Thursday, November 22, 2012

Check-up minggu ke-20

Hai..
Pagi nie ada check up bulanan dkt kk. Kalo ada check up mcm biasalah kena pegi awal, kalo x nti jenuh menunggu..kali nie hubby xleh teman sbb sibuk kat ofis, xleh nak tinggal. So pergila sendiri. Smpai sana 745am, sekali tgk..aduhai ramainya..dpt no 23 fuhhh..

Kenala tgu jgk, ramai org..kanak2 pun ramai..mayb sbb cuti sekolah, so si ibu bwk sekali ke klinik..riuh betul. Keputusan check up kali nie sgt memberansangkan...lega..


Sedikit info dr babycenter utk kandungan 20week.
Bayi anda berukuran lebih kurang 6.5 inci / 16.5 sentimeter dari mercu kepala hingga ke punggung dan terus-menerus menambahkan berat badannya. Satu lapisan bahan yang licik dan putih bergelar verniks kaseosa mula membalut bayi anda dan melindungi kulitnya semasa dia berendam lama dalam cecair amnion. Ianya juga akan menyenangkan pelahiran. Pada minggu ini, bayi lebih banyak menelan dan ini merupakan latihan yang baik untuk sistem pencernaannya. Setelah bayi anda menelan cecair amnion, badannya akan menyerapkan air yang terkandung di dalamnya dan menyalurkan selebihnya ke dalam usus besar. 



Mula dgn berat, naik dr 57.9kg --> 59kg, dh agak mesti naik..sbb ramai yg tegur pipi makin chubby huhuhu..pas2 selera makan xingat dunia..smpai hubbyku selalu geleng kepala. Hb pun ok, check up bulan lepas 12.0 tp kali nie naik  13.0...suka!! Tekanan darah masih maintain 100/80. 

Nurse : Awak dah rasa baby gerak ke belum?
Me : Dah dpt rasa nurse.
Nurse : Byk x gerakan?
Me : Kalo dia bergerak, memg aktif.
Nurse : Ok, xpe baring..kita check. Dgr nie..ini degupan jantung baby awak. 150
Me : Lajunya denyutan dia nurse
Nurse : A'ahh...kuat nie baby nie smbil senyum. Tinggi rahim 21cm..seme ok,turun duduk sini.

Smbil nurse tu bercite sal penyusuan susu ibu, kali kedua dh nie diorg cite...tp nurse kali nie lg bagus sbb detail sgt. Explain sebijik-sebijik...tp bab susu perahan tue blm ag.

Nurse : Awak dh mula beli brg2 baby blm?
Me : Belum ag nurse, apa pun xbeli lg
Nurse : Kenapa?
Me : Sbb ramai yg ckp tgu kandungan 7m baru beli..mak pun ckp g2
Nurse : Xpe..awak dh boleh mula beli sikit2 dr skrg. Bila kandungan awak dh cecah 7m nti, lg susah awak nak gerak, cepat letih...lgpun itu persediaan kalo baby kuar awal
Me : Owhhh..kalo mcm tue, dh bolehla sy sediakan sikit2. 
Nurse : Ari nie kita nak cucuk awak yer, kita nak nak bg suntikan ATT. Pernah dgr?
Me : Suntikan tue utk apa nurse? Xpernah dgr pun
Nurse : Ok, suntikan ni akan diberi sebyk 2 kali. Ari nie kali pertama utk awak, lg sebulan kita suntik utk dos kedua pulak. Suntikan nie utk ibu penting bg elakkan kancing gigi dan utk baby, bg elakkan kuman lps dipotong tali pusat nti, dan juga beri ketahanan antibodi pd ibu dan anak. Ok, nti awak pegi bilik 2 yer.
Me : Ok, tima kasih nurse



Pergi pulak ke bilik 2, malasnya bab kena suntik nie huhuhuhu..bab2 jarum nie memg xsuka. Nurse dlm bilik nie lembut je orgnya.. dia pesan..suntikan nie kebas sikit..dan akan rasa lenguh..plg lama smpai seminggu, kalo si ibu antibodi x kuat, boleh smpai demam. Spontan je ayat yg kuar, nurse..sy takutlah nak tergelak pulak bila spontan kuar ayat tue, nurse tue senyum je..memg terasa ketajaman jarum tue menusuk, sakit sikit..dh siap seme, pegi ke kaunter amek ubat pulak. Masa nie la terasa btl bila hubby xde..seme kena wat seniri. Selalunya hubby akan g ke kaunter amek ubat while I akan tgu utk check up seterusnya, jimatla sikit masa di situ. Smpai ke kaunter amek ubat...nahhhh dkt 30 org kena tgu!! Kepala dh pening, baby bergerak sakan dlm nie..sbb perut mama kosong xmkn apa lagi dh pukul 10am. Dh selesai seme, trus drive masuk semula ofis.

Nak cite sikit, di usia 20week kandungan nie, bila berjalan ke hulu hilir memg rasa letih sgt. Ari2 teman hubby g tesco cari brg, padahal bukan pusing satu tesco pun, itupun dh nak bebal kat beliau..sbb letih sgt rasa, kaki nie memg lenguh sgt2..jumpa kerusi je duduk. Di situlah terpk, ishh...mcm mana kalo kandungan 7month nti, nak beli brg2 baby...ke sana sini..lagila xlarat..skrg nie pun dh xlarat. Skrg nie pun hampir tiap mlm, hubby tlg urutkan kaki. Lps tue bila duduk lama2 atas kusi mula la sakit tulang pinggul, sama mcm baring atas karpet/tikar...nk gerak lps tue memg sakit btl. Kekerapan ke toilet makin terasa skrg, minum lebih sikit asyik nak terkucil jer, tgh mlm pun terpaksa bgun. Owhh...check up kali nie, x wat scan pun.. 4 Dec nie ada appointment dgn pakar, masa tue baru ada scan..boleh la tgk kot2 dh nmpk ke gender baby dlm nie.. Nak tau sesuatu, kalo tgk dkt tv org main bola/ aksi2 lawan..punyala si kecik sakan duk menendang..kalo cite2 romantik tue..diam jer kat dlm nie..mcm babah diala, bila tgk adam hawa, tersengih sorg2 huhuhu..






23 comments

November 22, 2012 at 12:18 PM

Owg...dlm peyut dah pandai tgk tv yer...hehehe...boy ker ☺☺

November 22, 2012 at 12:24 PM

baby makin membesar kan :) tu pnt je nk ke sana sni..smga shat ye kak Azie

November 22, 2012 at 12:29 PM

moga dipermudahkan terus ye

November 22, 2012 at 1:02 PM

Kalau tak scan cemana tau ukuran tu 21 cm? Degupan jantung pun dia check guna apa? Itu la dia saya ni. Org suh pegi buat check tiap2 bulan, saya tak gi. Boleh gitu? Heheh. Ni sbb takut kena cucuk la ni. Baru je start bulan lepas saya pegi check up. Itu pun tak berani nak gi KK. Pegi klinik panel je.

Kelakar kan bila baby bergerak? Heheh. Rasa geli2.

November 22, 2012 at 1:30 PM

assalamualaikum baby, dah 20w ye.cepat masa berlalu. harap2 baby sihat sampai dilahirkan.. Mungkin Mrs Lurve kena tanya doktor kot ada apa2 makanan / vitamin boleh tambah tenaga.

November 22, 2012 at 1:47 PM

bestnye bce psl org peknen....akak dulu enjit kali pertama tak rase kebas sgt tp kali kedua tuh memg kebas dan lenguh2...nak wat keje pun pyh...nsb baik seminggu ke....seronok bile time peknen nih tp time tak seronok kena enjit,amik darah n minum air gula..haiyakkkk

November 22, 2012 at 1:49 PM

hihihi comel la...boboy kot...aniwat tahniah and take care both of u k :)

November 22, 2012 at 1:51 PM

sekejap je masa berlalu kan ..
tapi memang dik , bila dah meningkat bulan ke bersalin , memang agak menggah dan letih
tapi its good utk bb mudah kuar nanti ;)

November 22, 2012 at 2:32 PM

@fiza xtau lg kak, xscan pun td..

November 22, 2012 at 2:33 PM

@LydSunshine hehehe...diorg xscan, tp masa baring tue diorg ukur guna pita kecik..xtau mcm mana diorg ukur..pas2 degupan jantung, diorg ada letak alat pe ntah kecik jer dkt perut utk detect jantung baby..cuma xde panel utk paparkan dkt skrin jer..

November 22, 2012 at 2:34 PM

@PinkUmmi betul kak..memg x seronok time nie, tp itulah..bukan selalu rasa..time peknen jer hehehe

November 22, 2012 at 2:34 PM

@Nina K's Luviee tq dear..

November 22, 2012 at 2:56 PM

wah 20 minggu dah ye.. moga sihat dan terus membesar dengan sempurna.. anak saya dalam perut dlu pun suka tengok tv.. lagi2 kalu tngok rancangan sukan.. kuat betul tendangnya.. hehe

November 22, 2012 at 3:56 PM

moga dipermudahkan nnt. selamat menjadi seorang ibu. tahniah

November 22, 2012 at 4:18 PM

alamak btul ke 20weeks kena cucuk kat bahu? adui.....takut jarum lah! :(

November 22, 2012 at 4:45 PM

time peknen memang ini la kejanya... aktifnya baby

November 22, 2012 at 5:03 PM

@Munnafendy xpasti la munn, yg btl kandungan bape minggu..ada yg kena cucuk time 28minggu

November 22, 2012 at 7:45 PM

Salam perkenalan :)

Jom join Give Away dot my. 10 domain bakal di hadiahkan percuma. Easy n simple saje

http://www.khairul-zamri.com/2012/11/give-away-dot-my.html

November 22, 2012 at 7:48 PM

Akak buat entry pasal inject2x nie sekali dgn sye nie yg x khawin xde anak pun jadi tahu pasal tuu, hehee

November 22, 2012 at 11:50 PM

entah knapa, bc entry ni dr awal, hati dh terdetik baby boy.. hihi

November 23, 2012 at 10:55 AM

hai azie, lame x singgah sini.. tau2 dh peknen. tahniah tau :)

rindu pulak rasenye nk peknen lg..lupe skt besalin dlu.. hehehe

November 27, 2012 at 11:17 AM

dah bole beli dah sikit2 barang baby..betul kata nurse tu nanti kalu dah 7m kita lg cepat letih..

November 27, 2012 at 12:50 PM

maybe baby boy kot hehehe...baby makin membesar tu yg cepat penat nk kesana sini

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©