Tuesday, January 22, 2013

Nurse pesan "Puan, tolong kawal makan sikit"

Masa  check up 28 minggu ri2, kan ke berat badan naik smpai 3kg, natijahnya kenala dtg check bp seminggu 3 kali. Ingatkan just check bp je, pas2 dh boleh balik..rupanya tidak.

Pegi lewat sikit ke klinik, dlm kul 12 thari mcm tue...wahhhh memg bestla time tu, sorg dua je org duk tunggu..xdela ramai mcm waktu pagi tue, smpai nak duduk pun kdg2 berebut dgn kaum2 bapa yg meneman isteri.

Kena pergi check urine dulu, then baru masuk bilik nurse check bp, nomral 110/80. Berat pulak 65.6kg. Ohh biar btl, cepatnya naik, Ari2 masa check up 17/1 baru 65kg..xsmpai seminggu dah naik 65.6kg!! Ingat dh boleh balik lps tue, sekali nurse ckp bila dh masuk 28w kalo kena check bp kena check jantung baby sekali. Owhh..mcm tue pulak, kesian pulak hubby kena tgu dlm kete.

Masuk bilik lain utk check jantung baby 141bpm, normal. Dah xramai org kan, siap boleh sembang2 dgn nurse lagi. Nurse tnya sal tick pergerakan baby tue..setakat nie nurse kata pergerakan baby cantik. Sekali nurse bersuara "Puan, kena kawal sikit nie pemakanan..takut berat berlebihan pulak nti" Dah bantai senyum dh dkt nurse tue..hehehehehe "alamak tahu nie, sy memg byk mkn skrg nie". Dah siap seme trus balik, next check bp besok 23/1..nasibla kena ulang alik. Nak wat mcm ne dh terlebih berat huhuhu..dlm 10min je, cepat pulak rasa kalo time thari nie.



Pas2 dlm kete duk ckp dkt hubby..

Me : abg, mcm ne nie nak kawal pemakanan, syg mana reti nak diet2 bagai nie
Hubby : Nape? Nurse ckp apa?
Me : Nurse ckp, kena kawal sikit pemakanan..takut berat berlebihan nti.
Hubby : senyum jer....
Me : Aiitt....senyum pulak..abg la nie, bila syg xmkn nasi je mlm..sibuk suh makan..siap merajuk pulak tue kalo syg xmkn mlm..
Hubby : Yer la, sian dkt baby kalo syg xmkn nasi nti...lapar baby nti


Smpai je ofis, akak dkt ofismate nie tnya mcm ne result, berat ok x? Bila I ckp naik 0.6kg within 4days akak nie pun senyum huhuhuhuhu naik blurrr kejap nape diorg nie suka senyum.

Skrg nie, nak minta panduan/nasihat pd kwn2 mcm mana nak kawal pemakanan time preggy nie. Seyesly ckp, I nie memg xpandai nak diet2..sbb sblm nie pun memg xde masalah dgn berat badan. Sblm preggy berat 53.5kg..normal, BMI pun normal. Sesuai dgn tinggi 163cm. Memg xpernah pun diet2 bagai nie, sbb badan I nie jenis yg susah naik..makanla byk mana pun. Tp bila dh preggy nie..alahai cepat pulak naik kg nya, tp masih ramai jgk yg ckp xnmpk gemuk..cuma berat jer berlebihan. Makan pun bukanla semuanya karbohidrat sj..ada jg makan buahan, roti @ biskut..kira pemakanan masih terkwal, cuma mungkin berselera sikit.




Contoh mcm nie..kalo pagi makan roti bakar pas2 bila masuk ofis dlm kul 900am mcm tue turun kantin mkn bihun / mee goreng. Pukul 1230pm lak turun kantin makan nasi pulak. Then kul 3pm mcm tue turun kantin lagi makan kuih muih pulak. Bila balik umah singgah beli kuih dulu...sblm mkn malam dah tentunya nasi. Bukanla selera yg pelik2, cuma rasa lapar nie xboleh nak tahan..kalo tahan jgk alamatnya memg boleh pitam,    bila amek makanan pun, xdela amek smpai berlebihan..rasanya masih terkawal..atau mungkin faktor kekerapan kot yg menyebabkan berat naik. Tp sbb dh laparkan mcm mana. Hubby pulak, kalo je I xmkn nasi time  mlm..mula la tarik muka..konon marah sbb kata beliau I xkesian pd baby biar baby lapar huhuhuhu mknla jugak semulut dua. Itu pun xbyk..cuma sesenduk je. Kalo lps balik keje tue xbeli kuih barula mkn lebih sikit waktu mlm. Buahan dan sayuran tue, memg amalkan tiap2 hari..

Mcm mana nak jg pemakanan time preggy nie? Selera mkn memg tgh bernafsu skrg. Ada ke apa2 nasihat dan panduan tuk bakal mummy nie..plz share with me..



28 comments

January 22, 2013 at 12:52 PM

oo dah 28 minggu ye.. Jaga kesihatan ye :)

January 22, 2013 at 12:53 PM

diet masa mengandung penting, kalau boleh bile diet tu maknanya kurangkan nasi... cubalah makan biskut, atau makan dlm kuaniti sikit tp berulangkali .....

January 22, 2013 at 1:04 PM

Alaaaa...akk tak tau nak bantu mcm mana sbb akak pon kuat mkn masa pregnant. Tapi berat last akk 62 kg☺☺. Sis, cuba baca nih:

http://pmr.penerangan.gov.my/index.php/maklumat-kenegaraan/5655-panduan-pemakanan-ibu-mengandung.html

http://www.babycenter.com.my/a1029322/diet-untuk-kehamilan-yang-sihat

Harap dpt membantu.

January 22, 2013 at 1:33 PM

saya x de ape nak share..sebab belum berpengalaman hhehe..nway,,semoga selamat melahirkan baby yang comel..=P

January 22, 2013 at 1:40 PM

sy dlu klu lpr suke mkn buah byk2 utk knyangkn perot hhihi tader la byk sngt naik brt.. bila dh hbs pntang brt sy blik ke bert asal sblum peknen

January 22, 2013 at 1:51 PM

hehe...sementara tgh berselera ni kena kawal mkn lak yer..husna lak yg xde selera nak mkn ni doc suruh makan je..

January 22, 2013 at 2:22 PM

cuba makan kerap tp sikit2.. lg ambik terlalu mknn yg berlemak.. hehehe

Anonymous
January 22, 2013 at 2:25 PM

hai..
nurul pun cm awk jugak...ms 3bln pertama berat naik biasa2...
lps je 3bln..kebutlan time raya..wah..berat sgt hebat..smpai kena check BP...sy beli je machine check BP tu..heheh..then nurse bising sbb bby sy besar...tiap kali jumpe nurse mesti stress n muntah2 2hari...tp berat naik ok..smpai la sy masuk 7bln...sy kena alahan smpi skng ni nk msk 9bln br ok..berat sy turun 1.5kg..heheh....
tp de yg ckp tu tanda2 nk bersalin..
sy pun mcm awk..tnye mr hubby cmne nk diet..tnye ibu semua..tp ibu ckp..just mkn kerap je..makan syur byk..nasi bole makan..tp kerap.. :)
kesimpulannya..sy xlalu makan..sbb wsau bby besar..sy minum susu HL je...awk mkn kerap tau... :)

nuru

January 22, 2013 at 2:31 PM

hihi.. normal kot klu preggy mkn byk.. nafsu mkn memuncak.. doakan za juga ye dpt merasa preggy.. :)

January 22, 2013 at 2:36 PM

alamk,yui takde nsht utk akk..huhu

January 22, 2013 at 2:45 PM

errr, cane nk jwb ek? mee dan roti pun berat kak. kalau ratah lauk je pun dikira diet. kerap takpe. sebb ikan ayam daging semua protein. tak berat macam nasi or mee. asalkan jgn masak lemak2 lah. goreng2 rebus camtu lah

January 22, 2013 at 3:10 PM

@Fiza Rahman tq kak..nti sy tgk link tue.

January 22, 2013 at 3:11 PM

@BERT harap2 dptla berat ideal semula sblm preggy nti

January 22, 2013 at 3:11 PM

@izfanora insyaAllah za..moga ada rezeki nti

January 22, 2013 at 3:12 PM

so lepas ni kene la jaga-jaga kan :)

January 22, 2013 at 3:19 PM

pemakanan seimbang itu yg tebaik.. moga semuanyer ok ye

January 22, 2013 at 3:41 PM

mkn tuk 2 orang..msti lah heavy...pe pn kawal sendiri ati tu kak..hihihi

January 22, 2013 at 3:53 PM

common advice by nurse..tkt berat lebih..huhu..bhye gak tu..huhu

January 22, 2013 at 3:58 PM

kalo dah berselera tu mmg susah nak control. Saya sebelum pregnant dulu mmmg sgt berselera utk makan. Pastu lagi satu problem sebab mmg kita akan cepat lapar. Saya kan... sampai kadang2 stress sebab buntu nak makan apa. Heheh. Bila lapar je saya risau sebab malas nak makan kerap sgt. Tak baik kan? Tapi malas2 pun kena makan le jugak. Saya takde tips pun nak share dgn awak. Tapi part kuih tu bleh skip kot. Pastu gantikan dgn makanan yang beri tenaga tapi kurang kalori. Macam kurma ke. Buah prune atau buahan.

January 22, 2013 at 5:47 PM

huhu..lya x reti nk bg pndapat.. sbb msa mgndung dulu kan lya koma.. tp lps sedar koma tu... punyalah pulun roti canai sampai skali mkn 5 biji..mdadak naik berat badan.. n asya pon lahir x cukup bulan... tp agak besar la 2.5 klo nk compare dgn usia kndungan..

bg lya pmakanan mmg kna jaga time preggy ni..sbb takut baby obesiti.

January 22, 2013 at 8:29 PM

Masa preggy,amik karbohidrat pd portion yg sikit...lbhkn pd sayur,buah n ikan...kalau nk diikutkn,roti biasa tu pn xleh mkn byk...bila berat naik byk,risau kna kencing manis je...bahaya pd baby...so,kna kontrol mkn n bukan xmkn lgsung tau...

January 22, 2013 at 10:21 PM

Mlm mkn buah,n oat or cereal.sy pn pnh kna tegur dgn nurse sbb tlbih naik 500gm.skrg sy ambil wkt bfast kul 10pg(lg awl lg bgus sbb kta leh kuarkan tenaga lpas mkn awl) dgn nasi n lbh kan lauk especially sayur.tgahari-ptg sy ambil kuih2/bskut2/roti bkr.mlm start kul 8 sy mkn buah oren,epal hijau/merah.susu jgn lupa.
Kita beza xjauh rasanya,sy da 30w.mkn kna pantau,utk baby juga

January 23, 2013 at 12:47 PM

makan kuantiti sikit2 jer..tapi kerapkan makan...

January 23, 2013 at 2:41 PM

nasihat...huhuhu...klu nasihat tak mgandung blhla kot bg..hahaha...mkn buah kot kak...tgk komen pon ckp byk suruh mkn byk kali tp ckit2x..klu ayut klu dh nme ye mkn takde sikit dh :D moga berjaya kawal mkn ye kak...

January 23, 2013 at 4:43 PM

saya xtau nasihat apa sbb dulu saya makan jer rasa nk makan apa....moga semuanya dipermudahkan yer...tc

January 30, 2013 at 12:30 AM

jap je 28 minggu ye...pyh sket nk control sbb selera time peknen nih susah nk jangka

February 1, 2013 at 9:08 AM

ada mkn vit b x? stop mkn vit tu, sbb vit tu tmbah selera mkn... dulu ms alisha, sy wat camtulah..hihii

February 19, 2013 at 1:52 PM

hihi.pulak.dah berselera sruh kurang.bila tak lalu disuruh..maacm2..

tak pa..ciksu ok je.nak tahu sapa bb kat header tu klik link

http://lobaksusue.blogspot.com/2013/01/selamat-hari-lahir-darwisya.html

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©