer trus pd pakar bukan lagi doc. Walaupun nmpk mcm remeh, sbb kena pegi satu department ke department lain..tp suka..sbb penerangan Dr Yus lagi detail. So skrg nie, speacial la sikit trus direct ke pakar utk check up setiap bulan.


baby dh 18w skrg


Gie jumpa nurse utk check bp dan berat dulu, bp ok 110/70..berat naik dr 57kg --> 57.9kg. Masa check up smlm, Dr Yus tnya ada masalah apa x, so I bgtaula..selalu rasa sengal dan senak di antara perut ke ari2. Kdg2 rasa menegang dan kdg2 rasa mcm mengeras sgt. Tambah lg xselesa bila duduk atas kerusi kat ofis lama2. Dr Yus tnya..dah rasa baby gerak x? Ehh..jujur ckp since preggy yg pertama lagi xtau mcm mana nak rasa pergerakan baby in tummy..kdg2 confius angin ke, baby gerak ke? Tp xrasa pulak mcm angin sbb perut xpernah pun biarkan kosong.

Part yg plg suka bila Dr Yus scan, alahai...baby xnak tunjuk muka. Asyik pusing tunjuk kepala je. Tdo agaknya kot..xnak pun pusing2 main mcm selalu, masa nie baru pukl 815am..agaknya baby masih tdo kot kan. Dr Yus kaco2 jgk bg baby gerak.. jenuh mama pujuk baby tunjuk muka. Sekali....terkejut mama dgn dr...bila baby toleh tgk mama...alahai mcm marah je tiba2 toleh muka dkt mama. Marah kena kaco time tdo ehh hihihihi...comel bila tgk aksi baby mcm main buih dlm tue.

Dr Yus memg byk bg advice, kena byk sgt berehat dan tak boleh wat keje berat2. Sbb doc ckp keberangkalian utk gugur masih ada...minta di jauhkan Ya Allah. Terus doc bg mc utk rehat.

Mcm mana nak tau pergerakan baby ehh? Mcm dh dpt rasalah baby bergerak dlm nie. Tp bukanlah kerap sgt, sekali sekala jer. Dr Yus ckp, bg setengah ibu kdg2 seawal 18w dh dpt rasa baby gerak, malah kdg2 ada yg lg awal dr tue.

20 comments

November 7, 2012 at 11:12 AM

sy dlu 6 buln baru terase betl bby grk.. sblum tu x reti plak cmana bby grk.. hihi..

November 7, 2012 at 11:42 AM

Insyaallah Mrs Lurve kalau dah tertulis rezeki awak kali ni, baby akan lahir ke dunia. Allah Maha Mendengar

November 7, 2012 at 12:02 PM

sy ms aqilah, 17 mggu lbh dah rasa.. time alisha 20 mggu... saya pun xreti nak gtau camne rasa dia.. tp ms mula2 nak gerak, mmg dpt rs kdg2 je..

November 7, 2012 at 12:08 PM

So sweet ☺☺. Rasa macam menguis² jer kat dlm tu. Alaa...tunggu jer lah nanti moment tu, best sgt ^_^.

Take care.

November 7, 2012 at 12:11 PM

Bestnya..bila la turn saya plak....=)

November 7, 2012 at 12:23 PM

salam,

wah... dh 18 minggu ya... Kadang2 diawal mengandung x rasa sangat. yang penting kena banyakkan minum air, makan buah dan sayur dan minum susu/makanan yg berasas susu.

jgn berdiri @ duduk terlalu ama. Kalau duk office tu, rehat sebentar dr buat kerja dgn berdiri dalam kiraan 30 (kira perlahan - lahan). itu yang akak selalu buat.

oh ya, jemput ke giveaway CHEEZE MAZ ya di --> http://www.cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html

November 7, 2012 at 12:25 PM

doakan semoga semuanyer ok ye !

November 7, 2012 at 12:37 PM

esok pun kak ita kena buat scan beby 30minggu,boleh rasa gerakan..dalam 4bulan ke 5 bulan boleh dah rasa,kak ita pun sama beby suka mengeras bila time berjalan dan cepat mengah,rasa sakit kat ari-ari tu biasa bagi kat ita..kak ita memang terus buat kat hospital...dan tak pernah buat buku merah kat kelinik kesihatan tu...kak ita rasa terus gi kat doktor ..kita lebih yakin kot...kat rumah kak ita kenik kesihatan untuk ibu mengandung bawa rumah aje..tapi kak ita lagi suka gi hospital..banyak kemudahan lah kan..

November 7, 2012 at 12:42 PM

akak rasa lambat baby gerak bile jangkau 6 bulan ke atas baru rasa.. agaknye mase tu baby kecil lagik.. ni dia dah besar.. dua2 lak rasa menendang2.. memula akak rasa, geli2 je.. asyik la nak tergelak, skrg ni, cam terkejut, sebab dia dah besar n kuat agaknye... tu yg leh telopong kejap mak dia ni, hahahaha...

November 7, 2012 at 1:03 PM

minta di jauhkanlahh dari perkara x baik ye dikk
akak x nak sebut perkataan tuu .. sbb doa sooo kita doakan semua dan kandungan sihat2 sampai ke kelahiran .. ;)

November 7, 2012 at 1:45 PM

mesti dh tak sabar kan .. hihihi.. bestnye dh nk dpt baby :)

November 7, 2012 at 2:12 PM

best kalau baby duk kicking..kdg2 ase rindu dan risau kalau xda..hehe..kita boleh ase beza cmne baby kicking tu..azie dh ase blom?

November 7, 2012 at 3:46 PM

mudah2an bb baik2 aja di dalam yer.
jgn nakal2 tau..cian ibu ;)

10 markah tok azie..tunggu n3 esk ciksu buat yer dgn roti tu..hihi

November 7, 2012 at 3:47 PM

@puan.mila xtau la mila, kdg2 rasa mcm baby dh gerak hehehe..

November 8, 2012 at 9:45 AM

Wah!!!cepatje masakn..dh week18...smoga dipermudahkn semuanya,ye :)

November 8, 2012 at 11:34 AM

wani dulu ms 4bln baby dh gerak..time tu rasa la perut berombak ker ntah la nk gtau cmna tp best sgt2..moment yg xblh dilupakan

November 8, 2012 at 12:33 PM

hihihi..best yer..trasa eksited ayut di situ :p smga kndungan akak trus shat ye..doc bg MC akak rehat jela kat umah ea..pasal baby bgerak kena tanya pakar..ayut xreti.hihihi ;)

November 9, 2012 at 8:19 AM

wahh i time 18 weeks dah rasa jugak...aktif bebenor dalam perut ni haaa...mula2 confuse jugak..sebab kali nih awal dah rasa baby gerak...nak cakap x reti time mula2 tuh...rasa ckit2 je..skang...haaa amik kau senget benget perut d buatnya....insyaallah seminggu dua ag..mungkin x confuse dah kot...

November 9, 2012 at 1:13 PM

alhamdulillah.. aktif ni kalau dah ade denyutan...

November 16, 2012 at 3:59 PM

suke baca pengalaman mommy to be...xsbar rasanya..

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©