Wednesday, February 20, 2013

Nie bukan contractions kan?

Hai,
Semalam terpaksa amek urgent leave sbb xsihat. Mcm mana nak cite kat sini, bukan xsihat sbb demam etc tp sbb perut nie mengeras smcam je dari balik keje smpai ke malam.

Petang balik dr keje tue, perut dh terasa sengal, senak..tp diamkan ja pd hubby. Pas2 hubby tegur kenapa nmpk letih sgt, then I ckpla..kat ofis lift rosak, so terpaksa naik turun dari bwh smpai tingkat 3. Penat sikit. Mula2 rasa mcm perkara biasala tue bila preggy naik tangga kan. Penat.

Malam tue, slps dinner..perut rasa mcm mengeras sgt. Baby aktif sgt menendang smpai rasa senak dan sakit.  Ya sakit..tp bukanlah kesakitan yg melampau, masih lg boleh tahan. Kejap ok...kejap rasa senak.

Pukul 12 mcm tue masuk tdo, baby masih menendang lagi...kenapa nie, cuba bercakap dgn baby.. Baby xselesa ke apa ke ni, sbb lain mcm sgt. Hubby dkt sblh dh tdo. Bila baring kepala atas bantal, ya allah kenapa nie sakit pulak..xleh nak baring baik secara terlentang atau mengiring kiri dan kanan. Rasa mcm mengeras sgt. Kejut jgk hubby..tp org tgh tdo..hmmm...hmmmm je bunyinya.

Masa nie dh nak nangis dh...xkan contraction seawal 33 minggu, masa nie memg rasa takut sgt. Bila nak buang air kecil je mula pk mcm2...takut ada bukaan dh ke, pegang jgk dkt bahagian ari2 samada tegang atau x, tp lembut je..tahu jgk sikit2 sal contraction nie masa first pregnancy dulu.



Smpai pukul 4am, xleh nak tdo ag time nie. Memg dh xtahan...kejut jugak hubby..finally baru beliau bangun, smbil tnya kenapa, masa nie memg dh nangis..sbb xleh nak tdo, sakit. Rasa mcm dkt perut tue mengeras sgt, takut betul. Hubby ada tnya nak pegi hospital ke, tp masa tue nak bangun pun susah nak pegi hosp mcm mana. Masa nie baca doa mcm2, sambil hubby borak2 dgn baby dlm tummy nie. Kejap mengeras...kejap ok, then ckp pd hubby..xkan contraction seawal nie. Takutnya..trus usap perut ckp pd baby.. Syg mama..skrg nie baru 33w, belum masa lagi utk keluar ok...syg dkt dalam dulu, main2 dkt dalam ok. Kejap diam...kejap gerak. Mata nie jgn ckplah...dah ngantuk yg amat. Tp badan masih bersandar dkt kepala katil, xboleh nak baring sbb masih terasa senak dan sakit.

Nekad dh, pagi besok kalo xok..nk g check dkt hospital. Ntah bila xperasan tertido..sambil bersandar dkt ujung kepala katil. Lps bangun subuh, solat pun terpaksa atas kerusi..tdo semula. Sedar semula pukul 815am, memg xpegi keje dh nie. Kejut hubby...beliau pun xnak g keje jgk...amek urgent sbb nak teman I. Sambung tdo smula...perut masih sengal..

Pagi tue, bangun dr tdo...rasa mcm kurang sikit..tp bila bangun berjalan masih terasa sengal. Baring je seharian pagi tue, smpai pukul 12 hubby ajak g hosp utk check. Tp masa nie rasa mcm dh ok sikit, kurang sakit dh. Ckp dkt hubby, bagi masa nak baring dan rehat dulu..kalo masih sakit baru nak g hosp. Alhamdulillah...dalam petang pukul 3 mcm tue, dh rasa selesa sikit, dah kurang tegang..dah kurang senak. Hubby pun tnya, ada wat keje apa dkt ofis smlm. Seingat I xde pun yg berat2, mayb kesan dr naik turun tangga kot.

Mayb setengah org, daya ketahanan kuat utk naik turun tangga time preggy..mayb pd I pulak, xsekuat itu, nak pulak duk usung naik turun beg laptop yg berat tue smpai tingkat 3. Masing2 xsama ketahanan badan, ada yg mampu dan ada yg xmampu. Xboleh nak samakan diri kita dgn org lain. Ada org sgt mudah fragile dan ada pulak yg kuat bertahan. So, apa2 yg nak buat lps nie, jgn tgk kemampuan org..tgk dulu kemampuan sendiri. Pesan hubby yg berjela ptg tue.

Pagi nie masuk ofis lega, lift dah ok..dan alhamdulillah xde lagi dah rasa sakit, senak, atau baby mengeras dkt bahagian bawah.

37 comments

February 20, 2013 at 10:35 AM

Alhamdulillah takder apa2 kan..biasanya kalau sakit nak bersalin lain rsnya..contraction tuh mcm nak buang air besar pun ade..dtg & pergi berjarak2 gitu..tp sangat sakitlah..mungkin kaki bengkak jgk kot yer..? banyak2 kan rest yer mommy...:)

February 20, 2013 at 10:58 AM

sy pon pnh kene.. ms 32w sbb jln jauh jln ry tak cantik.. mmg sakit perut sgt2.. trus g hospital.. skt prut bhgian mn? klu satu perut mmg contrction.. klu kwsn atas ari2 atau bwh perut biasanya kncing kotor atau keputihan.. sy dpt ubt bru tak skit prut dh.. mgkin ksan naik trun tgga latu.. jgn lasak sgt ye azie..

February 20, 2013 at 11:05 AM

kalau dah 7,8 dan 9 bulan ni memang dah mula terasa perut mengeras mcm contruc tp belum lg tu.. kalau dah kerap sgt.. barulah seruu nak bersalin.. hihihihihihi.. jgn panik...

February 20, 2013 at 11:09 AM

ya Allah, baca pun dah takut.. hurm.. jg diri tau.. kdg kita xsekuat apa yg kita sangka.. tpkan, mmg biasanya baby suka 'kacau' kita malam2 bila nk tido kan.. pelik je.. hihi..

February 20, 2013 at 11:16 AM

huhu... saya plak yg cemas bila baca. Sampai sekarang saya tak pandai nak rasa sama ada baby mengeras ke tidak. Kalo dia bergerak tu mengeras ke? Inikan pula nak kenal contraction cemana. Saya ni kalo ikutkan tiap2 hari sakit. Selalu pesan kat baby, suh behave, keluar pada masa yang sesuai, kalo boleh lepas 36 minggu lepas mama dah siap jahit sarung bantal dan sarung tilam. Heheh. Boleh gitu.

Awk, jaga diri baik2 ye. Jangan le naik tangga dah lepas ni. Kalo terpaksa pun, kena slow2.

February 20, 2013 at 11:17 AM

Alhamdulillah....slmt tak pape...just take care ye kak Azie...bile dh tahu mcm tu cube krgkan yer... :))

February 20, 2013 at 11:17 AM

@ummuaidan kaki memg bengkak pun sis, dulu masa 7 bulan ada jgk surutnya..skrg nie wat mcm mana pun xnak surut..

February 20, 2013 at 11:18 AM

@BERT sakit kat bahgian perut bert..rasanya kesan nak turun tangga tue, smbil bwk brg berat..insyaAllah lps nie lbh alert

February 20, 2013 at 11:18 AM

@Masya hihihihi panic jgk..nak2 bila tnya hubby beliau pun xtau..

February 20, 2013 at 11:19 AM

@izfanora insyaAllah lps nie kena jg diri baik2..xleh nak berlagak kuat sgt. Betul tue..bila time nak tdo, baby xnak lak tdo g..kena main2 dgn dia dulu..

February 20, 2013 at 11:32 AM

Aty pernah jugak kene mcm nih..tp tak ingat lak mase minggu ke berape...tp aty terus gi klinik..sbb takut kan bende lain..apo pon..awak kalau lalui lg mcm ni..jgn tunggu2..gi jer cek..risau...jgn biar2 kn yer..n jgn bertahan sgt..hal dlm perot fes time lak tu..kite tak tau..jg diri bebaik yer..:-)

February 20, 2013 at 11:33 AM

oo ada effect jgk kn..huhu..fuh tkt dgr pnglmn org preggy..hihi..mcm mna lah ayu nanti..

February 20, 2013 at 11:46 AM

aduii... banyak rehat ye,... jangan buat benda2 berat ok.. take care Mrs Lurve

February 20, 2013 at 11:50 AM

@Aty_Fared tq aty atas nasihat nie, kalo berulang semula..rasanya memg patut jgk g hospt check..

February 20, 2013 at 11:53 AM

pengalaman sy peknen sblm ni,, baby akan bergerak dgn aktif mula dari 32w smpi la dekat masa nak bersalin.. lebih2 lagi bila malam mmg x selesa nak tido..

February 20, 2013 at 12:09 PM

salam azie..jaga diri jgn buat keje berat sgt tau,naik turun tangga lak tu.betul tu setiap org tak sama,ada kawan akak perut boyot pun bole lari2 lg turun naik tangga,kalu akak mmg tak la,jalan pun slow2 takut la..
harap2 azie ok ye,baby penat kot turun naik tangga tu,itu yg mengeras duduk tak diam tu..

February 20, 2013 at 12:12 PM

azie..mengeras bukan contraction tp mayb sbb body penat dan baby dah takleh nak gerak2 sgt sbb dah besar..kena byk rehat k...lynda dulu false contraction byk kali kuar masuk wad..ehehe..first time kan..dont worry k :)

February 20, 2013 at 12:25 PM

risau lak yui bc..alhamdulillah takde apa2..

February 20, 2013 at 12:52 PM

Alhamdulillah... ye la tu kot... turun naik tangga dangan bawa beban, memang akan bagi tekanan pada baby dalam perut... moga selamat semuanya hingga bersalin nanti ya...

February 20, 2013 at 12:57 PM

terkejut nieyl baca..igt ade ape2 la...Alhamdulillah..xde ape2 berlaku..akak take care yea...

February 20, 2013 at 1:09 PM

minggu 33 awal sangat lg tu...tu namanya false contraction la tu kot...baby kna duduk dlm perut baik2 dulu tau..sian ke mama tu...take care tau...

February 20, 2013 at 2:42 PM

seawal 32w dah ada contraction dah..tapi tak kerap... alhamdulilah nasib takde apa2.. tapi kalau ada contraction berserta keluar air bahaya dah tu kak.. kalau lahir pon baby prematured..

mudah2an akak selamat melahirkan cukup bulan.. Amin..

February 20, 2013 at 2:52 PM

takut pulak saya baca..nsb baik dh ok..harap2 xjd lagi..kesian awk dgn baby..saya xde pengalaman,tp saya bc pengalaman awk utk sy nnt insyaallah :)

February 20, 2013 at 3:02 PM

@Lynda Che Lah itulah..azie pun xpasti sbnrnya..mayb false contraction kot

February 20, 2013 at 3:03 PM

@azizah :) mula2 nie yg akak riso..punyala berdoa mcm2..tp alhamdulillah, mayb sbb kesan naik turun tangga kot

February 20, 2013 at 3:16 PM

setiap org x akan sama ..
apa2 pun kena check dr ..
ada tuu x tahan ngan contraction sbb ada kes sbb rahim dia lemah
air turun darah turun , lahir x cukup bulan ..
semua ada , macam2 jenis ada
kena cek juga dr kalau ada rasa keraguan .. ;)

February 20, 2013 at 3:19 PM

p/s: kak, Wanita selepas bersalin tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 2 bulan bersalin baru boleh consume semula. =)

February 20, 2013 at 3:24 PM

neves jugak baca cite ni..harap2 semua nya ok, dan baby lahir selamat pada masa nya

February 20, 2013 at 3:43 PM

semua dah beri komen yang saya nak beri...jadi nasihat saya jaga diri ye...biasanya orang kata nak mudah bersalin naik turun tangga,tapi awak belum masanya lagi nak bersalin...take care!

February 20, 2013 at 4:29 PM

Alhamdulillah...tak apa2. Sebab naik turun tangga tu kot. Tapi akk masa pregnant anak ketiga memang asyik main dgn tangga. Office tingkat 2. Tapi alhamdulillah...mungkin ketahanan kuat. Senang beranak.

February 20, 2013 at 5:44 PM

salam...sis :) mmg kdg2 klau kita trlalu penat pn boleh jd jgk ...

February 20, 2013 at 5:51 PM

Kecut i baca entri u neh..nasib baik x berlarutan...klu dak jadilah macam i baby x sabar na kuar....u dah ada pengalaman kan sblum neh..i yg bleh admit tuh mmg truk mlm tuh...asyik ulang g toilet je...cramp dari atas smpi ke bawah...kiranya satu perutlah....

U mungkin sebab badan x tahan naik turun tangga tuh kot..lpas neh jgn wat kwrja berat2 dah ye...

February 20, 2013 at 7:21 PM

spi x dpt tdo. gerun bc. da r kje mmg nek trun tga, sbb ngjr kt klas kn, huu

February 21, 2013 at 2:53 PM

kalau kena lagi just monitor je kekerapan contraction tu. anak kedua ni cepat sikit dan senang kuar sbb dah ada jalan kan.. take care yer..

February 22, 2013 at 11:10 PM

Awk, take care tau. Lama x singgah sini. Xlma lg bby nk kua dah..yeayy :)

February 24, 2013 at 11:31 AM

kena jaga2 k..takut juga..better g checkup dr gtau keadaan tu...rasa risau juga..btw tc yer

July 24, 2015 at 3:48 PM

Risau jugak bila tiba-tiba kena false contraction gitu.... Terima kasih share experience.. :) Senang-senang jemput terjah www.kindhearty.blogspot.com

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©