Wednesday, February 27, 2013

Check up minggu ke-34

Hari nie ada check up dkt kk, mujur xramai org. Smpai je terus g wat urine test. Riso sikit mulanya takut urine ada kuman @ glucose. Tp alhamdulillah....dua2nya negatif. Lega...

Timbang berat naik dr last check up 67.5kg --> 68.3kg, rasanya boleh cecah 70kg x, riso pulak rasa. Tp nurse xde ckp apa pulak. Mengikut pembacaan katanya berat normal masa preggy kenaikan antara 12kg-20kg, betulkah? Bp 120/80. Jantung baby pulak 132bpm. Berat baby masih belum tau bape kg, sbb xde scan pun dgn doc td.

Nurse tegur sal kaki bengkak nie, memg dh nmpk jelas skrg. Dah xleh wat mcm ne dh, memg xnak susut pun. Kalo dulu masa tdo memg tinggikan sikit kaki lapik bantal, bangun pg besok surut..tp skrg nie, wpun wat perkara yg sama..tetap xnak surut. Tambah pulak kalo byk berjalan..lagila bengkak sakan. Tiap malam minta hubby urutkan. Kalo balik umah mak la best, minta tlg anak2 sedara urutkan..semenya rajin2 belaka tlg urutkan. Tp urutan budak2..biasala nak rasa apa sgt. Diorg kata kaki makcik nie, macam kaki teddy bear :lol:

Lps tue ada minta dkt nurse, ubat gatal..bukan apa dkt kaki nie mcm kulit kering mcm tue. Bila time ok, xrasa apa..tp bila time gatal..garu xingat apa dah. Memg ramai yg ckp, nie seme pembawakan jer, nti bila bersalin hilang la tue seme, tp masa bgtau dkt nurse td, nurse kata ada ubatnya..so minta jerlah. Bila borak2 dgn kak ipar, dia ckp dulu dia kena dkt bahagian leher..mcm ruam halus mcm tue..tp bila bersalin, hilang seme. Kejap je kali nie check up..30min mcm tue dh boleh balik ofis.


 Your baby now weighs more than 2.2kg and is 45cm from top to toe. She's filling out and getting rounder – she’ll need her fat layers later to regulate her body temperature once she's born. If you don't already talk to your baby, this is a good time to start – at 35 weeks her hearing is fully developed. Don't feel ridiculous if you're already chatting in baby talk. Some evidence shows that newborns pay closer attention to high-pitched tones. 



Baby skrg nie, alhamdulillah..kepala masih kekal di bawah. Tp keaktifan menendang tue, kdg2 rasa mcm geram je..sbb terkejut hehehehe..kdg2 diam je smpai kena usik2 sikit...tp kdg2 punyala aktif smpai senak perut dibuatnya. Dah pandai main nyorok2 dgn baba dia..bila mama pgl kemain ligat menendang..bila baba pgl, baba usap perut..diam je..duk baik jer..tp bila baba angkat tgn jer..wahhhh kemain menendangnya. Itu yg baba ckp...owhhh baby nak main nyorok2 dgn baba ehh..

Smlm smpt  pegi shopping brg baby lagi dkt Jusco, owhh ada baby fair till 3rd Mac di seme Jusco seluruh Malaysia. So, cptla pergi serbu...dkt bahagian sale tue, memg byk yg murah. Kitorg xdela beli apa sgt, cuma nak lengkapkan apa yg belum ckup je. Brg2 baby pun belum ada entry khas lagikan di blog nie, bilanya nak wat entry ntah. Tiga brg utama yg belum beli ag tilam baby, pampers dan botol susu. Yang lain rasanya almost complete kot.

Pilihan botol susu : NUK, Mam, TT
Pilihan pampers : Huggies, Drypers , PetPet

Sbb xbeli lgi, xtau yg mana satu yg sesuai dgn baby, xkan nak beli seme pilihan tu. Pampers tue org kata, jgn beli mahal2 ag sbb baby masih kecik, syg je guna sikit dh buang..kan baby poopoo cuma skit je. So, kesimpulannya..xtau nak beli yg mana satu. Org dulu senang je xyah pk..pakai lampin je. Jimat pulak tue hihihihi..

23 comments

February 27, 2013 at 10:22 AM

Berat azie makin naik normal gak tu.Yang Fahz nie berat makin lama makin turun,HB pun makin lama makin turun.Last check HB aritu turun 10.2 kalau turun lagi nampaknya ke hospital la jawapannya.semoga baby azie sihat,sempurna n jadi anak yg soleh..Amin..

February 27, 2013 at 10:23 AM

Yg kaki bengkak tuh kan..kalo dok kat opis tuh takleh ker kaki letak ats kerusi depan meja.bg releks sikit..akak yg baru msk 6 bulan pun biasanya bila duduk letak kaki kat atas..kalo jln2 kuat mmg cepat bengkak..biasanya dah nak masuk 9 bulan tak dpt nolong dah..kaki mmg akan bengkak fr experience...

February 27, 2013 at 10:24 AM

oh, skrg ada baby fair kat sume jusco yer..xtau la plak..hehe...boleh serbu jusco la mcmni wiken ni...lagi2 baru dpt gaji ni..leh beli brg sket2 kan...

February 27, 2013 at 10:28 AM

alhamdulillah, semua okay,,harap2 baby lahir dengan sihat cukup masa nya nanti.

February 27, 2013 at 10:30 AM

best nyer!!

February 27, 2013 at 10:38 AM

Kejap jer kan. Take care yer sis. Klo kaki bengkak tu, nnt nak tido letak bantal bawah kaki.

Botol susu, suma brand tu ok. Tapi akk pakai TT sbb puting dia mcm kita nyer breast ☺☺

Pampers plak akk pakai drypers. Betul tu, jgn beli mahal2 sbb dia kerap kencing & berak.

February 27, 2013 at 10:39 AM

nanti beli ya kak..

February 27, 2013 at 10:42 AM

kwn2 sni pon ckp. bli jenama paling murh skli klo baby neborn. sbb mmg kn kerap tuko. sbb sllu poo poo

February 27, 2013 at 10:43 AM

alhamdulillah....akak sehat.baby pon ok. :) men sorok2x ea...mesti best kan rasa baby tendang2x...mcm tak caye jer ad baby tgh membesar dlm peot...so sweetttt ^^ tak sabar tetibe :p akak ayut dr kecik smpi besar guna petpet jer...huhu

February 27, 2013 at 11:06 AM

mama ada beli NUK untuk ranea sebab dia kan masa kecik2 dulu taknak botol langsung.. last2 tak pakai pun.. :)

mesti tengah eksaited beli barang baby kan.. hehe.. semoga semuanya dipermudahkan Allah.. amin

February 27, 2013 at 11:59 AM

he he he baca N3 ni rasa cam nk berbaby lagilah pulak..

February 27, 2013 at 12:01 PM

MQ pakai NUK since Mya baby lagi.. Memang tahan la botol tu... Satu lagi sebab anak MQ nak kena pakai puting kuning tu..

February 27, 2013 at 2:08 PM

alahan gatal2 tu sy tak pernah plak kena,tp masa mula2 dulu ada gak gatal2 kaki nie..

sy pun blom beli pampers n botol susu..aiman dulu guna drypers.rasanya macam nak beli drypers je tp ramai kata petpet pun ok..

February 27, 2013 at 2:27 PM

semoga semuanya dipermudahkan ya kak ;)

February 27, 2013 at 2:37 PM

Semoga selamat semuanya azie...amin :)

February 27, 2013 at 2:59 PM

seronoknya nak dpt baby.. huhu.. rindu bauan baby..:)

February 27, 2013 at 3:05 PM

dah tak lama lg lah yer.. nak bersalin... kenapa gatal² pulak.. kulit merekah ke...

February 27, 2013 at 3:06 PM

@ummuaidan dh cuba letak, tp xselesa hhuhuhuhu

February 27, 2013 at 5:36 PM

Serius kat semua jusco? Bleh la pegi ioi. Saya masih belum beli minyak bayi. *cari alasan je kan. Hheehhe.

February 27, 2013 at 7:04 PM

Wahhh cpat masa berlalu kan?yeapp pampers beli yg murah2 je dulu..kkadang x dan bby shin2 dah ken salin sebab asyik berak je...

Dear ingat tak pasal botol tuh..u decide dulu..then bgtau ye..i dah niat..hihihi

February 27, 2013 at 8:03 PM

Drypers ok... tapi kalau ada extra money boleh la beli cloth diapers.. Jimat banyak tau!

February 28, 2013 at 9:39 AM

awal gak azi dah nak beli botl susu yer.. time bpantang, bg direct dulu pun ok.. :-) eh, tp kalau beli siap2 pun ok gak.. bknnya nak basi kan.. hihii

February 28, 2013 at 9:52 AM

kalau ingat bab sopink brg baby mmg best..rasa geram jer nengok brg2 baby ni....

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©