Friday, March 15, 2013

Barang baby ~ Part 2

Skrg mari bercerita pulak sal kelengkapan baju baby semua. Ada cerita nie di sebalik nak mendobi baju baby, maklumlah si suami xbg lansung si isteri mendobi hatta sehelai pun baju anak beliau. Tue yg jadinya..basuh baju baby nie agak lewat di usia kandungan 36w. Baru ari Isnin tue basuh. Sbbnya sume si suami nak buat sendiri. Mulanya kesiankan, sbb byk jgk kelengkapan baby nie yg perlu di basuh, tp sbb si suami excited nak wat seme..xpelah..maka si isteri bolehla bermalas-malasan ari2.

Sekali bila dh tanggal tag harga seme, dari baju baby, napkin, towel dan pelbagai lagi, dan dah masukkan dlm raga nak basuh..barula hubby mula bersuara " ehh..byk jgk barang baby yg nak kena basuh nie, kita basuh mesin jer la..pakai delicate wash ". Haaa..amek kawww beria2 sgt seme nak wat sendiri, tp bila tgk muka isteri beliau ni yg cengeng semacam bila sebut nak basuh mesin..terus xjadi..yg jadinya tetap jgk hubby mendobi pakai tgn..cuma spin sj guna delicate spin. Itu pun bila asing satu baldi baju baby, satu baldi napkin, satu baldi towel dah jadi byk. Tp xpe..sbb baju baby nie bukannya kena sental teruk2 pun..cuma sikit2 je. Basuh pun guna pencuci baju baby Pureen ABD tue, wangi..plus ada softner lg. Pas2 bab menyidai, tentulah isteri amek alih..sian dh ko tgk hubby terperosok dlm bilik air tue duk membasuh baju anak beliau. Bab nak menyidai sebemban....bab nak melipat sebemban...hehehehehe tp moment nie la yg plg seronok, kiut miut je tgk brg2 baby nie seme. Mari kita tgk apa yg dah siap sedia.



Dah siap dibasuh dan dilipat. Jgn tnyala kalo byk ke apa, sbb si bapanya excited rambang mata pilih baju baby nie, untungla anak mama nie..

Dari kiri, baju warna coklat muda dan ke bawah semenya utk newborn, ada 7 pasang : 3 helai lengan panjang, 4 helai lengan pendek. Baju baby nie xleh beli newborn byk2..sbb baby cpt membesar, so kenala campur2 saiznya.

Dari kanan, baju Chelsea dan kebawah semenya utk umur 3m-6m, ada 8 pasang semenya. Lupa dh bape helai lengan panjang dan pendek. 

Dari bawah, 3 pasang baju utk umur 6m-12m. So total utk baju baby ada lbh kurang 18helai..ckup dh kot utk masa berpantang nie, kalo xckup..nti minta tlg si bapa cari lain. 


Nie pulak towel mandi

Asalnya beli yg daddy's best buddy tue je..tp biasala bila pegi shopping dgn si bapa...naik pening dibuatnya, so ditambah lagi 2 helai towel biasa orange dan krim tue, dan face towel yg 4 helai tue. Towel kuning tue pulak, pemberian makcik yg beli di Hong Kong. Byk pulak towel jadinya. 



Nie pulak kelengkapan utk selimut dan barut seme, nie pun dah siap di basuh. Napkin ada 10 helai mcm tue, barut pun ada 10 helai..beli di online shop Mybabycomel.com dgn Kak Mazlin, memg comel sguh barutnya..jahitan pun kemas..semenya amek saiz s shj. Nie lah online shop yg agak murah utk beli barut berbanding yg lain.  Penghantaran pun cepat. Yang barut bercorak tue dr jenis cotton while yg plain tue dr jenis flannel..yg jenis flannel nie bila basuh turun warna pulak huhuhuhu.. Selimut baby with hooded ada sehelai jer..baru terpikir, mcm xckup jer nie..kan?? Mitten & booties tue ada lbh kurg 8 psg kot, ckuplah tue..dan yg kecik cmel 2 tongkol tue meh kita zoom in.......

Ni tungku bayi dari Little DJE, cumel sgt. RM10 satu masa promosi. Ada campuran habbatus sauda, lada hitam dan jintan, memg wangi btl. Nti bila dh guna, baru boleh review ok mcm mana bagus pd baby. 



Nie pulak boonet utk tutup kepala baby, kecik lagikan..so kalo kuar g mana2, xleh la terdedah sgt kepala tue, nti mudah kena selsema..betul kan..?


Last sekali nie, swaddle pop gugu, beli online jgk masa harga RM35, skrg dh naik kan jadi RM40. Beli di online shop Gobok Annur, satu warna magenta dan satu lagi corak mickey. Xsbr nk tgk baby berbungkus dlm nie hehehehe membe ckp anak dia selesa sgt pakai nie, jgn riso baby tercekik atau rimas sbb kainnya strechable..dan lembut, ringan, halus je..


Rasanya ini jer kot dulu..nti cite lain pulak. Karang boring pulak asyik entry barang2 baby jer kan..Checklist brg baby dan mama utk ke hospital blm siap lagi heheheheh culas btl mama nie, suka wat keje last minit, itu sbb baba asyik bising...alahai baba memg kepochi..relex sudahla, mama nebes dia xtau nie. Kata nak ajar wat senaman blm ajar ag pun hihihi..


Barang baby ~ Part 1 [ DI SINI ]

19 comments

March 15, 2013 at 2:52 PM

baguslah dah siap2kan apa2 yg perlu, jgn tunggu sampailast minit ,,, susah nnti

March 15, 2013 at 3:00 PM

dya dh start follower barangan bayi dah nih..akk bagi lah website tentang bayi kat dya...tq

March 15, 2013 at 3:03 PM

@dya bagus tue dya, bukan apa boleh survey dr awal..yg mana murah, yg mana berkualiti..yg akak bg online shop tue seme yg akak beli di situ. Higlite biru tue kan. Kalo dya gugel pun blh dpt byk online shop

March 15, 2013 at 3:05 PM

alahai..comei2 semua. akak dah masuk 36w ni kena siap2 cepat. nanti baby tak sabar2 nak kua kelam kabut pulak. eee tak sabar nak tengok baby

March 15, 2013 at 3:18 PM

Terujanya tengok kelengkapan baby..mcm tak sabar plak nak buat semua ni...=)

March 15, 2013 at 4:11 PM

byk dah tu..tak sbr nak tgk bby comel akk =)

March 15, 2013 at 4:32 PM

bestnyaaaaaaaaa
teringat zaman beranak dulu ;)

March 15, 2013 at 4:54 PM

sy pun dah start wat list barang baby...padahal baru 4 bulan...xpe ke ek? x awal sgt ke? hehehe

March 15, 2013 at 5:16 PM

waaa..suka sangat tengok baju2 baby... tapi lisa belum ada rezeki lagi nak rasa semua ni .. doa2 kan lisa ye azie ... hehe... nak rasa pengalaman basuh baju2 baby dan sediakan kelengkapan bby ni jugak ... :)

March 15, 2013 at 5:27 PM

jijah suka baca..seronok2.. share lagi kak.. jijah pon xtahu apa benda nak di beli nnti..mmg blog akak jadi rujukan jijah nanti ni..

March 15, 2013 at 5:29 PM

kemain excited bapaknya nak smbut baby..dh ok rasanya setakat nak pakai dlm pantang.pas pantang nti baru shoppping lg..lgpun 1st baby msti byk hadiah dr kawan2 nti..:)

sy tak beli swaddle pop tu,beli kain bedung biasa..selimut topi tu satu cukup kot.bkn nak guna sgt...

March 15, 2013 at 6:19 PM

Wahh xcited kan? Hehew

March 15, 2013 at 6:48 PM

wahh dah siap mendobi nie..barut tu fahz baru terpikir lom beli lagi.nasib azie dok tayang.yg tu penting pun masa baby dlm pantang..sweet je tgk baju2 kecik+comey tu. :)hisshh buat fahz tak sabo nak "bau" badan baby.hehehe

March 15, 2013 at 11:47 PM

tq 4 shring. x bli lg byk bj nborn. nr 1 je

March 16, 2013 at 1:36 AM

byknyer psiapan utk baby.. comel tgk brg2 baby.. huhu..tringat asya dulu... x smpt nk sediakan semua ni utk dia..bersalinkan dia hnya dgn selimut hosp.. xde lgsung persiapan utk dia..

comel sgt tungku tu..kalerful

March 18, 2013 at 10:28 AM

wah.. excited plak baca.. huhu.. za br lps trimester 1, so mmg xder pe2 lg.. hahaha..

March 18, 2013 at 1:14 PM

seronok tengok segala kelengkapan bayi nih..

March 20, 2013 at 11:17 AM

tu dia...terserlah ayah ye mmg excited membeli..hihihi..untg ank mam yer... :D

March 24, 2013 at 10:18 AM

saya pulak rasa xcited nengok brg2 baby ni..teringat masa qalief dulu

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©