Tuesday, June 4, 2013

Mencari pengasuh Qisya

Hari nie hari pertama hantar Qisya ke rumah pengasuh. Bukan mudah rupanya nak cari pengasuh anak nie. Merata cari yg dekat ofis..yg dkt umah. Susah nak dpt yg eklusif boleh jg anak kita sorg ja. Memg susah.

Wpun berat  hati nak antar Qisya kepada pengasuh..tp terpaksa tawakal dan redha jgk dgn tuntutan kerja. Sbnrnya memg riso nak antar Qisya kepada pengasuh..takut..sedih..seme ada. Rasanya seme mommy akan rasa perkara yg sama. Hari Isnin lepas dh patut hantar Qisya ke rumah pengasuh..tp sbb I sedih nak tinggalkan Qisya..jadinya xantar..sanggup amek mc nk jg Qisya. Tp bila pk sampai bila nak rasa takut mcm nie, rasa tidak percaya pd org..jadinya dgn berat hati dan capai kata sepakat dgn suami, akhirnya kami hantar jgk.

Kisah pengasuh nie pun mcm2 ragam. Ada yg mengasuh amek bayaran ikut jam..sejam RM2..korg kirala bape ringgit kalo 8jam x 26 hari. Itu pun dh ramai dh yg akak tue ngasuh. Jumpa lg sorg..dia letak RM270, oklah pd kami. Tp bila tnya sal susu perahan yg akan I bekalkan..dia mcm xbape setuju dgn cara tue. Maksudnya..bila lama2 nti dia suruh bg fm. Lagi satu pengasuh nie kasi tdo buai. Pulak..cari lg pengasuh lain. Jumpa lg sorg..ngasuh dh 5-6 org..huii xke ramainya tue. Mcm mana dia nak jg anak I yg kecik nie nti.

Qisya memg xtdo buai..dari kecil memg xajar dia tdo buai. Tdo bawah je..popok2 dia..bila lena trus letak atas katil. Bukan xnak kasi tdo buai..tp dr pengalaman my sis..bila nk berjalan jauh jd si anak xnak tdo bwh..kenala usung buai ke hulu hilir.

Smpaila jumpa pengasuh sorg nie...muda..26 tahun umonya. Mula2 memg cuak..tp ramai kwn2 bg support, kata diorg yg muda nie selalunya byk info spt susu perahan dsb. Jadinya ari2, kami pergi jumpa pengasuh nie..kecil molek je orgnya..ada anak sorg 1tahun 3bulan..kami perhatikan sekeliling..keadaan rumahnya, anaknya..cara dia melayan anak..dr pelbagai sudut kami perhatikan. Akhirnya kami setuju nak amek dia menjadi pengasuh Qisya. Wpun tetap riso dan takut...tawakal sj kpd Allah selebihnya. Orgnya nmpk lemah lembut tp xtaulah..kena jgk pk positif dan negatifnya. Yang nie kami lbh puas hati sbb dia boleh terima susu perahan..dan bg tdo bawah tanpa perlu buai. Dan yg plg penting..dia cuma mengasuh Qisya sorg ja..itu yg penting. Kami nak pengasuh yg terbaik utk Qisya..dan harap pengasuh yg kami pilih nie, mampu jg dan beri kasih syg pd Qisya dgn baik. Ohh...RM300 utk mengasuh Qisya...wpun nmpk mahal..tp xpe, cuba dulu utk seminggu tgk bagus atau tidak. Ramai ckp RM300 tue mahal..tp xpelah nak yg terbaik utk anakkan.

Pagi nie bila antar Qisya..berjurai air mata mengalir..Qisya pulak dr masuk kete smpailah ke rumah pengasuh..asyik pandang je mama..sayu je tgk mata dia. Memg xsgup rasanya nk berpisah dgn dia. Mulalah terpikir utk berhenti keje dan wat bisnes dr rumah..biar anak membesar sendiri dpn mata. Tp nk wat bisnes apa huhuhuhu..


Qisya dah 2bulan 10 hari..



p/s: cerita psl review bpump, pengalaman berpantang, prolonge jaundice, akikah Qisya dll akan menyusul slps nie..

26 comments

June 4, 2013 at 12:21 PM

upah kat kl pun 300 jgk.em..qaira dl pn tdo buai..tp klu blk kg tdokn je die smbl bg susu...so far da jln merata da tnp buai.hihi...pengasuh qaira jg rmi jgk..4,5 org...tp bb die ltk dlm bilik..die pun mcm ok dgn susu perahan.hihi.

June 4, 2013 at 12:22 PM

tawakal pada Allah.. Insya Allah mesti ok tu..

June 4, 2013 at 12:28 PM

saya pun sama kak.. dalam dilema. nak mengasuh anak sendiri kena buat bisnes tapi bisnes apa masih fikir lagi. nak hantar pada orang risaaaauuu sgt, entahla. harap2 Qisya dijaga dengan baik ye

June 4, 2013 at 12:31 PM

alahaii..sementara nk biasa je..lps ni oke lerrr

June 4, 2013 at 12:44 PM

Cabaran yg besar utk ibu2 bekerja kan..kalau ade kenal pengasuh yg tinggal dkt2 umah tuh boleh tahan jgk konpidennyer kan...
apapun tawakkal pd Allah..semoga semuanya in good hand..ameen

June 4, 2013 at 12:56 PM

Biasalah tu. 1st day hantar anak kat pengasuh memang akan nangis punyalah. Tawakal & berdoa smoga anak sentiasa dibawah lindunganNYA.

Alololo...bulat nya pipi qisya.

June 4, 2013 at 1:16 PM

kena cri btul2 ni..mcm2 kes berlaku skg ni kan kak..

June 4, 2013 at 1:20 PM

mula² mmg mcm tu nanti lelama ok....

June 4, 2013 at 3:15 PM

mmg sayu dan berat hati bila nk tinggalkan anak ke pengasuh.sy ada byk pengalaman yg tak berapa sedap nak cerita pasal pengasuh.tu yg macam serik..Afia ni dh survey pengasuh.tp blum jumpa n smbg2 lg..

org muda n ada anak kecik pulak mmg agak risiko klu hantar.ibu muda ni selalunya kurang sabar.tp Insyaallah tak semua macam tu. Moga rezeki qisya dengan pengasuh lama la.senang ibu tak payah cari pengasuh lain

June 4, 2013 at 3:23 PM

mmg susah hati tinggalkan anak pd pengasuh, saya dulu terpaksa amik unpaid leave sbb ssah hati nak tinggalkan dorang...pastu dah rasa ok sikit, baru ada kekuatan hantar pada pengasuh, Alhamdulillah dorang hepi & pengasuh tu pun makcik yg baru lepas pencen..kira dia pun dah ada cucu so pandai la layan budak2...hehe...

June 5, 2013 at 11:14 AM

jijah duk kat sabah ni lagi lah kak.. xtahu macamaner..huhuhu

tawakal jelah..harap2 yg itu terbaik!

June 5, 2013 at 6:26 PM

sekejap je rasanyer yer.. moga dipermudahkan semua urusan yer dear

June 6, 2013 at 1:12 PM

salam,mrs lurve:)) moga qisha dijaga dgn baik & penuh kasih syg,..doakan dia spnjang maasa ye ..inshaaAllah ok :)

June 8, 2013 at 3:58 AM

alahaiii sedih plak bila baca qisya tengok je...

sy nak komen lbh2 pun xreti sbb saya jaga anak sendiri.. tp yg saya tahu, sy xssgup nak berpisah dgn anak2.. nak jaga sendiri.. biar saya dapat tgk perkembangan dorg setiap masa...

June 8, 2013 at 5:59 PM

dh dua bulan..skejap je..mmg sedih klu nk brpisah ngan anak..sy tk pernah lg brpisah ngan hakim..huhu

June 10, 2013 at 1:01 PM

mmg sedih biler kena tinggalkan anak.. mmg kena kuatkan semangat. insyaallah lama-lama dah biasa.

June 10, 2013 at 3:06 PM

memang kalu difikirkan nak je jaga anak2 sendiri,tp nak buat mcm mana terpaksa bekerja,sedih mmg sedih bila terpaksa hantar anak bg org jaga nak pulak kalu masa hantar tu anak menangis,mak ni rasa nak menangis sama,tp tahankan jugak la

June 10, 2013 at 3:40 PM

bagus la tak ajar tido buai.
ciksu dulu masa jga bby yg dekat hedar blog tu pon takut tau.

ini pengalaman bbysitter sendri ye.
mmg tak bg tido buai sbb tak elok utk otak bby.
nak susukan bby pon jaga2. biar sendawa baru tidurkan bby semula.

in shaa ALLAH. anak azie baik2 aja dgn pengasuhnya

February 8, 2014 at 3:34 PM

Assalamualaikum..saya tengah cari pengasuh dekat area jelutong pulau pinang...urgent sgt...kalau ada yg mengasuh boleh call saya
0184099379

February 8, 2014 at 3:36 PM

Assalamualaikum..saya tengah cari pengasuh dekat area jelutong pulau pinang...urgent sgt...kalau ada yg mengasuh boleh call saya
0184099379

Anonymous
April 8, 2014 at 8:50 AM

Kalau jaga ank awk sorang je jgn merungut kata mahal. Pengasuh pun perlukan duit juga tu sbb dia jaga 2,3 org. Yg awk mintak jaga ank awk je jd awk kena byr lebih. Sy pengasuh di KL. kalo nk jaga sorang je eksklusif kena byr rm600. Utk cover perbelanjaan. Itu pun ikut pengasuh jenis mcm mana. Kalo jenis byk guna duit mmg x boleh rm600 nak xnak mmg kena jaga 2,3 org.

August 8, 2014 at 2:30 PM

sy br dpt pengasuh..memang tawakal je.. so camne dgn pengasuh awk? ok?

June 7, 2015 at 10:59 AM

Kalau area relau saya pernah hantar..dea jaga anak mcm anak sendiri..sy hantar dari baby sampai anak 3 tahun..sbb dea stop jaga coz preg..sekarang tak tahu dea masih jaga atau tak..tp memang ok anak saya kat c2.siap panggil mama...ade masa nk g melawat..baby dea amik 300 masa tu.dea jg tak ramai sngt..baby dea amik 2 orang je sbb baby kan kena monitor selalu...kanak2 dea tak kisah..yg tngah mencari try col no nie.kot2 dea masih jaga..0172543500..cukup masa ambil anak rapi terjaga..

July 18, 2015 at 10:58 PM

Assalamualaikum.sekiranya anda perlukan pengasuh area Seremban 2.yang boleh mnjaga anak anda pada hujung minggu@cuti umum @pada waktu malam.sila hubungi saya 0169481258 ieza

July 18, 2015 at 11:00 PM

As salam.Puan sy pengasuh area Seremban 2.apartment dahlia.ground floor.saya bole jaga pada hujung minggu@cuti umum@waktu Syift.hubungi saya 0169481258 ieza

July 18, 2015 at 11:03 PM

As salam.Puan jika mencari pengasuh area Seremban 2.sila hubungi saya.sy blh jaga pada hujung mggu @cuti umum .0169481258 ieza.tq

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©