Thursday, February 28, 2013

Elakkan baby dari kuning...mcm-mcm orang pesan



Kuning atau jaundice biasanya akan ada pd baby yg baru lahir..samada byk atau sikit bergantung pd antibodi baby tersebut. Mengikut dr apa yg dibaca, jika ibu berdarah O, kemungkinan utk baby lahir terkena kuning amatlah mudah, selain tue jika darah ibu dan bapa xserasi.

Makanya ramailah yg berpesan itu dan ini, untuk elakkan baby kuning masa lahir nti.

1. Kerap makan buah anggur hitam
2. Jgn makan buahan yg bewarna kuning spt betik, limau, mangga
3. Jgn beli brg2 baby yg bewarna kuning # mcm xmasuk akal pulak kan 
4. Bila baby lahir, cepat2 bagi baby minum satu sudu air gula
5. Amalkan minum susu kambing masa mengandung # memg amalkan minum Hi-Goat, susu nie jer yg boleh diterima tekak

Setakat nie, inilah org sekeliling pesan masa mengandung ikut amalan mcm dkt atas nie, xtau berkesan atau x..buah anggur tue memg xbape suka tp betik pulak peberet, mcm ne??

Kalo brg baby warna kuning pun boleh effect pd baby ke? mcm susah je nak percaya pesanan nie huhuhuhuhu.. Bagi baby minum satu sudu air gula...niatnya di hati bila baby lahir nti, trus nak bagi sesudu air zamzam...dan disusuli dgn susu ibu..sbb ustaz pernah pesan, kebanyakan dari kita, bg air zamzam dan kurma pd baby, mesti masa belah mulut @ tahnik di hari ke-7..ustaz pesan, yg betulnya bagi masa baby tue lahir..hari pertama tue lagi, sblm baby minum apa2..itu yg plg bagus. Baby masih bersih dan suci masa nie, sbb tue air zamzam bg seawal baby lahir..sikit ckup ustaz pesan..sesudu pun dh memadai...itu yg plg bagus. Ustaz kata bila hari ke-7 org wat tue, nak ikut adat je...tp yg seeloknya hari pertama baby tue lahir sblm minum apa2. Seyesly..baru tahu nie seme..tima kasih pd ustaz sbb beri penerangan masa kuliah aritu.

Susu Hi-Goat nie, memg jd amalan..sbb ramai yg suggest since I xboleh minum susu tepung yg lain..asyik nak muntah jer..trus beli hi-goat..lagipun susu nie free sugar..ramai kwn2 yg minum susu nie, ckp anak diorg xkena kuning dan kulit baby masa lahir bersih..tp apa2 pun itu seme dgn izin Allah..kita cuma berusaha.

18 comments

February 28, 2013 at 11:11 AM

baru tenkiu azie share ye..mmg selalu org buat hari ke tujuh kn..

akak ipar baru ni bersalin bb tak kena kuning.dia kata minum air kundur

February 28, 2013 at 11:12 AM

Alhamdulillah dapat saya berikan air zam zam pada anak saya pada hari pertama. Air susu badan memang takde pulak. Jenuhhhhhh nak mengeluarkan. Hari ketiga baru ada...

Tapi time tu air zam zam dan buah tamar diberikan...

Untuk sakit kuning tu. Pada pengalaman kawan, masa mengandung elakkan makan-makanan segera, berlemak, berminyak. Kiranya makan makanan healthy food yang baik untuk kesihatan, home cooked meal. insyaAllah 90% takkan ada jaundice anak tu.

Bagi yang suka makan fast food tu CONFIRMED akan dapat penyakit kuning..macam anak saya! ehehehh

February 28, 2013 at 11:21 AM

eloklah buat yang sunah, yang bagi air gula tu entah..tak pernah dengar pulak.

February 28, 2013 at 11:28 AM

dulu pun anak MQ premured, lame jugak kuning nak hilang.. Macam2 usaha MQ bt.. Risau no 2 ni jadi balik.. Doa2 semuanya selamat la..

February 28, 2013 at 11:33 AM

mmg banyak pantangnya kan.. saya pulak org bg tahu minum air kundur.. nak dijadikan cerita.. x pernah minum air ni.. x pernah jumpa pun buahnya.. sekali nak bersalin tu.. saya singgah petronas.. nak amik air kotak teh hijau.. tersilap air kundur.. dah minum baru pasan hahaha.. belasah jerlah... rasanya x sedapp...

February 28, 2013 at 11:42 AM

teringat mase baby saya kena kuning haritu,
sampai masuk wad..fobia rasa smpai skrg...sy n husband darah O..

Ikut pengalaman sy la kan,
tak kisah kalo kita nak try apa2 petua pun,
tp, utamakan susu Ibu, kerap susukan baby, bila baby berak n buang air besar, kuning cepat turun..Melalui najis kuning akan cepat hilang..

February 28, 2013 at 11:55 AM

Breastfeeding is the best utuk elak kuning. Alhamdulillah...anak2 akk tak kena kuning.

February 28, 2013 at 1:37 PM

yg penting kena bagi susu ibu

February 28, 2013 at 3:09 PM

qalief dulu kena kuning tp xtinggi sgt....org kata lepas bersalin terus menyusu baby banyak utk elak kuning

February 28, 2013 at 3:23 PM

bgus info ni..

February 28, 2013 at 3:27 PM

itulah semuanya tak tertelan bila dh 7bulan macam2 kena ambik..

org kata minum susu kambing fresh..tp mana nak dpt?ssh kot..

mak bidan kata makan sengkuang utk elak baby kena kuning,opismate plak kata sengkuang cina yg kecik tu.entah mana satu,jnji sengkuang sudah...:)

February 28, 2013 at 3:37 PM

susu kambing masa pregnant minum boleh.. tapi kalau dah bersalin minum haaa lagi tinggi kuning anak nanti tau!

February 28, 2013 at 4:08 PM

oo..yg ustaz pesan tu pon bru tahu..bgus2x....kongsi maklumat :) pernah dgr gak...klu nk dkat2x lahir tu minum air kelapa nk elak juandice...

February 28, 2013 at 4:15 PM

ishh..mn la nk bli hi goat ni

March 1, 2013 at 2:45 AM

thanks share.. sy pun baru tau psl yg ustaz tu gtau

March 1, 2013 at 9:14 AM

orang ckp bb yg br jer lahir dberi sdikit bende yg manis2... supaya apa yg dia ckp nnt bende yg baik2...jd kalu dberi rasakn sdikit buah kurma tu mmg logik lah...spt tahmik jg...

March 3, 2013 at 1:13 PM

anak2 akak mmg cpt kena kuning sbb darah diorg ikut akak 0+ jd buat apapun x jln..
pasal air zamzam tu mmg lps lahir je akak trs bg

March 5, 2013 at 7:53 AM

anak2 akak dua2 kena jaundice...yg paling penting bykkn breastfeeding ..that helps the most :)

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©