Wednesday, September 17, 2014

Eheee...suami yang kukur kelapa, malulah!!


Kejadian ni berlaku masa isteri tgh sibuk nak masak, sekali xde santan pulak kat umah. Nak beli yg kotak memg bukan pilihan kami..so mcm mn nak wat ni. I is xpandai kukur kelapa huhuhuhu...nak minta tlg sape ni??


Me: Abg, boleh tlg x, nak masak ni nak wat masak lemak.
Hubby : Nak tolong apa?
Me : Tolong kukur kelapa boleh, separuh ckupla. Abg tahu x? Syg xpandai
Hubby : Ok, nanti abg buat


Wahhh...gitu jawapannya. YAKIN! Btlke suami aku ni boleh kukur kelapa, kalo boleh malula yg aku smpai skrg xpandai kukur kelapa!!

Sdg aku memasak, aku biar je apa yg hubby buat..sekali sekala je aku toleh...



Sekali bila aku toleh, haaa btl la dia memg boleh kukur kelapa, matikla...malu aku..ada x dia nak ckp apa2 sbb aku xpandai kukur kelapa huhuhuhu...ehh dan aku memg xsangka dh 4 tahun kawen baru aku tau suami aku boleh kukur kelapa hehehehe sbb dlm family aku memg xde lelaki yg pandai kukur kelapa ni!

Me: Abg, minta maafla syg xpandai kukur kelapa ni, Bukan x cuba..dah pernah cuba byk kali, Tp xjadi, mcm xkuat ja nak kukur tu!
Abg : Ala biasalah tu..kecik je..lps ni abg tlg ok kalo nak santan. 
Me: Syg xtau pun abg boleh kukur kelapa?
Abg : Ala benda kecik je


Wehhh dia kata benda kecik..aku kalo xde santan pakai xjadila masak lemak tu huhuhuhu melainkan beli santan di kedai, kalo nak suh aku kukur jgk..makanya resepi bertukarlah!



Yeahhh..ini buktinya, I'm proud of u hubby hahahahahaha....gigih btl membantu isteri di dapur. Slps dia siap kukur seme, aku ckplah pd dia.. Abg, terima kasih tolong syg kukur kelapa ni, pastu dia boleh gelak hahahaha xde apalah syg, kecik punya hal. 

Selepas kejadian tersebut, byk kalilah bila xde santan fresh dkt umah..aku akan minta tlg hubby.
Dia pun ok je...cth weekend lepas, Sabtu tu hubby nak keje..so malam tu aku minta dia tlg siap2 kukur..so malam tu lbh kurg pukul 10lebih kot, dia masuk bilik...dah, abg dah siap kukur pegila simpan dalam peti . Ish....aku rasakan hubby aku ni romantik sgt dgn cara suka bantu isteri ni hahahahaha....sila jgn muntah kat entry aku. I LOVE U HUBBY!!

Sedikit pandangan, bagi aku xsalah suami yg nak bantu isteri di dapur, apatah lg utk isteri yg bekerja. Bila hidup bersama ada masanya kita memberi dan ada masa kita menerima. Xsalah saling bantu membantu bila pasangan perlukan pertolongan, jgn disoalkan ehhh ini keje suami..ehh kan keja isteri tu..jgn persoalkan itu seme! Xsalah kan kalo suami bantu isteri lipat kain?? Isteri bantu suami cuci kereta?

p/s: kat umah ada jgk mesin parut kelapa tu, ntah masa beli silap..beli yg mata tajam..sekali bila try parut.  terpelanting kelapa tu..dh byk kali..trus masuk stor simpan, Guna cara tradisional kembali .

7 comments

September 17, 2014 at 10:39 AM

betul terer..licin dia kukur kelapa tu..

September 17, 2014 at 11:05 AM

N pun xreti cr traditional ni.beli je kt pasar santan..tapi kt umah mertua ade mesin parut tu xpernah try guna, hasben pernah la tgk die buat..

September 17, 2014 at 11:29 AM

wah!rajin nyer asben akak...


*Akak,nieyl first time buat apam tu la..x berapa cantik pun..nnt nieyl bg akak resepi..hihi~:P

September 17, 2014 at 11:35 AM

@Nieyl

nieyl..akak xnakla resepi, boleh gugel kalo nak...akak nak tempah ja hehehehe mudah dan senang, cantik ja nieyl wat

September 17, 2014 at 11:37 AM

KT PUN X RETI JUGAK HUHUHUHU .. KALAU NAK PARUT PUN PAKAI MESIN JER... X PUN BELI YG KOTAK ...

September 18, 2014 at 3:30 PM

sweet :) suami jijah kat rumah mak je tetiba pakai kukur kelapa tp mesin la.. hahaa

September 19, 2014 at 12:04 PM

kisah ni memang rare. Suami pandai kukur kelapa tu kurang rare walaupun agak hebat la, sbb lelaki ni kan wp dia tak reti, dia akan buat2 reti je. Tapi yg paling rare, cemana masih ada kukur kelapa lagi kat rumah ni. Mmg dah lama tak jumpa kukur ni.

Post a Comment
Celoteh (80) Keluarga (80) Sharing (71) Kami (69) Makan-makan (67) Main masak-masak (63) Hamil (58) Qisya Nur Zahra' (57) Produk (52) Anak (48) Barangan Baby (47) Macam-macam (45) Ofis (42) WW (41) Blog (39) Al-kisahnya (36) Rumahtangga (36) Blogger (29) Gambar (28) SayaJual (27) Renungan (26) 2nd trimester (23) Entry pendek (23) Mutiara Hati (23) Online (23) Cinta dan Kahwin (22) Promosi (21) Ramadhan (21) 3rd trimester (20) Kesihatan (19) Nuffnang (18) Info (17) Resepi (17) Akhbar (16) Jom ronda (16) Check-up (15) Segmen (15) Tauladan (14) Wanita (14) Cuti-Cuti (13) Emosi (13) GA (13) Buffered Earning (12) CPUV (12) Bicara Hati (11) Kawan-kawan (11) BE (10) Dari Hati (10) Klip Video (10) Review (10) Aidifitri (9) Kerja (9) Koleksi (9) Murah (9) Pendapat (9) 1st trimester (8) Baby Fair (8) Petua Dapur (8) Wishes (8) Adik Qisya (7) Frozen Set (7) Aidiladha (6) Hadiah (6) Kuih muih (6) Selebriti (6) Wedding (6) Pregnant (5) Rompers (5) Shaklee (5) TM Berhad (5) Anak saudara (4) BabaMamaQisya (4) Berpantang (4) Sale (4) Spontaneous Thursday (4) Stock Susu (4) Artis (3) Baju Raya (3) Bloglist (3) EBM (3) Hijau (3) Jaundice (3) Makanan baby (3) Tudung2u.com.my (3) Western meal (3) sebarkan cintamu (3) 2014 (2) 2nd pregnancy (2) 3pcs (2) Adam Hawa (2) Adidas (2) Al-Fatihah Allahyarham Hj Ramli Osman (2) Astro (2) Bonus (2) Breastpump (2) Futsal (2) Hobi (2) Homemade (2) Hospital Seberang Jaya (2) Jumper (2) Kenangan (2) MAS (2) Mothercare (2) Pavlova (2) Pray4MH370 (2) Pre-walker (2) Pumping Milk (2) Qhaira Nazeeha (2) Secret Recipe (2) Supplement (2) Tarawih (2) Teka (2) Vitamin (2) banjir (2) kuantan (2) 1 tahun (1) 2013 (1) 3rd anniversary (1) 9months (1) Akad Nikah (1) Avent (1) BentoQisya (1) Birthday Qisya (1) Briyani (1) Buahan (1) Cameron Highlands (1) Cek (1) Coach (1) De Baron Resort (1) Doll (1) Durian Crepe (1) Educational Toys (1) Enoki (1) Filem (1) FizoMawar (1) Game (1) Groupon (1) Guess The Emoji (1) Happy Birthday (1) Hari Ibu (1) Hari Merdeka (1) Hari Raya (1) Harimau Malaya (1) Holiday (1) I (1) Iftar (1) Iron Tablet (1) Kapitan (1) Kenny Rogers (1) Langkawi (1) MH370 (1) Maybelline (1) Medela (1) Memori (1) Mercun (1) Movie (1) Nasi Arab (1) Nike (1) PD (1) Pasar Malam (1) Pasport (1) Penang (1) Pengasuh Qisya (1) Piala Suzuki AFF 2012 (1) Pisang Goreng Cheese (1) Polo (1) Popia Vietnam (1) Pre-walker. produk (1) Pureen (1) Restoran Qasar Hadramawt (1) SCR6 (1) Sheklee (1) Solat Sunat (1) Streamyx (1) Tag (1) Tema (1) Underwater World Langkawi (1) Vantage (1) Wayang (1) Yellowpages (1) Zalora Malaysia (1) aircraft (1) internal audit (1) preloved (1) repost (1) samsung (1) stroller (1) wallets lelaki (1)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Design by !Aini Zakaria |All right reserved for Indah itu...KAMU ©