Friday, February 1, 2013

Check-up minggu ke-30



29 Jan 2012

Byk cite sal check up 30w nie, ada yg ok dan ada yg xok. Ringkasan je lah dkt sini. After berat naik 3kg [masa check up lepas], dan kena check bp selama 3 kali seminggu, masa kali ke-3 check bp tue, sekali bila check urine ada pulak 1+ dalam gula. Mula2 xfhm, tp bila nurse xplain..baru tahu rupanya 1+ tue maksudnya ada kandungan gula dalam darah. Tp xbyk..sikit ja…pun nurse tetap suh berhati2. Oleh sbb sblm nie, xde masalah pun sal gula dalam darah nie, sbb selalunya neg je. Dr Alya minta wat test urine sekali ag, kali nie detail ULFEME test kot. Dan bil check, keputusannya spt di bawah :



Leucocytes tue dpt 1+, bila doc xplain mcm xfhm pulak..katanya ada kuman pd air kencing dan ada kaitan dgn kuman pd sel darah putih, xfhmla doc xplain mcm mana? Dh blur dh masa tue. Kesimpulannya kena makan ubat lawas kencing dan antibiotic. Pelik pulak..xde masalah pun kalo buang air kencing, doc ada tnya ada rasa pedih atau tak, ada rasa panas atau x bila kencing tue..semenya xde masalah. Jadinya 5 Feb nie kena wat ag sekali detail ULFEME test utk make sure xde masalah. Pastue skrg xmkn pun ubat antibiotic dan lawas kencing tue, just bykkan minum air masak je, xpe ke kalo xmkn ubat tue seme?


30 Jan 2012

Kali nie baru apt utk check up perut. Berat turun dari 65.6kg à 65.2kg. BP pulak 110/80. Jantung baby 154bpm. Mula2 appt dgn pakar Dr Yus, semenya ok..Dr Yus pesan selepas bersalin nti, teruskan makan asid folic sehingga 3 bulan, lepastue bila plan nak preggy utk anak kedua amek jugak asid folic 3 bulan sblm preggy. Doc ckp berat baby skrg dh 1.6g. Normal doc ckp berat mcm tue, kepala baby masih dibawah, dan akan berpusing lagi. Uri dan air ketuban pun ok. Kali nie last appt dgn Dr Yus, pasnie dh xde dh..Dr Yus dh amek since early preggy lg and skrg dh 30w, doc ckp insyaallah xde masalah pd baby. So doc suuh cont dgn doc di bahagian ibu mengandung. Terima kasih byk2 doc, sbb doc terlalu baik.
Lepas tue, pegi pulak ke bahagian ibu mengandung. Nurse ada terangkan sal jaundice pd baby, dan kekerapan susu ibu utk hilangkan jaundice tue.  Carta gerakan baby pun nurse ckp ok, skrg nie baby mula gerak dari pukul 9:00am – 9:30am dan tamat 10 gerakan pd pukul 2:00pm-2:30pm.



Baby skrg memg aktif, adakalanya diam ja...adakalanya mcm bergusti dkt dalam nie..punyala aktif. Kalo panggil, dah pandai dh gerak2 dlm perut nie. Selera mkn dh berkurang sikit skrg, dah kurang mkn nasi waktu mlm sbb xde selera..lbh suka mkn roti atau buah je. Badan pun cepat sgt letih skrg nie, mood nak meh keje pun dh malas, baju pun byk dh xmuat..terpaksala beli 2 3 helai ag blouse preggy. 

p/s: nak cite sal barang2 baby pulak..skrg nie almost 70% dah siap. Nak update belum sempat lagi. Tp bila kira2 brg yg dh beli mcm xpercaya dah nak mencecah RM1k. Nti next entry cite sal brg2 baby pulak.

18 comments

February 1, 2013 at 10:05 AM

Akk masa pregnant anak 1st kena kencing kotor. Memang sakit. Org kata kena byk minum air barli. Semoga semuanya slamat yer sis. Tak sabar plak nak tgk baby kamu ☺☺

February 1, 2013 at 10:55 AM

byk gak chck upnya ea.

February 1, 2013 at 11:22 AM

ek kenapa berat turun ni?.. jaga kesihatan ye.. tak sabar nak tengok barang baby pulak.. cepat up entry :) hihihi

February 1, 2013 at 11:31 AM

lepas makan tgh hari baby tidur ye :)

February 1, 2013 at 12:47 PM

moga selamat semua ye kak Azie...nk tgk bju2x baby....... :D

February 1, 2013 at 1:01 PM

dah start catat pergerakan baby ye

February 1, 2013 at 1:38 PM

Hi awak. Camne nk kira baby kick cmtuh? kena buat list cmtuh ke? n kena start dari week baper? coz buku pink i takder table cmtuh. huhu

February 1, 2013 at 2:00 PM

biasalakan..klau time2 peknen tu mcm2 yg xkena ngan badan kita..tp takpe..inshaaAllah semuanya akan ok :)

February 1, 2013 at 10:31 PM

insyaallah tak ada pape...barang2 baby mahal skrg.

February 2, 2013 at 9:49 PM

as-salam//

yg ats tu tak paham.kalau bb gerakan paham sbb pernah tgk mmber buat :)

February 3, 2013 at 7:05 PM

barang2 baby skang mmg mahal kan?sy pun almost 70% dh complete..barang2 ibu je belum beli lg..:)

perut dh besar ni sy pun dh kurang selera makan.tp setiap bulan tk penah lg la turun beratnya..asyik naik je manjang.hehe

jg kesihatan ye n semoga dipermudahkan..

February 4, 2013 at 1:30 AM

kena jaga pemakanan..jgn bykmakan mde2 manis.. sy doakan mogamama+baby sihat2 aje

February 4, 2013 at 9:30 AM

Awak, pergerakan baby tu saya tak tanda pun. Cuma kita je sampai 10, pastu tak tulis. nanti nak gi check baru tanda sekaligus. Hehe.

Best kan beli barang2 baby. Kita beli baju utk org yang kita belum jumpa pun lagi. Cuma gunakan imaginasi je sesuai ke tidak. Semalam saya dah beli toiletries baby. Itu yang last la yang masih belum ada. Dengan 3 helai baju. So, semua barang yang nak dibeli dah complete. Alhamdulillah.

February 4, 2013 at 9:57 AM

@Rai
hai rai,
list nie ada dlm buku pink tue kan, nape rai punya xde pulak..rai punya buku pink klinik gov atau private? kalo kat sini start 28w mula kira carta gerak baby nie, kira bila baby gerak..tp bukanla dlm sequence saat..itu bukan, mcm dlm 5 minit sekali ke..itu baru kira.

February 4, 2013 at 9:59 AM

@LydSunshine wahh dh complete ehh, seronoknya..takut lupa nti awak tu yg tanda jgk tue..

February 4, 2013 at 11:13 AM

moga semuanya akan dipermudahkan ye azie...

February 5, 2013 at 11:21 PM

seronoknya kandungan dah besar dah.. baby pon aktif gerak.. tak sabar nak rasainya..

February 7, 2013 at 12:44 PM

moga semuanya dipermudahkan yer azie..In Shaa Allah

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©