Thursday, November 1, 2012

Mak pesan...




Dh mengandung nie jagala diri sama
Cuba ikat rambut kemas-kemas
Letak sikit bedak dkt muka tue
Pakaila baju elok-elok
Bersiapla sikit, 
Nanti anak lahir pun ikut mcm mak dia..



Fuhhh...pendek je mak punya pesanan nie, smpai ke ari nie menusuk ke tulang hitam huhuhuhu.. Dh ngandung nie, kena siap cantik2 jgk ke...ya ampun malasnya apatah lagi nak duk kat umah je. Pakai t-shirt dan pants..ikat tocang..ehh dh ok dh rasanya, xkemas ag ke pd pandangan mak huhuhu...

Pas2 bila balik umah sendiri, duk dua dgn hubby...baru terpk. Ehh..kalo pd pandangan mak mcm tue, kalo pandangan hubby pulak mcm mana? Kusut masai ke isteri beliau nie? Selekeh ke , xkemas ke? Ehh..xpelah, hubby xkata pe2 pun...beliau ok jer..xpernah merungut apa2 pun. 

Tapi....betulke hubby xkisah, mana tau dlm diam duk bersuara 'isteri aku nie serabut btl sejak mengandung, xnak berhias2 lagi dh, main pakai je apa nak pakai, haaa...mula dh pk lagi. Kan, mana tau dlm hubby xkisah tue, rupanya beliau amat kisah cuma xnak bersuara dgn alasan perubahan ibu mengandung. 


SEMINGGU SELEPAS KEJADIAN


'syg...nak tdo pun kemain wanginya'
'siap cantik2 nie nak pegi mana mlm2 mcm nie'
'laa...dh mlm pun bersiap kemain, abg lapar nie nak makan'

Setelah di pk kata2 mak yg menusuk qalbu tue..kenyataan spt itulah yg jd pd waktu mlm, terus berubah hahahahaha..pakai bedak talkum pas mandi, johnson baby je...rambut sanggul kemas2..sikat dgn penuh rapi, pakai baju yg sesuai..sblm tdo bersihkan diri, n WAJIB pakai losyen utk tgn dan kaki. Betul, sejak mengandung nie memg mls nak bersiap..g ofis pun rasa serabai jer. Tp skrg wat semula apa yg dilakukan mcm masa tak preggy dulu huhuhuhu...

Nah..penangan nasihat mak, dh berpuluh2 tahun berumah tangga, kekal aman bahagia smpai skrg. Bila dh mula tegur apa yg xkena tue, si anak kenala sedar dan prihatin, sbb si ibu nie lebih makan garam dr kita. Kena sedar tue, apa yg diorg tegur ada benarnya, jgn nak ikut suka hati dgn sikap dan emosi diri ja. Ingatan keras utk diri sendiri supaya xberulang lagi hehehehehe...







23 comments

November 1, 2012 at 9:38 AM

dya lm preggy penyakit M dh muncul sjk kawin ni.before kawin suke makeup,lipstik bagai nk pi opis..skg dah tak dh kak..hihihi
ari tue pn dh kene tego dgn husben,,"cube lah merah kn bibir skit" dya diam2 je..
skg cume date berdua je baru makeup n wangi2..g opis pakai bedak bby jek..kt umh plak bese2 jek.mlas kan?!!

November 1, 2012 at 9:43 AM

hihihi~

November 1, 2012 at 9:59 AM

betul tu.. walaupun duk rumah kena berhias. suami tegur kita melaram biar je, makna nya dia perasan lah kan

November 1, 2012 at 10:08 AM

Lynda dulu langsung tak bersiap Azie..tpi mungkin pembawakan budak..encik hubby pun kusut masai bagai..dua-dua tak semenggah kata orang..balik keje mandi..pakai kain pelikat (encik hubby) n Lynda bj kelawar..then 2 2 juga terbongkang tidur sampai pagi..MIL tak terkata..huhu..tp mmg penampilan kene jaga..dlm hati hubby kita tak tau kan :)

November 1, 2012 at 10:17 AM

@baby lydia xleh mls2 dya, awk tue masih dlm mood honeymoon ag, pandai je nasihatkan org kan hehehehe

November 1, 2012 at 10:17 AM

@Mrs.Yana @ K.M betul tue..senyum meleret nk tdo pun..

November 1, 2012 at 10:18 AM

@Lynda Che Lah hehehe..mcm tue lah azie, tp sejak mak pesan ri2..dh berubah dh huhuhuhu...xleh ikut sgt emosi pembawakan budak nie..

November 1, 2012 at 10:51 AM

baguih nasihat itu.. memang kena berhias walau apa juga keadaan kan.. tapi tuler dtang malasnyer... mesti buatkan baru aman bahagia, kalau dah jadi sesuatu tanya apa salahku tak guna lagikan...a

November 1, 2012 at 11:00 AM

teguran mak tu ada betulnya kan..

November 1, 2012 at 11:18 AM

ekke ada benarnya kata org tua2 nie dikk , akak masa preggy semua ada nenek disisi .. lagilah .. x leh itu dan ini
tapi akk dgr je .. rupenya besar faedah dia ;)

November 1, 2012 at 11:42 AM

Haaa...kan dah kena. Ingat pesan mak tu...hehehe...

November 1, 2012 at 11:49 AM

Ada betul jgk dgn nasihat dr org2 tua ni, lagi2 mak kita sendiri... :)

November 1, 2012 at 12:27 PM

kekekeke...tu dia pesanan penaja :)) xpela asben tgur kan.mkne ye dia nmpkla sblm dan slpas kan..klu tak prihatin dia mesti tak tgur..kan3x???
smga berbahagia ye kak...utk baby gak..harap nnt ikut la prangai mama dia yer ;)

November 1, 2012 at 12:54 PM

heheehhe...lucu lak baca entry nih...dulu memang perasan masa pregnant sara..rajin benor hias bagai...losyen bagai...diri pun rasa kemas aje...pakai pun seksi gituh...

mai pregnant anak kedua nih..sebab lelaki sama kot...wlupun dah bersiap rasa cam diri nih selekeh je...ada kerimasan di situh...nak pakai seksi2 mmg terbatas lah ada adik ipar dok sekali...lagilah rasa selekehnya I...ekekekeke

November 1, 2012 at 1:38 PM

samela.. masa peknen dlu mmg maleh sket nak berhias haha.. tak kene tgur tp sndri terasa bile cik asben pandang plik.. barula brubah skit2..

November 1, 2012 at 2:09 PM

betul tu, ikut kan ajelah nasihat mak tu!

November 1, 2012 at 4:48 PM

betuuullll sangat! tp itulah...time preg ni la rasa malas pun menjadi2...huhu

November 1, 2012 at 5:22 PM

terasa plak dgn kta2 mak azie tu..mila pun since preggy ni rasa sememeh je..hehe

November 2, 2012 at 8:31 AM

thanks kak sharing... hehe pesanan org tua2 la yang bagus kan.. kemas di mata suami even suami tak kesah :)

November 2, 2012 at 11:04 AM

teguran mak azie tu ada betulnya juga...wani dulu time preggy qalief makk aii malas beno nak besiap tapi xla sampai kusut masai kihkihkih

November 2, 2012 at 11:06 AM

hmmm kena ikut nasihat org tua nie :)

November 2, 2012 at 12:23 PM

petua bagus ni..kadang2 bila M tu datang apa pon tak boleh buat..hihi

tp betul kan kalau mknya suka berhias comfirm turun ke anak nanti..
contoh adik ciksu..
adik ipaq ciksu mmg suka bergaya, sampai skrg anak sedara pon nak bergaye je khojenya..hihi ;)

November 5, 2012 at 3:06 PM

ingatan utk sy gak ni.. thanks :-)

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©