Monday, February 4, 2013

Mencari nama untuk baby...susah jugak ye

Hai,
Assalammualaikum....

Pagi nie memg terasa monday bluesnya, rasa mcm letih sgt...susah btl nak dtp tdo yg lena skrg, boleh katakan hampir tiap malam terjaga antara 4-5 kali sbb nak buang air kecil. Susahnya nak tdo skrg nie, pusing kiri baby kick, pusing kanan baby kick...kalo tdo terlentang..sakit pulak tulang pinggul, apit bantal dkt pinggang xselesa pulak nak tdo..jeles je tgk hubby tdo..

Percaya x, ada satu malam tue sakit kepala..xboleh nak tdo..stressnya rasa bila nak pejam mata dgr hubby berdengkur, pas2 kejutla hubby pesan tdo elok2 jgn dengkur..tp org bila dh letih..mananya nak ingat tue seme, pas2 bangun keesokan paginya..siap pegi menangis dkt hubby, bukan sbb sakit kepala..tp sbb xleh tdo dgr hubby punya dengkur tue. Masa tue perasan muka hubby yg serba salah, sejak dari tue..ntah mcm mana, dh kurang ag bunyi dengkurnya hehehehe..

Skrg nie dh mula terasa sakit tulang blkg, kalo duduk lama2..kalo masuk toilet samada duk tandas cangkung @ tandas duduk.dh mula terasa sengal dkt tulang belakang. Rasa mcm ngilu2 mcm ne ntah,susah nak kabar. Tdo pun xbape cukup skrg, itu yg bila masuk ofis, jd ngantuk sgt. Patutla ibu yg mengandung nie, byk pahalanya...byk kelebihannya, sbb nak menanggung susah payah selama 9bulan membawa kandungan tue bukan perkara yg mudah. Macam2 kerenah yg terpaksa hadapi.




Tgh nak mencari nama utk baby...xdak lagi nie nama yg sesuai utk baby. Nama utk baby girl dan baby boy..sbg persiapan..bukan sbb twins ok. Xde idea betul nak letak nama apa. Gugel dkt internet, cari nama itu ini, cari gabungan nama..susah jgk..sbb bila gabungan nama nie, maknanya akan berubah. Byk gabungan nama yg I perhatikan makna tidak bercantum..cthnya mcm nie :

Ashraf Aryan : 
Aryan : kekuatan penuh 
Ashraf : lebih luhur


Nuha Atikah :
Nuha : Bijak
Atikah : Pemurah, berani, bersih, suci

Makna masih satu2 mcm nie, xde makna utk dua gabungan nie, bukannya boleh pandai2 gabung sendiri, kang jd pulak maksud lain. Kdg2 rasa mcm ehh patutla kwn2 dulu susah benar nak cari nama utk anak diorg, skrg bila jd pd diri sendiri baru tahu..padahal byk je buku yg dijual berkaitan nama2 anak nie, ingat lg sorg kawan tue..pilih gabungan nama..smpai minta tlg sorg ustaz yg ada di Mekah utk tafsir maksud nama anak yg dia pilih tue. Memg betul, menurut ustaz tue, bila dh gabung memberi maksud yg lain...terus ustaz tue cadang letak nama lain..haaaaa....kan...nmpk simple je main pilih2 tp susah jgk rupanya kerana nama itu adalah doa.

Ingat nak minta tlg ustaz dkt sini, beri maksud pd nama yg kitorg pilih nti..tp since skrg xtau nak letak nama anak nie apa...memg btl2 xde idea. Kdg2 tgk nama anak2 org lain..ehh sedapnya nama anak diorg, kat mana diorg cari hehehehe..mcm mana pulak dpt gabungan nama dan memberi maksud yg baik.

Tp walau apa pun, memberi nama pada anak, adalah kewajipan BAPA..bukan ibu, nenek atau datuk. Tapi seeloknya jika dapat capai kata sepakat itu yg lebih bagus, dan jika masih ada perselisihan antara ibu dan bapa..maka pilihan bapa adalah yang lebih berhak.


25 comments

February 4, 2013 at 12:17 PM

sabo la yang... bab tido tu memang dah penah rasa.. sakit ati tgk hasben tido lena.. kita ni tak puas tdo.. tp siang hari ngantuk pulak tido dalam surau.. hehe.. bab nama tu sediakan la yang baik dan mudah disebut.. makna yang baik.. tapi percayalah nama baby ni memang dah Allah tentukan dari dia dalam perut lagi.. :)

February 4, 2013 at 12:20 PM

biasa la da masuk 3mester skang kan? bykkan berdoa supaya yg ni selamat yerk...:)

February 4, 2013 at 12:39 PM

ibu mengandung banyak pahala kan, kelebihan orang perempuan ni.

February 4, 2013 at 12:42 PM

salam..lama tak singah sini..sihat..dah tak lama lagi tu..anak-anak kak ita semua hubby yg bagi..tapi bincang juga..tapi biasa dia yg cari..dan kak ita ok aje..tak cerewet lah..janji ada makna yg ok..alhamdulilah...

February 4, 2013 at 1:08 PM

wahhh susah jgk eh nk cr nma..hihi.. oga jmpa nma yg sesuai nti dear ;)

February 4, 2013 at 2:08 PM

mesti excited nk pilih nama kan :)) sy yg belum ada pape ni pun excited jgk..hehehe..btl tu,tgjwb bapa bagi nama dekat anak..plus ibu pun sama-sama bg pendapat :))

February 4, 2013 at 2:11 PM

mmg pening bab cri nma ank ni..saat tu mila dh lalui..hehe

February 4, 2013 at 4:31 PM

Betul awak.. skrg ni dah mula tak lena tidur. Saya baru je start 2 hari lepas. Sebelum ni tidur lena je. Skrg dah tak senang duduk, mengiring tak kena, terlentang pun tak kena. Saya pakai 3 bantal utk support kepala/badan. Dua bantal kat kiri kanan, sepit rapat2 dgn badan, pastu satu bantal kat bawah peha. Then beli maternity support lagi. Part yang bangun nak buang air tu pun.

*hehe.. sian kat hubby kan? Kita selalu buat dia rasa bersalah. Kekeke.

February 4, 2013 at 4:35 PM

memg pening nak cri nama anak nih....

kalo dh sarat seeloknye nak membuang gune toilet duduk lebih selesa...

February 4, 2013 at 4:40 PM

bagi nama yng baik2 untuk anak2 ye !

February 4, 2013 at 4:40 PM

DAH TAHU JANTINA BELUM NI?? BIASALAH CR NAMA ANAK NI MMG PENING SIKIT... KDG2.. DAH CR.. TP BILE LAHIR NAMA LAIN YG DIBAGI HIHIHIHIHI

February 4, 2013 at 5:09 PM

eemm..da sarat sgt 2..biasa la...bila perut da semakin membeso, mmg lg xleh tdo lena...xpe, sbr ye...

emm...aryan..ok jugak nme 2..sme dgn nme anak akk yg sulong....heee

February 4, 2013 at 9:43 PM

Sob..sob...time2 sarat tunmmg susah sgt nk tido...:(...dulu sybrajin search for nama babies kt internet :)

February 5, 2013 at 8:49 AM

cri nama biar mksdnya yg baik kan kak..

February 5, 2013 at 9:02 AM

in shaa ALLAh semoga dipermudahkan..

betul tu, hak memilih nama anak ditangan suami.

kalau dapat kata sepakat lagi baguih kn..


a`aa..nyorok tu sarapan la..hihi

February 5, 2013 at 9:49 AM

sabo yer tak lama lg baby dh keluaq hilang semua sakit2 tu.hehe..

mmg ssh nak cari nama anak.sy pun tak cari lg..entah dh kluaq nti baru cari nama kot..:)

February 5, 2013 at 11:30 AM

Dugaan ibu mengandung. Lagi dekat nak bersalin, lagi hebat lah dugaannya. Especially tak selesa nak tido & selalu buang air kecik ☺☺

Pilih nama yg sedap maksudnya dan klo boleh jgnlah nama panjag sgt. Selamat memilih nama yer sis ☺☺

February 5, 2013 at 11:31 AM

pilihan bapa yg berhak...bru tahu yg ni..ingt blh je bincang2x.. :)

February 5, 2013 at 1:41 PM

better tnya pd sapa2 yg tau bahasa arab...coz bila nama dimelayukn maksud akan jd lain...nama n panggilan yang baik utk anak mmg tanggung jawab mak ayah...=)

February 5, 2013 at 2:37 PM

yg penting.. nama anak biar ada makna yg baik
kan..kan...

February 5, 2013 at 2:39 PM

alalala..
tgh sarat rupanya..
kak dayah doakan semuanya selamat..
aamiin.

bab payah nak tido tu , dulu k.dyh pnh tanya dekat makcik misi dengan doktor , depa kata itu terjadi sbb naluri ibu kuat sayang anak. resah nak tidur lena sbb takut apa apa berlaku kat anak dalam kandungan.

sejak diberitahu begitu..tetiba kak dyh rasa lega...dan tak kisah kalau tak dpt tidur malam lena lena lagi sbb rasa betul jugak..kita nih tak perasan cemana perasaan kita *first time la katakan..

:)

take care sis..

February 5, 2013 at 11:19 PM

dah sarat trimester ketiga kan kak.. dah macam trimester 1 balik.. sakit sana sini.. hai macamner la jijah nanti..huhuhu

wah bestnya dah ada nama baby.. hee jijah dah siap dah list nama anak dari zaman bercinta lagi..advance.. zaman cinta2..dah sibuk kawen dah..hee

February 6, 2013 at 1:30 PM

mmg susah cari nama utk anak2

February 7, 2013 at 12:44 PM

cari nama yg elok maksudnyer yer :-)

February 22, 2013 at 8:43 AM

amar asyraf pon ok ;)

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©