Friday, June 21, 2013

Apabila Qisya disahkan kritikal Jaundice

Sehari slps me dan Qisya Nur Zahra' discaj dr wad bersalin...hubby trus report kelahiran Qisya di klinik desa. Memandangkan berpantang di rumah mak..jadinya klinik desa yg terdekat adalah Klinik Desa Permatang Buloh. Mcm yg ramai tahu..bila deliver baby di gov hosp...kelahiran anak mesti dreportkan pd klinik desa pulak utk nurse di sana dtg ke rumah memeriksa kesihatan anak dan ibu.

Pagi tue report...ptg dh sampai umah. Wahhh cepat btl diorg...xsempat nak rehat..dh kena check itu ini.  Kalo xsilap tarikhnya 26 Mac ptg. Nurse dtg 2 org..masa nie utk ibu diorg check perut, tinggi rahim, jahitan episiotomi, tekanan darah. Sekali bila sorg nurse tue pegang pipi Qisya..trus dia ckp. Anak adik ni mcm kena kuning ja...pg besok bwk g klinik utk check.

Sudah..masa nie lah ramai yg bg petua itu ini utk cuba. Sempat jgk bg Qisya minum air sengkuang cina. Duk besok pg...dalam duk siap2kan brg Qisya nk g klinik...masa niela mak masuk bilik bgtau abah excident. Ya Allah...memg mcm nak gugur jantung nie. Dgn nk bwk Qisya g klinik lg..dgn xtau keadaan abah lg. [ cerita klik SINI ]

Pagi tue hubby bwk kitorg g klinik..bygkanlah masa nie..dgn sakit kena jahit tue blm ilang..dh kena bwk g klinik..selalunya mak yg bwk tp dh mak nak g tgk abah..terpaksala I bwk sendiri dgn hubby. G klinik masa tue..memg ramai..dh masuk makmal utk amek darah..kena cucuk dkt kaki sikit. Qisya ok..xnangis pun. Sbb kes anak kuning..jd diberi perhatian dulu.


Bila masuk bilik doc, doc ckp kuning Qisya tinggi 263..sdgkan masa tue Qisya baru 3 hari lahir. Terus doc buat surat utk pegi hosp Kepala Batas check lbh detail. Masa nie I merayu pd doc ckp xnak masuk wad..sbb abahkan excident..dgn jahitan yg sakit lg. Doc ckp hanya doc di hosp boleh buat keputusan.

Petang tue jgk..dlm kul 4pm hubby bwk pegi hosp utk check lbh detail. Trus ke wad kecemasan. Masa nie memg kesian sbb darah Qisya diambil di tangan. Sedih sgt..bila dgr dr luar bilik doc Qisya menangis. Doc ckp lps 4 jam bru tau result..kalo tinggi memg kena admit. Kami balik umah dulu.. Penat jgn ckplah..yg plg stress sbb jahitan yg sakit tue.

Balik umah smpt lg bg Qisya minum susu kambing fresh...baru je perah.Dgn harapan kuning Qisya xberpanjangan. Lbh kurang pukul 730pm, doc telefon hubby bgtau Qisya perlu masuk wad segera kerana kuning yg tinggi , memg 263. Masa nie xde rasa riso atau apa2 lagi...sbb dlm pikiran memg normal baby kena kuning. Mlm tue trus gerak ke wad kecemasan utk daftar masuk wad.

Smpai di wad..nurse trus sediakan tmpt..masa nie dlm wad tue ada 5 org ibu dan anak yg kes sama. Qisya kena letak dalam jaundice cot tanpa alas apa2...cuma boleh pakai pampers shj. Masa nie mcm sedih sgt tgk...dgn keciknya lagi..dgn lampu yg panas tue. Qisya memg xleh tdo mlm tue...letak je dkt jaundice cot tue dia nangis...kejap dia tdo..kejap dia nangis..smpai I xboleh nak baring langsung. Xboleh bygkan masa nie memg stress sgt. Kalo Qisya xduduk dlm jaundice cot tue..mcm mana kuning nk turun..sdgkan pukul 5am nti doc nak amek darah utk tgk keputusan kuning. Memg Qisya xnak tdo lansung dlm tue..plg lama cuma 20min.

Sampaila ke pukul 5am..nurse dtg bwk Qisya utk amek darah. Dlm hati kata..kena cucuk lg anak aku nie..kesiannya dkt dia. Bukan Qisya sorg ja..seme baby yg dlm wad tue diorg tolak utk amek darah. Nurse bgtau result dpt tau pukul 8am nti.

Part yg plg suspen pukul 8am...sorg doc masuk..doc lelaki..muda lagi..trus dtg dkt katil I, yg debarnya cuma katil I yg dituju..katil patient lain xpun...dgn muka serius.. "Puan...anak puan makin tinggi kuning nie..367, kami terpaksa bwk puan dan baby ke Hosp Seberang Jaya secepat mungkin, puan siap skrg..ambulan dah tunggu"

Apalagi berjurai air mata nie..masa nie lah debar nya hati...tinggi sungguh kuning Qisya..trus call bgtau hubby. Hubby ckp kenapa makin tinggi..apa yg diorg wat...dah agak sbbnya Qisya xnak duk dlm jaundice cot tue..

Trus hubby suh  ckp pd nurse..yg nak bwk kami discaj dr hospital utk pegi ke KPJ Speaciallist. Tapi doc xbg bwk ke KPJ..entah apa alasannya aku pun xpasti..nurse siap dtg pujuk aku lg supaya xbwk Qisya ke KPJ..masa nie la hubby siap bertekak dgn doc. Dalam fon tue..kalo berdepan xtaula mcm mana. Akhirnya pasrah...terpaksa ikut ckp doc utk bwk g Hosp Seberang Jaya.

Dlm hati just bygkan nasib Qisya nti..mcm2 dipikiran. Masa nie mata putih Qisya pun dh nmpk kuning. Ya Allah..memg berjurai air mata aku. 367 terlalu tinggi..xsesuai dgn usia Qisya yg belum pun seminggu dan doc ckp memg agak kritikal, sebaknya hati, meronta2 hanya Tuhan yang Maha Mengetahui. 


panjang lagi kisahnya..bersambung nanti...

14 comments

June 21, 2013 at 10:36 AM

Azie..Qoid dulu pun tinggi jaundice..3 hari dok dlm jaundice cot tp tak turun sbb dia tak boleh tido dlm tu..klu berdukung dia lena..so..mmg tak 100% terawat..ngan kita yang sakit dan tak tidur..masuk hari ke3..minta doktor keluar utk hospital swasta..yes..I fight for my son..sy bertekak dengan doktor dan finally with support from doktor swasta yg sy kenal..Qoid ditransfer ke hospital swasta..Dia dok diam dlm jaundice cot kat hospital swasta dan I dpt first class treatment..dok 1 malam je..jaundice turun dan discaj..ingat balik mmg terseksa..but do my best for our son ..

June 21, 2013 at 10:48 AM

Mmg menguji betul kan pengalaman camnie..ngan sakit lagi..abah eksiden lagi..azie mmg tabah, dpt akak bygkan feeling new mother ms tuh..sbb anak akak dl pun dok dlm nicu room ms mula2 lahir n kena amek darah jgk tuh wpun bukan jaundice

June 21, 2013 at 10:56 AM

azie x try jemur kat panas pagi tu ke? kesian qisya..moga2 dia cpt sembuh

June 21, 2013 at 11:07 AM

alamak!! ada sambungan pulak... ciannya qisya, saya baca pun saya takut .. tinggi btl yer...

June 21, 2013 at 11:23 AM

Ok... menanti kisah selanjutnya Qisha kena jaundice. Sian kan kalo bay kena dok sorang2 dlm baby cot tu. Dah la kena pakai baju spital.

June 21, 2013 at 11:33 AM

biasa klu ada kes pon private tolak ke gomen kan..
tp doa byk2 agar kuning Qisya semakin berkurangan..

June 21, 2013 at 11:46 AM

sedihnya..kck2 jd mcm ni..mcm mana maknya tak risau.. yui doakan semuanya baik..

alhamdulillah skg dh ok kan kak?

June 21, 2013 at 12:32 PM

anak saya dulu jaundice nyer sampai 425...doktor cepat2 tukar darah sedih sangat time tu...nasib baik anak saya ok sampai sekarang...tapi jaundice ni memang bahaya kalo terlalu tinggi boleh sebabkan otak anak terjejas atau lemah dan hilang pendengaran

June 21, 2013 at 2:41 PM

MQPun pernah mengalami mcm apa yg awak rs...2x anak admitted... kebetulan anak lahir xcukup bulan... alhamdulillah, skrg dh sihat n walafiat... nak dpt adik pun xlame lg..

June 21, 2013 at 2:52 PM

Siannya. Tak sabar nak tunggu sambungannya.

June 21, 2013 at 3:45 PM

anak kak ita pun kena kuning juga hari ke 3,nyaris-nyaris masuk wad...bagi susu badan..esok tu turun dan terus turun...alhamdulilah lah...kak ita kasihan beby duk bawah cahaya tu..

June 21, 2013 at 6:25 PM

kalau ibu xkuat memang nangis la jawabnya..hee sabar yer kak.. pengalaman tu kan..

June 23, 2013 at 2:08 PM

tinggi ye kak...ank sdara ayut yg adam dulu tu pon juandice..tp 200++ je..tak sampai 300...mesti payah situasi waktu tu kan dgn abah akak xciden lg...Ya Allah...dugaan besar bt akak sekeluarga...

June 27, 2013 at 8:23 AM

Lahai siannye...akak dpt bygkan prasaan awk time tuh.dgn skit jahit lg,ank jaundice lg.

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©