Monday, December 17, 2012

Masa bila sesuai nak beli breastpump?

Entry skrg byk berkisar sal preggy, sal baby, pendek kata byk cite sal mommy dan baby..sorila kalo korg boring baca blog nie, dah itu je yg sdg bermain di fikiran skrg.

Ari2 ada terbca di satu blog, katanya nak beli breastpump nie jgn tergesa2..sbb masa baby lahir nti xtau susu tue byk mana yg ada...seyesly bila baca blog tue trus rasa mcm down sikit. Nape pulak xboleh nak beli awal2 sblm baby lahir? Skurgnya for me, dah tanam azam dan semangat utk fully bf baby selama 6 bulan nti. Memg betul bila baca blog mummy ramai yg ckp bukan mudah, kena byk korban masa, tenaga.wang ringgit ..tp itu seme bukannya satu alasan utk tidak berikan baby makanan yg terbaik di peringkat awal.

So, ari2 memg dh diskus dgn hubby sal nak beli breastpump nie, hubby pun setuju utk I bg baby fully bf selama 6 bulan nti. Memg dlm hati dh niat nak beli awal sikit, yerla bpump nie bukannya murah..dlm perancangan kami suami isteri..nak beli brg2 yg mahal2 dulu..baru disusuli dgn brg simple yg lain. Memg target utama dlm bulan nie adalah brestpump...ingat cuti lama nti nak g cari brg2 baby dan breastpump sekali.

Apa pendapat korg, tlgla share...xboleh ke nak beli breastpump lagi since baby belum lahir? Kena tgu baby lahir dulu ke baru beli breastpump? Sbb baca dlm blog tue, dia kata belum tentu lagi mummy nti ada susu utk beri pd baby..so kalo dh beli mcm rugi jer! Tiap kali check up, tnya nurse sal nie...nurse byk support, dia suh pk yg positif, susu ibu mesti pd tiap ibu yg mengandung..

Memg nak sgt2 bagi baby fully bf nti..tau x, dkt ofis nie ada 2/3 org yg baru bersalin..bila tnya masih bf baby x, seme cakap xbf lagi...susu xdela..baby xpuas minum susu sikit, dlm pantang lg dh kasi minum fm, sedihnya rasa...ya Allah mudah-mudahan ada rezeki untuk anak kecil kami nti..positif thinking..insyaAllah..

ohh ini bukanlah bpump pilihan..sj letak pic sbb cantik warna pink
Brand MODU..baca review masih blm ramai yg guna.

23 comments

December 17, 2012 at 2:15 PM

agak2 dah dekat masa tu leh belilah

December 17, 2012 at 2:19 PM

hmmm xtau plak yg tue.. hehe

yg moon perasan masa kak long bersalin anak pertama.. mmg xde susu... so..anak dia xpernah minum susu badan..

tp anak kedua.. susu mmg banyak... sentiasa nak pam ajer.. sampai berbotol2..

December 17, 2012 at 2:19 PM

Better beli pam skarang. Jangan tunggu baby dah kluar baru nak beli pam. Ni pengalaman akak masa anak 1st dulu. Kurang ilmu pasal Breastfeeding.

ALLAH kurniakan susu ibu pada setiap wanita yg bergelar ibu. Jadi tak timbul sama ada susu ada atau tidak. Melainkan seorang wanita itu berpenyakit dan dia malas nak bagi anak dia SI ☺☺.

Penuhkan ilmu pasal BF sbb BF bukan satu yg mudah. Mental kena kuat. Jgn rasa down bila susu kurang sbb konsep BF ni senang jer...demand and supply. Banyak permintaan banyaklah pengeluarannya.

Er...panjang plak bebel. Akk hover klo pasal BF nih...ahaks...Nnt akak buat entry pasal penyimpanan SI.

December 17, 2012 at 2:28 PM

@Fiza Rahman baca entry akak memg bersemangat, tq kak...plz nti kalo akak share di blog, kongsi utk org yg zerro knowledge mcm sy nie..

December 17, 2012 at 2:46 PM

azie.. mind set tu mmg bgus nak bf.. sy pun macam tu masa peknen dlu.. bila kita setkan minda kita nak bf insyallah susu kita akan banyak.. selain dari usaha makan benda2 yg boleh bnyak kan susu.. lepas bersalin nanti urut dada dan cuba buat perahan guna tangan.. memang akan keluar sikit kale kekuningan.. tu mmg bagus utk bby.. sy dlu beli pump lepas bersalin sebab ingat bila jadi surirumah tak guna pun hehe.. rupanya guna jugak.. bila time dia tak susu tu kene la perah buat stok.. sebaiknya beli awal pun bagus.. nanti jadi macam saya.. dalam pantang pegi jalan nak cari barang... kan naya..

December 17, 2012 at 3:31 PM

jangan risau dear.. beli je.. In Shaa Allah ada susu nanti...

BF ni kena ada ilmu dan kena caranya.Paling penting kena rajin..

banyak si kecil menyusu banyak la pengeluarannya nanti..

akak sampai sekarang BF si kembar tu walau bekerja cumanya sekarang dah tak FBF la.. sebelah malam je sebab penyakit M dah melanda huhuhu

December 17, 2012 at 3:32 PM

bab cmni mmg tak tau nak komen..hihi.

December 17, 2012 at 3:44 PM

susu ibu mmg akan ada la akak pada ibu yg bersalin..yg tu ayut tahu..tp bile nk beli tak sure..akak2x ayut beli je awal2x..nnt susu tak kuar baby tak pandai isap lg...kite blh pump..huhuhu

December 17, 2012 at 3:56 PM

salam..
sy plak dah selamat beli pam masa kndungan dlm 28minggu..sb nya sesetengah pam ni biasanya ada waranty 6bln dari tarikh beli..so klau beli awal2 sgt nt takut waranty dia dah abis time nak guna..tp aritu sy beli kat OBW akak tu cakap waranty spectra 3 yg sy beli tu start dari tarikh sy bersalin :)

December 17, 2012 at 4:48 PM

bgs jgk awk buat entry mcm ni,boleh belajar sikit2 psl BF wpun belum ada baby lagi..thx jgk kat kak Fiza Rahman sebab ada ilmu mcm ni.. :))

December 18, 2012 at 10:59 AM

akak beli pam awal..masa pregnant, lebih kurang pregnant 6th/7th month..sebabnye, akak jadikan beli breastpump tu sebagai dorongan utk akak usaha bagi breastmilk pada baby... kalau brg dah ade, mahal pulak tu, kite mesti lg semangat nak gunakan jugak breastpump tu walaupun awal2 susu tanak kuar ke ape kan. sebab minda kite yg set gitu..kalau kite kata susu sikit, susu xnak kuar sebenarnye kite dah pengaruh mind kite utk ckp susu tu memang sikit.. jadik, elakkan pikir susu tadek..susu ade insya Alah, kite kene stimulate die:)

lagik 1, masa dlm pantang lah, takkan boleh nak kuar gi beli pump unless hsbnd mmg betul2 tau nak beli pump ape..akak mase preggie tu akak beli online, senang.. bile baby dah lahir, akan cpt2 buat stock milk sebab nak naik keje nanti, nak buat stock byk2.. hehehe..

alhamdulillah, akak managed to susukan airell 2 tahun dgn breast milk,,cume hujug2 tu akak dah top up sikit dgn FM:)berjasa sungguh spectra3..hehehe

tulah experience akak 6 tahun yg lepas:)

December 18, 2012 at 11:46 AM

Awak, saya pun sependapat dgn nurse yg suh fikir positif tu. Kalo kita dah awal2 fikir berbelah bahagi yg kita ni ada susu ke tak, mmg susah la. Bagi saya, sperti yg awk kata, aim brang2 mahal dulu. Sbb nanti last2 minit tak la nak kena beli byk brg2 mahal sekali gus. Kalo org byk duit takpe la. Anytime bleh suruh org lain pegi beli. Apa-apa pun, saya setuju awk beli awal. [Mentang2 sebab saya dah beli. Heheheheh.]. Even nanti kalo ank dah lahir, kalo mula2 takde susu, awk kena fikir positif yg susu tu akan ada jugak. Jgn fikir langsung pasal takde susu. Sebab mesti ada caranya nak banyakkan susu. Byk supplement kan. Shaklee pun ada vitamin utk tambah susu.

December 18, 2012 at 12:25 PM

plz beli b4 baby lahir...i dulu siap bawak pegi hospital...once baby lahir, direct feed terus...bpump sgt berguna dlm emergency case...

December 18, 2012 at 5:48 PM

Haa dear banyak semangat u dapat nih..x yah pk panajng beli je...sekurang2nya ia akan jadi pembakar semangat kat u...klu d takdirkan kurang mcm mana sekalipun u kena set dalam kepala aku akan usaha utk banyakkan susu demi baby tercinta..insyaallah...banyak tips nak banyakkan susu...nanti pelan2 u study k...

December 19, 2012 at 11:13 AM

Masa yg paling sesuai ialah sbelum bersalin n ada budget yg ckup :) saya
Pakai avent manuL je...alhmdulillah kekal breastfeeding hingga ke hari ni..umur Que dh nk cecah 2 thn :)

December 19, 2012 at 12:39 PM

dear...bila kandungan dlm 8 bulan air susu mmg dah ada...sya dulu mcm tue..so beli je masa dh 8 bulan...

December 19, 2012 at 5:01 PM

oppss kna tnya pakar ni..ayu pn xtau..huhu

December 19, 2012 at 6:30 PM

Betul la komen k.fiza tu..dia mmg bnyak pengalaman pasal bf ni..baca blog yg menyokong bf..tak payah baca yg tulis negatif pasal bf nnti kite yg down plak..yg penting kena positif..mental kena kuat..mmg byk cabarannya nanti..cam sy ni mmg tahankan je la telinga ni dengar kata2 org..termasuk mak sendiri tau..tp smpai hakim dh setahun masih terus bf..

December 20, 2012 at 4:46 AM

Ntah la M pun x tau sb masa dulu M x pernah guna pun benda alah tu.. Perah guna tangan ja..

December 21, 2012 at 2:33 PM

kalau beli skang pun ok rasanya...sbb nanti xkalut dh nk cari lgpun bagus azie dh mind set nk bf ni..susu ibu mmg yg terbaekkk.nak pulak azi kan kerja jadi mmg mental kena kuat sikit untuk bf...pemakanan pun ptg utk bf sbb ada makanan yg boleh banyakkan susu ibu..

January 6, 2013 at 6:45 PM

eee xsuka tau bila org cakap xda susu nih..!! hihiii.. ms kita bersalin, mmg susu xbyk sgt... TAPI IANYA CUKUP UNTUK ANAK KITA!!!... susu awal tu lah yg bagus...

bab bf, yg penting kita kne selalu pk positif... jgn stress.. tu yg buat susu payah nak kuar tu... kaalau nak buat stok susu, seeloknya buatlah ms dlm pantang.... buaty awai2.. ada yg saya baca, dorg time pantang xbuat stok.. bila dah kerja, mulalah susah sbb hntar ank kat pengasuh, susu xda.. last2 bg FM..

blh je beli awai2... InsyaAllah, mana tahu, ianya akan menambahkan lagi azam awk dari nak 6 bulan kpd 2 tahun :-)

January 9, 2013 at 4:24 PM

Alhamdullillah coz decide nak breastfeed baby. Tak ramai yang berniat macam ni. Then bila dah decide ni, semangat kena kuat ye coz nanti bila baby dah lahir esok...macam² cabaran, fatwa & recommendation pasal FM yang orang akan bagi....Ha, time ni lah semangat yang jitu diperlukan.
Tentang breastpump..boleh survey² dulu...and depends pada mommy tu sendiri. Ideally masa awal berpantang baby akan direct feed then masuk minggu ke 3 (lebih kurang la) berpantang dah boleh guna breastpump untuk buat stok (jika mommy itu bekerja). So it depends on you to decide when to buy...

January 21, 2014 at 4:17 AM

suka bc komen kt sini, rasanya dah beranak pun tuan blog. tp komen kt sini banyak bg info

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©