Friday, January 18, 2013

Check-up minggu ke-28

Kejap je dh masuk 28w..seronok rasa. Smlm g monthly check-up di kk. 730 dh smpai, sbb tau memg akan ramai org akan lmbt smpai. Tue pun dlm klinik xbuka lagi dh dpt no.3. 

Hasil check up smlm..timbang berat dan check bp la dulu kan. Berat naik betul, dr last check up 62.7kg --> 65kg. Kali nie nurse xsenyum lg dh mcm last check up sbb berat naik hampir 3kg! Memg dh agak dh berat akan naik sbb selera mkn memg byk. Bp pulak 110/70 normalla. Hb pulak 11.4.  Kandungan skrg 28w + 3d. 


Sekitar masa ini, bayi anda yang di dalam rahim itu sudah boleh membuka matanya dan memalingkan kepalanya jika dia ternampak cahaya terang yang memancar terus menerus dari luar. Lapisan lemaknya sedang terbentuk dan kuku jari mula timbul.  [ baby center ]


Pastu kena minum air gula lg sekali, masa nie I tnya jgk..kenapa kena minum lg air gula sdgkan dh minum kali pertama dulu. Nurse ckp..ibu yg ada kes pd kandungan yg lalu memg perlu minum air gula ag sekali pd kandungan 28w. Owh...barulah fhm. Bila kena minum air gula, biasala kena amek darah jgkla. Untungla kalo korg yg minum air gula ada rasa oren la, glukose la..nie kat sini air gula pure punya, mcm gula 1kg tue bancuh pekat2 masuk dlm cawan..dh tue pulak sejuk air tue..memg rasa nak muntah la. Tp gagahkan jgk..muntang kang memg cari nahas nak kena minum ag sekali. Ohh xsanggup!! Sblm minum air gula tue, amek darah dulu..pas2 baru minum. Tgu pulak dlm 2 jam baru amek darah ag sekali. Xleh mkn dan minum lak tue. Mlm tue nurse suh puasa kul 10pm, tp I xkira..kul 12pm pun minum air kosong lagi, nak pegi keje pagi tue pun, minum lg segelas air kosong.

Dh selesai minum air gula, terus pegi ke bilik lain utk check perut. Kandungan 28w dh startla kena tick dkt buku. Masa mula2 baring atas katil, nurse perasan memg kaki agak bengkak sikit. Tinggi rahim skrg 27cm, dan denyutan jantung baby 150bpm. Pastu nurse ajarla mcm mana nak tick dkt buku, bermula pergerakan baby dari kul 9am-7pm mesti kena ada 10kali gerakan dr baby. Kalo xcukup, nurse suh cepat2 g hospital utk wat CTG Scan. 

Lps siap dkt blik nie, pergi bilik doc pulak utk scan. Dr Rabiyatul Alya, serius orgnya..smpai nak tnya pun takut, muda lagi rasanya..tp manis je orgnya. Scan nie nak tgk uri dkt mana samada dkt atas atau bawah. Doc ckp uri dkt atas, normal tue. Doc pesan masa tdo/rehat dkt umah..make sure lapikkan kaki bg tinggi. Pastu doc pun tegur berat badan yg naik smpai 3kg tue..hasilnya doc suh dtg check bp seminggu 3kali..haaa ini baru padan muka. Doc ckp..kalo berat naik smpai 3kg nie, berkemungkinan utk dpt darah tinggi, tp since bp td normal..kira ok la. Tp utk btl2 pastikan bp ok..itu yg doc suh dtg check seminggu 3 kali. Simptom2 darah tinggi nie doc kata, sakit ulu hati, rasa pening dan loya nak muntah. 

Dah siap di blik doc, trus ke farmasi amek vitamin. Masa dkt farmasi nie la, bantai minum air kosong gak, mana leh tahan..tekak nie rasa mcm dh tersekat2. Tgu pulak 20min sbb nak amek darah kali kedua, malas nak balik ofis..tgu jerla. Dalam pukul 10am mcm tue, masuk semula utk amek darah. I rasa time amek darah memg ok, tp tima jarum tue nak dicabut..ngilu tul rasa...sakit pun ye jgk. Dasar org takut bab cucuk2 ni, mcm nie la. Pastu terus g kantin dkt sini jap, perut dh lapar sgt, makan sekejap while tgu hubby dtg amek. 

Dah masuk 7m, maknanya kena dtg check up 2minggu sekali, so next will be 31 Jan sama appt dgn pakar. Kalo yg nak check bp tue, bolehkan kalo kita g check dkt farmasi atau klinik desa, malasla rasa nak pegi check dkt kk sini jgk..sbb ramai org. 

Skrg nie memg cpt letih sgt...balik keje penat betul rasa. Tp masih masak lagi tiap2 malam, wpun simple je kdg2..sbb xsmpai hati nak ajak hubby mkn dkt luar, dah la lunch pun mkn dkt kedai dah. Malam je yg dpt rasa air tgn isteri So far wpun simple masak, hubby xdela merungut apa2, siap bertambah ada lagi. Yang plg best dlm xsuka mkn laksa, boleh tingin nk mkn mlm tue..hubby byk membantu dlm urusan kerja rumah, xtaula mcm mana kalo xde beliau..rasanya sepanjang preggy nie, keje yg betul2 I buat sepenuhnya cuma memasak dan iron baju je. Yang lain kebanyakan hubby buat sepenuhnya atau bantu I utk buat. Bygkan byk tue keje umah yg hubby kena buat..kesian bila tgk beliau tdo kdg2..memg nmpk letih btl. Tdo mlm pun dh makin xselesa, pusing kiri xkena..pusing kanan xkena...kalo xleh tdo jgk..memg pkasa hubby utk teman tdo wpun baru kul 10pm mcm tue, nak xnak, beliau terpaksala temankan..atau lbh tepat beliau terpaksala tdo sekali. 

28 comments

January 18, 2013 at 9:43 AM

sweet moment!

January 18, 2013 at 9:52 AM

:)

January 18, 2013 at 10:01 AM

semoga baby kali ni selamat dilahrikan dan membesar dgn sihat.. seronok nya

January 18, 2013 at 10:12 AM

Bila dah masuk 3rd trimester, memang kerap kena check-up. Alhamdulillah...sumanya ok ☺☺. Tak sabar nak tgk baby kamu nnt...hehehe...over kan.

Take care.

January 18, 2013 at 10:17 AM

kejapje kan... mesti esaitet menanti kelahiran yang dinanti.. tang tido tu memang la kan.. dlu sy dah sarat masa tu 9 bulan mmg sangat2 tak selesa bila tido.. tp klu dah ngantuk tu tido jugak.. hehe

January 18, 2013 at 10:25 AM

smuge baik2 je kshtnnya....nsb hubby memahami...yela..air tgn isteri mne sme ngn kdai kn..wlupun smple :)

January 18, 2013 at 10:35 AM

BANYAK SABAR YE.. NAK TIDO TU MMG KOMPOM TAK SELESA BILA OERUT DAH MULA BESAR NI.. KALAU BOLEH BELI BANTAL MELENGKUNG TU BEST GAK BUAT TIDO

January 18, 2013 at 10:57 AM

Tak jauh beza la usia kandungan kita :) beza seminggu je. mesti due awal april kan? so far saya nak dlm 2kg sebulan doc takde soh minum air gula lak. maybe sbb cek up kat swasta kot..
Kenapa Shaklee pilihan saya

January 18, 2013 at 11:39 AM

doc klu muka grg2x ni kecut jgk rase..hahahaha..moga sehat ye kak dan jg mkn bek2x..hope tkdela drh tinggi tu :)

January 18, 2013 at 12:32 PM

Wahhh dah 28 weeks...pjam clik pjam clik sat ja nnt dear...time2 mcm neh klu jnis banyak kerenah mcm i mmg prlukan ksabaran yg bnyak...i start 6,7 bln mmg rs tidur sgt x ckup...dgn sakit lakang lah batuk lah...bersalin ja..alhmdulillah sgalanya hilg..syukur sgt...moga u pn lancar sumenya k..

January 18, 2013 at 2:08 PM

as-salam..
alhamdulillah :D
jaga diri ye :D

January 18, 2013 at 2:14 PM

moga dipermudahkan semuanyer ye

January 18, 2013 at 2:55 PM

saat2 yg sangat berharga..enjoy your moments dear...such a wonderful xperience..=)

January 18, 2013 at 3:25 PM

mom to be..jga dri baik2 ya dear ;)

January 18, 2013 at 3:25 PM

saya 65kg dulu dah nak bersalin awak huhuhuhu.. mmg x larat sgt masa tu dah.. bygkan dr berat x mengandung 47kg

January 18, 2013 at 3:50 PM

moga kedua2nya sihat..amiinn..

January 18, 2013 at 4:31 PM

akak piza tu pd ayut sdappp..cume cheese wane putih tu tak sdap..hihihi ^^ tryla mkn kak :)

January 18, 2013 at 5:35 PM

akak.... knape kene minum air gule?? ade kemusykilan di situ... =)

January 18, 2013 at 6:05 PM

seronoknye tgk org peknen nih

January 18, 2013 at 8:24 PM

perubahan dlm mengandung nie dik , memang kadang2 x dijangka ..x perlah , janji dpt kawal makan betul2 kan ;)

January 19, 2013 at 12:24 AM

Samela.msk simpel je.tp simpel sy,mmg simpel btul.haha

January 21, 2013 at 2:53 PM

tc yer jg kandungan baik2..moga semuanya dipermudahkan

January 21, 2013 at 4:55 PM

Saya lebih 1 month daripada awk la nampaknya. Hari ni 32weeks. Dah 8 bulan. Huhu.. Nervousnya.

Saya baru je pegi buat check up kat KK semula lepas lama pergi swasta. Pastu kena marah [takde la marah mana], sbb tak amik suntikan kancing gigi. Pastu pergerakan bayi pun tak tanda. Sama la next appointment 31hb ni. Tapi nurse kat KK yg saya pegi tu kata pergerakan baby dari kul 9pg sampai 9 malam.

Bila awk sebut pasal suami, saya pun rasa terharu sebab suami saya pun byk membantu. Skrg ni dah tak larat nak berdiri lama2 utk prepare utk masak. Minggu lepas saya masih masak. MInggu ni dah tak. Siannya kat suami, tapi tak larat.

January 21, 2013 at 6:56 PM

apa2 pon jgn lupa mkn supplement ye.. lya x pnh rasa minum air gula..

January 22, 2013 at 7:51 AM

salam azie..dah lama akak tak jenguk sini,kesihatan kurang memuaskan..hihi
moga2 azie terus sihat dan selamat melahirkan baby nanti,tak sabar nak tengok baby.
akak anak pertama tak kena minum air gula,yg kedua sampai dua kali kena minum,nasib baik yg ada perisa oren dan anggur,sekali teguk terus abis..

January 22, 2013 at 11:19 AM

semoga semua nye selamat, bb n ibu sihat. amin.. tq sudi singgah blog akak yer.

January 22, 2013 at 12:50 PM

hadilah ngeri minum air gula piau tu tau... melekat rasanya kat tekak ni.. kembang semacam jer...

January 22, 2013 at 3:14 PM

@ibuhebat yg minum air gula tue bukan sbb berat naik ibu..tp sbb kandungan sblm nie bermasalah..

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©