Thursday, November 28, 2013

Seorang tauke C*N* yang sombong

Al kisahnya smlm..aku ada talk dkt Butterworth..bila session tue abis awal aku pergi kejap cari brg di Megamall Prai.

Sekali aku tgk...ada org jual filter yang aku cari tue. Dah lama aku cari filter nie. Memg aku nak beli...satu utk umah mak dan satu utk umah aku. Bila aku tgk ada..trus aku pegi tnya penjual tue..ada x Magic Filter yg saiz rendah punya.





Ni jenis filter yang aku cari tue...direct trus ke paip. Untuk air panas dan sejuk. Aku tahu nie sbb family abg ipar aku guna..tp abg ipar aku beli di Korea sana nun. Filter nie buatan Korea.  So bila aku tgk harga promosi RM980 haruslah aku teruja sbb sblm ni kwn aku pun ada beli jgk RM1300 include pemasangan seme sekali. Ni cuma harga RM980 include pemasangan semua, memg aku nak sgt2 beli. 

Lps tue aku pun excited la tnya penjual tue...dia pun cite itu ini dkt aku. Pas2 sesekali aku nmpk dia tnya sorg lg lelaki..so aku consume itu mesti boss dia kot. So aku tnya direct trusla dgn boss ni.

Aku: Taukey u ada caj penghantaran x kalo nak pasang ni dkt umah?
Taukey : U dok mana? U kasi alamat sj...nti sy suruh org sy pegi pasang la..
Aku : Ok..I balik bgtau hubby dulu..U boleh kasi busines card nti I boleh contact lain. 
Taukey : Tarak-tarak itu card..kalau u nak, u kasi bwk duit..kita bg resit..u tgu org pegi pasang.

Aku trus tergamam..padahal masa tu aku nmpk busines card dpn mata dia ja..atas table tue. Pastu membe aku tunjukla... Tue busines card u..kasi satula senang col nti

Taukey : Xdak-xdak...kalau u nak u angkatla..bwk duit mari.
Aku : Aiyooo...memg I nak beli..tp I nak card u sng nk contact nti.
Taukey : Smbil geleng-geleng kepala
Aku : Aiyooo..org mcm ni pun ada arr..mcm mn u business dgn org. Xpa kalo mcm nie, I boleh beli dgn org lain..Tq

trus aku dgn kwn aku blah dr tempt tue...pertama kali kot aku jumpa dgn org mcm nie, apakah b***h sgt, kalo x dah untung 2 biji filter aku beli. Membe aku siap ckp lg..agaknya dia jual brg tiruan kot..tue yg dia takut nk bg kad dia. Ntahla..tp yg pasti aku rasa taukey tu memg sgt kurang ajar. Mungkin dia ingat aku n kwn aku ni pempuan kot..atau mayb dia ingat aku nk banding2kan harga atau dia ingat aku xdak duit nak beli. 

Padahal kau jual servis dan brg pd org..ni kalo perangai mcm nie..apa ke untung yg kau dapat. Masa taukey tue duk geleng xnak kasi kad dia..aku nmpk pembantu dia tue..diam ja pndg tokey tue..muka dia pun mcm blurr sj dgn aksi tokey tue. 

Aku ingat nk ajak hubby aku ja pegi tmpt tue nti...bukannya ada kedai pun..cuma jual tepi2 ruang legar tue ja. Sbb hubby aku nie memg pandai kalo nak 'bahasakan org'.. Bak kata hubby aku 'Meh abg ajar dia apa itu budi bahasa budaya kita' ngeh...ngeh....

Smpai skrg aku boleh bygkan lg muka tokey tue. Geram plak bila teringat peel sombong tu

5 comments

November 28, 2013 at 12:15 PM

Alaa dorang tuh camtuh..ingat kita main2 jer tanya..takder duit nak beli..tuh psl yg gertak2 srh bg duit kalau nak tuh..cari kat tpt lain mungkin ade yg lg bagus azie...tak guna bgduit kat orng camtuh

November 28, 2013 at 12:46 PM

ye ke dia tokei. ntah2 pekerja je. kalo tokei mesti nak jaga pelanggan. tapi kalau betul dia tokei, mmg jarang2 berlaku la kan sebab biasanya bangsa tu mmg pandai jaga pelanggan. mungkin dia ingat awk taknak beli kot. pastu dia takut membazir je bagi bisnes kad dia. oloh, berapa sen je sekeping bisnes kad tu. tu pon nak kedekut.

November 28, 2013 at 2:54 PM

aduhai..geram jer bila berdepan dengan tokey sombong cam nih..sepatutnya dia layanlah kita elok-elok sebab kita potential customer..hurm..

November 29, 2013 at 5:54 PM

org sombong cmni meniaga takkan kemana la..beleive me!hehe..

sabo ye..bawak je ur hubby pegi serang itu tokey.hakhak

December 10, 2013 at 5:04 PM

Apa punya olang la.
Myb tiruan la kot mcm mmber u kata tu

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©