Friday, November 23, 2012

Untuk stretch mark, lotion apa yang bagus?

Hai.
Salam di pagi Jumaat..ada yang puasa ke hari nie, 9 dan 10 Muharam nie hari yg disunatkan utk berpuasa , besok 10 Muharam adalah hari Asyura.

Sbnrnya nak tnya kwn2 dkt sini, produk apa yg sesuai utk hilangkan stretch mark yg dkt perut nie. So far setakat nie, tanda nie xmuncul lagi. Bersih lg setakat nie..tp bila dh makin besar nti, kalo jd mcm nie, takutnya...try google kat internet tgk...seyes takut. Mcm berkeping2 jadinya.

Ada yg pesan masa kandungan 3 bulan dh boleh pakai lotion utk hilangkan strech mark nie, sbb boleh prevent dr awal, tp tue la xtau lotion apa yg sesuai. Lagi satu terpk, sapu lotion dkt tummy nie xberi kesan smpingan ke pd baby dkt dalam tue? Kan ke lotion nie ada mcm2 bahan? itu yg xpakai apa pun smpai skrg, sbb xtau jenis apa yg sesuai dan selamat. Try google dkt internet, ada la 2/3 jenis produk..


bio-oil 


cocoa butter from Body shop



cocoa butter from Palmer

Nie la yg jumpa setakat nie, xtau yg mana satu berkesan, lagi pulak, skrg nie  kdg2 rasa gatal merenyam perut nie, rasa mcm kena miang padi pun ada. Memg rimas dan kdg2 terpaksa garu gak. Selalunya time tgh tdo, mana nak sedar time tue..main garu je, sekali terjaga..baru berhenti garu. Betulke ada yg ckp, jgn garu..nti kesan stretch mark tue akan lebih ketara?? 

Pada kwn2 yg pernah alami situasi yg sama, boleh kongsi x, lotion apa yg bagus utk prevent dr awal tanda nie, dan utk kurangkan rasa gatal di perut tue?









20 comments

November 23, 2012 at 10:33 AM

kalau x garu pun , serba sikit akan ada juga dik kesan tuu .. kuasa allah .. kesan itu hanya utk wanita yg melahirkan sahaja .. tanda kita pernah melahirkan zuriat .. itulah keistimewaannya .. ;)

biasa akk guna lotion bb johnson dari dulu lagi .. alhamdulillah x ketara sgt .. cuma akak bb besar soo kali ketiga memang ketara lah kan .. buts its ok .. akak suke tgk ekeke

hurmm yg dari palmer tuu org cakap ok dik .. yg lain2 tuu x pernah jumpe dan dgr lak org cakap ok ;)

November 23, 2012 at 11:27 AM

akak dulu pakai cocoa butter brand purren.. bgs jugak.. alhamdulillah takde parut langsung...

November 23, 2012 at 11:50 AM

sy pakai bio oil! tp kesan ny cam same je, huhu. tp sy pknen dlu xde stretchmarks lgsg, myb sbb perut kecik kot. gatal2 tu mase peknen 5 bulan... gatal giler merenyam. pastu hlg cmtu je, hoho

November 23, 2012 at 12:34 PM

HI dear...pengalaman I..i guna allano lotion and bio oil tuh...memang setiap malam sapu...ikut dan yg mana satu...alhamdulillah lepas lahirkan sara perut back to normal..x de stretch mark pun...tp ada lagi huduh punya dok mai...c-sec la plak...kakakakaka...sebenarnya pantang dia jangan garu je...tu yg buat pecah tuh...

November 23, 2012 at 2:58 PM

ermmm no komen... sbb xtau pape lg..so..timba pengalaman..baca pglmn dan cerita yg org share je laa moon dapat nie.. hehehe

November 23, 2012 at 3:22 PM

org2 dulu pakai minyak zaitun....jer...

November 23, 2012 at 3:34 PM

betul tu jangan digaru.. saya dulu peknen pkai minyak zaitun je pon,,. ok tade rekahan.. pakai produk2 kat atas ni pun bagus juga azie :)

November 23, 2012 at 3:53 PM

jangan garu dear..nnti lg worse...kalau gatal,sapu je lotion...sy dlu alhamdulillah xde strech mark ni sbb mmg disiplinkan diri spaya xgaru...

November 23, 2012 at 4:08 PM

tak pakai sb tak rajin..kekekkee...

November 23, 2012 at 4:25 PM

diorang ckp bio oil yg cukup

November 23, 2012 at 5:28 PM

Awak, kenapa saya tak rasa gatal2 tu? Kalau rasa pun, rasa gatal kat dalam perut je. Munggkin sebab terkena rambut dia ke. Atau pun mungkin sblm peknen dulu saya gemuk. So, perut dah biasa stretch. Hahaha. Rasanya bio oil la kot ok.

November 23, 2012 at 8:54 PM

ptg satu mmg x boleh garu dan sapu cocoa butter tu in Shaa Allah ok

November 24, 2012 at 11:20 AM

ayu penah pakai yg cocoa palm no 3 tu time anak first. anak kedua ayu guna lotion baby je dgn baby oil je.. lg syok sbb rasa wangi cam bau baby.. hihi... so far xde la kuar strech mark sgt..

November 25, 2012 at 2:47 PM

sy alhamdulillah... xda kesan merekah2 tu... maybe sbb perut jenis kecik kot... tp mmg saya dari sblm kawen, arwah pah pesan, kalau gatal, jgn garu perut, nanti perut dah xcantik.. hihi

so, biasanya kalau sy gatal, saya usap2 je.. :-)

November 25, 2012 at 3:22 PM

my gune cocoa butter dr palmer..xtau ok x.tp ari tu tgk kazen pki ok.erm..dr 2 month ari tu da pki.hrge pun rm38 je..sll pki slps mndi..

November 26, 2012 at 10:18 AM

singgah yer :-)

November 26, 2012 at 12:06 PM

rmai ckp palmers tu ok kak Azie..tp utk lbh lanjut tak thu la plak..lom berpengalaman..hihihihi ;)

November 26, 2012 at 3:13 PM

Akk pakai bio oil. TApi parut tetap ada gak...hehehe...

November 27, 2012 at 11:13 AM

akak pakai cocoa butter tu..ok juga la tp tetap gatal, member akak start pakai dr mula peknen,perut dia mmg cantik la takde kesan langsung..

November 27, 2012 at 12:48 PM

saya xjd strecth mark ni....tp kalu gatal jgn garu tau sbb nanti perut kita xcatik..mak saya la pesan mcm tu...

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©