Thursday, June 20, 2013

Pengalaman bersalin di Hospital Seberang Jaya

As salam..

Dah bape ari xupdate blog..sbb Isnin nie ada audit..sibuk tahap superman. Curi2 masa nak update blog nie.

Pengalaman bersalin mayb berbeza utk tiap2 individu. Ada yg mudah..ada yg sukar..ada yg senang pendek kata macam2 ragamlah. Me..alhamdulillah..dipermudahkan. Pukul 11am ditolak ke labour room, pukul 2.01pm selamat melahirkan Qisya Nur Zahra'.
[ cerita klik SINI ]

Nak review sikit bersalin di hospital nie. Hospital Seberang Jaya nie antara hosp gov yg popular sbb pelbagai kemudahan ada dkt sini termasuk jgk pakar2 yg bertauliah. Pada mulanya kami suami isteri memg keliru utk pilih tmpt melahirkan baby. Perancangan awal memg ingin pergi ke Pakar Ks Wan and Liow. Di situ jgk antara private yg murah utk kos bersalin normal. Tp bila difikirkan..doc yg nak sambut anak ini nti bukanlah doc Melayu hatta bkn seorang muslimah..terus xjadi. Nak pegi KPJ..fuhhh memg makan ribu-ribula nti.

Last2 kami decide ukt pegi gov hosp sj. Antara dua iaitu Hosp BM dan Hosp Seb Jaya. Bila hubby tnya nak bersalin di hosp mana...just ckp ikutla hosp mana yg sempat, asalkan semenya selamat sudah memadai.



Hosp Seb Jaya nie ramai jgk kawan2 yg bg pandangan negatif...memg ada kes2 kecuaian dan kelalaian. Malah kdg2 di dewan bersalin terlalu crowded dgn patient hinggakan katil utk deliver baby pun xde. Tp..itu seme ckp2 org...tiap orang x sama. Akhirnya..kami sepakat tawakal kpd Allah..itu lbh baik.

Masa masuk di labour room..memg masa nie berharap sgt xde doc pelatih..xmo seme tue..bukan apa nti jd eksprimen asyik kena check. Alhamdulillah...memg xde doc pelatih masa nie..lega sgt. Doc yg check bukaan nie pun seme perempuan. Nice cara diorg..lembut dan penuh hemah. Nurse yg amek kes I pun..semenya baik2 belaka..xde pun nak tengking itu ini. Diorg byk bg support. Xde pun nak marah kalo xpandai teran atau apa. ada sorg sister tu...Salsabila namanya, sgtlah baik. Siap ajar berzikir, baca doa lagi..yerlah masa sakit nie memg kdg2 kita xingat apa2. Bagus sgt orgnya. Sentiasa pegang tgn I, bila ckp nurse saya sakit.. Wpun berkali2 ulang kata2 nie. Xde pun beliau nak marah2. Memg lemah lembut orgnya. Masa proses meneran utk keluarkan baby..anak pertama memg xde pengalaman utk meneran. Diorg byk bg support..dan ajar mcm mana nak teran utk keluarkan baby.

Selepas baby lahir..diorg bg minum milo utk kembalikan tenaga. Dan masa proses jahitan tue..memg agak sakit sbb jahitannya byk. Tp nurse situ memg buat lemah lembut. Cuma 2 org nurse yg ada masa tue.. Labour room 4 tempat I deliver baby...memg diorg jaga elok..sentiasa screenkan tirai supaya xde org luar xnmpk di dalam. I boleh borak2 lg dgn nurse yg jahit tue. Nurse siap pesan jg jahitan baik2. Basuh bersih2 dan keringkan dgn kain bersih. So far memg ok. Selesai seme diorg bg rehat sementara baby diorg bersihkan seme.

Masa I dahaga sgt...minta pd sorg nurse air nak minum. Terus nurse tue dtg bg. Xde pun berlaku kekasaran bahasa mahupun perbuatan sepanjang i di dalam labour room tue. Semenya baik dan bagus. Xtaulah mcm mana pengalaman org lain. Dan yang penting sekali yang menyambut kelahiran bayi nie ada lah seorg muslimah. Itu yg kami harapkan. Baby pun dibersihkan dgn baik..xde kesan2 darah pd pada baby. Uri baby seme diorg bungkuskan dgn baik utk beri pd hubby. Petang tue diorg tolak naik ke wad. Patutnya ikut GL I layak dapat kelas 2..kecuali kalau penuh boleh masuk ke kelas 1..tp ari2 berpeluang dpt merasa WAD kelas 1 wpun kelas 2 xpenuh hihihihi..tp layanan tetap sama. Cuma condition bilik yg ada aircond dan bilik air dlm tue yg lbh selesa. Xde gangguan bising. Yg penting selesa...turun katil langkah dua tapak terus ke bilik air. Lega sgt..sbb awal2 bersalin memg susah nk turun dr katil.

Alhamdulillah...semenya dipermudahkan..syukur. Terima kasih utk kakitangan hospital ini yg byk membantu dan berusaha memberikan khidmat terbaik kepada pesakit.





21 comments

June 20, 2013 at 10:38 AM

Hospital selayang ok..kakak akak pernah bersalin kat sana dulu..diorang tak bius ker sikit ms jahit tuh? akak dl banyak jgk jahitan lebih sejam rsnya tp taklahrs sakit sangat sbb bius dl..

June 20, 2013 at 10:40 AM

ye la azie, ramai jugak org bersungut pasal sepital selayang tempat kita banakkan qays. tapi time aku ok je plak tu. semua layanan superb. ikot nasib la ek...

June 20, 2013 at 10:43 AM

Alhamdulillah, bahagian akak dipermudahkan. lain orang lain pengalaman nya kan

June 20, 2013 at 10:48 AM

alhamdulillah sgalanya allah permudahkan..bestla kalo baca cite org salin.mudah2 nih..saya pon mula takut nih..deliver ujg bln 9 nanti..huhuu..minta smuanya oke

June 20, 2013 at 10:53 AM

takutnya nak bersalin.. hehe gatal!

June 20, 2013 at 10:54 AM

alhamdulillah.. layanan bgs, sy pun dulu mcm tu .. sy pun heran napa ada org kata gomen hospital nurse dia garang.. ermm....

June 20, 2013 at 11:00 AM

rezeki awak dipermudahkan segalanya.. Alhamdulillah...saya pun nak bersalin di gov..harap dpt jumpa nurse yg lembut dan baik hati :)

June 20, 2013 at 11:26 AM

alhamdulillah.. mmg dipermudahkan. tak sume hospital kerajaan camtu kan. kalau kiter elok tak meracau, dorg pun akan tolong kiter, baik dgn kiter.

June 20, 2013 at 11:57 AM

alhamdulillah...semuanya baik2 ye...

June 20, 2013 at 11:59 AM

hai awk. lama x singgah sini.
best kan pengalaman bersalin. hehe

untungla dpt semua doc pempuan. sy dulu semua lelaki. dr cek bukaan sampaila proses menjahit. dh la xde tirai.. huwaa malu iols.

ape pun selamat sudah :)

June 20, 2013 at 1:26 PM

alhamdulillah semua di permudahkan .. aduhh bila baca bab jahitr2 nie akak la nyiluu walau akak operate ..;)

June 20, 2013 at 2:08 PM

oo..au dlu mk beranak kt hspital sbrg prai sma x..hihi..alhamdulillah di permudahkan kan ;-)

June 20, 2013 at 2:51 PM

insyallah..dya akan merasai feel tu october nnti..semoga dipermudahkan.. :)

June 20, 2013 at 2:53 PM

Alhamdulillah...bahagian masing2. Lain org lain pengalamannya.

June 20, 2013 at 3:45 PM

betul terpulang msg2, for KA pglmn sendiri di hospital swasta dan hospital gomen sama saje dua2 ok je

June 20, 2013 at 4:40 PM

Alhamdulillah dipermudahkan n nurse pun semua baik2..tu yg penting

June 20, 2013 at 5:07 PM

Qisha nur Zahra.... manis sgt2 nama tu.cantik
betul tu,pengalaman bsalin berbeza pd tiap org..mcm saly,yg pertama mmg sakit dn tk terkawal,dan paling menyedihkn disambut dan di saksikn doc lelaki..pengalam yg kedua, alhamdulillah mudah sangat2.dan tiada sorang pun doc lelaki,cuma 3 org jew sister dan nurse..layanan pulak baik sgt2..:)

June 21, 2013 at 10:28 AM

@ummuaidan bius akak..tp masa jahitan last tu sakit sikit

June 21, 2013 at 2:29 PM

alhamdulillah.

June 27, 2013 at 8:19 AM

Alhamdulillah....rasenye setiap org pglmn bersalin tak sama...

Anonymous
July 1, 2013 at 2:25 PM

salam..hospital seb jaya ada 1st class ka?saya ingat semua sama ja..

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©