Friday, November 30, 2012

Isteri...JANGAN anggap ini hal remeh



Nak berkongsi satu pesanan dr dua org ustaz yg sentiasa bg kuliah dkt ofis nie, katanya
Isteri bila nak keluar rumah, tolong bgtahu pada suami
Kalau hantar mesej pada suami, tunggu dulu suami balas
Kalau YA, baru boleh keluar,
Jgn pulak bila suami balas YA, isteri dah ada dkt kedai.
Berdosa hukumnya isteri itu.
Suami pulak sunat bagi lesen pada isteri,

Contoh I tnya pada ustaz :

Me : Ustaz, sy msj suami bgtau nak keluar. Tapi suami lewat reply. 
Tp sy jgk tahu suami izinkan. Bolehkah sy keluar jgk?

Ustaz : Tak boleh. Tunggu smpai suami reply semula msj tue.


Me : Ustaz, kalo suami kata terpulanglah kat awak?

Ustaz : Terpulanglah kat awak, tp pd sy lbh baik awak xpayahla keluar.


Me : Ustaz, suami xsempat lg reply msj, sy dh keluar ke umah mak,
bila suami balas YA, sy dah ada di umah mak.

Ustaz : Berdosa besar isteri itu, wpun niatnya baik menziarahi ibunya. 



Dimana pulak sunatnya suami memberi lesen pd isteri,


Contoh bila isteri tnya suami :


Isteri : Abg, lunch hour nanti nak keluar pegi tgk kawan dkt hospital kejap

Suami : Boleh, pergilah. Kalo dlm tempoh waktu kerja awak, abg izinkan awak pergi mana2 pun,
selagi tidak ke tempat2 maksiat dan bertentangan syarak. 

Maknanya, bila dlm tempoh kerja, isteri xperlu minta izin lagi pd suami kalo nak kuar g mana2, sbb dh dpt lesen dr suami. Tp xsalah, kalo kita msj/col bgtau pd suami. 

Kata Ustaz, sy bukan takut isteri tak masuk syurga...
TP SAYA TAKUT BAU SYURGA PUN TAK DAPAT


Apakah dikira sebagai dosa, jika tidak menziarahi ibu bapa disebabkan tidak mendapat keizinan dari suami?

JAWAPAN:

Tidak dikira sebagai dosa jika tidak menziarahi ibu bapa disebabkan tidak mendapat keizinan dari suami. Perkara ini disandarkan kepada satu hadis dengan sanad yang agak lemah, iaitu hadis berikut;

Maksudnya; [ sumber ]
“seorang lelaki yang keluar bermusafir. Dia telah berpesan kepada isterinya bahawa jangan turun dari tingkat atas kepada tingkat bawah. Bapa isterinya itu tinggal di tingkat bawah. Bapanya ditimpa sakit. Isterinya itu telah mengutuskan seorang perempuan kepada Rasulullah SAW agar memberi keizinan kepadanya turun untuk menziarahi bapanya yang sedang sakit. Nabi SAW bersabda; ”taatilah suami kamu”. Kemudiannya, bapanya meninggal dunia, lalu dia mengutuskan lagi kepada Rasulullah. Nabi SAW bersabda : ”taatilah suami kamu”. Jenazah bapanya dikebumikan. Lalu Rasulullah SAW mengutuskan seseorang kepada si isteri untuk diberitakan bahawa Allah telah mengampunkan dosa bapanya disebabkan ketaatannya terhadap suaminya


26 comments

November 30, 2012 at 9:24 AM

insyaallah... selagi ade kredit mmg sms dulu tanya...

November 30, 2012 at 9:27 AM

Assalamualaikum..perkongsian yang sgt2 berguna buat kaum isteri.semoga apa yg Azie sampaikan ini dpt memberi kesedaran kpd isteri2 yang tidak tahu mengenai hukum ini..Insya'Allah.

November 30, 2012 at 9:53 AM

Saya suka entry ni.. Boleh ida share kat blog juga? =)

November 30, 2012 at 9:56 AM

@::EIDA:: boleh..silakan..

November 30, 2012 at 10:13 AM

perkngsian yg bik.. ingtn utk sy juga dan kita yg jd itri spy tak lupe.. nmpk remeh tp dosanya besar!

November 30, 2012 at 10:27 AM

ya allah takutnyaaaaaaaaaaaa
betapa besar ucapan ya dari suami dan izin darinya ..
insyaallah , kadang2 lupa nak btahu nak gi kerja dgn suami akak , kadang2 tuu salam aje tanpa ucapan minta izin huhuhuhu
khilaf disitu ....

November 30, 2012 at 10:30 AM

Fuhhh...bpeluh baca..mampu ke ni?fikir balik jap....sbb kdg2x kite dh tbiasa kan masa waktu bujang kuar sesuke ati slgi tak bt bnda buruk..dh kawen...jenuhla nk mnunggu msj..kak...nnt try la taye..kalau isteri dh msj dan kal tapi tak pernah nk return back mcmne?kalau dh msj ckp dri sakit or anak2x dmam still tak blas jgk cane?ad kes tau...sbb tu nk tahu.. :)

November 30, 2012 at 10:37 AM

@ayut btl, kdg2 dh terbiasa waktu bujang, tp bila dh kawen..totally berubah. ok,yg pasal tue nti akak tnya dan bg jwpn pada ayut..

November 30, 2012 at 11:00 AM

hmmm mcm tu rupanya..klu dh kwin kna gtau semua ni lah kan..hehe..salam jumaat dear ;-)

November 30, 2012 at 11:22 AM

Thanks for sharing sis. good info.

November 30, 2012 at 11:29 AM

insyaALLAH...thanks share semua nih...utk para isteri di luar sne,bkn seng tau jd isteri nih...huhuhu

November 30, 2012 at 12:21 PM

wah. tips untuk isteri saya bila dah kawin nnti.

November 30, 2012 at 1:15 PM

mmg nak kemana2 mesti bgtau suami dulu..selagi tak jwb mmg tak pegi la..
bagus entri ni..

November 30, 2012 at 3:01 PM

wahh perkongsian yg bagus nih dear...sebab tuh awal2 husband dah kasi lesen...takut isterinya tergolong dalam kategori nih...thanks to en.hubby...

kes yg xberdosa klu x ziarah ibu ayah klu suami x izinkan...tapi kesian kepada ibu bapa yg x paham...kawan i siap mak dia sound "anak derhaka" sebab suami dia x kasi pulang ke kampung...ni cam ne ek?sian kan?

November 30, 2012 at 3:16 PM

mmg kena buat :)

November 30, 2012 at 4:00 PM

Saya ni suri rumah sepenuh masa, so, setakat ni, alhamdulilah lg.. nak kuar semuanyadgn suami.. tp sy sendiri mmg jenis nak keluar walaupun g kedai dpn umah bagitahu suami dulu... suami g keje xkuar.. duk dlm umah je sbb malas.. hihii

actually sy dah terdidik dr kecik, duk dlm umah.. so, xdalah rasa apa2... tapikan, ms sy bujang2 dulu, org ckp mcm kehidupan sy ni terkongkong... tp bg saya tak, sbb saya dah biasa dr kecik & sy mmg suka duk dlm umah je pun...

kalau nak keluar mesti bersama family... :-)

November 30, 2012 at 4:05 PM

info yg baik tuk dya yg bru bkhwin..hihihihi

November 30, 2012 at 8:00 PM

jijah memang selalu sms suami nak keluar.. tp suami lambat reply..bila dia reply jijah da ada kat suatu tempat..

ya Allah berdosanya jijah kak.. jijah baru tahu ni kak.. terima kasih perkongsian ni..nak setahun kawen pon.. masih banyak2 lagi jijah perlu belajar taati suami..

kak.. nanti jijah nak share entry ni dalam blog yer.. tq :)

December 1, 2012 at 5:06 PM

nice sharing azie..ada gak msg suami tp dia lmbat bls last2 kluar then dh smpai tmpat tu..aduhh berdosanya..kena beringat la len kali :)

December 1, 2012 at 11:39 PM

Nice sharing.!
Sekali dgn eiqa dapat tmbah ilmu..
Walaupun masih awal, ehheee
Ingat tu Kak Azie :P

December 2, 2012 at 9:24 AM

bkn susah sangat sebenarnya. mcm za, bila rasa nak keluar, pagi2 atau mlm sebelumnya dah tanya dulu. hihi..

December 2, 2012 at 12:10 PM

nice sharing :)

December 2, 2012 at 12:42 PM

perkongsian yg bagus ni...wani kalu nk keluar mn2 mesti gtau husband dulu...xpenah lg la dh sampai tmpat yg nk pegi tu baru gtau...dpt greenlight bru keluar :-)

December 3, 2012 at 9:34 AM

tq share this ye

December 3, 2012 at 10:07 AM

bagus untuk mereka yang baru...akak jenis husbanda dah kasi green light.. nak ke mana pun tak pe bila time keja tapi still habaq juga :)

December 3, 2012 at 12:53 PM

perkongsian yg sgt baik MV..thanxs :)

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©