Wednesday, February 6, 2013

Minyak selusuh dah siap

Aritu sblm pegi umrah, mak ada sediakan minyak selusuh nie, minyak nie memg mak wat sendiri, tp bacaan2 yg perlu dibaca tue, mak minta sorg mak bidan yg tlg buat. Kalo tgk gmbr dkt bawah nie, nmpk mcm besarkan, hakikatnya...sikit je pun..bekas nie pun comel je. Nak dpt minyak byk nie, mak guna 3 biji kelapa.  Mcm xberbaloi je tgk..sikit betul. Tp mak ckap cukupla smpai bersalin nti. 



Baunya..memg wangi sgt. Tnya jgk mak mcm mana nak makan, mak sediakan minyak nie since kandungan 28w ritue, tp xmkn lg smpai skrg huhuhu.. Mak ckp utk kandungan 7bulan nie, just amek satu sudu kecil minyak nie, dan gaulkan dalam nasi yg nak makan tue tiap2 ari. Sikit sj, sbb baru 7 bulan. Pastue bila dh masuk 9 bulan nti, baru minum satu sudu kecil tiap2 ari. Boleh ke nak minum nie, sbb baunya semerbak wangi.

Mak jgk ada sediakan air selusuh satu botol, itu pun suh mak bidan tue yg watkan, air selusuh tue bolehla minum sbb xde rasa dan bau apa2..tp minum pun sikit je pun sbb baru nak masuk 8 bulan kan.

Mak ckp, kita cuma berikhtiar utk permudahkan segalanya...yang menentukan Allah swt, semoga dgn usaha nie, segalanya akan dipermudahkan...insyaAllah..

33 comments

February 6, 2013 at 10:54 AM

mama dulu masa reza nak masuk labour room baru minum ckit.. awal2 tanak sapu.. hehe.. semoga dipermudahkan.. amin.. :)

February 6, 2013 at 10:57 AM

Insya Allah selamat..kita ikhtiar apa yang boleh..selebihnya Tawakal k..

February 6, 2013 at 11:13 AM

Insyaallah semoga dipermudahkan

February 6, 2013 at 11:17 AM

wah...minyak nie tujuan untuk mudah bersalin kan....saya tak merasa coZ operate

February 6, 2013 at 12:02 PM

org tua2 dulu byk petua kan..

February 6, 2013 at 12:06 PM

kak ita tak pernah buat air selusuh ne...semoga senang bersalin..kak ita bersalin cepat tapi pelbagai dugaan..mungkin kak ita mengandung senang tak ada alahan dan mabuk...masa bersalin tu macam-macam lah..boleh ke nak makan minyak mcm tu...

February 6, 2013 at 12:37 PM

betul tu.. In Shaa Allah dipermudahkan ye

February 6, 2013 at 1:11 PM

mila xda buat pun myk selusuh ni..just mnum air smbhyang hjat dan air zam2 je :-)

February 6, 2013 at 1:25 PM

MV dulu buat minyak selusuh sendiri..

February 6, 2013 at 1:31 PM

myk selusuh ni kalau nk bawak gi hospital kena sorok2 skit tau...nurse2 memang xbg minum air selusuh ni...kalau diorg nmpak mmg siap la...so, kalau nk minum, minum senyap2 yek...

sy dlu minum air zamzam pun diorg ingat air selusuh..nasib diorg bg minum sbb air zamzam...

February 6, 2013 at 1:36 PM

aduhh akak lak debar nie
ekekke .. semoga semua dipermudahkan dik !
akak dulu minum minyak selusuh nie ngan minyak gamat ! huhuhu nangisss !

February 6, 2013 at 2:53 PM

Ooo..ni minyak selusuh yang betul2 tradisional. Skrg ni ada jugak org yang guna minyak zaitun sbg minyak selusuh. Saya plak minum virgin coconut oil. [pdhal tak konsisten pun].

February 6, 2013 at 3:00 PM

akk ,dya x pena degar psl de minyak selusuh nih..cm ne eh nak wat..bole sharing tak?

February 6, 2013 at 3:00 PM

akk ,dya x pena degar psl de minyak selusuh nih..cm ne eh nak wat..bole sharing tak?

February 6, 2013 at 6:49 PM

InsyaAllah kak.. moga di permudahkan bersalin nanti :)

February 6, 2013 at 7:55 PM

erkk..camner nak telan minyak tu..
lya doakan moga dpt deliver dgn mudah.. byk2 erdoa pada Nya.. moga dipermudahkan,,

February 6, 2013 at 10:31 PM

Wah bertuahnya mak biat sndr...i just mintak abg ipar bacakan ayat2 kat air zam zam...hmmm kita just ikhtiarkan?slebihnya doa banyak2....insyaallah

February 7, 2013 at 8:37 AM

walau yui tak tau apa fungsinya, pati utk kebaikan semua ni..

February 7, 2013 at 9:00 AM

boleh ke masuk tekak mintak ni kalau mkn dengan nasik?hehe

betul la kita cuma ikhtiar,yg lain semua Allah tentukan..

February 7, 2013 at 12:41 PM

Masa 7 bln ri tu mil ada suh bidan bt air selusuh.tp smp skrg my x minum g.takut la..bl google ada yg ckp minum air tu lg ssh bsalin.x pyh minum pun x pe.mcm2 la..tu yg seran je.nk minom ke x..nk ke x...

February 7, 2013 at 12:42 PM

saya dulu mak buat juga minyak selusuh tp untuk sapu diperut jer hari2 xmakan la pulak...In Shaa Allah moga dipermudahkan semuanya yer

February 7, 2013 at 1:15 PM

as-salam.
alhamdulillah.semoga berjalan lancar segalanya..

February 7, 2013 at 3:41 PM

tak pernah minum air selusuh ke atau sewaktu dgnnya bile mengandung dulu

February 7, 2013 at 4:05 PM

smbil ikhtiar..sambil berdoa...insha Allah..dipermudahkan :)

February 8, 2013 at 12:28 PM

moga dipermudahkan ye:0 uNtuk akak kakak Ros, ayah yang buatkan..

February 11, 2013 at 4:52 PM

Datang jenguk sini dear...rindu kat u..cuti lama ye...

February 13, 2013 at 10:22 AM

bazi bersalin aritu tak igt langsung nk minum air selusuh sbb sakit sgt tu kan hehehe. tp kt hospital aritu bazi tgk ramai minum air anugerah tuh. dorg ckp memudahkan utk bersalin jgk

February 13, 2013 at 10:31 AM

sy xtau mana satu yg betoi.. sbb ada yg ckp, kalau awai sgt dah minum, nanti bila nak bersalin, sakitnya kuat tp xjugak bersalin2...

biasanya org suh minum bila dah rasa sakit nak masuk labour room tu..

tapi kalau nurse lak, suh minum ms dah bukak 8cm... dlm labour room.. tp pelik gak, mcmlah blh bwk air dlm labour room.. hihii

tp mmg sy perasan, org dkt kedah ni, 7 bln dah start minum...

sy ms alisha dulu ada gak minum minyak selusuh tp rasanya sesudu je kot.. tu pun sbb amik syarat sbb org tua dah suruh... lps tu dh xminum.. bila sakit nak msk labour room, terus saya minum air selusuh yang hubby buat (guna air zam2)

masa alisha, saya xminum air or minyak selusuh tapi bila nak msk labour room terus minum air zam2...

btw, moga dipermudahkan segalanya..

February 13, 2013 at 11:51 AM

saya doakan moga dipermudahkan masa bersalin nnt...

February 14, 2013 at 5:46 PM

Rajin mak buat minyak selusuh yer. Semoga semuanya berjalan dgn lancar yer sis.

February 16, 2013 at 12:04 AM

Klau k'imi dlu minum msa air ketuban dh pecah...itupun air utk minum..mr papapapito yg buatkn :)

April 8, 2016 at 1:08 AM

Nk tny..sy skrg dh 35weeks..blh ke minum air n sapu minyak slusuh tu?

April 8, 2016 at 1:08 AM

Nk tny..sy skrg dh 35weeks..blh ke minum air n sapu minyak slusuh tu?

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©