Wednesday, January 9, 2013

Sakitnya bila kena tarik mengkarung

Korg pernah kena nie! Sakitnya yg amat..

Sejak preggy nie, dh hampir 3/4 kali kena tarik mengkarung nie, xtaula kalo kt tmpt korg pgl apa pulak, ada yg pgl Simpul Biawak. Sakit sgt, yang pernah alami je tahu mcm mana sakitnya.

Last kena semalamla, tgh2  tdo ..tiba2 betis kanan nie kena tarik mengkarung..trus terkejut, meraung dan nangis bagai mlm2 tue...kejut hubby...sakittt sgt. Hubby urut2 kaki tue sekejap, baru ok.

Selalu kena time tdo mlm, jarang kena time dkt ofis ke...masa lepak2 dkt umah, selalu mesti time tdo yg kena nie, dan selalu betis kanan la yg kena tarik mengkarung nie.

Dulu masa sekolah, org kata kalo kena tarik mengkarung nie sbb kurangnya makan sayur...skrg bila dh preggy nie org kata kurang kalsium pulak dlm badan huhuhuhuh yg mana satu ntah. Sayur memg dh jadi rutin harian wajib mkn. Cuma susu tue la kdg2, tp betulke sbb kurg kalsium dlm badan boleh sbbkan tarik mengkarung nie?



Ada baca dkt blog nie kenapa wanita hamil pun boleh terkena tarik mengkarung, nie I copy paste :

"Bagaimanapun, kekejangan itu turut berlaku kepada wanita-wanita yang hamil apabila otot mengeras disertai rasa sakit pada bahagian yang diserang. Kebiasaannya ia akan berlaku pada trimester kedua iaitu tiga bulan ke atas. Keadaan ini berpunca apabila rahim semakin membesar.

Kaki yang penat membawa beban akan mudah menjadi lenguh dan menyebabkan kekejangan. Malah, tekanan rahim yang membesar pada saluran darah juga turut mengganggu perjalanan darah ke bahagian kaki.

Wanita yang hamil dinasihatkan tidak berdiri atau menyilang kaki dalam tempoh yang lama. "


Ada ke cara yg sesuai nak elakkan tarik mengkarung nie? Ada ke faktor kekurangan apa2 yg boleh sbbkan tarik mengkarung nie?

21 comments

January 9, 2013 at 9:56 AM

ye kurang kalsium.. kena minum susu.. sebab badan kita kena banyak kalsium untuk bagi pada baby.. bila baby amik kalsium kita, sebab tu boleh jadi tarik mengkarung tu.. huhu.. macam doktor dah.. tp mmg doktor yg bangitau ni ye.. hehe.. kena minum susu yang.. susu kotak dutch lady pun takpe kalau malas nak bancuh.. janji yg banyak kalsium.. take care ok..

January 9, 2013 at 10:09 AM

yunk, zana yg belumpernah mengandung ni pun selalu kena.. tp lepas amalkan supplement shaklee, Alhamdulillah dah x kena lagi.. mmg orang kata kurang kalsium sebab tu kena makan vitamin or minum susu..

feel free utk tanya zana ttg vitamin shaklee.. add FB Zana Adieyza or boleh sms/whatsapp Zana 013-6065246..

take care dear.. :)



_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

January 9, 2013 at 10:18 AM

xpenah lak kena cmtu..tapi nieyl kekadang aje kena kejang kaki time bgn dr tdo...itu klu tempat nieyl panggil ular-ular.. sakit smpai leh menangis...:(

January 9, 2013 at 10:22 AM

mmg time pegnen sll kena..sy sll kena bila masuk trimester 2-3. hubby jauh berjuta2 batu..so kalu kena mmg nangis sorang2 le urut2 minyak panas.

mmg kurang kalsium & garam sbb kebanyakan kalsium bbay dh amik.

jgn minum minuman bergas ya..sbb byk fosforus.

try mandi air suam selalu before tidur. minum byk air suam. sis bley gak try letak bantal bawah kaki (mean tinggikan kaki tu)

InsyaAllah berkesan. saya kalu terlupa mmg kena lah..tp kalu amalkan xde pulak kejang otot dtg.

January 9, 2013 at 10:23 AM

mmg sakitttt...

January 9, 2013 at 10:31 AM

Azie takleh stress atau penat sgt..sebelum tidur malam cuba amal rendam kaki dalam air suam..utk buat kaki relax sikit..harap membantu

January 9, 2013 at 10:38 AM

Dpt bayangkan sakitnya..selalu kena ms ana first dl..skrang nie nak masuk 4 bln lagi...kena tahan2 sabarlah yer ..huhuhu

January 9, 2013 at 10:40 AM

aah pnh jd jgk..pastu kna urut2 sikit br lga kan..

January 9, 2013 at 10:44 AM

Bila preggy ke mesti kena tarik mengkarungkan.Hari tu sampai bengkak betis Fahz.Then nurse sarankan bila kena je tarik mengkarung tu cepat2 bangun.Mintak la tolong sape2 kalau ada tarik kita.bila bangun tak kan jadi kejang tu.

January 9, 2013 at 10:54 AM

sakit mengkarung ni mcm tegang urat tu ker?? dulu selalu kena bile nak bgn tidur.. jadi akak selalu pakai stokin masa kat opis ataupun tidur.. okk sikit.. sbb tak tahulah punca sbnrnya kenapa.. tp maka kata biasalah kalau dah sarat mmg mcm tu air dlm badan dah bnyk, baby pun dah makin membesar...

January 9, 2013 at 10:59 AM

la sian nyer

January 9, 2013 at 11:04 AM

yui bru tau psl ni..

January 9, 2013 at 11:13 AM

Owh...so far akak tak pernah plak kena nih.

January 9, 2013 at 11:51 AM

masa peknen mmg byk kali kena

January 9, 2013 at 12:40 PM

MV...bnda ni agak common utk preggy moms :)
dulu..lg dekat nk brnak lg kerap kena :)

January 9, 2013 at 1:41 PM

mmg sgt sakit..sy prnh juga jadi..mjerit jerit jawabnya

January 9, 2013 at 1:56 PM

lame tak kena bnda ni...hrap jgn kena la...sakit kot..tak leh grak dh jd yer..huhuhu...tp tak pernah tahu plak apa sbb yer...

January 9, 2013 at 4:47 PM

memang sakit sampai menangis dibuatnya...akk mintak tolong hubby urutkan kalau terkena tak kiralah tengah malam ke pagi subuh.

January 10, 2013 at 11:32 AM

wani klu time sejuk2 selalu gak jd tarik mengkarung ni...sakit ooooo

January 10, 2013 at 4:48 PM

uhh~sakit..dah bnyk kali jd..tengah sedap2 tdo ttba rasa..menangis2 bila kena tarik mengkarung ni..hubby la tukang urut sampai ok blik..huu~kesian kita kan yang.. >.<'

January 18, 2013 at 6:08 PM

memg sakitkan kalo kena nih....Allah je yg tau mcm mane

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©