Tuesday, May 28, 2013

Detik kelahiran Qisya Nur Zahra'



Sebenarnya kami berdua xmenjangkakan kelahiran si kecil ini seawal 37w6d. Memang xjangka lansung. Sbb xde pun tanda sakit utk bersalin. Barang2 untuk berpantang pun belum lg di bawa balik umah mak masa tue. Kami sangkakan mungkin si kecil ini akan keluar pd hujung bulan Mac atau early April. Mengikut due date yg diberi doc  9 April. Sedikit sbyk cite utk dikongsikan bersama.

Isnin, 25 Mac spt biasa 6:30am bangun, solat dan bersiap utk ke tempat kerja. Pukul 8am sdg bersiap untuk amek beg utk dibwk masuk dlm kete tiba-tiba rasa mcm senak di bahagian bwh perut. Nak kata mcm sengugut pun ya. Terus bersuara pd hubby.

Me: Abg..nape sakit ntah perut ni.

Hubby : Sakit nape? Abis nk g keje ke MC ?

Me : xpelah g keje jgklah. Nak siapkan seme keje sblm cuti bersalin nti.

Kejap ok..kejap sakit mcm tue lah rasa..tp kesakitan tu xlah sakit sgt..ringan ja.

Me : Abg, sakit baliklah. Contraction tue mcm ne abg?

Hubby : Contraction tue kalo sakit syg tu makin kerap. Kita g kliniklah check.

Me : Nak pegi ke? Nurse pesan kalo sakit terus g dewan bersalin. Xkan nk bersalin dh kot.

Hubby : Xpe..kita g check dulu ok.

Sempat jgk minum minyak selusuh satu sudu kecil masa nie. Dalam kete siap boleh gelak ketawa g dgn  hubby. Sambil2 usik baby dlm perut tnya nak keluar dh ke. Sempat jgk mkn roti masa nie. Sampai ke dewan bersalin lbh kurg pukul 835am. Hubby g ke kaunter depan bertnya pd nurse

Hubby : Nurse, isteri sy sakit. Boleh ke nak check kenapa sakit nie?

Nurse : Skrg dh berapa minggu?

Hubby : 37w6d..isteri mengadu senak perut pg td. Ingat nak check kenapa

Nurse : Ohhh..encik, kalo dh dtg sini..xboleh check lg dh, kena warded terus.

Me : Abg..ala kenapa nk masuk wad pulak. Bukan nak bersalin pun lg.

Hubby : Kena warded ke nurse? Kalo nk check sj xboleh ke?

Since nurse tue ckp xboleh…so hubby pun wat keputusan utk antar jgk I masuk dewan bersalin. Masa nie seme brg2 bg pd hubby. Hubby xboleh masuk dewan bersalin. Dalam hati Cuma ckp kalo xbersalin ari nie..jenuhla kena warded..jd eksperimen la nti asyik duk kena seluk nk tgk bukaan. Masuk je dewan bersalin terus kena salin pakai baju diorg..doc dtg utk cek tekanan darah seme. Lps tue ada sorg doc pempuan dtg, minta izin utk cek bukaan dah buka atau belum. Berdebar pulak rasa..xkan nak bersalin kot nie.  “Puan, dah ada bukaan nie, 2cm dh skrg”. Lagila debar rasa.

“Ok..puan tgu dkt bilik depan..nti kita scan tgk jantung baby mcm mana”. Masa nie xramai dkt dewan bersalin. Dalam pukul 1030am mcm tue sorg doc dtg nak scan. “Kenapa muka awak berkerut nie, sakit ke”  “ A’ah..doc sakit..tp boleh tahan lg” “ xpe..meh kita scan tgk jantung baby..puan, minta izin utk cek bukaan dkt bawah. Puan, dh terbuka 5cm nie..dh kena tolek ke labour room nie”

Lbh kurang 11am, ditolak ke labour room. Masa nie la berdebar sungguh rasa..Cuma berdoa semoga dipermudahkan. Bukan apa bila kwn2 bercite diorg kdg2 smpai 7-9jam menahan contraction..ishh seram btl, masa nie dh makin kuat contraction. Sakit jgn ckplah..xleh nk gmbrkan. Masa nie lah terbayangkan wajah hubby dan mak. Sakit makin kuat dan kerap. Tp ada sorg sister tue sgt bagus..Salsabila nama dia. Wpun masa tue time keje dia dh abis pukul 1pm..dia tetap tgu. “Xpe puan..sabar. Sakit nie anugerah utk ibu yg bersalin. InsyaAllah sy akan tgu smpai puan bersalin dan sy akan sambut anak puan nti” Masih terngiang2 lg kata sister Salsabila tu.  Masa dh terbuka antara 6-7cm nie, doc dtg utk pecahkan air ketuban. Lps pecah air ketuban nie lagila rsa sakit. Bila sister dtg pulak check bukaan dah 8 cm..rasa mcm sakit nak berak tue la. Bukan nak teran pun..otomatik sakit tue dtg sendiri. Masa tue ramai dh nurse yg keliling bg support. I memg xpandai nak teran. Smpaila bukaan 10cm..nurse suh teran dan tarik nafas panjang. Memg xpandai. Nurse siap suh pegang kepala baby di pangkal rahim tue..yessss memg dpt rasa lg sikit je baby dh nak keluar. Tp mayb sbb xpandai nak teran..tiba2 je menjerit sakit. Rupanya diorg gunting sikit bhgian bwh dan masa nie I terangkat bontot. Haaa..apalagi..lg panjangla jadinya. Sister ckp patutnya I dh 10cm xperlu digunting..tp sbb I xpandai nak teran itu yg terpaksa bg laluan sikit.

Akhirnya dgn 2 kali meneran..baby pun keluar dgn tangisan yg kuat sgt hehehehe..agaknya baby memg dh xsbr nak keluar. Tepat pukul 2.01pm. Bila dh nmpk baby..otomatik jgk bercucuran air mata..masa nielah tiba2 rasa naluri keibuan yg amat sgt. “Puan..cuba tgk baby apa nie”  “ Girl nurse” Rasa sayu dan hiba..akhirnya stlah 9 bulan harungi alam kehamilan..akhirnya dpt tatap wajah si kecik nie. Masa baby nangis..sister amek letak atas dada..sempat I usap2 badan dan rambut dia. Susah nk ckp perasaan masa nie. Sentuhan pertama dgn anak sendiri. Rasa perasaan kasih syg yg teramat sgt. Lbh kurg 30min baby diletakkan di dada sblm di potong tali pusat.

Lps tue baby diorg amek utk dibersihkan..smpt lg nurse pelatih tanya mana baju2 baby. I bgtau ada pd hubby..since memg kita xjangka nk bersalin so xbwklah masuk ke dewan Cuma letak dlm kete. Lama diorg biarkan I rehat dlm labour room tue. 2 kali jgkla diorg bg minum milo panas. Smpai dh naik bosan. 2 kali jgk nurse tolak baby keluar..kali pertama hubby minta utk di azan dan qamat. Kali kedua bila mak dan abah dtg ke dewan tue.

Masa ni jgk ada sorg sister dtg utk jahitkan luka. Yang nie tgu next entry ok. Nti panjang berjela pulak.  Lbh kurg pukul 530pm I di tolak ke wad slps diberi makan nasi dan minum. Masa keluar dr dewan bersalin tue, diorg tolak dgn katil nmpklah wajah gembira hubby dan mak abah. Allhamdulillah…segalanya dipermudahkan oleh-NYA.





Nama : Qisya Nur Zahra'
Tempat Lahir : Hospital Seberang Jaya
Tarikh Lahir : 25 Mac 2013
Masa :  2.01pm
Berat : 3.4 kg









24 comments

May 29, 2013 at 9:23 AM

alahai comelnya bby sis..ptutlah sis mghlg..hihih..

comel orgnya secomel namanya juga =)

May 29, 2013 at 9:38 AM

Indahnya.. awak doakan saya selamat bersalin lepas ni yer.. saya ada 2 bulan je lagi ni.. rasa berdebar sgt..

May 29, 2013 at 9:48 AM

besar jugak baby azie yer.. 3.4kg
alhamdulillah senang bersalinnya..

May 29, 2013 at 9:49 AM

tahniah... selamat berpantang ye.. pantang elok2 k

May 29, 2013 at 10:00 AM

Alhamdulillah..setelah mengharungi sakit penat bersalin..meremang akak baca kisah yg terperinci..samalah ngan akak dulu tak pandai teran wpun dah bukak luas kena gak gunting..tp itulah yg leganya kan bila dengar tangisan baby yg kuar..:) tahniah!

May 29, 2013 at 10:01 AM

comel!!sy pun macam awk jugak..tak rasa sakit...tetibe rasa contraction mcm makin kuat..takde pengalaman kan contraction tu macamne...bile g hosp dah bukak 2 cm kol 6am..kol 230pm dah 8cm...kol 3 masuk labour room...pukul 3.27pm qaira kuar..rasa sebak ada...till now mcm tak percaye da jd mama...

May 29, 2013 at 10:13 AM

Tak pernah rasa contraction nak beranak macam tu. Cuma before 2 minggu nak beranak rasa macam nak meneran tapi tak terasa pon...saya buat c-sect.. huhuhu

May 29, 2013 at 11:02 AM

as salam, suka baca pengalaman bersalin..kiranya amat mudah melahirkan Qisya Nur Zahra'
http://jnjikita.blogspot.com/2012/07/saat-yang-mendebarkan-aku-pasrah.html

May 29, 2013 at 12:09 PM

Alhamdulillah. Senang jer proses bersalin. Baby pon berat juga yer. Hubby dpt tgk tak masa bersalin tu ☺☺

May 29, 2013 at 12:16 PM

Alhamdulillah dipermudahkan..macam senang je qisya lahir.nurse semua baik,tp awk plak tak pandai teran.hehe takpe pengalaman pertama kan...

afia pulak terlalu cepat sy membuat ramalan.part 1 mmg indah.tggu part 2 ye.hiks..

May 29, 2013 at 12:24 PM

alhamdulillah
penuh kenangan
syukur lah qisya selamat dilahirkan ;)
comelnyeee
geram tgk !

May 29, 2013 at 1:57 PM

alhamdulillah...dah lahir satu anugerah yg terindah ini.

comel sgt baby nih

May 29, 2013 at 9:29 PM

wah kak 37w baby dah berat 3.4kg..berat tu..Alhamdulilah bersalin normal..cepat jugak bukaan akak.. dan Alhamdulilah juga Allah permudahkan akak bersalin..

nnt share la kak apa tips akak untuk cepat bukaan tu..minum air selusuh ke sebelum2 tu..

May 30, 2013 at 1:09 PM

comel lah sesangat..berat sama mcm kak ita bersalinkan kak diana (anak yg sulung)...rambut pun lebat....

June 1, 2013 at 3:03 PM

Alhamdulillah.. comel je Qisya...

June 2, 2013 at 9:06 PM

wahh dah bsalin upenya..tahniaahhh..comel bby dia..maaf ya punya la lm xsinggah sini..insha allah tiada kekangan nt sy singgah lg.peluk cium bb yer..

June 3, 2013 at 2:39 PM

selamat dah azie...:)

June 3, 2013 at 4:32 PM

Alhamdulillah.....syukur. Dapat jugak aunty tengok bby ni wpun dlm gambar jer.

June 4, 2013 at 11:54 AM

bese kat opis dpt 20oz utk 2 sesi...pg n ptg...bl blk umh pam g dlm kol 11 bfore tdo.kdg dpt 10oz..8oz..klu mlm mls bt lme2..nk tdo cpt.haha...klu nk mkn set shaklee gtau ek..:)

June 6, 2013 at 11:04 AM

Alhamdulillah. ..seronokkan bile dh de baby nih...wah bsar gak babynye..3.4kg...

June 6, 2013 at 1:15 PM

alhamdulillah..dh selamat pun lahir baby qisya yg comelll :)

June 8, 2013 at 4:00 AM

nanti sy dtg baca semula yer... dah ngantuk.. hihii... nak sgt baca entry bersalin ni.. tp lenkali la.. dh lwt... hihii

June 8, 2013 at 5:55 PM

la dh bersalin ye..cepat je masa brlalu..rasanya br bc kisah awk pregnant..hehe..alhamdulillah semua selamat..baca cerita mcm senang jgk la kan..sedap nama baby..:)

June 10, 2013 at 3:44 PM

alhamdulillah.
tahniah azie.
mudah. cuma jahit tu je kan.tak pa pengalaman.doakan ciksu juga ye

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©