Wednesday, January 30, 2013

Cabut gigi semasa hamil

Masa cuti panjang ari tue, balik umah mak abah...yerla sempatla bermanja sblm mak abah pegi umrah. 23hb mlm tue abah ada wat kenduri di masjid sempena diorg nak pegi umrah. Masa cuti kat umah mak tue, memg ramai sedara mara dtg ziarah, mcm dh nak pegi haji dah..smpai I siap gurau dgn mak..laaa mak cwn pun xsempat nak kering org meh pulak dah hehehehe...


Keesokannya cuti Maulidur Rasul, mula dh terasa sengal2 dkt gigi nie, kenapa pulak dh nie, mula terasa mcm ngilu, sengal..minta tlg hubby tgkkan, sekali beliau ckp gigi yg kena tampal tue mcm retak tampalannya.. Ishh..biar btl, xkan smpai gitu sekali kan. Benarnya yg sakit nie gigi sblh kanan, xpasti either gigi yg kena tampal atau gigi geraham bongsu yg berlubang tue. Tp bila ketuk2 dkt geraham bongsu tue xde pulak sakit. BIla dh waktu mlm, sakit lagi menjadi..mulala nak marah org kalo ada yg duk tegur2 nie..jgn main2 kalo sakit gigi nie..memg moody jadinya..

Ari Jumaat pagi tue, hubby terpaksa g ofis ada keja...dh nekad nie, nak cabut jgk gigi. Xboleh tahan sakit yg amat. Tp musykil nak cabut sbb xtahu boleh atau tak cabut gigi masa preggy. Gigihla time nie, msj kwn2 tnya..tp ramai yg ckp xboleh..ada yg ckp xpasti..argghh..sudah kalo xboleh, xkanlah nak tahan smpai abis pantang nie, mau meroyan jadinya.

Kesudahannya call kk tmpt I check up perut, nurse ckp..sebolehnya diorg xgalakkan sbb takut berlaku pendarahan..tp boleh jumpa doc utk confirmkan. So I ckpla, dkt kmpg skrg nie..boleh ke kalo nak check dkt kk sini je..nurse ckp ok.




Terus ajak mak teman g Klinik Kesihatan Sungai Dua, bahagian pergigian..mujur xramai org. Kena bwk sekalila buku pink tue.


Me : Nurse, nak tnya boleh x cabut gigi time preggy nie?
Nurse : Skrg kandungan dh bape bulan?
Me : Dah 7 bulan lebih
Nurse : Owhh..boleh..bila dh cecah 4 bulan keatas dh boleh cabut gigi. Tp utk lbh pasti, biar doc confirmkan.
Me : Xde kesan apa2 ke?
Nurse : Xde..sblm nie patient yg meh pun kandungan dah lebih dr 4bulan.


Owhh..xpelah, sbb nak lebih kepastian..jumpa jugak doc, kalo boleh cabut memg nak cabut, wpun fobia dgn cabut gigi nie. Dalam 10min mcm tue, nama dh kena panggil.


Me : Doc, sy sakit gigi bahagian atas nie, tp xsure samada yg gigi tampal tue ke atau geraham bongsu tue?
Doc : Xpe, sy check dulu ok.
Me : Bolehke cabut gigi time preggy nie doc, xde kesan apa2 ke?
Doc : Boleh..kandungan awak dh 7bulan dh..selamat. Kan ke masa preggy kena check gigi sekali kan. Awak dh buat belum?
Me : Belum, kira nie sekalila.
Doc : Ok, sy tgk gigi tampal awak tue ok je, gigi geraham bongsu tue mcm rosak sikit dan berlubang. Awak nak cabut ke?
Me : Boleh ke cabut skrg doc?
Doc : Boleh.
Me : Oklah..cabut jerlah doc.. yakin gila masa nie mcm xkan sakit


Sekali bila doc bius, baru tau langit tinggi rendah..mula2 bius dkt pipi...kedua dkt atas langit. Dkt lelangit tue la sakit yg amat...rasa mcm nak lari keluar dr bilik tue..sakit sgt..smpai nurse terpaksa pegang kepala takut I mengeraskan badan. Tgu dalam 10min bagi ubat kebas tue ok dulu.

Pastu dlm 10min, masuk semula..masa nie dh bergenang air mata..sbb takut, teringat pengalaman masa cabut geraham bongsu sblh kiri dulu , siap ckp lg dkt doc, takut hahahahaha mcm apa lagi. Dr Noor Baiti, lembut sungguh orgnya..muda lagi..rasanya muda lagi dari I. Memg tahan jerlah masa tue..tup..tup kejap je dlm 10min mcm tue dh settle..lega rasa, siap senyum lagi. Haaa...kemainla xsakit kan masa tue, sbb ubat bius ada lagi..Doc ckp ubat tahan sakit tue, kalo sakti sgt boleh makan..tp kalo boleh tahan..tahanlah..


Balik umah mak ptg tue, bila ubat bius dah makin ilang..mulala rasa sakit. Nak tdo pun xboleh, berdenyut2 rasa...tahan jerla xmakan pun ubat tue. Tapi bila malam, ubat bius dah ilang..seyes..sakit yg amat2..sakit sgt2..dah xtau mcm mana nak describe sakit tue. Nak makan pun xboleh..mak buat sup jer. Malam tue tdo..bape kali bangun nangis pd hubby sbb sakit sgt..tp nak tahan jgk xnak makan ubat tahan sakit tu.


Gara-gara xnak makan ubat tahan sakit tue, terpaksa bertahan smpai ari ahad penangan sakitnya. Mcm2 buat..minum air sejukla..kulum ais batula..bila minta hubby tgk, beliau ckp darah dah ok..cuma mayb sakit sbb gusi nak bercantum balik. Lps tue lelangit yg kena bius tue pun sakit jgk. Tahan jerlah selama dua hari. Ari nie dah 5 ari..dah ok dah..xsakit lagi..tp nak kunyah makanan keras masih lagi seriau gitu..takut huhuhu..makan yg lembut2 je dulu skrg nie.


So, pada yg confius mcm I nie, boleh atau x cabut gigi time preggy...utk kandungan 4 bulan ke atas dah boleh cabut..kalo bukan kes yg berat la..tp utk lebih kepastian rujuk doc, bukan apa takut kes xsama nti. Tp..nak ckap la...kalo nak cabut kan..jgnla cabut dkt klinik kerajaan...sakit huhuhuhu...kes I nie sbb dh malas nak patah balik ke klinik swasta yg I pernah pegi sblm nie. Gagahkan jgkla cabut dkt kk. Bukan I ckp sorg ckp tau, akak ipar dan makcik I siap ckp ag jgn cabut dkt klinik kerajaan..carila swasta punya. Tp xtaula kalo ada klinik kerajaan lain yg cabut ok...

29 comments

January 30, 2013 at 10:30 AM

hihihi~nieyl x penah lak kena cabut gigi kat klinik...semua nieyl cabot sndr...sbb takut ngan doc gigi...

January 30, 2013 at 11:20 AM

KA dah cabut 3 geraham bongsu 2 operation minor one , satu cabut biasa,... ngeri lah jugak ! hehehe

January 30, 2013 at 11:22 AM

saya tak preggy tp tkt cabut gigi huhuhuhuhu... hadoilah dah makin besar lubangnya tau.. mmg ngilu kdg²...

ha'ah sumi puding tu.. perisa mangga saya beli kat speed 99 jer.. x pasti penang ada x??? hihihihihi...

January 30, 2013 at 11:37 AM

emmm tak penah lagi la sakit gigi time peknen..

January 30, 2013 at 1:37 PM

hihihi...terasa skali ayut bace...gigi ayut ni pon agk ye klu kawen pastu ngandung mau cabut siap2x kot...adehhh :)

January 30, 2013 at 1:48 PM

baru tau, ingat kalau preggy aje x leh cabut gigi..

January 30, 2013 at 2:00 PM

masih teringat kenangan Ros cabut gigi.. nak cabut tu tak sakit. yang sakit tu masa nak kena bius. huhuhu

January 30, 2013 at 2:53 PM

Huhuhu...terbayang kesakitan itu. Akk pon tgh sakit gigi nih. Gigi yg tampal aritu sakit plak. Nak kena cabut kot gigi tu. Tapi sayang sbb gigi geraham. 2 malam tak bley tido sbb berdenyut2. Baca doa nabu yunus tak henti2. Alhamdulillah...kurang skit sakitnya. NI pon tak taulah bila nak jumpa dr gigi ni...takutnya.

January 30, 2013 at 3:02 PM

huhu kalo dah sakit gg... mmg akan moody... rasa nak marah je kalo ada yg tak kena... huhu

January 30, 2013 at 3:09 PM

Takutnya..seriau sy baca..sy dulu ms preggy gusi berdarah..pegi klinik doc suh dtg lg tuk cuci gigi..sy tk pegi pun sbb tkut sakit..huhu..

January 30, 2013 at 6:40 PM

owhh.. lya pon bru tahu rupanya kandungan 4 bulan keatas blh cabut gg.. sbb sblum ni lya tahu, smasa mgandung bahaya cabut gg.. apa2 pon mmg kna rujuk pd y pakar kan

January 30, 2013 at 9:05 PM

bergantung pada orang jugak..kalau yang jenis tak tahan sakit,sakit sikit pun diakatanya sAkit sangt..heheh..padahal proses cabut gigi ni mana2 pun sama je..tetap kena bius lepas tu cabut..tak de pulak klinik yang sambil cabut gigi kita ada nurse usap2 kepala atau tepuk2 punggung kasi lali dengan ubat bius..muahahah

January 30, 2013 at 10:43 PM

Rasa klinik swasta or gov..sakit tetap same..mcm org nk besalin.ad yg kate baik g swasta dr gov.tp org yg nk besalin tu yg rasa sakitnye.bkn klinik swasta or gov.hihi..sy pki bracess..cabut gg sume dgn gov.pnh bt tampql gigi kat swasta.xtau nk ckp pe beze.sbb x pnh cabut gg kat swasta.juz tampal je.

January 30, 2013 at 11:22 PM

salam... normally org peknen mmg tak bole cabut gigi. Tp kes adik ni serius.

January 31, 2013 at 8:55 AM

erkk.. boleh bayangkan betapa sakitnye kene bius kat lelangit tu.. aduhaii..

January 31, 2013 at 10:02 AM

Akhirnya...lepas dah dr drita berpnjangan dengan pengorbanan sakit seketika...cewahh bunyi mcm sakit bersalin plak ye..hihihihi..ok lpas neh i pn dah taw..thanks dear..

January 31, 2013 at 11:09 AM

Aduhhh... sakitnya... Time sakit gigi, mmg akan rasa nak marah org kan? Tak senang duduk rasanya. Saya takut nak cabut gigi. Bila baca awk cabut gigi ni lagi la takut. Heheh. Nak kena bius tu pun dah sakit. Pastu malam2 pun sakit lagi lepas cabut.

Tapi alhamdulillah skrg dah okay kan?

January 31, 2013 at 2:53 PM

sama r mak ayah kita gi umrah.. mak ayah za baru je berlepas pg tadi.. semoga semuanya selamat..

rasa nyilu je baca entry ni. errr, takutnya sakit gigi..

January 31, 2013 at 2:58 PM

wani pun fobia cabut gigi hahaha...

January 31, 2013 at 3:50 PM

aduhh sakit kan dik
rasa nyilu dia bila baca

biasanya yg menjadi tanda tanye boleh atau tidak cabut gigi dlm ngandung nie disebabkan ada banyak kes sakit yg melampau tuu .. mereka makan ubat tahan sakit melebihi dos dan effect dari ubat tahan sakit tuu yg menyebabkan kandungan terjejas ..'

sooo its depends also pada individu yg mengandung itu sendiri
kalau macam akak , memang akak x buat dlm preggy sbb akak jenis x tahan .. huhuhu ;)

January 31, 2013 at 4:17 PM

serius MV tahu sakitnya cabut gigi gerham bongsu sebab mv dah pernah cabut

February 1, 2013 at 9:02 AM

a'aa betoi... awai2 kndungan je xleh cabut...

mmg sakit... xsaggup ingat bilaa cabut gigi geraham

February 2, 2013 at 3:31 PM

mmg betul tak brpa digalakkan cabut gigi time peknen tp sy sndri pn ada pngalaman cabut gigi time peknen 7 bln,ehheh!!msa tu igt 1 je..tawakkal sbb tak mau tggung lg itu derita sakit gigi :)

February 2, 2013 at 9:54 PM

alhamdulillah belom penah cabut gigi geraham lagi..

ngilu je kan bila kena cucuk..dah lama

February 4, 2013 at 11:19 AM

alahai..takut juga cabut gigi ye..akak bila rasa sakit gigi mula dah ketar lutut sbb takut nak pg klinik gigi

December 1, 2013 at 1:55 AM

Salam.....saya pernah ada pengalaman cabut gigi dua2 ....klinik kerajaan dan swasta.....mmg kerajaan sakit wooo....mmg kejang bdn menahan ubat bius.....swasta Pulak kena tgk klinik....ada sekali pergi klinik swasta di masjid tanah....ke main ganas dia cabut.....sakit beberapa hari....tapi bila saya pergi ke klinik batrisyah blkg tesco. Cheng Melaka....alhamdulilah.....masa bius tak sakit sgt...masa cabut pun lembut2 dia buat.....jadi lps tu...gusi tak sakit.....tak makan ubat tahan sakit pun.

Anonymous
January 12, 2014 at 11:54 PM

ada yg ckp bleh. .ada yg ckp xbleh. .kompius ak mcm ni. .adoyai. .ak pregnant 5 bln ni bleh tmpal gg x??xtahan da ni rsa mcm nk mngamuk je. .uhux. .T.T

Anonymous
September 3, 2014 at 9:21 PM

Sy penah cabut gg kat Klinik swasta time x peggy lg. Tu pn sbb kena buat operation pasal akar gg senget n nk tggu appointment dgn klinik gov pnya lah lama. Sakit gg bagai nk tendang semua benda n org. Tp payment dia mmg sakit ckit la, rm7++ tu.. Tp brbaloi dgn ubat yg doctor kasi... Penang pulau. :-D

May 9, 2015 at 11:28 PM

salam ukhwah,

saya kali terakhir jumpa dentist utk tampal gigi, masa masih belajar lagi. Sekarang ni, anak dah 2, memang tak pernah lagi nak jumpa dentist. Takut jugak sebenarnya. hehee..

Sakit gigi semasa hamil

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©