Monday, May 5, 2014

Educational Toys sebagai mainan Qisya


Minggu lepas ada BB Fair di Sunway Carnivall, smpt grab beberapa toys utk Qisya, kali ni dh xbeli bear ke, apa ke...tp kitorg pilih educational toys which made from wooden. 

Aku rasa educational toys ni dh menjadi pilihan kebanyakan ibu bapa skrg ni, sbb utamanya di samping anak2 boleh bermain, diorg juga boleh sentiasa bljr. Dibuat dari kayu, dan safety utk kanak2..




puzzle atas ni memg byk pilihan masa nak beli tue, bentuk kenderaan la, sayur la, buahan..tp aku sj pilih yg simple mcm ni, umur 13bulan mcm Qisya bg suatu yg mudah dulu utk bljr. Aku pilih design shape mcm nie, bila dia pegang tombol tu, dia akan pusing2 bg shape tu duduk dlm casing tu. So dkt sini dpt dh develop minda dia nk cari shape mana yg sesuai dgn casing tue. So far yg ni aku xbg lagi Qisya main..aku bg yg lain dulu. Harga masa beli tue dpt RM25.



Ok, ni yg kedua, puzzle zirafah. Ni sama juga mcm puzzle shape tu, cuma yg ni ada bentuk yg lebih byk dan fokus kpd satu haiwan shj. Mula2 aku kenalkan ni pd Qisya, dia memg nmpk excited nak susun atas casing tu, kemain xbg org kacau..lps tu bila dia boring xdpt bentuk yg mcm asal..dia mula amek masuk letak dlm mulut..nmpk x, bukan mudah nk didik anak2 di usia mcm ni hehehe...aku biar je dia main, nti lama2 dia akan biasa dgn semua shape tue. Harga beli RM7.00



Ni toys yg plg Qisya suka main, ulat dan epal. Epal ni ada lubang tau, konon mcm kena gigit dgn ulatla. Nmpk x ulat hijau atas buah tu, di ikat dgn tali, so kita masukkan ikut lubang yg sesuai, dan nti dkt ujung kita tarik bwk keluar cacing tu. Smbil bercerita main toys ni, aku nmpk Qisya memg suka.. Bila aku tnya, mana ulat pegi..dia carila dkt lubang2 tu..nti dia nmpk dia akan tarik kepala ulat tu keluar. Lps tu bila dia makin seronok, aku bg terus pd dia epal tu smbil aku tunjuk lubang mana yg dia kena masukkan..dia memg suka, dia masukkan seniri, ulat tu ada byk lubang yg boleh dimasukkan. Ikut je lubang yg disediakan, nanti keluarla ulat tu. Ni pun dari kayu jugak tau termasukla epal tu. Harga beli RM15.90.


Aku rasa dh smpai masanya aku introduce Qisya dgn mainan2 educational mcm nie, kalo asyik beli bear je..smpai bila dia xkan teroka benda baru, maknanya lmbtla minda dia nk berkembang. Lps ni nk tmbh lg koleksi baru, skrg ni dia masih suka dgn semua ni...so aku akan pastikan dia mainla smpai jemu huhuhuhuh baru aku tukar mainan lain huhuhuhu..


p/s: sori lama xjejak kwn2, baru balik dr holiday..balas semula ari nie

8 comments

May 5, 2014 at 12:38 PM

mainan yg bg ilmu.

best =)

May 5, 2014 at 12:51 PM

Menarik.. marangsang otak dia juga kan..

Tunggu hakimi pula nak belikan utk dia

May 6, 2014 at 11:23 AM

wah menarik ni !

May 6, 2014 at 4:07 PM

menarik la azie :)

May 6, 2014 at 4:43 PM

Husna pun baru je belikan irfan educational wooden toys mcmni...beli kat pesta buku pwtc haritu..

May 7, 2014 at 11:20 AM

elok toys camnie ..cuma anak2 have to get use to it..akak ingat anak akak yg first ms baby dl woun byk toysyg kita bli bg tp dia nak ygreal jugak..cam main ngan periuk belanga gitu..heheh

May 8, 2014 at 10:07 AM

murah jugak harga puzzle zirafah tu. yang epal dgn ulat tu menarik. ada beli lebih tak heheh.

saya beli wooden block kt luth. yang tu dia memang suka. pastu rasa mmg berbaloi beli sbb banyak benda boleh dia main dgn menan tu. mula2 boleh masukkan dalam lubang ikut bentuk. skrg dia tgh nak build tower susun tinggi. next nak suh dia asingkan ikut warna plak.

May 9, 2014 at 2:28 AM

mmg educational toys terbaik untuk anak..sy byk dlm listing cuma nak membelinya tu entah bila..skang ni ajar afia sikit2 pakai aktiviti yg sy google di internet..yg cabarannya ajar budak kecik ni kena ulang2 benda yg sama..pastu bukan dia nak fokus.baby lagi kan.bukan senang!

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©