Tuesday, January 15, 2013

Ehh...kalo pregnant, memg kena pakai maxi ke?

Kdg2 naik rimas jgk dgn org sekeliling nie! Ckp suatu kdg2 xmasuk di akal. Smpai kdg2 tertanya, ehh kalo pregnant memg kena pakai maxi ke? Kalo perut dh besar memg kena pakai maxi ke? Xboleh ke kalo nak pakai seluar, dress ke, blouse ke! Memang wajib kena pakai maxi ke? Maxi yg kembang2...ada ropol2 tue..arghhh terasa mcm makcik dah kalo g2!


Skrg dh masuk 7 bulan, perut pun dh makin membesar..alhamdulillah baby dalam nie pun membesar dgn sihatnya, aktif menendang..So bila perut dh makin membesar, maka ramaila yg prihatin. Kalo prihatin yg btl2 prihatin itu xpe..tp prihatin yg suka perli2 pastu sengih2 smpai cakap xmasuk di akal.

Dah 2/3 kali dh org keep asking soklan yg sama, naik menyampah pulak rasa. Act skrg nie dtg keja memg xpernah pakai maxi pun, lbh suka pakai baju kurung dan maternity pants tue. Ala muat lagikan pakai baju kurung, pakai jer lah..lagi pun memg ada 4/5 pasang baju kurung yg baru buat dan saiz agak besar. Kalo xpakai baju kurung pun, biasanya pakai maternity pants dan blouse atau dress. Sbb pd I kita pakai ikut keselesaan kita, bukan nak pakai ikut keselesaan org. Kalo selesa mcm tue..boleh je nak pakai selagi mana masih menutup aurat dgn baik.

Nak tau , org keep asking soklan apa...meh nak bg cth :

Si A : Azie...bila nak pakai maxi nie, dh boleh pakai dh maxi skrg nie? 
SI B : Tue la..bila nak pakai..sian baby kat dlm tue..tercekik, xboleh bernafas pakai mcm nie?
Si C : Ehhh...xpkai lagi ke maxi, akak dulu masuk 5 bulan dh pakai dh..rugi rasa beli xpakai! Nti kalo 7 bulan dpt pakai kejap je!

Nie lah contohnya, mcm mana la xnaik panas telinga nie, pandai2 ja diorg ckp baby tercekikla, susah nak bernafasla..padahal yg I pakai tue maternity pants. Bukannya pakai pants biasa yg saiz pinggang 27cm tu!!! Pastu pakai pulak blouse @ dress preggy tue..dh nama pun preggy kan skrg nie, xkan nak pakai baju saiz xs kan, fikirla logik sikit diorg nie, xkanlah nak selak kot tunjuk..kak, nie seluar maternity pantsla kak.. 

mcm nie seluarnya...kemas, besar..xketat pun..


Lagi satu I keje dgn unit teknikal, maksudnya pergerakan sentiasa ke sana sini...bukan duk atas kerusi wat report ja kejenya, kdg2 bermain dgn equipment, berselirat kabel sana sini, xke rimas jadinya nak wat keje dgn maxi yg kembang2 bagai tue..ok jujur ckp, memg xselesa kalo pakai maxi dtg ofis.


nak pakai maxi dress gini meh ofis pun pk byk kali,
kang org ckp terlebih elegent dan style pulak.


Kalo pakai maxi pun, I cuma pakai bila keluar g mana dkt luar, shopping ke, umah sedara mara ke..tp byk pakai ke shoppingla..sesuai dgn tmptnya. Kan skrg nie byk maxi dress yg moden2 tuk preggy mommykan..sesuaila kalo nk pakai g jenjalan, mcm cth maxi kat atas nie..kalo meh keje pakai ginie..nmpk elegent benar hehehehe...

Agaknya masa zaman diorg dulu, memg dh jd trend kot..kalo preggy je kena pakai maxi...bila perut dah besar je kena pakai maxi...aduhai..skrg nie zaman dh moden, xpakai maxi pun, masih boleh berfesyen..kalo tidak buat apala org buat maternity pants dan blouse tue. Xsemestinya bila preggy, cuma boleh pakai maxi jer..kdg2 I malas nak layan org kepoh ginie..senyum je...pas2 diam, malas nak ckp bagai..

Walau apa2 pun, pendapat I..berpakaian selagi mana menutup aurat dan mengikut kelesesaan bakal mummy dgn perut yg besar tue..boleh je nak pakai..kalo selesa nak berjubah pun boleh. Sesuai dgn persekitaran dan kerja yg kita nak buat. Wat masa nie, utk ofis attire I lbh prefer maternity pants..sng nak melangkah ke sana sini, nak melasak ke apa..senang nak gerak sana sini..isu kecik ginie pun boleh jd entry berjela2 tau..lama dah pendam sorg2 dlm hati huhuhu..

27 comments

January 15, 2013 at 9:41 AM

Hmmm..seronok dpt luahkan perasaan kan bakal mommy...:)..betul tuh pakai ikut selesa ms preggy nie..sy pun tak suka maxi..baju kurung selagi muat tak tersekat kat perut pakai lah janji kain leh masuk lagi..hehe..apapun asal ttup aurat sewajarnya...

January 15, 2013 at 9:51 AM

hehe.. pakai je apa pun, janji selesa.. tak payah dengar org kata apa.. :p

January 15, 2013 at 9:59 AM

sabar yea kak....

January 15, 2013 at 10:10 AM

pedulik apa org kata..janji kita selesa kan..i pon xbleh byg kalau diri sndiri pakai maxi tuh..mcm m.cik2 zaman awal 90an kot..uhuhu~

January 15, 2013 at 10:16 AM

pakai ikut keselesaan.. hehehe.. boleh jew pakai blouse with loose pant kann.. tak kisah apa org kata..

mama pun kerja bhgian teknikal.. ai know how we have to move.. so just take care tau.. :)

January 15, 2013 at 10:25 AM

setuju akk

January 15, 2013 at 10:38 AM

ikut keselesaan kita lah kan

January 15, 2013 at 10:42 AM

I dulu pakai je apa pun sis. perut tak brp besar sgt, so masih boleh sarung baju kurung riau tu...I sarung. cuma I akan pair kan dgn kain plain samada hitam or matching colours. skg pun baju2 mengandung dah cantik.
kalau org sebok ngata terlebih elegan lah, melawo sgt lah, tak sesuai utk gi keje lah... you ckp aje...janji pakai baju n selesa. lagipun yg mengandung tu kita kot. hak hak hak

January 15, 2013 at 11:05 AM

Setuju2. Soklan2 derang tu hanya sekadar nak menyibuk je. Baik takyah. Saya pun tak beli maxi pun. Saya hanya beli jubah je. Pakai jubah. Lagi afdhol rasanya sebab boleh terus pakai nanti wp dah tak mengandung. Baju kurung pun ada jugak saya pakai. Tapi asyik rotate baju yg sama je la. Sebab malas nak beli baju mengandung. Baju kurung pun byk yg tak muatnya tang kain. Baju muat je.

Nnt abaikan je la kata2 org Mrs Lurve. Org melayu ni mmg pelik skit perangainya. Suka komplen.

January 15, 2013 at 11:53 AM

klu dh byk baju n suo preggy tue..letgo lh kat dya je coming soon..hihihi
btul tue kak..yg penting kita ikhlas menutup aurat..bkn terlalu ikut fesyen..

January 15, 2013 at 12:13 PM

ala biar jer diorg nak ckp apa...cam i ni byk pakai seluar gak senang nak gerak dah la perut boyot nak pakai maxi yg sopan tu rasa cm susah lak...ikut keselesaan la...anak i da 2 pun tak der yg lemas pun pakai seluar...bukan nak ckp besar tp bab kata u maternity pant tu kan longgar...

January 15, 2013 at 12:31 PM

org dlu pakai kain btik tak heran kan..hihi.

January 15, 2013 at 12:49 PM

huhu..janji kita selesa..lynda dulu langsung tak pakai maxi..g ofis pakai maternity pants and blause..kdg2 malas tahap gaban..pakai tshirt yang besar..pernah teman ofis ckp..awat hang selekeh sgt nda?tapi ada aku kisah! :p

January 15, 2013 at 1:16 PM

sy pkai maxi klu nk jenjlan je.. diorg amik berat kot hihi.. tp klu slalu tanye mmg fedap la kan

January 15, 2013 at 2:43 PM

manusia ni memang mcam2 perangai kan, tak kawin tnya bila nak kawin, dah kawin tny bila nak mengandung, dah mengandung pun soalan tak habis lagi...sabor je lah kan...

January 15, 2013 at 3:12 PM

hahaha..abaikan aje segala pertanyaan mereka2 itu..takkan nak kena bermaxi all the times..sekarang di pasaran semakin banyak fesyen pakaian ibu2 mengandung.

Sabar dan pekakan telinga aje...yang penting kita tahu apa yang kita dan baby perlukan kan?

Take care!!

January 15, 2013 at 4:04 PM

mcm2 org mcm2 ragam..kita kena tlan jelakan..hihi...

January 15, 2013 at 4:20 PM

hmmm... kena ikut keselesaan azie laa kan...

asalkan.. pakaian tu longgar dan xketat di bahagian perut...

mungkin dorang ni dah set dalam minda.. asal pregnat je, wajib pakai maxi kot...huhuhu

January 16, 2013 at 9:52 AM

pakai ikut selesa ms preggy nie...biasalah.. mulut org susah nak tutup..

January 16, 2013 at 10:49 AM

Abaikan jer lah. Suka hati kita lah nak pakai apa kak. Akk masa pregnant tak pernah pakai maxi gi ofis sbb tak selesa. Pakai kat rumah jer. Lebih selesa pakai maternity pants.

January 16, 2013 at 11:09 AM

alhamdulillah..
yang penting ikut keselesaan azie..

maxi masa zaman mak2 saya dulu mmg ramai pakai.skrg dah beruba fesyen kan..yg penitng selesa utk kita kan ;d

January 16, 2013 at 11:22 AM

pakai je selagi boleh... sy xda nk pakai maxi pun... xsemestinya kan..

January 16, 2013 at 11:26 AM

:)org kot..dia slalu bt gitu nk jgk kita bt mcm tu...hihihi..takpela..yg penting keselesaan diri sendrik tu kan..moga baby gan akak sehat slalu yer :)

January 17, 2013 at 3:35 PM

dulu masa MV 8 bulan masih pakai baju kurung kalau jalan pun pakai skrit labuh jer..nak pakai maxi tue..huhu..nampak mcm mak cik2..huhu

January 18, 2013 at 12:22 PM

Wah btol2 lpaskn prasaan nih..ala dear org gini u senyum je...i mmg pki ikut sdap i je...pedulikn org nya keselesaan..jnji kita tau x bhayakn kita n bby kita...kan?

January 18, 2013 at 3:19 PM

TAK KESAHLAH PAKAI APAPUN KAN.. JADI SELESA DIGAYAKAN... MANA GAMBAR MAK YONG NAK JUGA TGK HIHIHIHIHI.. MESTI CUMELKAN..

January 21, 2013 at 2:55 PM

better pakai ikut keselesaan diri bukan ikut apa org kata kan

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©