Monday, December 10, 2012

Homemade Meatball ala IKEA


Dh lama sbnrnya tingin nak makan makanan mcm nie, selalu duk bw org rajin ckp sedapla, mabelesla, dh mkn sekali, nak mkn lagi sepuloh kali..tp apakan daya, kat sini kan xde IKEA, so nak mengaharap dpt mkn dkt IKEA memg jauh btlla angan tue, balik KL pun xpernah sempat nak jenjalan merata. 

Xpe, jgn putus asa..skrg nie seme benda boleh buat..asalkan nak atau tidak, rajin atau malas. Bila dh tingin sgt, dan ada sedikit sifat rajin, makanya weekend lepas bergegasla ke care4 utk cari brg2 nak wat meatball nie.

Disebabkan ada jgk sedikit rasa malas, makanya meatball beli yg dh siap hehehehehe malas la nak godek sebiji2 buat..kalo korg rajin, buatlah seniri. Tp antara meatball yg diketahui kesedapannya adalah meatball ini, kebetulan ada promosi RM10+ ada 20 biji dlm tue. 

Marina Beef Balls

Dh siap beli seme bahan, bolehla memasak..cekidaut..

Bahan-bahan

Meatball ( goreng dlm kuantiti minyak yg sikit, kalo nk masukkan dlm oven boleh, blkg kotak tue ada cara2 nya, tp utk resepi nie I lbh suka goreng dr kukus )
Kentang goreng 

Sos Gravy ( ini je yg wat sendiri )

2 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar sos tiram #
3 susu besar sos tomato #
200ml susu segar #
2 sudu besar lada hitam ( ditumbuk/blend halus ) #
1 kiub lembu knorr #
2 sudu besar kicap manis #
1 biji buah tomato (didadu halus )
1 biji bwg besar holland ( didadu halus )
1 1/2 cawan air sejuk #
garam secukup rasa


Cara penyediaan :

1. Bawang yg didadu, digoreng dlm kuali tanpa minyak hingga layu dan keperangan. Lps tue, agkat dan ketepikan.

2. Dlm kuali yg sama, cairkan butter dan masukkan buah tomato..gaul seketika dan masukkan bwg besar td.

3. Masukkan seme bahan yang bertanda # , kacau sebati dan biarkan mendidih sekejap. 

4. Perasakan dgn garam secukup rasa. Siap.

5. Biarkan sejuk seketika, lps tue..sos gravy td diblendkan  supaya teksturnya lbh halus dan creamy. Step nie terpulang pd msg2 ok, samada nak blend atau tak. Ada yg lebih suka rasa tekstur bwg dan buah tomato tue. Mcm I, blend sbb nak bg lbh halus tekstur sosnya. 

6. Resepi nie, boleh dpt dalam 3 4 kali makan, sbb sos gravy nie agak byk. Sos nie boleh jgk guna utk wat kentang putar. Sedap!

7. Bila mkn, memg sedap...xtaulah mcm mana rasa meatball IKEA kan, tp bila mkn yg homemade nie..rasa kalo xpergi IKEA pun xpe, yg best sos tue boleh letak byk mana pun.


yg bwh nie original Meatball IKEA
gugel di internet







31 comments

December 10, 2012 at 11:24 AM

dap jew wlpun buat sendiri kann..:)

December 10, 2012 at 11:27 AM

Wahhh sedapnyaaaaa.....
=)

December 10, 2012 at 11:35 AM

wahh nampak menggoda sgt...

December 10, 2012 at 11:35 AM

Sedapnya. Buat sendiri jer lah...hehehe...

Dah lama tak pekena meatball IKEA.

December 10, 2012 at 12:22 PM

om nom nom.. menggoda!

December 10, 2012 at 12:35 PM

Nampak sedappppp..

December 10, 2012 at 12:56 PM

Okay.. ada jugak la rupa meatball ikea. Cuma ada nampak lada hitam je. Tapi kalau tengok bahan2 tu rasanya mesti sama kan?

Saya tak tau pun ada kiub lembu. heheh.

December 10, 2012 at 1:30 PM

perghh terliur akk nie dikk
hurmm nanti nak try lah resepi yg adik bagi nie ;)

December 10, 2012 at 1:54 PM

sedapnya...wah xyah gi ikea lg ek nk mkn meatball..da pndi wt sndri..hihi

December 10, 2012 at 3:09 PM

masa ngandung, tak boleh betul ngan meatball ni...





tapi tgk ni cam sedap jek..auchh

December 10, 2012 at 3:13 PM

wah azie rajin buat sendiri...mmg lg puas kan buat sendiri boleh mkn banyak mn pun hehehe...kat sini pun xder ikea huhu sedih tol la

December 10, 2012 at 3:29 PM

semua org kata sedap.. harus cuba... tapi... jauh bebenor nak menapak ke ikea..semata2 nak mkn meatball kan.. muahaha

December 10, 2012 at 3:38 PM

nyum nyum sedapnya...

December 10, 2012 at 3:49 PM

sedapnye

December 10, 2012 at 5:10 PM

nmpk sedappppppppppppppppppppppp...tetibe trasa nk mkn kentg grg blik umah ni nnt...huhuhu

December 10, 2012 at 5:27 PM

mabelesnya nmpak sos gravy y azie buat..nmpk lebih sedap dri ikea punya..mila pun xpnah mkn meatball ikea..xduk kl mcm ni lerr..hehe

December 10, 2012 at 5:47 PM

wahh,, pasti enak sekali tuh
mantabb :)

December 10, 2012 at 10:56 PM

sedapnyer..kdg2 y buat sendiri lg best & sah2 lagi dijamin kebersihannya kan..

December 11, 2012 at 8:52 AM

enakk nyaa...compom sedap kan..nak cubit skit

December 11, 2012 at 10:57 AM

Amboi kemain ag...sedap btoi nampak neh..dah terasa2 kat rengkung ni haaa..seb bek jauh klu dak dah request hokayyy

December 11, 2012 at 1:56 PM

tengok yg homemade punya lagi menyelerakan..dari ikea..hihi

nak kena try ni bila2..minta izin kopi resepi gravy yer :D

December 11, 2012 at 4:42 PM

x boleh copy pun resipi ni.. ke mouse ni yg rosak? ^^

December 11, 2012 at 4:49 PM

alahahiii...tetiba melelh plak ayaq liuq...nak kena pi ikea ni...rajin azie buat sndiri..akak ni pemaleh,huwaaa!!!

December 11, 2012 at 4:55 PM

@QasehnyaRania silakan...boleh ja

December 11, 2012 at 4:56 PM

@Shuhaida Subri kenapa xboleh copy ehh, sy xpasti pulak

December 11, 2012 at 4:57 PM

@LydSunshine ada lyd..tp x sefemes kiub ayam dan ikan bilis hehehehe

December 11, 2012 at 5:45 PM

wow! Mesti sedappp ni :)

December 12, 2012 at 8:19 AM

haa tu la, sy pun asyik duk baca org gtau sedap je... dah ada resepi ni nanti leh buat.. hihi

December 12, 2012 at 10:07 AM

Sedapnya..prnah pegi ikea sekali je dulu..tp nk mkn kat situ beratur panjang smpai tak muat dh nk bratur..haha..mmg betul sedap la tu..

December 13, 2012 at 11:07 AM

mau balik ni saya terus buat... hihihihi.. sbb tak pernah makan jugak kat ikea tu..

May 20, 2013 at 5:53 PM

yup meatball marina tue mmg sdp...rs daging tue mmg rich...heee...blog walking here...singgah r blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko atau wat yg tersyg...

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©